Dodaj do ulubionych

Wpajana przez całe życie nienawiść do ludzi

20.09.12, 19:06
Dorosła ,46 letnia osoba nie utrzymuje z nikim bliższych kontaktów, jeśli już nawiąże bliższy kontakt z kimkolwiek ,chce go wyłącznie na własność.Ząda zerwania wszystkich kontaktów przez osobę do której się zbliżyła , twierdząc, że zabierają czas, który można poświęcić jej.Jeśli osoba zrezygnuje z kontaktów z dawnymi znajomymi, nagle osoba żądająca wyłączności przestaje dysponować czasem wolnym,co jest nieprawdą , jest sama,dusi się w samotności,ale sprawia pozory rozrywanej.Osoba która spełniła jej prośbę również jest sama, chce kontaktu,a ta usilnie go unika.Czyli ten który odrzucił wszystkich ,sam został odrzucony przez osobę ,która tego żądała. Powiedzcie mi proszę skąd wziął się taki mechanizm?W jakim celu ta osoba to robi?to osoba zamieszkująca z rodzicami w wieku podeszłym,którzy również nie mają ,nie mieli żadnych znajomych,nie utrzymują kontaktów nawet z rodziną.Ludzie są żli to ich maksyma.
Obserwuj wątek
    • kropidlo5 Re: Wpajana przez całe życie nienawiść do ludzi 20.09.12, 20:37
      fem49 napisała:

> Dorosła ,46 letnia osoba nie utrzymuje z nikim bliższych kontaktów, jeśli już n
      > awiąże bliższy kontakt z kimkolwiek ,chce go wyłącznie na własność.Ząda zerwani
      > a wszystkich kontaktów przez osobę do której się zbliżyła , twierdząc, że zabie
      > rają czas, który można poświęcić jej.Jeśli osoba zrezygnuje z kontaktów z dawny
      > mi znajomymi, nagle osoba żądająca wyłączności przestaje dysponować czasem woln
      > ym,co jest nieprawdą , jest sama,dusi się w samotności,ale sprawia pozory rozry
      > wanej.Osoba która spełniła jej prośbę również jest sama, chce kontaktu,a ta usi
      > lnie go unika.Czyli ten który odrzucił wszystkich ,sam został odrzucony przez o
      > sobę ,która tego żądała. Powiedzcie mi proszę skąd wziął się taki mechanizm?W j
      > akim celu ta osoba to robi?to osoba zamieszkująca z rodzicami w wieku podeszłym
      > ,którzy również nie mają ,nie mieli żadnych znajomych,nie utrzymują kontaktów n
      > awet z rodziną.Ludzie są żli to ich maksyma.

powiedzialbym, bardzo typowe zachowanie, choc skrajne. Niskie poczucie wartosci i lek przed ludzmi. Lek przed 'konkurencja'. Gdy ten lek jest wyeliminowany, dochodzi drugi mechanizm- tez skladnik niskiej samooceny- czyli 'jesli zainteresowal sie mna- taka marna jednostka- i dla mnie zerwal wszystkie kontakty- to musi byc naprawde nisko, jeszcze nizej niz ja, albo tez cos kombinuje przeciw mnie, cos udaje, nie moze byc'.

• mira-n-da Re: Wpajana przez całe życie nienawiść do ludzi 20.09.12, 23:40
      fem49 napisała:

Ludzie są żli to ich maksyma.

ma tabuny znajomych w sieci. tu jest duzo takich
      • kropidlo5 Re: Wpajana przez całe życie nienawiść do ludzi 20.09.12, 23:53
        Tak jak ty miranda? masz znajmoego jednego- kropidlo5? wraz ze swoja obsesja ne jego punkcie? Milosc i nienawisc stoja blisko siebie, ogolnie zycie to jeden wielki paradoks, nie tak miranda?
    • kim-ja-jestem Re: Wpajana przez całe życie nienawiść do ludzi 21.09.12, 08:14
      Pewne dziecko chciało mieć zabawkę, bardzo o nią zabiegało, a gdy już tą zabawkę miało, to nikomu nie chciało jej dać i złościło się gdy ktoś chciał ją pożyczyć lub ubejrzeć, następnie pobawiło się nią trochę, a potem się znudziło i zaczęło szukać innej zabawki.
      Małe dzieci nie rozumieją tego mechanizmu: czegoś pragniemy, potem gdy to otrzymamy to żyjemy w lęku przed utratą tego, aż w końcu nudzimy się tym. Dorośli to małe dzieci - tak samo nieświadome mechanizmów którym się bezwiednie poddają. Tylko zabawki się zmieniają.
      Każdy z nas to ma. Każdy z nas jest nieświadomy, uwarunkowany, zaślepiony, zalękniony. Właśnie dlatego jest cierpienie i ból w życiu, gdyż tylko tak człowiek zaczyna szukać, zaczyna otwierać umysł, zauważać swoje schematy, wykazuje chęć zmiany. Gdy więc cierpimy - oznacza to że jesteśmy uwarunkowani, żyjemy w lęku, jesteśmy nieświadomi - jak małe dzieci.
      Pozdrawiam z miłością
      • kropidlo5 Re: Wpajana przez całe życie nienawiść do ludzi 21.09.12, 12:53
        Jak to kiedys powiedzial Axl Rose w wywiadzie, zapytany co robi z pieniedzmi:" ludzie pytaja, czemu nei kupie sobie domu z basenem, albo jachtu. jak zyjesz na ulicy i jestes splukany to masz problem skad wziac na jedzenie i wino. potem przychodzi slawa, nagle jestes milionerem i teraz masz problem, jak nie stracic tego miliona, bo znowu wyladujesz splukany na ulicy. dlatego nie kupuje sobie willi ani jachtow i trzymam pieniadze na koncie'

Dla takiej osoby pieniadze zaspokajaja prawie jedynie psychicznie potrzebe! I tak dzieje sie z nami. Emocje, oczekiwana i leki bardziej wplywaja czesto na wybory niz faktyczne potrzeby.
        • marek.dudys Kropidło5... 22.09.12, 15:51
          Kropidło5, skąd mnie znasz:) To też wpajane, wkręcane, covert hipnosis bo ludzie to takie same automaty jak komputry i wszystkiego można nauczyć.A i oduczyć, i tylko zapomnij o samoświadomości i złych Niemcach :).
          • kropidlo5 Re: Kropidło5... 22.09.12, 17:52

nie wiem, czy cie znam, nie wiem skad, moze z poprzedniego wcielenia:D

marek.dudys napisał:

> Kropidło5, skąd mnie znasz:) To też wpajane, wkręcane, covert hipnosis bo ludzi
            > e to takie same automaty jak komputry i wszystkiego można nauczyć.A i oduczyć,
            > i tylko zapomnij o samoświadomości i złych Niemcach :).
            • marek.dudys Re: Kropidło5... 23.09.12, 09:05
              Pewnie z poprzedniego, no bo przecież nie z następnego chyba?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka