Dodaj do ulubionych

paraliż senny

11.03.11, 20:27
Ostatnio miewam co 3-4 dni,często mam coś w stylu oobe,czy jest jakieś podłoże psychologiczne,które może to powodować
Obserwuj wątek
    • jan_stereo Re: paraliż senny 11.03.11, 20:50
      zwyczajnie budzisz sie przed czasem ;'))
    • hatroha Re: paraliż senny 11.03.11, 22:44
      masz krzywą przegrodę nosową

===>Tool - Vicarious<===
      Angelspit - "100%" / ACDC - "Black Ice"
      Faith No More - "Kindergarten"
      HIROMI UEHARA - "Place To Be"
      • voxave Re: paraliż senny 12.03.11, 04:46
        Mam go kilkadziesiat lat i nienawidze z calego serca ---nie ma na niego lekarstwa
        • mel.la Re: paraliż senny 12.03.11, 06:46
          Przeczytaj sobie co na to wiki:
          pl.wikipedia.org/wiki/Pora%C5%BCenie_przysenne
          Ja ostatnio mialam czesto paraliz senny. A tu o narkolepsji:
          pl.wikipedia.org/wiki/Narkolepsja
          Nie wiem jak u Ciebie, narkolepsji chyba nie mam bo nie zdarza mi sie zasypiac na siedzaco, ale ciagle chce mi sie spac. Nie wyobrazam sobie nie przespac 2-3 godzin w ciagu dnia, zdarza mi sie tez ze klade sie okolo poludnia i spie 2 godziny a potem jeszcze po poludniu nastepne 2. Zaczyna sie moj ulubiony program w telewizji a ja musze zamknac oczy i to nie to samo kiedy zasypia sie przed telewizorem poznym wieczorem czy w nocy, kiedy oczy same sie zamykaja.

Paraliż senny i halucynacje hipnagogiczne również występują u ludzi, którzy nie mają narkolepsji, ale częściej są to ludzie, którzy cierpią na ekstremalny brak snu.
          • voxave Re: paraliż senny 12.03.11, 07:33
            Nigdy nie narzekalam na brak snu--ale tez podsypialam w dzien--tak było za młodych lat--z wiekiem napady paraliżu sa rzadkie----to na pocieszenie --ale i cierpie teraz na zaburzenia sniu
            zauwazylam pewna zależnośc im wiecej snu tym częstsze napady paralizu
    • koala_tralalala Re: paraliż senny 12.03.11, 19:49
      Temat bardziej podchodzi pod ezoteryke niz psychologie :) Jednak to bardzo ciekawe. Mozesz opisac kilka konkretnych przykladow - co sie dzieje, co widzisz, czy kogos spotykasz? Jak sie czujesz w trakcie a jak po obudzeniu?
      • krayzieboness Re: paraliż senny 12.03.11, 21:31
        często mam halucynacje jakby ktoś do mnie coś mówił,zwykle niewyrażnie,raz usłyszałem taki okropny zachrypnięty glos mówił: "oczekuje od ciebie" i ogromnie się przestraszyłem, i zaczęłem się modlić,albo chciałem krzyknąć po osobę w drugim pokoju,a jakiś kobiecy głos "nie wołaj jej" ale wtedy nie wiedziałem co to było,raz widziałem moje rodzeństwo nad moim łóżkiem i ,a jak się obudziłem to nikogo nie bylo,często miewam coś w stylu oobe,nieraz czuję się po tym zalękniony,a nie raz przepełniony miłością
        • voxave Re: paraliż senny 13.03.11, 02:59
          Może i u ciebie tak jest--ale ogólnie to twój umysl jest obudzony,wszystko słyszysz dookola ale nie możesz sie ruszyc bo twoje cialo nie dostało sygnału do ruchu
          jest to stan przrażajacy,jak leżysz ustami w pobliżu poduszki to masz wrażenie że sie udusisz
          to trwa chwilkę ale dla ciebie wiecznośc taki letarg
          budze się z krzykiem,jestem potem zmeczona i przerazona
          nie ma w tym żadnych postaci,chyba że faktycznie jest ktos z domownikow w pokoju w którym zaśniesz
          takie umeczenie przez cale życie i nie kazdy ci uwierzy nawet lekarz
          • mel.la Re: paraliż senny 13.03.11, 09:08
            Ja kiedy mam paraliz senny leze na wznak. Dokladnie tak jak opisuje voxave nie moge sie ruszyc ani otworzyc oczu ale jestem swiadoma, ze leze w swojej sypialni i jest noc a obok za sciana jest moj syn. Wtedy wolam go po imieniu na pomoc, krzycze z calych sil i kiedy syn wchodzi wybudzam sie i okazuje sie, ze moj krzyk nie byl krzykiem tylko jakims postekiwaniem. Raz tylko w czasie paralizu slyszalam glosy, ktore porownalabym do glosow jakis potworow, gardlowe, chrypiace na przemian z syczacymi. Kiedy syn wszedl poprosilam go o zapalenie swiatla i wtedy dopiero moglam otworzyc oczy.
            Kiedys spalam w dzien w pokoju stolowym, obudzilam sie, usiadlam i zaczelam rozgladac sie po pokoju, widzialam kazdy szczegol i wtedy zdalam sobie sprawe, ze moje cialo lezy...kiedy ja siedzialam! Niesamowite doswiadczenie, przestraszylam sie wtedy i zaczelam szukac roznych informacji i to ponoc bylo wychodzenie z ciala.
            Kilkakrotnie po przebudzeniu w nocy lub nad ranem slyszalam glosna muzyke, myslalam ze to syn cos wlaczyl i dopiero w drodze do jego pokoju zdalam sobie sprawe, ze w domu panuje cisza a innym razem slyszalam warkot maszyn na ulicy, jakies koparki itp. otwieralam oczy i cisza, zamknelam oczy i znow to samo, az wstalam i wyjrzalam przez okno no i oczywiscie na ulicy pustka.
    • adriana_ada Re: paraliż senny 13.03.11, 11:01
      Natychmiast do lekarza, to nastepstwo bardzo silnej, nieleczonej nerwicy.
      • mel.la Re: paraliż senny 13.03.11, 11:12
        Zadna nerwica, ludzie ktorzy zajmuja sie snami daza do tego, zeby swiadomie wejsc w stan paralizu sennego i wychodzenia z ciala, chca tego osobiscie doswiadczyc, poczytaj troche na ten temat to sie przekonasz.
        • adriana_ada Re: paraliż senny 13.03.11, 11:24
          Nie interesuje mnie parapsychologia, ani zadne czary mary. Realnie patrze na zycie i swiat.
          Idz do wrozki w takim razie, moze nauczy Cie wchodzenia na fale alfa i innych bzdur.
          Powodzenia
          • voxave Re: paraliż senny 13.03.11, 14:22
            Prosze ,nie kłóćcie się---o tym zjawisku moga rozmawiac osoby które go doświadczaja,bo tylkjo one wiedza jak jest naprawde
            ja z wielkimk pietyzmem czytam informacje o odzcuciach bo do tej pory bylam z tym sama i nie znalam nikogo kto by na to cierpiał
            ja ma te objawy 45 lat wiec mozna powiedziec\ weteranka
            powiedziano mi że jest to niedobor substancji chemicznych potrzebnych do ruchu mięsni czasami spóżnia sie z przypływem
            jak wiemy do zaśnięcia potrzebne sa substancje unieruchamiajace ciało abyśmy w czasie snu nie c\hodzili i nie zrobili sobie krzywdy
            szwankuje to u somnabulików czyli lunatykow
            teraz \jak wiem ze nie jestem dziwadlem to jest mi lżej
            • adriana_ada Re: paraliż senny 13.03.11, 14:58
              Osobiscie tez mnie to spotkalo i nikomu nie zycze.
              Napisze o tym jak znajde troche czasu
          • jan_stereo Re: paraliż senny 13.03.11, 21:04
            adriana_ada napisała:

> Nie interesuje mnie parapsychologia, ani zadne czary mary.

Z braku zainteresowania wiedzy zazwyczaj nie przybywa, a czary mary biora sie wlasnie w wyniku braku informacji. Ja akurat uprawialem kiedys elementy jogi/medytacji i doznawalem owego paralizu sennego w efekcie tegoz dosc regularnie, a nie mialem zadnej nerwicy...
            • adriana_ada Re: paraliż senny 14.03.11, 15:53
              jan_stereo napisał:

> adriana_ada napisała:
              >
              > > Nie interesuje mnie parapsychologia, ani zadne czary mary.
              >
              > Z braku zainteresowania wiedzy zazwyczaj nie przybywa, a czary mary biora sie w
              > lasnie w wyniku braku informacji. Ja akurat uprawialem kiedys elementy jogi/med
              > ytacji i doznawalem owego paralizu sennego w efekcie tegoz dosc regularnie, a n
              > ie mialem zadnej nerwicy...

W takim razie sam nie wiesz, jak wielka krzywde sobie robisz, ale to Twoja sprawa.
    • krolewnasciezka Re: paraliż senny 17.03.11, 12:31
      miewałam dość często paraliż senny kiedy kładłam się spać bardzo zmęczona po kilkudniowym ciągu amfetaminowym.
      • voxave Re: paraliż senny 17.03.11, 14:45
        Jestem osoba która nigdy nie zetknęla sie z narkotykami---ale słyszalam że taką przypadłośc leczy sie amfetaminą--oczywiscie pod kontrola lekarza :)
        • adriana_ada Re: paraliż senny 17.03.11, 16:11
          voxave napisała:

> Jestem osoba która nigdy nie zetknęla sie z narkotykami---ale słyszalam że taką
          > przypadłośc leczy sie amfetaminą--oczywiscie pod kontrola lekarza :)

Absolutnie nie, nie leczy sie zadna amfetamina. Mozna paraliz senny leczyc takimi srodkami, jakie sciezka wymienila w poprzednim poscie: Zalaste (olanzapinum) i Venlectine (Venlafaxinum) i asertin (sertralinum)
          • voxave Re: paraliż senny 17.03.11, 18:09
            Straszne nazwy--na szczęście nigdy mnie nie leczono bo lekarze do których sie udawalam nie maja pojecia co to jest
            to o leczeniu narkorykami widzialam pare lat temu w filmie BBC :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka