Dodaj do ulubionych

Testy psychologiczne

11.01.11, 14:48
Vitam w najbliższym czasie czekają, mnie testy psychologiczne, na internecie znalazłem ich trochę, ale powiem szczerze, że nie do końca wiem jak mam odpowiadać np: Sądzę, że jestem bardziej nerwowy, niż większość ludzi? jak powinienem odpowiedzieć: NIE czy NIE WIEM bo z drugiej strony skąd mam wiedzieć czy większość ludzi jest mniej lub więcej nerwowa niż ja, wiem że to może trochę banalne, ale zastanawiam się która odpowiedź była by najbardziej odpowiednia, podam kolejny przykład: Jak mi się wydaje, mam słuch równie dobry jak inni? też mam wątpliwość czy dać TAK czy NIE WIEM
Obserwuj wątek
    • lifeisaparadox Re: Testy psychologiczne 11.01.11, 17:21
      Bez znaczenia, pisz jak uważasz, jeśli nie wiesz jak bardzo większość ludzi jest nerwowa, pisz pierwsze skojarzenie. To wszystko jest z sensem wierz mi.
      • armo84 Re: Testy psychologiczne 11.01.11, 18:05
        A teraz mam dylemat odnośnie innych pytań np: Nigdy nie zdarzyło mi się wymiotować krwią lub nią kaszleć? (jeżeli nigdy mi się to nie zdarzyło to powinienem dać odpowiedź TAK?). Bo niektórzy twierdzą, że w takim przypadku odpowiedź powinna być NIE, w stylu NIE nie zdarzyło mi się się wymiotować......
        • armo84 Re: Testy psychologiczne 11.01.11, 20:30
          Widzę, że nikt nie zrozumiał mojego pytania powtórzę je jeszcze raz: Nigdy nie zdarzyło mi się wymiotować krwią lub nią kaszleć? (w moim przypadku nigdy mi się to nie zdarzyło czy wobec tego powinienem dać odpowiedź TAK?). Bo niektórzy twierdzą, że w takim przypadku jeżeli sytuacja nie miała miejsca to odpowiedź powinna być NIE, w stylu NIE nie zdarzyło mi się się wymiotować...... i po prostu nie jestem już teraz pewny czy powinienem zaznaczyć TAK czy NIE
    • leda16 Re: Testy psychologiczne 11.01.11, 18:33
      To test Wiskada, obkucie go i zasad obliczania wyników dla 560 pytań graniczy z niemożliwością. Daj sobie spokój.
    • badano Re: Testy psychologiczne 11.01.11, 18:41
      Jeśli możesz podaj linka tego testu, też chcę rozwiązać.
      • hipnozaur Re: Testy psychologiczne 11.01.11, 19:19
        Nie wiem czy to jest w necie.

www.zdrowie.med.pl/psychologia/badania/minesocki.html
        2 godziny czasu! Machnąłem go w 35 minut i 45. Pani psycholog zapisała czas i zapytała czy zrozumiałem pytania. Tak, zrozumiałem.

Robiłem dwa razy ten test. Raz (pierwszy) zmierziła mnie forma pytań na pożółkłych karteczkach sprzed 20-30 lat z pytaniami dotyczącymi spraw i postaw obyczajowych, które mogły mieć znaczenie lata świetlne temu i dzisiaj są wyblakłe i pożółkłe jak te kartki. Takie testy muszą być co jakiś czas zmieniane pod kątem zmian ogólnych postaw społeczno-obyczajowych. Ogólnie łatwo się domyśleć czemu te pytania służą. Powtarzają się te same w róznych formach. Mają wyłapać nieścisłość? Na normę czy na nie normę?

Pytania dotyczące poczucia misji, demonizacji, paranoi, łatwe do uchwycenia. Jak ktoś chce być schizem to będzie.
        Ale demonizacja nie musi w dzisiejszych czasach dotyczyć tradycyjnie ujmowanej religii z diabłami, a takich pytań jest tam dużo z tego co pamiętam. Więc nie sądze by był to test miarodajny. Ogólnie szufladkolandia. Nie dało się mnie zamknąć. Werdykt: lekkie rozkołysanie. Kontaktaż dobry, podejrzenie lekkiej symulacji. Ogólnie w normie.

Na pytanie trzeba odpowiadać-tak, nie. Potwierdzając lub zaprzeczając twierdzeniom.
        • hipnozaur Re: Testy psychologiczne 11.01.11, 19:24
          Ogólnie należy kierować się pierwszymi odczuciami. Tak, Nie. Nie zastanawiać się, nie analizować. Nie kombinować. Tak myślę.
          • hipnozaur Re: Testy psychologiczne 11.01.11, 19:38
            "Jak mi się wydaje, mam słuch równie dobry jak inni? też mam wątpliwość czy dać TAK czy NIE WIEM"

To nie test na stan twojego zdrowia fizycznego, ale psychicznego, test na stan twojego postrzegania siebie. Możesz mieć dobry słuch a mieć skargi hipochondryczne. Liczy sie twoja subiektywność. I test to wyłapie, jeśli będziesz w nim marudził na wiele pytań odpowiadając potwierdzająco w kwestii twojego złego stanu, to wyjdzie ci ogólna postawa. Tak samo jak odpowiadać negatywnie na: "Mam znakomite samopoczucie", bo takie też tam są.
        • leda16 Re: Testy psychologiczne 11.01.11, 20:34
          hipnozaur napisał:

Takie testy muszą być co jakiś czas zmieniane pod kątem
          > zmian ogólnych postaw społeczno-obyczajowych.

Po co, skoro test nie służy badaniu postaw społeczno-obyczajowych ani żadnych innych postaw.

Werdykt: podejrzenie lekkiej symula
          > cji.

Podejrzenie? Albo zrobiłeś test rzetelnie albo nie .Tam się nie podejrzewa, tylko zyskuje pewność. Przy określonych wskaźnikach Gougha test nie nadaje się do interpretacji diagnostycznej - jak w Twoim przypadku. Można jedynie wnioskować o sposobie funkcjonowania Twoich mechanizmów obronnych. W Polsce istnieją dwie wersje komputerowe i te są technicznie nowsze :).
          • hipnozaur Re: Testy psychologiczne 11.01.11, 21:04
            Azjatów też bada się takim samym testem? Tych konfucjanistycznych wyrobników?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka