ale-cialo 04.09.12, 13:26 Czy w Polsce działają jakieś szkoły psychoterapii, w których podstawą jest praca z ciałem a nie analiza wspomnień? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szaman.ka Re: Psychoterapia ciała 05.09.12, 14:36 W Polsce niewielu certyfikowanych terapeutów pracuje z ciałem. Właściwie, taką metodą pracują tylko Ci,którzy nie boją się dotknąć pacjenta,w sensie dosłownym. Są nieliczni przedstawiciele metody bioenergetycznej,stworzonej przez Aleksandra Lowena.Gdzieś czytałam,że jest obecnie nawet możliwość certyfikowania się w Polsce.(dotąd było to możliwe chyba tylko we Francji i USA). Sa też nieliczni przedstawiciele metody focusingu stworzonej przez Gene Gendlina,która również skupia się na odczuciach w ciele. Oprócz tego, są nieliczni przedstawiciele somatoterapii ,czyli psychoterapii somatoanalitycznej . O wiele liczniejsi są terapeuci pracujący metodami alternatywnymi z ciałem.Część tych osób ma przygotowanie psychologiczne,ale nie wszyscy. Jeśli nie chcesz zagłębiać się w analizę wspomnień,to masz też możliwość skorzystania z pomocy kogoś,kto prowadzi terapię metodami NLP.To wprawdzie nie jest praca z ciałem,ale pewna droga na skróty, w stosunku do tradycyjnej psychoterapii analitycznej. Mało NLP-owców ma u nas przygotowanie do prowadzenia psychoterapii tą metodą.Większość robi kasę prowadząc różne kursy i szkolenia. Polski Instytut NLP w Warszawie prowadzi psychoterapię metodami NLP. Odpowiedz Link Zgłoś
ale-cialo Re: Psychoterapia ciała 05.09.12, 21:19 Dzięki. Właśnie czytam "Duchowość ciała". Nie mam nic przeciwko wspomnieniom, tylko nie sądzę by od samego opowiedzenia ich komuś coś się radykalnie zmieniło na lepsze. Czuję wyraźne napięcia w niektórych miejscach ciała i to się dobrze wiąże z moimi problemami zdrowotnymi i psychicznymi. Jak się z tym zgłoszę do lekarza dostanę jakieś pigułki, masażystka poleci mi jakieś ćwiczenia, psychoterapeuta będzie zgłębiał dzieciństwo, a wolałabym zająć się tym bezpośrednio i całościowo :) Co to znaczy "terapeuci pracujący metodami alternatywnymi z ciałem"? Odpowiedz Link Zgłoś
szaman.ka Re: Psychoterapia ciała 05.09.12, 21:58 Ja na przykład pracuję wykonując bardzo subtelny ,delikatny masaż.Wyczuwam dotykiem wszelkie blokady i usuwam je.Podczas takiego,bardzo delikatnego masażu klient może doznać bardzo silnych doznań np.wybuchu płaczu,drgawek itd. ponieważ odzywają się emocje i przeżycia zmagazynowane w ciele.Można też nawiązać bardzo głęboki kontakt z podświadomością klienta. Podczas takiego zabiegu,klient może też się cofnąć do czasu dzieciństwa i przywołać przeżycia z tamtego okresu. Są osoby,które widzą te zakłócenia i również usuwają je poprzez masaż. Takie blokady można też usuwać przez określone ćwiczenia fizyczne ,tak jest w bioenergetyce. Odpowiedz Link Zgłoś
ale-cialo Re: Psychoterapia ciała 05.09.12, 22:07 Po czym odróżnić terapeutę alternatywnego od ... nie wiem jakiego? Odpowiedz Link Zgłoś
szaman.ka Re: Psychoterapia ciała 08.09.12, 22:14 Trudno mi Ci to tłumaczyć,jeśli nie znasz żadnych metod terapii. Myślę,że jeśli masz nerwice i napięcia w ciele,to najlepiej zrobisz jeśli skorzystasz z terapii poznawczo-behawioralnej,która skupia się na "tu i teraz",a nie na analizie wspomnień. Możesz poszukać i dodatkowo skorzystać z jakiegoś masażu,który rozładuje te Twoje napięcia w ciele. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
goldenmila Re: Psychoterapia ciała 09.12.15, 16:12 SPRAW PREZENT SOBIE I TWOJEMU CIAŁU! Masz jeszcze tylko trzy tygodnie, by kupić po niższej o 100 zł cenie pakiet kursu dla kobiet ?TY i Twoje ciało ? relacja na całe życie? w wersji on-line plus off-line przygotowany przez Ize Cisek! Po co? Dzięki udziałowi w moim programie zbadasz, jaką masz relację z Twoim CIAŁEM i będziesz mogła ją zbudować świadomie! SPRAW SOBIE ROZWOJOWY GWIAZDKOWY PREZENT. Więcej info tutaj: www.coachingciala.pl 30 STYCZNIA 2016 RUSZA GRUPA ON-LINE PLUS OFF-LINE Ten cykl rozwojowy dla kobiet został zaprojektowany w ten sposób, by umożliwić Ci głębokie spotkania z Twoim CIAŁEM. Po kilku latach prowadzenia go ?na żywo?, przygotowałam kurs on-line do pracy i doświadczania w domu. Dzięki temu zbadasz, jaką masz relację z Twoim CIAŁEM i będziesz mogła ją zbudować świadomie. Będziesz ożywiać te rejony swojego ciała, do których zaglądasz, lecz może zbyt rzadko. Przyjrzysz się tym częściom CIAŁA, z którymi dotąd nie miałaś kontaktu. Pochylisz się nad przebudzaniem obszarów, w których mieszka kobiecość i seksualność. Doświadczysz tego wszystkiego w rytmie i czasie idealnym dla Twojego CIAŁA. A wszystko po to, byś mogła mieć kontakt z CIAŁEM i jego potrzebami i mogła na nie adekwatnie odpowiadać. Jeśli uznasz, że chciałabyś zakończyć ten cykl spotkaniem na żywo, możesz wykupić taką opcję. CO KUPUJESZ Siedmiotygodniowy kurs warsztatów on-line. W każdej z siedmiu lekcji poświęcimy uwagę różnym obszarom CIAŁA. Będziemy pracować nad przekonaniami, postrzeganiem własnego wyglądu, aspektami kobiecości i seksualności. Lekcje będę Ci przesyłać w sobotę rano, byś mogła ją od razu zgłębiać w wolnym czasie podczas weekendu. Możesz też nieśpiesznie celebrować ją przez kolejnych 7 dni. W lekcjach znajdziesz: 1. Filmik wprowadzający 2. Wiedzę teoretyczną 3. Ćwiczenie psychoedukacyjne. 4. Praktykę oddechową 5. Praktykę ruchową/taneczną 6. Ćwiczenia z obszaru pracy z emocjami/głosem/wizualizacją/rysowanie lub malowanie 7. Relaksację Plus kurs off-line ? siedem godzin pracy i przyjemności (w godzinach 10-18, z godzinną przerwą na obiad). Spotkanie na żywo będzie świętowaniem oddechu, ruchu, tańca, dotyku. A zarazem możliwością poznania innych kobiet, z których każda, tak jak Ty, jest na ścieżce budowania świadomej i radosnej relacji ze swoim ciałem.. CZAS *Zaczynamy 30 stycznia. Przez siedem kolejnych sobót będziesz otrzymywać porcję materiałów, które pomogą Ci nawiązać kontakt z Twoim ciałem. Ostatnią lekcję dostaniesz 12 marca. *W połowie cyklu, 20 lutego o 20.30 usłyszysz mnie podczas godzinnego webinaru i będziesz mogła zadać mi pytania na czacie. *19 marca możesz dołączyć do spotkania off-line, które pozwoli Ci zintegrować i w pełni ucieleśnić zmiany, których doświadczysz dzięki temu kursowi. Spotkamy się w Warszawie lub okolicy (wybór przestrzeni będzie uzależniony od liczebności grupy). *Już od pierwszego dnia trwania kursu, czyli 30 stycznia 2016 będziesz miała kontakt ze mną i innymi kobietami biorącymi udział w tym programie, w przestrzeni tajnej i zamkniętej grupy ?Ty i Twoje ciało? na FB. To będzie społeczność wspierająca Cię w procesie zmiany podczas tych siedmiu tygodni. CENA: Regularna, wpłata możliwa NAJPÓŹNIEJ do 29 stycznia: 249 zł kurs on-line plus 150 zł spotkanie off-line. Przy WCZEŚNIEJSZEJ wpłacie do 23 grudnia KOSZT SPADA do 199 zł kurs on-line plus 100 zł spotkanie off-line. To Ty decydujesz, czy wybierasz pracę on-line, czy chcesz także spotkać się na żywo ze mną i kobietami uczestniczącymi w kursie. Jeśli uznasz, że chcesz wykupić dwie opcje, jest to możliwe jedynie w momencie zakupu kursu internetowego. Iza Cisek ? pierwsza i jedyna Coacherka Ciała, nauczycielka SENSualnej SEKSualności, trenerka relacji intymnych, mentorka, dziennikarka, wykładowczyni, stylistka, projektantka butów. Jestem trenerką rekomendowaną przez Polskie Towarzystwo Psychologiczne. W pracy warsztatowej korzystam z metod i narzędzi (m. innymi NVC), które poznałam w trzyletniej Szkole Trenerów Rozwoju Osobistego przy Dojrzewalni Róż oraz podczas rocznego kursu Ruchu Autentycznego (INSITUTE FOR INTEGRATIVE BODYWORK AND MOVEMENT THERAPY w Wielkiej Brytanii), a także w trakcie szkolenia dla Praktyków NLP. Zgłębiam neotantrę i tao seksualności, praktykując je od wielu lat. Ukończyłam ?Clinical Sexology Live Training? oraz ?Advanced Sexological Personal Exploration Xperience?, szkolenia prowadzone przez Dr Patti Britton z San Franscisco, założycielkę SexCoachU, twórczynię integralnego coachingu seksualności (połączenia wiedzy medycznej z różnorodnymi programami rozwoju osobistego i duchowego). Ukończyłam studia w podyplomowym Studium Pomocy Psychologicznej w Dziedzinie Seksuologii na UAM w Poznaniu. Posiadam rekomendację trenerską I stopnia Polskiego Towarzystwa Psychologicznego. Najczęściej praktykuję techniki pracy z oddechem, ciałem, ruchem, świadomymi formami tańca oraz seksualności. Najbardziej interesuje mnie wspieranie innych w zaprzyjaźnianiu się ze swoim ciałem i zamieszkaniu w nim w pełni ? stworzyłam więc autorski Coaching Ciała, który jest praktykowaniem uważnej obecności w ciele. Dzięki temu stworzona zostaje przestrzeń dla swobodnego przepływu życiodajnej i kreatywnej siły ? energii seksualnej oraz dla przyjęcia przyjemności. Mój nowy projekt SENSualna SEKSualność to praktyki ucieleśniania seksualności poprzez oddech, budzenie zmysłów, pełen obecności dotyk oraz świadome zarządzanie energią seksualną. W unikalny sposób łączę umiejętności psychospołeczne i narzędzia do pracy z ciałem z doświadczeniami pracy stylistki, doradczyni w kwestiach wizerunku, liderki ? w moich projektach przewija się temat kobiecości, postrzegania własnego ciała, świadomego wywierania wpływu i uwodzenia. Od ośmiu lat towarzyszę kobietom w odkrywaniu ich wewnętrznej siły i niepowtarzalnego piękna, prowadząc warsztaty i sesje indywidualne. Współpracuję z Dojrzewalnią Róż ? prowadziłam roczne grupy rozwojowe oraz liczne warsztaty podczas warszawskich i krakowskich Festiwali Rozwojowych Dla Kobiet Progressteron. Stworzyłam autorskie programy długofalowej pracy z ciałem i seksualnością dla kobiet ? roczne i półroczne grupy rozwojowe.Szkoliłam też kadrę menadżerską, przeprowadzając warsztaty biznesowe z obszaru komunikacji i budowania relacji w zespole, a także z przywództwa. Przeprowadziłam także mentoring z obszaru seksuologii dla studentów katowickiej SWPS. Wieloletnie doświadczenie i umiejętności dziennikarskie zdobywałam w licznych kobiecych magazynach m.in. w magazynie Twój Styl, Viva!, Viva! Moda, Pani, a doskonaliłam je na stanowisku zastępcy redaktor naczelnej tygodnika Gala. Jako stylistka współpracowałam z magazynami kobiecymi (Twój Styl, Glamour, Cosmopolitan, Wysokie Obcasy) stylizując do sesji zdjęciowych polskie gwiazdy. Przygotowałam dziesiątki pokazów mody. Projektowałam ręcznie wytwarzane buty na zamówienie projektantów mody (Ania Kuczyńska, Tomasz Ossoliński, Dawid Woliński). Pracowałam jako kostiumografka w filmach reklamowych i fabularnych. Wykładałam modę na SWPS a także w Szkole Stylu z Elle Moniki Jaruzelskiej. Od 2006 roku w swojej pracy dziennikarskiej zajęłam się tematyką rozwoju, jako autorka tekstów oraz redaktorka miesięcznika ?Sens ? Poradnika Psychologicznego?, dziennikarka ?Pomocnika Psychologicznego Polityki? i miesięcznika Zwierciadło. A obecnie z pasją promuję i upowszechniam narzędzia wspierające rozwój jako autorka magazynu ?Coaching? i redaktor współprowadząca ?endorfiny?, rozwojowego e-magazynu Dojrzewalni Róż. Odpowiedz Link Zgłoś