Gość: traian IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.06.04, 22:25 czy ktoś jeszcze wierzy w jego systemy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malvvina Re: z Freuda naukowcy sie smieją 22.06.04, 22:28 ci wszyscy ktorzy jego teorie uzyli do konstrukcji innych (nawet i zwlaszcza contra) :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krish Re: z Freuda naukowcy sie smieją IP: 62.233.233.* 22.06.04, 23:57 a kto to są naukowcy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gocha Re: z Freuda naukowcy sie smieją IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.04, 06:47 Naukowcy to ci, którzy robia badania empiryczne. Smieja sie z Freuda, bo Freud nigdy empirycznie nie zweryfikowal swojej teorii (a nawet protestowal, gdy chciano zalozyc Towarzystwo Psychoanalizy Empirycznej). Dzis wiadomo, ze teoria Freuda to kupa gówna - nic nie warte spekulacje. To moze byc ciekawe dla artystow, jako inspiracja literatury, teatru czy malarstwa, ale jest szkodliwe w psychologii naukowej. Odpowiedz Link Zgłoś
malvvina Re: z Freuda naukowcy sie smieją 23.06.04, 07:46 ja sie tez smieje boc przeci on na przypadkach operowal .Zeby bylo bardziej empirycznie to mial je na kawalki poszatkowac ??? Odpowiedz Link Zgłoś
malvvina Re: z Freuda naukowcy sie smieją 23.06.04, 08:20 PS psychologia nie jest uwazana za nauke przez corpus medyczny :-) freud byl psychoanalista a w zyciu nie widzialam tabliczki psycholog psychoanalista - zawsze psychiatra psychanalista. W sumie na tej psychologii oprocz trzech testow i dwoch zwiazkow synaps to co sie robi ? hihi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gocha Re: z Freuda naukowcy sie smieją IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.06.04, 19:20 To, że operowal na przypadkach nie ma znaczenia. Teorie mozna weryfikowac empirycznie niezaleznie od tego, co sobie pan Freud robił. Swiat medyczny (zwlaszcza polski) jesli chodzi o empirie i metodologie jest w stosunku do psychologii zapózniony o jakies 50 lat. Na medycynie studenci nie wiedza nawet, co to jest chi kwadrat, nie mowiac o takich rzeczach, jak ANOVA czy analiza regrsji. Medycy nie potrafia robic badan empirycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gocha Re: z Freuda naukowcy sie smieją IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.06.04, 19:24 PS. A na psychologii robi się masę ciekawych rzeczy. Coraz częściej przychodza do nas studiowac drugi kierunek studenci medycyny i mówią zwykle, że psychologia to studia znacznie ciekawsze. (A testy i synapsy to raczej margines tego, co sie dzieje w psychologii) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krish Re: z Freuda naukowcy sie smieją IP: 62.233.233.* 24.06.04, 19:25 a jakoś psycholi i w Polsce i u nich ciągle tyle samo... pomimo tych rewelacyjnych odkryć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krish Re: z Freuda naukowcy sie smieją IP: 62.233.233.* 23.06.04, 08:25 pomijając może kontrowersyjną postać pana Freuda to co?: niech żyje behawioryzm??? Odpowiedz Link Zgłoś
alkmaar psychoanalista 23.06.04, 09:43 "psychoanalistami" są : Kohut (psychologia jaźni), Kernberg (teoria relacji z obiektem), Alice Miller, Melanie Klein, Margaret Mahler, Erik Erikson. Same psychologiczne sławy. Z nich też naukowcy się śmieją ? Odpowiedz Link Zgłoś
kvinna a Jacques Lacan to co? 23.06.04, 14:56 Bułka z masłem? Psychoanaliza francuska. Najbardziej kontrowersyjna. Najciekawsza. Odpowiedz Link Zgłoś
jmx to 23.06.04, 15:48 O Lacanie www.merlin.com.pl/sklep/sklep/strona.towar?oferta=304859&ret=wys53405168 ? Odpowiedz Link Zgłoś
kvinna Ustosunkuję się później, teraz nie mam czasu 23.06.04, 16:19 Byłam analizantką przez 5 lat. Mówię od strony b.pacjentki. Spróbujesz analizy praktycznie? Wtedy wystartujemy z jednakowej pozycji... Chyba, że praktykowałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
jmx OK 23.06.04, 16:33 Wpisałam w wyszukiwarkę słowo "Lacan" i ta pozycja wyskoczyła jako pierwsza. A co do terapii - bardziej do mnie przemawiają gestaltyści. Niż "czysta" psychoanaliza. Ale nie byłam pacjentką więc... Odpowiedz Link Zgłoś
komandos57 [...] 23.06.04, 14:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ivek Re: z Freuda naukowcy sie smieją 23.06.04, 14:26 komandos57 napisał: > ja wierze.zawsze pracie mnie swedzi.............kiedy zem na forumie ach to tłumaczy dlaczego tak lubisz wietrzyć tutaj "bzdety" Misja niemożliwa? Oczyszczasz powietrze? Powiedz Komandos57 nie szkoda Ci czasu? Odpowiedz Link Zgłoś
komandos57 [...] 23.06.04, 14:41 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ivek Re: z Freuda naukowcy sie smieją 23.06.04, 14:43 komandos57 napisał: >no wiesz jak to > jest no wlasnie nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
komandos57 [...] 23.06.04, 14:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ivek Re: z Freuda naukowcy sie smieją 23.06.04, 14:56 Jak tam misja niemozliwa zlapales bzdeta? A zaba pana nie boli od tej milosci? Odpowiedz Link Zgłoś
alkmaar ale jak to śpiewał ś.p. Magik (Paktofonika) : 23.06.04, 15:01 pierdolić Freuda - Freud to niedojda ... Odpowiedz Link Zgłoś
witch-witch Re: z Freuda naukowcy sie smieją 23.06.04, 21:15 Gość portalu: traian napisał(a): > czy ktoś jeszcze wierzy w jego systemy? Zygmunt byl doskonalym psychiatra na swoje czasy stosowac dzis jego metody nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
kvinna To jeszcze o Freudzie 24.06.04, 13:30 To nieprawda, że sny rządzą się dwiema zasadami, przemieszczeniem i kondensacją? To nieprawda, że symptom tworzy się w ten sposób, że afekt "przylepia się" do innego zachowania niż pierwotnie? Stąd nerwice, fobie. Czy jeśli nie pojmuję słynnego równania E=mc 2, to będę się śmiać? Odpowiedz Link Zgłoś