Dodaj do ulubionych

Pranie mózgu?

05.10.11, 12:16
A najbardziej 'piorą mózg' na YouTube. Wszystkie te bzdurne filmiki, najczęsciej manipulowane digitalnie, wypowiedzi pseudo naukowców, o których istnieniu nikt nigdy nie słyszał. Niby o jakiś badaniach, statystykach, kogo? Gdzie?
Filmy o życiu na Marsie, gdzie rosną drzewa i jest woda, a nawet chmurki, po bezczelne niszczenie prawdy o tragedii WTC z 11 września 2011, gdzie w jednym z filmików, ktoś w zbliżeniu pokazuje....jakoby to kobieta steruje samolotem w jeden z pierwszych wieżowców.

Te tysiące informacji, to nie jest już pranie mózgu, to wyjaławianie i ogłupianie ludzi. Zanieczyszczanie i kompletna dezinformacja umysłów ludzkich. W czasach informacji jest cięzko o informację. Zetelną informację.
Ta cała masa śmieci, nie wiadomo komu i na co? Tak sobie czasem myślę, czy wina nie leży w tzw. demokracji, gdzie każdy może się pokazać, czy wypowiadać, bo mu wolno. Tak, tylko jak ci ludzie tą wolność wykorzystują, to juz inna sprawa....
Obserwuj wątek
    • kim-ja-jestem Re: Pranie mózgu? 05.10.11, 12:26
      Demokracja jest kolejnym etapem rozwoju człowieka. W każdym etapie czegoś się uczymy. W feudaliźnie i tyrani monarchalnej nauczyliśmy się, że człowiek nie może być ograniczony w swej wolności. W demokracji uczymy się, że wolność musi być rozumnie wykorzystana, gdyż w przeciwnym wypadku staje się wypaczona i wykorzystywana. I gdy przestaniemy nieumiejętnie wykorzystywać ten etap ewolucji to powstanie społeczeństwo wzajamnie się wspierające i nienacjonalistyczne.
      Musi jednak upłynąć trochę czasu zanim to nastąpi. My z kolei musimy się wykazać rozwagą i cierpliwością. Nie zwalczajmy zła złem bo się upapramy tylko. Każdy kto walczy ze złem staje się jego zakładnikiem. Nie żyjmy przeszłością, żyjmy tu i teraz, inaczej wszędzie będziemy widzieć przykrą przeszłość nas dołującą. Dlatego należy kochać ludzi a prawę odnajdziemy w sobie.
      • jubale Re: Pranie mózgu? 05.10.11, 13:11
        Nie wiem jak to tam jest jednak, mysle ze najpierw z czlowieka nalezy zrobic ofiare. A ofiara juz zawsze bedzie nienawidziec. I na tym polega pranie z rozumu. Powolne zamulanie, dezinformacja, nadmiar informacji itp.

Tak, dla wiekszosci okazalo sie, ze demokracja jest dobra, chocby w fakcie rozwoju techniki i pozostalych nauk.
    • jubale Historyk, którego historia załamała.... 05.10.11, 12:36
      Jest na świeceniach kapliczek kościelnych i przydroznych...Henryk Pająk, inaczej 'spiderman'.
      Mowi, że nie jest popularny, bo go nie krytykują w mediach, a którz by się chciał osmieszać? Naiwny staruszek, tak naprawdę to żaden z niego historyk. A polonista. Który dosc często ma ubogi zasób słów. Zarówno w swoich ksiazkach, jaki na spotkaniach literackich. Karmi swoimi niedoinformowanym ksiazkami lud. Przy tym każdą winą obrzucajac oczywisćie wiadomo kogo...Zydów. Na punkcie, ktorych ma wyrażną fobię. Już nawet Putin jest żydem.

Henryk Pająk jest zwyczajnie niedoczytany i brak mu wiedzy, posługuje się tanimi sloganami i chwytami oraz jakims tam dokumentami....Nie wiadomo skąd....

Historyk jak o sobie powiada, a dla mnie kolejny moralny wykolejeniec, który działa na szkodę ludzi...
    • solaris_38 kwestie wyborcze hi hi 05.10.11, 13:33
      w życiu zawsze najistotniejszy był wybór

kiedyś miałaś do wyboru miliardy roślin
      z których nieliczne były korzystne a większość zbędna szkodliwa lub zabójcza

to właśnie wybór zdecyduje o naszych losach
      nie ma co narzekać że za duży
      ani że są opcje trujące

trzeba się uczyć wybierać

nasi przodkowie nie tylko sami przeżyli swoje wybo\y ale przekazali nam wiele

teraz nasza kolej

• mathrockandlove Re: Pranie mózgu? 05.10.11, 20:16
      Dawniej w tv można było obejrzeć 2 kanały: były tam i wartościowe pozycje, jak np program "Kwant", ale to wcale nie oznacza, że tv zawsze głosiła prawdę najprawdziwszą. teraz jest internet: tysiące źródeł, ogromny wysyp często samozwańczych ekspertów. Musimy sami zacząć myśleć, by odróżnić ziarno od plew. Certyfikatu na głoszenie prawdy nie ma nikt, bo i kto miałby ten certyfikat wystawiać?
    • paco_lopez Re: Pranie mózgu? 05.10.11, 22:35
      sprawa oczywista. obecnie człowiek powinien dbac nie tylo żeby się nie roztyć, ale także o to zeby nie uczestniczyć w życiu publicznym i nie czytać gazet nie oglądać wiadomości, ograniczać dopływ spamu i czystej manipulacji. zawód dzienikarza stał się ohydnym zajęciem.
      • jubale Dalej idac tropem... 06.10.11, 00:08
        Zadne z tutejszych mediow nie podalo do informacji w prasie, o sytuacji w USA...
        Z jednej strony jestesmy zalani stekiem beznadziejnej informacji a z drugiej mamy dzieki Internetowe najwieksze mozliwosci sterowania zyciem. Przeciez ludzie zaczynaja brac wladze za...rogi...To co sie dzieje w Iranie, czy innych krajach wyglada na jakas nadchodzaca wielka rozrube...
        • paco_lopez Re: Dalej idac tropem... 06.10.11, 12:24
          To co sie dzieje w Iranie, czy innych krajach
          > wyglada na jakas nadchodzaca wielka rozrube...

ale to że ci to tak wygląda , to znaczy że poddałas sie praniu mózgu , bo ja jak zyje nie pamiętam żeby sie coś w iranie, syrii, palestynie , izraelu, jordanii itp nie działo idiotycznego czego nie sposób zrzumieć. tamte konflikty wygladaja jak walka o to kto bedzie największym idiotą. kup sobie książke o konfliktach zbrojnych po drugiej wojnie światowej, to zrozumiesz, że wojna i pokój współistnieją za soba na ziemi, przy czym pokój jest stanem metastabilnym, co nie znaczy, że w czasie wojny traca wszyscy. żyjemy dzięki słońcu, a słońce to piekło. od jego naktywności zależą nastroje ludzkie. tu w naszej dolinie jest na prawdę lajtowo.
          • jubale Re: Dalej idac tropem... 06.10.11, 13:55
            Sluchaj...Nie lubie rozmowy dowodzacego Koguta w Kurniku z nisokami...
            Jak ciutke skromniejszy bedziesz i uderzysz w miekkie tony to pogadamy. Ja mam inne informacje od moich przyjaciol z Iranu...
            • paco_lopez Re: Dalej idac tropem... 06.10.11, 18:57
              skoro tak twierdzisz to niech ci będzie. moge byc kogutem nawet wielką literą. jakie to te miętkie tony ? ty coś słyszysz , bo ja nie. młody liczy na liczydłach rachunki w zeszycie, a za oknem jada samochody. nawijaj co tam u przyjaciół w iranie. przypominam ci, że kiedyś się pojawiła, to ponazywałaś mnie i nie tylko hurtowo przeróżnie, więc nie bądź tak delikatna.
              • jubale Re: Dalej idac tropem... 06.10.11, 22:43
                Iran nie bedzie dla glupkow, bo iranczycy to nie glupki. W sam Iran w taki jaki ma byc w przyszlosci, kraje zachodnie, ktore przyjely emigrantow zainwestowaly miliardy. sa juz umowy spisane, na jakie dziedziny przemyslu bedzies kierowana wspolpraca.

Tu mieszkaja ludzie, ktorzy opuscili rezim i porzucili niewyobrazalne majatki.
                Oni chca jeszcze to za swojej generacji odzyskac.

Nikt nie bedzie sie bawil w jakies tam pieprzone wyznania...w 2009 nie udalo sie bo za szybko i z ostro. Teraz pojdzie wszystko na spojnie i bez rozlewu krwi...Oby...

A skad wiem...nie podam ci moich zrodel, ale sa b.pewne...
    • szczesliwy_pierozek Re: Pranie mózgu? 06.10.11, 08:34
      W nocy zszedł Steve Jobs. Tego newsa przeczytasz dzisiaj kilkadziesiąt razy (+ "omówisz" z co drugim znajomym). Coś jest na rzeczy...
      • voxave Re: Pranie mózgu? 06.10.11, 11:27
        A kto to jest ?
      • jubale Steve Jobs... 06.10.11, 12:07
        szczesliwy_pierozek napisał:

> W nocy zszedł Steve Jobs. Tego newsa przeczytasz dzisiaj kilkadziesiąt razy (+
        > "omówisz" z co drugim znajomym). Coś jest na rzeczy...

On nigdy nie zszedl. On wlasnie jak i wielu innych ludzi nauki, jest niesmiertelny...
        Cielesnie go nie ma posrod nas, lecz...jego nowatorstwo i geniusz zyje nadal, z czego bedziesz korzystal ty, jak i twoje prawnuki jeszcze dosc dlugo.

Kazdy geniusz przekazuje paleczke i nauke, ktora zdobyl nastepnemu. czas pokaze kto bedzie po nim.

Dla mnie genialni sa wszyscy ludzie nauki zwlaszcza ci ktorzy przygotowuja lot na Marsa i ladowanie ludzi. Ma odbyc napewno pod koniec obecnego dziesieciolecia. Zreszta juz teraz wiadomo do kogo nalezy Mars.

A gdy nauka pokaze ze Mars jest przyjazny zyciu czlowieka oraz obfituje w zloza mineralne, to nasze zycie tu na ziemi zmieni sie drastycznie. Tylko jeszcze nie wiadomo czy na lepsze czy na gorsze....
    • lorusza Re: Pranie mózgu? 06.10.11, 13:43
      Alez to jest wrescie koniec nieswiadomego prania mozgu. Jezeli chcesz miec wyprany to sie mozesz ograniczyc do pewnych zrodel ale wlasnie taki dostep do informacji pokazuje, ze ludzie to tylko ludzie potrafia zmanipulowac doslownie wszystko.... W tym momencie u niektorych wlacza sie proces myslenia (podkreslam u niektorych) i zaczynaja na podstawie tych przeroznych informacji wyrabiac sobie wlasne zdanie... juz nie jest tak, ze masz dostep tylko do polskich wiadomosci i widzisz wszystko tak jak ci pokaza... teraz mozesz zobaczyc jak to wyglada z roznych stron (przyklad: podczas demonstracji w Egipcie pewna zachodnia dziennikarka zostala... no wlasnie co jej sie stalo.... w polskich wiadomosciach podawali, ze zostala zaatakowana ale sie jej udalo z tego wyjsc w szwedzkich podali, ze zostala brutalnie zgwalcona o czym nie uslyszalam w polskich wiad. To jest tylko przyklad ale myslacy czlowiek widzac rozbieznosci w informowaniu sam zauwazy, ze niektore informacje sa manipulowane na rozne sposoby a do niego dotrze jedynie tyle, ze cos sie tam dzieje ale jak jest naprawde wiedza tylko zamieszani w sprawe...

Inna sprawa, ze tych informacji roznego typu jest od cholery i ciut ciut... ale mozna sie nauczyc filtrowac takowe i tematy nas interesujace gruntownie sprawdzic w wielu zrodlach.. zdaje sie, ze w dzisiejszych czasach to jedna z najwazniejszych umiejetnosci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka