Dodaj do ulubionych

stres uniemożliwia naukę

23.05.11, 16:07
Witam serdecznie.
Moim problemem jest ogromny stres który uniemożliwia mi logiczne myślenie, który uniemożliwia mi zapamiętywanie przeczytanych treści. Już dwa podejścia nieudane. Dzień przed egzaminem coś w głowie świtało a na sali totalny paraliż, pustka, drżące spocone dłonie, kołatanie serca, nawet zawroty głowy...... W domu z kolei każda próba podejścia do nauki rozpoczyna się myśleniem, że nie zdążę, że za dużo, że nie dla mnie. Miałam 15 lat przerwy w nauce, od zawsze mi zależało na ukończeniu tego kierunku(nieistotne jakiego)ale zawsze było coś co uniemożliwiało podjęcie nauki. Teraz kiedy warunki sprzyjają ogrania mnie panika. Że nie dam rady...a to myślenie wywołuje stres. Bo bardzo , bardzo mi zależy. Można by powiedzieć, że nie dla wszystkich są studia. Owszem. Ale jeżeli zrezygnuję to życie dla mnie straci całkowicie sens. Nadmienię iz mam niedoczynność tarczycy, ale leczę sie od wielu lat. Może tu tkwi problem......nie wiem. Nie chcę rezygnowac absolutnie, nadal jestem ogromnie zmotywowana, ale czy ten stres mnie nie wykończy? jak go zminimalizować? Jak wyluzować?
Obserwuj wątek
    • jakubm88 Re: stres uniemożliwia naukę 23.05.11, 20:59

> Witam serdecznie.
      > Moim problemem jest ogromny stres który uniemożliwia mi logiczne myślenie, któr
      > y uniemożliwia mi zapamiętywanie przeczytanych treści.

mam tak samo jak Ty , a do tego często czuję , że mam pełną głowę w której już żadna informacja się nie zmieści.

Dzień przed egzaminem coś w głowie świtało a na sali totalny paraliż, pustk
      > a, drżące spocone dłonie, kołatanie serca, nawet zawroty głowy......

ja zanim jeszcze wejdę na salę to już nic właściwie nie pamiętam , tylko tak ogólnie orientuje się o czym np. jest jakaś definicja czy zagadnienie . Jeśli chodzi o te zawroty głowy itd. to u mnie tego nie ma na szczęście .

W domu z
      > kolei każda próba podejścia do nauki rozpoczyna się myśleniem, że nie zdążę, że
      > za dużo, że nie dla mnie. Miałam 15 lat przerwy w nauce, od zawsze mi zależało
      > na ukończeniu tego kierunku(nieistotne jakiego)ale zawsze było coś co uniemożl
      > iwiało podjęcie nauki. Teraz kiedy warunki sprzyjają ogrania mnie panika. Że ni
      > e dam rady...a to myślenie wywołuje stres. Bo bardzo , bardzo mi zależy. Można
      > by powiedzieć, że nie dla wszystkich są studia. Owszem. Ale jeżeli zrezygnuję t
      > o życie dla mnie straci całkowicie sens.
      ja z kolei poszedłem na studia od razu po liceum i właściwie od początku studiów coś się popsuło , jakbym stracił zdolności do nauki , problemy z koncentracją, pamięcią. W liceum nie miałem takich problemów , nauka przychodziła o wiele lżej , nie byłem prymusem ale byłem wśród tych lepszych uczniów jeśli chodzi o oceny. Też mi bardzo zależy na skończeniu studiów , może nawet za bardzo i stąd te problemy. Wiem tylko tyle , że z każdym kolejnym rokiem jest coraz gorzej.

• owocowa201 Re: stres uniemożliwia naukę 23.05.11, 21:51
      Wrzućcie w wyszukiwarkę hasło :prokrastynacja, moze to o Was? W wikipedii moim zdaniem jest to świetnie opisane.
    • to.niemozliwe Re: stres uniemożliwia naukę 23.05.11, 22:12
      Zapytaj lekarza endokrynologa, czy przy Twojej chorobie moglby Ci przepisac jakis lagodny beta bloker?
      • ja_nervosol Re: stres uniemożliwia naukę 25.05.11, 14:16
        beta blokery z tego co się orientuję są dla osób z nadczynnością tarczycy, ja mam niedoczynność, poza tym mam b.niskie z natury ciśnienie a te są wskazaniem dla wysokociśnieniowców. Innym skutkiem ubocznym może być depresja a przy obecnym stanie rzeczy i tak mam dość mocno obniżony nastrój. Na razie zaopatrzę się w witaminę B12, może chociaż w niewielkim stopniu pomoże, w czerwcu mam wizytę u endokrynologa, może znajdzie inną przyczynę. Ogólnie mam ogromne problemy z hormonami, moja przysadka mózgowa nie pracuje najlepiej, menstruacja u mnie raz jest, raz jej nie ma nawet rok :/ Nic z tym nie robiłam i teraz może są efekty....
        ale dziękuję za odp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka