sdfsfdsf 25.04.12, 13:12 jezeli bog powie ci ze masz zabic swojego sasiada to zrobisz to czy nie? proste pytanie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
co_to_za_taki_swiat Re: pytanie do osob wierzacych 25.04.12, 13:20 > jezeli bog powie ci ze masz zabic swojego sasiada > to zrobisz to czy nie? > proste pytanie Z tego co wiem, to tak, lepiej zabić takiego sąsiada. Poza tym Bóg lubi od czasu do czasu zrobić taką podpuchę, że niby każe komuś zabić, dajmy na to, syna, a potem w ostatniej chwili się z tego wycofuje. Taki test na lojalność i subordynację. :) Lepiej generalnie robić co mówi Bóg i ufać, że to dla naszego dobra, i jeszcze dziękować za wszystko. Podam na swoim przykładzie. Ja np. codzienie dziękuję Bogu, że uczynił że mnie zjebem bez atrakcyjności fizycznej i kompetencji społecznych, ponieważ wiem, że to dla mojego dobra i że Bóg ma w tym jakiś plan. Poza tym przez samo to, że to On mnie stworzył, czuję się doskonały, bo wiem że On mnie kocha. Odpowiedz Link Zgłoś
sdfsfdsf Re: pytanie do osob wierzacych 25.04.12, 14:32 to jaka jest odpowiedz? tak czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
co_to_za_taki_swiat Re: pytanie do osob wierzacych 25.04.12, 15:58 > to jaka jest odpowiedz? > tak czy nie? Oczywiście, że nie. Jakby mi się pokazał Bóg i czegoś takiego zażądał, to w zależności od nastroju bym go albo szyderczo wyśmiał, albo poturbował. Bezczelny! Nie dość że mnie uczynił zjebem to jeszcze chce żebym wykonywał jakieś jego zbrodnicze rozkazy. Nie, są pewne granice. Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: pytanie do osob wierzacych 25.04.12, 14:38 W jakich okolicznosciach? Odpowiedz Link Zgłoś
sdfsfdsf Re: pytanie do osob wierzacych 25.04.12, 15:01 w tak pieknych okolicznosciach przyrody:) niezaleznie od okolicznosci co bog mowi ty wykonujesz bo bog wie co dobre i co zle jest mnostwo ekspertow ktorzy sluchaja boga ba, maja z nim bezposredni kontakt non stop i dziela sie wrazeniami z innymi i tak sie to kreci o ile mnie pamiec nie myli od poczatkow Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: pytanie do osob wierzacych 25.04.12, 15:44 No coz, nie zdazylo mi sie jeszcze by bog do mnie mowil. Zapewne byloby to dosc mocne przezycie i pewnie zrewidowaloby by wiekszosc moich pogladow. Rozumiem, ze istota twojego pytania to wybor pomiedzy posluszenstwem wobec zrodla wiary, a systemem wartosci wynikajacym z tego zrodla. Dla mnie oczywisty jest prymat systemu wartosci, co nie rowna sie automatycznie relatywizmowi moralnemu. Nie jestem szczegolnie wierzacy, ale z tego, co sie orientuje, to doktryna wiary tlumaczy ten paradoks w ten sposob, ze czlowiek nie jest w stanie jako istota mylna i smiertelna pojac boskich zamiarow, wiec w takich sytuacjach powinien kierowac sie sumieniem i wartosciami, a nie interpretowac czegos, co mu sie zda "rozkazem boga". Odpowiedz Link Zgłoś
sdfsfdsf Re: pytanie do osob wierzacych 25.04.12, 16:32 trudno przebrnac przez te wszystkie paradoksy mow prosto czlowieku, to nie boli;) nie mowie o sobie, poruszam problem jakbym mowil o sobie to uzywalbym formy "ja":) Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: pytanie do osob wierzacych 25.04.12, 21:20 Prosto rzecz ujmujac, to bog, na swoje podobienstwo dal nam rozum, serce i wolna wole, wiec przez szacunek dla niego warto tego uzywac. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
renkaforever Re: pytanie do osob wierzacych 25.04.12, 21:39 Jak mozesz zadawac tak glupie pytanie? Dekalog ujmuje to wyraznie: Nie zabijaj! Bog jest Miloscia, jak Milosc moze zadac zabicia? To niemozliwe i paradoksalne. Cos, co zada zabicia to nie jest Bog, tylko Cos Bardzo Zlego. Trzebaby sprawdzic te podstepna tozsamosc, ktora moze byc schizofrenia. Najlepiej isc do psychiatry, on napewno pomoze. Odpowiedz Link Zgłoś
rzeka.suf Re: pytanie do osob wierzacych 25.04.12, 21:52 weź, Reniu, jak milosc mogla skazac na smierc za niesubordynacje lub w akcie rozczarowania, to po pierwsze. po drugie, milosc zadala od czlowieka zabicia innego czlowieka, i to syna nawet, moze doedukuj sie jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
sdfsfdsf Re: pytanie do osob wierzacych 26.04.12, 00:50 taki delikatny przytyk? :) wszystkie lodzie zwodowane Odpowiedz Link Zgłoś
ps.witch Acha, to on taki...?:=) 25.04.12, 21:44 jezeli bog powie ci ze masz zabic swojego sasiada > to zrobisz to czy nie? > proste pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
lospecchio Re: pytanie do osob wierzacych 27.04.12, 22:36 sdfsfdsf napisał: > jezeli bog powie ci ze masz zabic swojego sasiada > to zrobisz to czy nie? Stare powiedzenie mówi, jeśli mówisz do Boga - modlisz się, jeśli Bóg mówi do ciebie to masz schizofrenię. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: pytanie do osob wierzacych 27.04.12, 22:48 lospecchio napisała: > sdfsfdsf napisał: > > > jezeli bog powie ci ze masz zabic swojego sasiada > > to zrobisz to czy nie? > > Stare powiedzenie mówi, jeśli mówisz do Boga - modlisz się, jeśli Bóg mówi do > ciebie to masz schizofrenię. A co z prorokami do których przemawiał Bóg? I ze świętymi? :) Odpowiedz Link Zgłoś
1xprzepraszam Re: pytanie do osob wierzacych 28.04.12, 09:32 Otóz w danych czasach, kiedy nie było ksiązek, a ludzie nie umieli czytac, bajarze chodzili po osadach i opowiadali rózne historie aby zarobic na nocleg i jedzenie. Każdy z nich opowiadajac jaks prawde, upiększal ja po swojemu, aby wyróznic sie wśrod innych. No jakby był malo interesujacy,to bez noclegu i bez żarcia ! Dogonowie wierzą w bóstwo zwane Nommo, który był synem stwórcy świata. Aby oczyścić ludzi z grzechów, rozerwał się na 60 kawałków i po kilku dniach zmartwychwstał, jednakże stracił penisa, który został zjedzony przez rybę[2]. Uważają, iż sami pochodzą z kosmosu i wylądowali przy akompaniamencie huków i płomieni nad jeziorem Debo. Ich wiedza astronomiczna dotycząca układu podwójnego gwiazdy Syriusz A i B jest zadziwiająco szczegółowa. Do dziś naukowcy nie są zgodni, czy taka gwiazda istnieje, chociaż pewne obserwacje na to wskazują[3]. pl.wikipedia.org/wiki/Dogonowie Odpowiedz Link Zgłoś
maggpie Re: pytanie do osob wierzacych 27.04.12, 23:05 Nie :) Słucham swego głosu wew., nie obcego. Ale mamy siecze w głowach ;] Skąd założenie że jest jeden najważniejszy byt sterujący etc. wszystkimi innymi? itp.:) Jest hierarchia, to widać, ale tych głównych/najwyższych, super rozwiniętych bytów może być kilka i mogą być równorzędne/ dopełniające się, czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
maggpie Re: pytanie do osob wierzacych 27.04.12, 23:05 maggpie napisała: > Nie :) > Słucham swego głosu wew., nie obcego. > > Ale mamy siecze w głowach ;] * sieczke(ę) ;] Odpowiedz Link Zgłoś
mskaiq Re: pytanie do osob wierzacych 28.04.12, 00:22 Nie zrobię tego, ale Bóg nigdy o to nie poprosi. Ktos kto poprosiłby o to nawet w formie testu nie może byc Bogiem. Serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ivaaa Re: pytanie do osob wierzacych 02.05.12, 19:17 W jaki sposób Bóg Ci to powie? Odpowiedz Link Zgłoś