Dodaj do ulubionych

pytanie do osob wierzacych

25.04.12, 13:12
jezeli bog powie ci ze masz zabic swojego sasiada
to zrobisz to czy nie?
proste pytanie
Obserwuj wątek
    • co_to_za_taki_swiat Re: pytanie do osob wierzacych 25.04.12, 13:20
      > jezeli bog powie ci ze masz zabic swojego sasiada
      > to zrobisz to czy nie?
      > proste pytanie

Z tego co wiem, to tak, lepiej zabić takiego sąsiada. Poza tym Bóg lubi od czasu do czasu zrobić taką podpuchę, że niby każe komuś zabić, dajmy na to, syna, a potem w ostatniej chwili się z tego wycofuje. Taki test na lojalność i subordynację. :)

Lepiej generalnie robić co mówi Bóg i ufać, że to dla naszego dobra, i jeszcze dziękować za wszystko. Podam na swoim przykładzie. Ja np. codzienie dziękuję Bogu, że uczynił że mnie zjebem bez atrakcyjności fizycznej i kompetencji społecznych, ponieważ wiem, że to dla mojego dobra i że Bóg ma w tym jakiś plan. Poza tym przez samo to, że to On mnie stworzył, czuję się doskonały, bo wiem że On mnie kocha.
      • sdfsfdsf Re: pytanie do osob wierzacych 25.04.12, 14:32
        to jaka jest odpowiedz?
        tak czy nie?
        • co_to_za_taki_swiat Re: pytanie do osob wierzacych 25.04.12, 15:58
          > to jaka jest odpowiedz?
          > tak czy nie?

Oczywiście, że nie. Jakby mi się pokazał Bóg i czegoś takiego zażądał, to w zależności od nastroju bym go albo szyderczo wyśmiał, albo poturbował. Bezczelny! Nie dość że mnie uczynił zjebem to jeszcze chce żebym wykonywał jakieś jego zbrodnicze rozkazy. Nie, są pewne granice.
    • to.niemozliwe Re: pytanie do osob wierzacych 25.04.12, 14:38
      W jakich okolicznosciach?
      • sdfsfdsf Re: pytanie do osob wierzacych 25.04.12, 15:01
        w tak pieknych okolicznosciach przyrody:)
        niezaleznie od okolicznosci
        co bog mowi ty wykonujesz
        bo bog wie co dobre i co zle
        jest mnostwo ekspertow ktorzy sluchaja boga
        ba, maja z nim bezposredni kontakt non stop
        i dziela sie wrazeniami z innymi
        i tak sie to kreci
        o ile mnie pamiec nie myli od poczatkow
        • to.niemozliwe Re: pytanie do osob wierzacych 25.04.12, 15:44
          No coz, nie zdazylo mi sie jeszcze by bog do mnie mowil. Zapewne byloby to dosc mocne przezycie i pewnie zrewidowaloby by wiekszosc moich pogladow.
          Rozumiem, ze istota twojego pytania to wybor pomiedzy posluszenstwem wobec zrodla wiary, a systemem wartosci wynikajacym z tego zrodla. Dla mnie oczywisty jest prymat systemu wartosci, co nie rowna sie automatycznie relatywizmowi moralnemu. Nie jestem szczegolnie wierzacy, ale z tego, co sie orientuje, to doktryna wiary tlumaczy ten paradoks w ten sposob, ze czlowiek nie jest w stanie jako istota mylna i smiertelna pojac boskich zamiarow, wiec w takich sytuacjach powinien kierowac sie sumieniem i wartosciami, a nie interpretowac czegos, co mu sie zda "rozkazem boga".
          • sdfsfdsf Re: pytanie do osob wierzacych 25.04.12, 16:32
            trudno przebrnac przez te wszystkie paradoksy
            mow prosto czlowieku, to nie boli;)
            nie mowie o sobie, poruszam problem
            jakbym mowil o sobie to uzywalbym formy "ja":)
            • to.niemozliwe Re: pytanie do osob wierzacych 25.04.12, 21:20
              Prosto rzecz ujmujac, to bog, na swoje podobienstwo dal nam rozum, serce i wolna wole, wiec przez szacunek dla niego warto tego uzywac. :-)
              • renkaforever Re: pytanie do osob wierzacych 25.04.12, 21:39
                Jak mozesz zadawac tak glupie pytanie? Dekalog ujmuje to wyraznie: Nie zabijaj! Bog jest Miloscia, jak Milosc moze zadac zabicia? To niemozliwe i paradoksalne. Cos, co zada zabicia to nie jest Bog, tylko Cos Bardzo Zlego. Trzebaby sprawdzic te podstepna tozsamosc, ktora moze byc schizofrenia. Najlepiej isc do psychiatry, on napewno pomoze.
                • rzeka.suf Re: pytanie do osob wierzacych 25.04.12, 21:52
                  weź, Reniu, jak milosc mogla skazac na smierc za niesubordynacje lub w akcie rozczarowania, to po pierwsze.
                  po drugie, milosc zadala od czlowieka zabicia innego czlowieka, i to syna nawet, moze doedukuj sie jednak.
              • sdfsfdsf Re: pytanie do osob wierzacych 26.04.12, 00:50
                taki delikatny przytyk? :) wszystkie lodzie zwodowane
    • ps.witch Acha, to on taki...?:=) 25.04.12, 21:44
      jezeli bog powie ci ze masz zabic swojego sasiada
      > to zrobisz to czy nie?
      > proste pytanie
    • lospecchio Re: pytanie do osob wierzacych 27.04.12, 22:36
      sdfsfdsf napisał:

> jezeli bog powie ci ze masz zabic swojego sasiada
      > to zrobisz to czy nie?

Stare powiedzenie mówi, jeśli mówisz do Boga - modlisz się, jeśli Bóg mówi do ciebie to masz schizofrenię.
      • mona.blue Re: pytanie do osob wierzacych 27.04.12, 22:48
        lospecchio napisała:

> sdfsfdsf napisał:
        >
        > > jezeli bog powie ci ze masz zabic swojego sasiada
        > > to zrobisz to czy nie?
        >
        > Stare powiedzenie mówi, jeśli mówisz do Boga - modlisz się, jeśli Bóg mówi do
        > ciebie to masz schizofrenię.

A co z prorokami do których przemawiał Bóg? I ze świętymi? :)
      • 1xprzepraszam Re: pytanie do osob wierzacych 28.04.12, 09:32
        Otóz w danych czasach, kiedy nie było ksiązek, a ludzie nie umieli czytac,
        bajarze chodzili po osadach i opowiadali rózne historie aby zarobic na nocleg i jedzenie.
        Każdy z nich opowiadajac jaks prawde, upiększal ja po swojemu, aby wyróznic sie wśrod innych.
        No jakby był malo interesujacy,to bez noclegu i bez żarcia !
        Dogonowie wierzą w bóstwo zwane Nommo, który był synem stwórcy świata. Aby oczyścić ludzi z grzechów, rozerwał się na 60 kawałków i po kilku dniach zmartwychwstał, jednakże stracił penisa, który został zjedzony przez rybę[2]. Uważają, iż sami pochodzą z kosmosu i wylądowali przy akompaniamencie huków i płomieni nad jeziorem Debo.
        Ich wiedza astronomiczna dotycząca układu podwójnego gwiazdy Syriusz A i B jest zadziwiająco szczegółowa. Do dziś naukowcy nie są zgodni, czy taka gwiazda istnieje, chociaż pewne obserwacje na to wskazują[3].
        pl.wikipedia.org/wiki/Dogonowie
    • maggpie Re: pytanie do osob wierzacych 27.04.12, 23:05
      Nie :)
      Słucham swego głosu wew., nie obcego.

Ale mamy siecze w głowach ;]
      Skąd założenie że jest jeden najważniejszy byt sterujący etc. wszystkimi innymi? itp.:)
      Jest hierarchia, to widać, ale tych głównych/najwyższych, super rozwiniętych bytów może być kilka i mogą być równorzędne/ dopełniające się, czemu nie?
      • maggpie Re: pytanie do osob wierzacych 27.04.12, 23:05
        maggpie napisała:

> Nie :)
        > Słucham swego głosu wew., nie obcego.
        >
        > Ale mamy siecze w głowach ;]

* sieczke(ę) ;]
    • mskaiq Re: pytanie do osob wierzacych 28.04.12, 00:22
      Nie zrobię tego, ale Bóg nigdy o to nie poprosi. Ktos kto poprosiłby o to nawet
      w formie testu nie może byc Bogiem.
      Serdeczne pozdrowienia.
    • ivaaa Re: pytanie do osob wierzacych 02.05.12, 19:17
      W jaki sposób Bóg Ci to powie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka