Dodaj do ulubionych

pranie mozgu

14.04.13, 10:15
co powduje, ze jedni sie mu poddaja, a inni nie?
kiedy czlowiek pozwala sobie przeflancowac mozg?
Obserwuj wątek
    • l_witch_l Od oglupiajacych autorytetow...np. 14.04.13, 11:03
      tibralte napisał:

> co powduje, ze jedni sie mu poddaja, a inni nie?
      > kiedy czlowiek pozwala sobie przeflancowac mozg?

Wystarczy posluchac coponiektorych audycji radiowych polskich np. Trojki, gdzie zwlaszcza wypowiadaja sie kobiety panie psycholozki, w wiekszosci z Bozej laski,

a ktore majac wladze nad psychika, programuja ludzi, zwlaszcza te mlode umysly w bardzo negatywny sposob...Uzywajac okreslen: to ci sie nie uda, to jest nie realne, to sa bujdy...To dalej idzie w Eter....
      I gdzies tam zostaje w swiadomosci...
      • aqua48 Re: Od oglupiajacych autorytetow...np. 14.04.13, 11:33
        l_witch_l napisała:

> > kiedy czlowiek pozwala sobie przeflancowac mozg? [/i]

Kiedy jest słaby psychicznie i podatny na manipulację.
        >
        > Wystarczy posluchac coponiektorych audycji radiowych polskich np. Trojki, gdzie
        > zwlaszcza wypowiadaja sie kobiety panie psycholozki, w wiekszosci z Bozej las
        > ki, a ktore majac wladze nad psychika, programuja ludzi,

Eee tam, autorytetem jest tylko ten którego uznamy za autorytet i będziemy słuchać z uwagą, ale i krytycznie, bo nie z każdą wypowiedzią autorytetu musimy się zgadzać, a na pewno autorytetem nie jest każdy kto występuje w mediach.
        Nie ma czegoś takiego, jak programowanie mózgu przez radio, da się to być może zrobić, ale przy pomocy silnych leków i stałego oddziaływania. Można też komuś zrobić sieczkę z mózgu, zwłaszcza jeśli ofiara jest w krytycznym lub kryzysowym punkcie życia, ale też wyłącznie przez odpowiednio długie oddziaływanie i izolację od otoczenia, tak działają np sekty.

• malwi.2 Re: Od oglupiajacych autorytetow...np. 26.04.13, 17:36

> Wystarczy posluchac coponiektorych audycji radiowych polskich np. Trojki, gdzie
        > zwlaszcza wypowiadaja sie kobiety panie psycholozki, w wiekszosci z Bozej las

> a ktore majac wladze nad psychika, programuja ludzi, zwlaszcza te mlode umysly
        > w bardzo negatywny sposob...Uzywajac okreslen: to ci sie nie uda, to jest nie
        > realne, to sa bujdy...To dalej idzie w Eter....
        > I gdzies tam zostaje w swiadomosci...

mnie się wydaje, ze ludzie słuchają tego czego chcą słuchać, wyczytują to co chcą wyczytać, jeśli ktoś wierzy święcie że mu "coś się nie uda" to dla niego słowa tej "psycholożki" będą dobrym usprawiedliwieniem, jeśli natomiast jest na etapie wszystko zależy ode mnie jej słowa nic nie zmienią, może nawet nie potraktuje ich jako słów do siebie

ja mam wrażenie, że w tym co słuchamy, czytamy staramy się odnaleźć nasze myśli, zdania, które mówią o nas, pozostała treść jest dla nas mniej lub bardziej obojetna
        • lifeisaparadox Re: Od oglupiajacych autorytetow...np. 26.04.13, 20:09
          malwi.2 napisała:

> mnie się wydaje, ze ludzie słuchają tego czego chcą słuchać, wyczytują to co ch
          > cą wyczytać, jeśli ktoś wierzy święcie że mu "coś się nie uda" to dla niego sło
          > wa tej "psycholożki" będą dobrym usprawiedliwieniem, jeśli natomiast jest na et
          > apie wszystko zależy ode mnie jej słowa nic nie zmienią, może nawet nie potrakt
          > uje ich jako słów do siebie
          >
          > ja mam wrażenie, że w tym co słuchamy, czytamy staramy się odnaleźć nasze myśli
          > , zdania, które mówią o nas, pozostała treść jest dla nas mniej lub bardziej o
          > bojetna

:-) Mirrors.

gate gate...
    • nanie2 Re: pranie mozgu 14.04.13, 18:12
      Większość normalnych się poddaje, kwestia technik i czasu. Nie ma cechy: podatność na manipulację. Raczej kombinacja cech + sytuacja. Wpływa wysoka reaktywność, ugodowość, zależność, dogmatyzm. A manipulatorzy to "zimni gracze", psychopaci.
      Kiedy człowiek pozwala? Przy rozchwianiu emocjonalnym, w dysonansie poznawczym, w powtarzających się sytuacjach ambiwalentnych, niespójnych, zbyt skomplikowanych poznawczo; w sytuacji presji czasu, grupy, autorytetów; przy obronie samooceny; gdy przyjmuje za niepodważalną zasadę wzajemności, przy niemożności kontroli etc.
      No, temat rzeka :)
    • q_k_b Re: pranie mozgu 14.04.13, 20:22
      tibralte napisał:

-
    • paco_lopez Re: pranie mozgu 27.04.13, 09:06
      kiedy zamiast szukać i wyposażać siebie we własne kryteria poznawcze liże gazety i programy informacyjne
    • krytyk2 Re: pranie mozgu 27.04.13, 17:07
      a jakie sa dla ciebie objawy tego,ze ktos poddal sie skutecznie praniu mózgu?
      • 1lapaz Re: pranie mozgu 27.04.13, 18:02
        no przerozne przecie
        • krytyk2 Re: pranie mozgu 27.04.13, 18:10
          czyli co komu sie wydaje,a najlepiej-na temat innych osob-jak to one daja sobie wyprac mozg a my -nie;)
    • jan_stereo Re: pranie mozgu 05.05.13, 20:35
      tibralte napisał:

> co powduje, ze jedni sie mu poddaja, a inni nie?

z nieporadnosci tegoz mozgu, zazwyczaj.

ps. albo jak sie lubi naiwnie chodzic na latwizny myslowe, ale to ponownie efekt tejze nieporadnosci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka