Dodaj do ulubionych

Regres inteligencji?

10.06.11, 16:44
Od jakiegoś czasu mam wrażenie, że mózg mi inaczej funkcjonuje. Gorzej. Choć właściwie nie do końca. Z jednej strony nigdy tak szybko nie przyswajałam i przetwarzałam tak dużej ilości informacji (czuję ostatnio niesamowity głód wiedzy wszelakiej), nie myślałam tak jasno. A z drugiej – no właśnie. Zapominam o różnych sprawach, a że miałam gdzieś zadzwonić, coś załatwić. Zapisywanie nie pomaga. Zaczęłam też robić błędy ortograficzne i to w takich wyrazach z jakimi nie miałam problemów w podstawówce. Zaraz je widzę, a i tak to jest niepokojące. Jakby nastąpił regres części umiejętności: piszę fonetycznie, zapomniałam tabliczki mnożenia itp.

Zaprzyjaźniłam się ponownie ze słownikiem ortograficznym, ale nie wiem czy to pomoże, bo nie w tym rzecz. (A wiedzieliście – nota bene – że w polszczyźnie mamy takie słowa jak: amikoszoneria, krykucha, ględa, mirohłady i ażiotaż ?)
Możliwe, że to przez wyczerpanie, także nerwowe.
Choć z drugiej strony taki Bertrand Russell miał podobno problemy ze zrobieniem herbaty czy zawiązaniem sznurówki. Nie porównuję się oczywiście do tego wybitnego człowieka ;)
Chodzi mi o to czy znaczny rozwój mózgu, rozszerzenie inteligencji może upośledzać część jego funkcji, zdolności. (W filmie „Cube” był taki upośledzony gość, który genialnie liczył. Dochodzą do tego wszelkiej maści autyści – ale to jakby inna para kaloszy.)
Są jakieś badania i teorie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • out23 Re: Regres inteligencji? 10.06.11, 20:37
      o ile będzie cos więcej wiadomo o Tobie, to rady nie będą wróżeniem z fusów.
      Taki wywiad środowiskowy-;)
      jak dzieciństwo
      Ile latek przeleciało...
      W związku ?
      jakie sa relacje z ludźmi i rodziną !?
      rodzaj pracy , czy staysfakcjonująca ?
      Hierarchia wartosci,co jest najwazniejsze i tak w dól...z 5 przykładów
      Co jest najgorsze i do góry.. z 5 przykładów
      jak odpoczywasz ? riuch na swiezym powietrzu ?
      co sie wydarzyło ważnego w ciagu ostatnich powiedzmy 18 m-cy
      i nawet jak się odzywiasz ..regularnie ..dieta urozmaicona
      Czasem trzeba kawę na ławę, a potem zmienic nick..

To o czym piszesz nie wzieło sie z niczego ... Mmm?

ja wiem reszta jest O.K. a wszystkim nie może być dobrze ,
      każdy ma swoję zdanie a racja jest po środku
      • lalafiorovva Re: Regres inteligencji? 10.06.11, 23:16
        Wiesz co, ja nie lubię o sobie za dużo w necie pisać ;)
        Nie chodziło mi o zdiagnozowanie mnie - bo, co mnie jest to raczej wiem.
        Tylko czy coś w świecie na ten temat wiadomo i czy ktoś ma (tutaj) podobnie.

Ogólnie jestem wyczerpana nerwowo i zmęczona. I to chyba stąd. Plus ew. jakaś niewykryta choroba. I chodzi o to, że regres pewnych funkcji, łączy się z takim ogólnym rozszerzeniem inteligencji i żądzą wiedzy (taką jakiej nigdy do tego stopnia nie miałam) - chcę wiedzieć dużo w dziedzinach, które nigdy za specjalnie mnie nie interesowały. Nie wiem, np. historia Ameryki Południowej, informatyka, matematyka, fizyka kwantowa etc.

Bo jestem (wciąż :) młoda, uprawiam sport, odżywiam się aż zbyt racjonalnie.
        Z rodziną dobrze, z ludźmi - z tymi, których lubię potrafię się dogadać.
        Robię w życiu to co lubię (w sensie zawodowo). Może chciałabym coś kiedyś zarzuconego skończyć, ale chyba nie mam siły.

Racja nie zawsze jest pośrodku ;]
        • larusse Re: Regres inteligencji? 11.06.11, 08:31
          lalafiorovva napisała:

> Ogólnie jestem wyczerpana nerwowo i zmęczona. I to chyba stąd. Plus ew. jakaś n
          > iewykryta choroba. I chodzi o to, że regres pewnych funkcji, łączy się z takim
          > ogólnym rozszerzeniem inteligencji i żądzą wiedzy (taką jakiej nigdy do tego st
          > opnia nie miałam) - chcę wiedzieć dużo w dziedzinach, które nigdy za specjalnie
          > mnie nie interesowały. Nie wiem, np. historia Ameryki Południowej, informatyka
          > , matematyka, fizyka kwantowa etc.

Kiedyś miałam coś podobnego. Dosyć dawno temu. Fizycznie nadawałam się do hospitalizacji (miałam skierowanie od lekarza), a intelektualnie to "hulaj dusza, diabła nie ma". Jakby organizm przestawił się na jedną tylko sesję. Niezdrowo strasznie, ale mimo wszystko jakoś "miło" to teraz wspominam.
    • 7zahir Re: Regres inteligencji? 10.06.11, 21:13
      Wybierz się do neurologa - kompetentnie powie Ci co robić.
      Być moze potrzebne Ci sa leki usprawniajace krażenie mózgowe
      • lalafiorovva Re: Regres inteligencji? 10.06.11, 23:17
        Dzięki, al to chyba nie to.
        Raczej wyczerpanie.
    • lorusza Re: Regres inteligencji? 10.06.11, 22:51
      nie ma co sie doszukiwac podloza psychologicznego, z pamiecia jak z miesniami, nieuzywana zanika.... jak jestesmy w szkole to non stop piszemy i czytamy i nas mecza by wszystko pamietac, jezeli zmniejszasz tempo i czestotliwosc uzywania tabliczki, pisania to muzg robi porzadki i wywala nie uzywane informacje... nic ci nie jest, to naturalne chociaz kazdy ma tutaj troche inaczej :) nie wspomne , ze dla osob wychowanych na pisaniu "recznym" klikanie w klawiature nie pomaga, bo pisownia slowek siedzi w dloni trzymajacej dlugopis a nie w klawiszach... swoja droga to ciekawe, czy ci wychowani na komputerach inaczej zapamietuja pisownie, klawiszowoo???? swietny temat na prace badawcza...
      • lalafiorovva Re: Regres inteligencji? 10.06.11, 23:30
        Ale nie doczytałaś... ja nie mam problemów z zapamiętywaniem, z pamięcią. Mam ją super pojemną i świetnie działającą. Raz przeczytam i już pamiętam. Tabliczki mnożenia nie używam, to zapomniałam części wyników (bo wiem ile to 4*8 ), ale jakbym teraz zerknęła to bym umiała całą na 5+. Tylko ta ortografia mnie martwi nieszczęsna.
        I wiem, że z wiekiem wszystko się sypie, ale ja jeszcze młoda ;)
        • clarissa3 Re: Regres inteligencji? 10.06.11, 23:43
          Sa juz badania potwierdzajace ze mozg nowego pokolenia wychowanych na komputerach, robiacych 80 rzeczy na raz mlodych ludzi wytworzyl inne polaczenia, czyli inaczej tam od srodka wyglada.

Co ty prawdopodobnie masz to to co i wielu innych ludzi ktorzy uzywaja spell-check ktory to za nich sprawdza pisownie wiec i pozapominali jak sie co pisze. Ja tez;)
        • lorusza Re: Regres inteligencji? 11.06.11, 00:49
          Doczytalam jak najbardziej i odnioslam sie jedynie do tego problemu z pisaniem fonetycznym i tabliczka mnozenia i oczywiscie nie jako fakt a raczej jako gdybanie na podstawie mojej wiedzy na temat uczenia sie. Nie sugeruje problemow z pamiecia tylko jej naturalne wlasciwosci... jezeli jakies dane sa nie uzywane to mozg je resetuje to jak przykladowo w wielku kilku lat wyjezdzamy za granice... uczymy sie nowego jezyka, zapominamy nasz ojczysty jesli go nie uzywamy...
          pisownie poprawna... nie uzywasz albo uzywasz malutko, to pomalutku wyparowuje... prawo natury, nic w tym dziwnego i niewiele ma to wspolnego z wiekiem, chociaz pewnie z wiekiem dzieje sie to szybciej. a nie sadze bys siedziala i pisala tyle co kiedys, kiedy do szkolki chodzilas.

na ta cala reszte zapominania, spotkan, spraw do zalatwienia nie mam pomyslu i niekoniecznie musi miec cos wspolnego z ta pisownia :)
    • fnoll Re: Regres inteligencji? 11.06.11, 02:38
      są rzeczy ważniejsze niż ortografia

czym jest ortografia?
    • larusse Re: Regres inteligencji? 11.06.11, 08:21
      a robisz sobie np. trzy kawy zanim się zorientujesz, że już zrobiłaś?
    • paco_lopez Re: Regres inteligencji? 11.06.11, 15:19
      zwyczajnie przedrązyłas samą siebie. dokonałas mentalnego i intelektualnego samogwałtu. trudno.
    • koala_tralalala Re: Regres inteligencji? 13.06.11, 19:31
      Jesli zmiana jest widoczna, nie tylko ja zauwazasz ale tez Ci przeszkadza i widzi to takze otoczenie, to: albo jest wynikiem stresu, albo zmian hormonalnych (maja wplyw na prace mozgu) albo innego zaburzenia o podlozu neurologicznym.

Na poczatek powinnas wypoczac, solidnie!
      Jesli nie pomoze, niestety zostaje lekarz, zwlaszcza gdyby problemy sie poglebialy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka