09.03.14, 22:54
Pomyslalam sobie o was, moi drodzy - ciekawe wyjasnienia ostatnich czasow tutaj do poczytania sobie (ang):

'Mania and narcissistic traits also appear related to inflated self-perceptions of power. Anxiety and depression are related to subordination and submissiveness, as well as a desire to avoid subordination.'

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22506751
www.theguardian.com/commentisfree/2014/mar/09/society-unequal-the-spirit-level?utm_source=hootsuite&utm_campaign=hootsuite
'The truth is that human beings have deep-seated psychological responses to inequality and social hierarchy. The tendency to equate outward wealth with inner worth means that inequality colours our social perceptions. It invokes feelings of superiority and inferiority, dominance and subordination – which affect the way we relate to and treat each other.'

;))
Obserwuj wątek
    • malwi.4 Re: Ciekawe! 10.03.14, 14:27
      Wynika z tego, ze hierarchia społeczna nie powinna wpływać na zdolności współodczuwania. Ja tez uważam, że potrzeba równości jest naturalną potrzebą człowieka, a potrzeba dominacji/podporządkowania/kontroli wynika z jakiś kompleksów, zaburzeń i braku uczuć.
      • hansii mozesz sobie uwazac co chcesz, ale tak nie jest :) 10.03.14, 16:19
        malwi.4 napisała:
        > , a potrzeba dominacji/podporządkowania/kontroli wynika z jakiś kompleksów,
        zaburzeń i braku uczuć.

mozesz sobie uwazac co chcesz, ale tak nie jest :)
        ok. 5 % populacji ma genetycznie zakodowane sklonnosci przywodcze.

zrodlo: badania amerykanskich psychologow z lat 50.tych XX.go wieku - zatem juz dosc dawno.
        • malwi.4 Re: mozesz sobie uwazac co chcesz, ale tak nie je 10.03.14, 16:35
          Ja przez dominację mam na myśli ignorowanie potrzeb osób zależnych, stawianie swoich potrzeb wyżej, kontrolowanie, manipulowanie, wykorzystywanie, czy posiadanie potrzeby upokarzania drugiej osoby.

Ludzie o cechach przywódczych, dobrzy organizatorzy są jak najbardziej potrzebni.

Faktycznie depresja może wynikać z lęku przed zdominowaniem (ubezwłasnowolnieniem).
          • clarissa3 Re: mozesz sobie uwazac co chcesz, ale tak nie je 10.03.14, 18:00
            Sek w tym ze KAZDY czlowiek tak ma - te tam cechy przywodcze to bujda bo one sie pojawiaja wtedy gdy gosc sobie fantow nagromadzi najpierw i czuje sie lepszy od innych... wiec zaczyna mu sie chcec rzadzic innymi.

Autorzy pisza ze czlowiek ma tendencje do stawiania rownosci pomiedzy bogactwem zewnetrznym i bogactwem wewnetrznym - czyli, to co napisalam wyzej - im ma wiecej szmalu tym bardziej mysli o sobie ze jest wartosciowym - nie tylko on zreszta. Gawiedz tez tak, jak barany, ... Autorzy tez zwracaja uwagew na to ze to wplywa (szkodzi!) na stosunki spoleczne bo sie kazdy, w swoim mniemaniu, odroznia od drugiego - co czyni wszelkie prace na rzecz wzmocnienia spolecznosci trudnymi bo lod pomiedzy ludzmi jest niezmiernie trudno przelamac i naklonic do wspolpracy, czy w ogole do zachowan .. przyjemnych wobec siebie towarzystwo - bo sie jeden od drugiego lepszym uwaza wiec i zwala cala robote na tych ktorzy w jego mniemaniu sa gorsi od niego...

Autorzy tez mowia o wysokim wzroscie zachorowan na narcyzm w spolecznosciach w ktorych sa ogromne nierownosci w zarobkach, .. jak sami zaobserwowalismy. Znow wychodzi ze w komunie jednak bylo zdrowiej;))

Pora umierac!
            • malwi.4 Re: mozesz sobie uwazac co chcesz, ale tak nie je 10.03.14, 19:38
              Ja z tego pierwszego artykułu zrozumiałam, ze ludzie posiadający narcystyczne cechy, pojmują w sobie specyficzny sposób władze (chcą dominować).

W sumie czy możliwy jest świat bez rywalizacji, porównań, walki?? Ja chce, by każdy z nas miał różne możliwości i korzystał z nich bo chce, bo ma taka potrzebę a nie zagarnial wszystko, by rekompensować kompleksy i zaburzenia.
              • clarissa3 Re: mozesz sobie uwazac co chcesz, ale tak nie je 10.03.14, 20:30
                Atrykul byl o skutkach nierownosci (inequalities), glownie w dostepie do pieniedzy. To coraz czesciej dyskutowany temat bo, z jednej strony mamy grupe ludzi zarabiajaca krocie ktorych nigdy nie dadza rady wydac a z drugiej strony mamy wciaz rosnaca mase ludzi ktorzy juz przymieraja z glodu, poza chorobami - obecnie w samej UK setki tysiecy ludzi jest zmuszonych korzystac z bankow darmowej zywnosci bo nie maja pieniedzy zeby ja sobie sami kupic. Wielu z nich jest w takiej sytuacji pomimo tego ze ciezko pracuja.

Autorzy napisali ksiazke kilka lat temu o skutkach zdrowotnych nierownosci ktore wcale nie sa czyms naturalnym jak sporo ludzi uwaza ale sa skutkami systemu jaki panuje i polityki jaka sie prowadzi szczegolnie w obecnej wersji kapitalizmu. Oni bija na alarm, i analizuja, skad biora sie przerozne choroby, rowniez te psychiczne.

Pisza o depresji - ze bierze sie z poczucia niskiej wartosci u osob albo juz zdominowanych albo poddanych dominacji, ale i tez u tych ktorzy dominacji staraja sie uniknac.

Z drugiej strony jest narcyzm ktory jest tez stanem umyslu. To takie schorzenie na ktore, okazuje sie, zapada coraz wieksza liczba ludzi - i wieksza ich ilosc wystepuje w spoleczenstwach gdzie nierownosci sa wieksze - no bo narcyzm bierze sie wlasnie z tychze nierownosci. Nie mowimy o jednym krolu i resczie poddanych ale o kilku gosciach na tej samej ulicy ktorych ogladamy, wiemy ze swinie, ale i widzimy ze zyja sobie bardzo wygodnia i na wszystko ich stac pomimo ze malo pracuja, a my, pomimo ciezkiej harowki mamy fige z makiem i musimy sie prosic i mizdrzyc o kawalek chleba czy pare gaci, zeby w ogole przezyc - a tamci nami bezdusznie pomiataja.

Dawniej sie na to mowilo ze 'sodowa do glowy uderza'. Teraz to sie nazywa 'narcyzm'.

Co narcyz jest w stanie zrobic drugiemu to nie raz tu nawet dyskutowalismy. Tak, rozchodzi sie o wladze - faceta nad kobieta, urzednika nad bezrobotnym, ojca czy matki nad dzieckiem, szefa nad podwladnym, itp. itd. - a bierze sie z tego ze jeden ma lepszy dostep do kasy od tego drugiego. Wszystko sterowane politycznie - takie decyzje zapadaja i potem tak sie dzieje. Niech sobie powspolzawodnicza, ... Do tego dolaczyli teraz mlodzi - bo im szybciej prace teraz daja niz tym starszym i doswiadczonym przeciez. Bo szybciej biegaja? Nie, bo taka jest polityka! A ta kasa tak w czaszce ludziskom miesza, obserwuja autorzy, ze az... sie zyc odechciewa!

> W sumie czy możliwy jest świat bez rywalizacji, porównań, walki?? Ja chce, by k
                > ażdy z nas miał różne możliwości i korzystał z nich bo chce, bo ma taka potrzeb
                > ę a nie zagarnial wszystko, by rekompensować kompleksy i zaburzenia.

Czy ty naprawde uwazasz ze kazdy ma taki sam dostep do tychze roznych mozliwosci? Czy myslisz ze ludzie chca miec bo... chca? Czy moze jednak bo chca 'byc lepsi' lub 'wazniejsi' od innych, i jednemu latwiej i szybciej dostac sie do czegos wolno podczas gdy dugiemu wara - na przyklad facetom zostac dyrektorem? ... Widzalas pewnie kiedys niezle zarabiajacego dyrektora idiote - nie zastanowilo cie skad on tam? ;)
      • nvv Re: Ciekawe! 10.03.14, 21:10
        A kobiety nie fantazują czasem o byciu zdominowaną przez samca? (;
        • malwi.4 Re: Ciekawe! 10.03.14, 21:16
          No własnie Egzystencjalka pisała kiedyś (o ile ją dobrze zrozumiałam), że to nie są normalne fantazje. Ale może nie ma nienormalnych fantazji, o ile nikt nie cierpi?? Ale pewnie takie fantazje dużo mówią o tych co ja mają. Ale to nie na temat. Jutro poczytam ten drugi artykuł.
          • malwi.4 Re: Ciekawe! 10.03.14, 21:25
            Egzystencjalka tłumaczyła to wychowywaniem kobiet w PL jako kobiety uległe, i że to nie ma związku z miłością.
        • clarissa3 Re: Ciekawe! 10.03.14, 21:33
          .. 'bo mnie sie, pani profesor, wszystko z d.. kojarzy!' ? (Jasio Rappaport / Piekni Dwudziestoletni Hlaski).
        • bardotka35 Re: Ciekawe! 10.03.14, 21:49
          Nvv

Oczywiście

www.youtube.com/watch?v=pd81uzjHuBA&feature=youtube_gdata_player
      • ankaskakanka14 Re: Ciekawe! 10.03.14, 21:27
        malwi.4 napisała:

> potrzeba dominacji/podporządkowania/kontroli wynika z jakiś kompleksów, zab
        > urzeń i braku uczuć.

Wydaje mi się podobnie. Takie samo mam zdanie odnośnie osób chorych na robienie/pomnażanie $ - wydaje mi się,ze wynika to z jakiś kompleksów niedowartościowania? Które $ ma zrekompensować? Gromadzenia jak największej ilości jakiś dóbr materialnych itp. - osobiście szkoda by mi było czasu - wolałabym np. siedzieć na jakimś forum i dyskutować sobie :)))
        • clarissa3 Re: Ciekawe! 10.03.14, 21:31
          Ludzie! Czytajcie uwaznie!

.. tobie by sie nie chcialo bos juz dawno zdominowana! Ale gdy by ci dano mozliwosc taka ze bys oceniiajac ja uwierzyla ze dosigniesz to bys cwalowala jak rumak, pewna jestem. Dochodzi?
    • bardotka35 Re: Ciekawe! 10.03.14, 20:37
      Clarisa
      Nie masz racji, była już komunistyczna równość i było strasznie. Świetnie ten opis pasuje pod korporacje, bo narcystyczna korporacja traktuje ludzi jak zębatki w mechaniźmie i nie ma też możliwości skrytykowania, czy wolnomyślicielstwa, bo nawet jak szkodzi otoczeniu i pracownikom to wymusza się przekonanie o jej dobrych cechach i wspaniałości. Przykładem skrajnie narcystycznym instytucji jest kościół katolicki który pasożutuje i ludzi traktuje jak mięso do użytku ideologii. Pozytywnym przykładem korporacji jest dolina krzemowa. Dlaczego jednak jest taka różnica, się tak dzieje, bo oprócz mechanizmów produkcji jest też humanizm.
      Tak więc żadna równość o której tu śni Clarisa nie da humanizmu , ale podejście humanistyczne do ludzi czy niżej czy wyżej się znajdujących. A jak się w konsekwencji okazuje, to tam gdziej jest humanizm i prawa człowieka tam instytucje kwitną rozwojem.
      • clarissa3 Re: Ciekawe! 10.03.14, 20:53
        Egzystencjalko

Przeczytaj artykuly a mi glowy nie zawracaj swoimi niedorzecznosciami nie na temat.

Podoba mi sie to co pisza, bo ma to logiczny sens, a i tak sie sklada ze oni nie tylko wazna ksiazke wydali, oparta na szczegolowych badaniach dokonanych dookola swiata, ... a ty pod roznymi nickami sie po forach placzesz w PL w kolko macieju plotac te same bzdury.
        • bardotka35 Re: Ciekawe! 10.03.14, 21:11
          Clarisa
          Jesteś tak ocucona ideologicznymi bredniami że nogi wręcz odpadają . To jest ideologia wbrew rzeczywistości bo nie jest możliwa równość, jeden ma podstawówkę drugi studia, tylko ten fakt ustawia ich w chierarchi i nikt nie da w ramach utopi równościowej kierowanie firmą kolesiowi z podstawówki.
          Znam ten artykuł i odpowiedziom na opisany problem jest HUMANIZM a nie utopijna równość. Czyli jeśli w firmie szanuje się sprzątających, nie poniża, nie łamie praw pracowniczych to firma nie stanie się narcystyczna z przedmiotowym traktowaniem, a humanizm w podejściu do tych mniej zdolniejszych powoduje ich rozwój i satysfakcje z tego co robią, co jest wymierne dla firmy. Tak więc odpowiadam jak znaleziono wyjście w części firm i zachowań nieetycznych rządzących , w humaniźmie a nie utopijnych równościach.
          • clarissa3 Re: Ciekawe! 10.03.14, 21:26
            dla mnie wlasnie ty jestes dowodem jakie g.. z mozgu ideologia potrafi zrobic, jak moze narabac ludziom w glowach. Widac jak na dloni!
            • malwi.4 Re: Ciekawe! 10.03.14, 21:37
              Myślę, że tak szybko nie da się "narąbać" komuś w głowie, ale można dać do myślenia, analizowania.

A co do tego, czy by mieć, wystarczy chcieć... może często jesteśmy zdominowani przez samych siebie, swoje lęki, kompleksy, niechęć do rozwoju, kształcenia, zmiany zawodu.
              • lutsyfer Re: Ciekawe! 10.03.14, 21:51
                malwi.4 napisała:

> Myślę, że tak szybko nie da się "narąbać" komuś w głowie, ale można dać do myślenia,
                > analizowania.

Tobie tak wlasnie narabal we lbie twoj gotujacy dyrektorek

> A co do tego, czy by mieć, wystarczy chcieć... może często jesteśmy zdominowani
                > przez samych siebie, swoje lęki, kompleksy, niechęć do rozwoju, kształcenia, z
                > miany zawodu.

Twoje leki i kompleksy kompensuje twoj 30 lat starszy jelen ktory lozy na ciebie wiec racz sie zamknac w sprawach innych
                • malwi.4 Re: Ciekawe! 10.03.14, 22:01
                  Coś ci się pomyliło. Nikt na mnie nie łoży. Wychowuję dziecko, bo chcę je SAMA wychować, bo mam taką potrzebę. A facetów to ja młodszych wolę.

Co ty do mnie masz, że mnie się tak czepiasz??
                  • malwi.4 Re: Ciekawe! 10.03.14, 22:19
                    Moje lęki i kompleksy staram się leczyć - nie kompensować. A jak cię moje pisanie "w sprawach innych" irytuje to racz nie czytać.
                    • lutsyfer Re: Ciekawe! 11.03.14, 15:38
                      malwi.4 napisała:

> Moje lęki i kompleksy staram się leczyć - nie kompensować. A jak cię moje pisan
                      > ie "w sprawach innych" irytuje to racz nie czytać.

Ja jeszcze raz powtorze, wara tobie i twojemu jeleniowi z zycia innych i ich dzieci
                      • malwi.4 Re: Ciekawe! 11.03.14, 15:48
                        A co mnie życie innych i ich dzieci interesuje ?? Piszesz jak wredna, wścibska baba. Ogarnij się !!!
                        • lutsyfer Re: Ciekawe! 11.03.14, 19:22
                          malwi.4 napisała:

> A co mnie życie innych i ich dzieci interesuje ??

Jezeli nic to chwala ci za to
                  • nvv Re: Ciekawe! 11.03.14, 10:52
                    > A facetów to ja młodszych wolę.

:*
                  • lutsyfer Re: Ciekawe! 12.03.14, 13:14
                    malwi.4 napisała:

> Coś ci się pomyliło. Nikt na mnie nie łoży. Wychowuję dziecko, bo chcę je SAMA
                    > wychować, bo mam taką potrzebę. A facetów to ja młodszych wolę.

Basiu a czego ode mnie oczekujesz w wychowaniu dziecka, ja nie jestem cudotworca wiec coz ci moge pomoc. Sama chcesz wychowywac to moze mniej pracuj to bedziesz miala wiecej czasu. Moja corka ma tez dziecko, ale sama decyduje o wychowaniu, nikt sie tam nie wtraca i ja tez nie. Wychowuje bezstresowo i tez nie neguje, wiec spytam bez ogrodek, czy ci sie wpie...ja wychowanie?

> Co ty do mnie masz, że mnie się tak czepiasz??

Nic lubie sie czasem poczepiac
            • bardotka35 Re: Ciekawe! 10.03.14, 23:37
              Clarisa
              To gdzie ty w komuniźmie miałaś równość, bo nie tylko ja ale i zachodni odwiedzacze widzieli system komunistyczny, jako skrajnie schierarchizowany w rzeczywistości. Lud nie miał nic, partyjniacy mieli wszystko, w Peweksach szyneczki , sprzęd RtV i cuda na kiju, a lud puste półki i cukier na kartki.
              Z kapitalistycznego zachodu przyjechałeś i co widziałeś. Że w kapitaliźmie najprosty z prostych lodówka pełna, kiecki do koloru do wyboru. A tu sklepy puste, ludzie ubrania sami szyli, buty sami robili , a partyjniacy jak arystokracja żyli. No bardziej schierchizowanego systemu w europie to nie widziano od czasów Faudalizmu . Ideologia absurdu ględząca o równości a rzeczywistość pokazała że biurokracja komunistyczna to pan Feudalny i kto obalał komunizm? Czyżby prości robotnicy?
              • clarissa3 Re: Ciekawe! 11.03.14, 00:19
                ty jestes klasycznym przykladem, powtarzam, takiego ludzia ktory nic a nic nie rozumie ale uwaza ze wszystkie rozumy pozjadal. Typowy produkt tego systemu! Gratulacje;)
                • bardotka35 Re: Ciekawe! 11.03.14, 00:56
                  > ty jestes klasycznym przykladem, powtarzam, takiego ludzia ktory nic a nic nie
                  > rozumie ale uwaza ze wszystkie rozumy pozjadal. Typowy produkt tego systemu! Gr
                  > atulacje;)

To twierdzisz że jestem gorsza i jednocześnie opowiadasz o równości powszechnej. No proszę obłuda wywołana tym, że teoria nie przystaje do rzeczywistości, i w teori ględu, ględu o równości, a w życiu- ty jesteś gorsza. I ja mam ciebie Clariso traktować poważnie?
                  • ankaskakanka14 Re: Ciekawe! 11.03.14, 05:47
                    Wszyscy są równi - przynajmniej w elementarnych swoich potrzebach.Osobiście dzielę ludzi w tylko jednym zakresie - są ludzie mądrzy i są bezdennie głupi.
                    • clarissa3 Re: Ciekawe! 11.03.14, 11:37
                      Jasno widac ze egzystencjalka vel bardotka pojecia rownosci nie rozumie. Kaze sie dzieciom scigac o dostep do wody, jedzenia, ogrzewania, edukacji, dachu nad glowa...

Komuna nieuku (to do egz.) wyciagnela cale masy ludzi z blota - takiego w ktore obecnie znow sie je wciska, nawet w najbogatszych krajach. Tak, wariaci sie z nia rozprawili po zwojemu a teraz ich kilku dalej zagarnia jedynie pod siebie - i wciaz im malo!
                    • bardotka35 Re: Ciekawe! 11.03.14, 17:59
                      Clarisa
                      To jak mogą być równi jak jeden jest głupi a drugi mądry przecież to deklaracja nierówności istna? Nie ma czegoś takiego aby ludzie byli równi, w świecie ludzkim bardziej profesor różni się od chłopa niż chłop od psa czy konia. To są zupełnie inne światy, inna mentalność, inny styl bycia, inne potrzeby, inna wizja świata. A komuna i ta twoja równość traktorem po wszystkich pojechała bo to ideologia która jak ma być a nie jak jest. Wszystkie te brednie im bardziej mówią o równości tym bardziej jest to agresywne gwałcenie ludzi i rzeczywistości , jednak w tak dużej różnorodności tylko humanizm czyli ja jest człowiekiem on też i powinienem się z nim liczyć pomagają się dogadać, a ideologie równości wprowadzają tylko przemoc.
                      • clarissa3 Re: Ciekawe! 11.03.14, 18:39
                        wyraznie dalej do ciebie nie doszlo o co z ta rownoscia chodzi. A wyraznie napisane przeciez.

• lutsyfer Re: Ciekawe! 11.03.14, 19:29
                        bardotka35 napisał(a):

> Clarisa
                        > To jak mogą być równi jak jeden jest głupi a drugi mądry przecież to deklaracja
                        > nierówności istna? Nie ma czegoś takiego aby ludzie byli równi, w świecie ludz
                        > kim bardziej profesor różni się od chłopa niż chłop od psa czy konia......

Za socjala tez byli zarowno chlopi jak i profesorowie.
                        Wiemy, ze pan jelen jest profesorem i ze jestes dumna ze swojego jelenia. Tylko powiedz czy sama od siebie cos osiagnelas zeby sie pochwalic. Profesorek stary zrzeda, ktorego zadna inna nie chce znalazl sobie mloda siusie, ktora go opierze, posprzata, wyprasuje, z krzyza mu spusci, ktora ma wielkie pyszczysko na forum a w domu siedzi niczym mysz pod miotla

• malwi.4 Re: Ciekawe! 11.03.14, 20:10
                          Lucyfer. Po pierwsze malwi.4 to nie bardotka35. Ale porównanie nawet miłe dla mnie, bo uważam, że Bardotka to mądra i myśląca osoba jest.

Po drugie, moja druga połowa jest kilka lat zaledwie starsza. Zjawisk z różnicą wieku 30 lat w moim otoczeniu nie zaobserwowałam. Jestem przekonana, że i dla Bardotki to nie ten przedział wiekowy.

Lucyfer, tylko przesilenie wiosenne. Za kilka dni poczujesz się lepiej!!!

• bardotka35 Re: Ciekawe! 11.03.14, 20:53
                            Malvi
                            Nalezie buraczyska trzęsącego się z nienawiści bo on buraczek z dna społecznego musi się wykazać głupotą.
                        • mona.blue Re: Ciekawe! 11.03.14, 20:46
                          lucyfer, jak na razie, to ty masz największe pyszczysko tu na forum odkąd ledzi brakuje.
                        • bardotka35 Re: Ciekawe! 11.03.14, 20:47
                          Lutsyfer
                          Ta znamy te profesury, do parti się zapisał buraczek to mieszkanko i profesurkę dostawał a później rypał bzdury od każdego co lepiej płacił i nawet teraz ci profesorowie swoje oblicza pokazali w przypadku smoleńskim , nową fizykę nie zgodną z fizyką już objawili, a nawet bomby rozpierające były , rakiety, mgła trująca, brzoza panceno-atakująco, lotnisko ruchome. To są te właśnie za komuny zdobyte "profesurki".
                          • ankaskakanka14 Re: Ciekawe! 11.03.14, 20:56
                            bardotka35 napisał(a):

> Lutsyfer
                            > Ta znamy te profesury, do parti się zapisał buraczek to mieszkanko i profesurkę
                            > dostawał a później rypał bzdury od każdego co lepiej płacił i nawet teraz ci p
                            > rofesorowie swoje oblicza pokazali w przypadku smoleńskim , nową fizykę nie zgo
                            > dną z fizyką już objawili, a nawet bomby rozpierające były , rakiety, mgła truj
                            > ąca, brzoza panceno-atakująco, lotnisko ruchome. To są te właśnie za komuny zdo
                            > byte "profesurki".

No tez nie do końca tak jak piszesz / gdzie Ty byłaś za czasów "socjalizmu" w Polsce ? / np. mój były aby zdobyć magistra musiał sie naprawdę nieźle nazginać / do dnia dzisiejszego ma awersję do książek / a dzisiaj właśnie można profesora czy magistra dosłownie kupić bez większego intelektualnego wysiłku.
                            • bardotka35 Re: Ciekawe! 11.03.14, 21:10
                              Anka
                              No gdzie byłaś , bo stanowiska to się zdobywało dzięki partii, inteligencje komuna likwidowała bo jej trudno bzdury wmówić, a zastępowali bezmyślnymi burakami posłusznymi sędziów, prokuratorów itd. I tym samym wyroki były jak partia chciała, bo my go ustawimy a on bez zdolności umysłowch zrobi to co chcemy, aż żygać się chciało gdy sędzia pokazywał że cham gorszy od kogokolwiek na sali czy oskarżonego.
                              Czy też sławne Ormo buraczane co latało z pałami za studentami, teraz ten sam dół społeczny bojkotuje wykłady, teraz to ORMO kler podpusza, na Gender czyli dyscypline naukową, głupota szaleje na artystów, na uczelnich. A byli profesorkowie po znajomości opowiadają jakich cudów bozia dokonała itd. Teraz meneli podpuszcza kler jak kiedyś zomo, bo systemy totalitarne nienawidzą inteligencji razem z buraczkami.
                              • lutsyfer Re: Ciekawe! 11.03.14, 21:40
                                Przyznam ze z przyjemnoscia czytam twoje posty, esensja soku z burakow:)
                                • clarissa3 Re: Ciekawe! 11.03.14, 21:42
                                  mnie to pachnie blokowiskiem na zadupiu.
                            • clarissa3 Re: Ciekawe! 11.03.14, 21:41
                              socjalizm skonczyl sie 25 lat temu. Ilez bardotka ma lat?
                              • bardotka35 Re: Ciekawe! 11.03.14, 21:47
                                Clarisa
                                System się skompromitowałh dużo wcześniej ale dla niektórych jak widzimy jego "rozwiązania" nadal aktualne.

maria-dora.blog.onet.pl/2009/06/30/narcystyczne-pokolenie/
              • bardotka35 Re: Ciekawe! 11.03.14, 00:22
                Mogę ci nawet powiedzieć skąd wzieła się ta utopia równościowa. I tak wchodzisz do szkoły i kłaniasz się profesorowi który mówi o równości, czyli każdym gestem z braku profesury zaprzeczasz wykładowi o równości. Wzieła się z nauk biologicznych bo na oko mamy wszyscy dwie nogi i dwie ręce, ale że to były nauki materialistyczne to im się wymkneło, taki fakt codzienny , że ludzkość non stop się chierarchizuje i analfabeta coś bardziej konia zaczyna przypominać niż mieć wspólnego naprzykład ze studentami nauk psychologicznych. Sama zdolność ludzi do nauki już ich schierarchizuje i profesor nie jest równy studentowi jak student analfabecie, to zupełnie inne światy gdzie jeden non stop jakby siadał drugiego lub drugiego jak tyczki używał aby nad niego wyskoczyć. Rzuć ludziom problem to natychmiast stworzą co jest lepsze a co jest gorsze, gorsi lepszemu nie mogą sprostać, wszystko, każdy etap życia jest rozpatrywany na to co jest gorsze a co lepsze, nawet gatunek sukienki w kwiatki, każdy chce orginał, bo się nie szmaci.
                Tak więc komunistyczna równość pod powłoką ideologii skrywała niesamowitą wręcz hierarchie, kto partyjniak lepszy kto niepartyjniak gorszy, a im bardziej była niejawna tym bardziej druzgocąca.
                • clarissa3 Re: Ciekawe! 11.03.14, 00:39
                  kobieto co ty p...? Idz spac.
              • ankaskakanka14 Re: Ciekawe! 11.03.14, 11:50
                bardotka35 napisał(a):

> Clarisa
                > To gdzie ty w komuniźmie miałaś równość, bo nie tylko ja ale i zachodni odwiedz
                > acze widzieli system komunistyczny, jako skrajnie schierarchizowany w rzeczywis
                > tości. Lud nie miał nic, partyjniacy mieli wszystko, w Peweksach szyneczki , sp
                > rzęd RtV i cuda na kiju, a lud puste półki i cukier na kartki.

Nie jestem ani socjalistką ani kapitalistką / socjaldemokratka raczej / może i był cukier na kartki / ale to wynik tego iż dość % produkcji towarów szedł do ówczesnego Związku Radzieckiego / może i nie było na co-dzień szynki / no dzisiaj to raczej atrapa szynki / ale żarcie było przynajmniej zdrowe bez konserwantów / sprawdź ile było wtedy substancji zakazanych w Polsce / no i nie trzeba było oczekiwać na leczenie - a to są podstawy do normalnego funkcjonowania każdego człowieka.Zresztą w wspólnotach plemiennych ZAWSZE dominował system socjalistyczny / jako prawa natury / jednostka - kapitalista nie byłby w stanie sam przetrwać - tylko wspólne działanie zapewniało przetrwanie.I nie trzeba do tego żadnej filozofii.
                • clarissa3 Re: Ciekawe! 11.03.14, 11:59
                  tak, ludzie potrafia zrobic burdel z najlepszych idei (vide egzy.), - i to wlasnie autorzy wyjasniaja - co powoduje ze mysla ze im wolno... niszczyc innych ludzi.
                  • ankaskakanka14 Re: Ciekawe! 11.03.14, 12:02
                    Ponadto i w socjalizmie jak ktoś chciał się poczuć kapitalistą i mieć więcej jak inni to wystarczyło,że więcej pracował :)))
                    • clarissa3 Re: Ciekawe! 11.03.14, 12:26
                      ee, pozwolenie najpierw musial miec - jak np. badylarze., zlomiarze... ale i spoldzielnie juz wiecej tez dawaly .. bo kradli tam jak oszalali;)
                      • malwi.4 Re: Ciekawe! 11.03.14, 13:05
                        Nie wiem czy problemy zdrowotne psychiczne są związane bezpośrednio z rozwarstwieniem społecznym. Może bardziej z tym, że naiwnie słuchamy otoczenia czego potrzebujemy do szczęścia (napędzany konsumpcjonizm) zamiast pytać sie siebie, swoich pragnień. Ciągle chcemy więcej, i więcej, ciągle się porównujemy.

O tych najbiedniejszych, niazaradnych powinniśmy dbać - czy to pomagać materialnie, czy pomagać im wyjść z problemów poprzez wsparcie psychiczne. Silniejszy powinien pomagać słabszemu. Są tacy co pomagają i są tacy, którym ciągle mało.

Chyba od zawsze byli ludzie, którzy utożsamiali bogactwo wewnętrzne z zewnętrznym.

Nierówność budzi sprzeciw, gdy połączona jest z niesprawiedliwością, a ja patrząc na znajomych (głównie kobiety), te którym się udało, powiodło, wiem, ze zasłużenie.

Twój obraz autorko tez mam taki, ze masz na swym koncie dużo sukcesów, ze masz powody do dumy z siebie. Dlatego mnie zaskakuje twoje rozgoryczenie, któremu dajesz upust od czasu do czasu.

Też by mi sie żyło lżej w społeczeństwie, gdzie nie trzeba by tak bardzo walczyć o swoje. A walczyłby jedyne ten, który chce mieć więcej.

• clarissa3 Re: Ciekawe! 11.03.14, 13:09
                          Nie wiem czy problemy zdrowotne psychiczne są związane bezpośrednio z rozwarstw
                          > ieniem społecznym.

No to przeciez po to ci likna do artukulu podalam - zebys wiedziala! ;)

Twój obraz autorko tez mam taki, ze masz na swym koncie dużo sukcesów, ze masz
                          > powody do dumy z siebie. Dlatego mnie zaskakuje twoje rozgoryczenie, któremu da
                          > jesz upust od czasu do czasu.

no pewnie, na lake kwiatki wachac wygon mnie... Oj Malvi!;)
                          • malwi.4 Re: Ciekawe! 11.03.14, 13:35
                            No wiem. Jako osoba, która dłużej na tym świecie żyje i więcej widziała, chcesz nas przestrzec przed skutkami dokąd nas doprowadzić może współczesny model życia.
                            • clarissa3 Re: Ciekawe! 11.03.14, 13:52
                              Nie. Ja lubie uzywac swoj umysl, znajduje w tym przyjemnosc, a rozumienie tego co sie wokol mnie dzieje przynosi mi satysfakcje. To jest ciekawe! Zaluje ze wczesniej nie zglebialam bo i przez to wlazlam w g... Ale widze tez ze wiele osob w g.. lubi sie taplac wiec ich wcale nie chce zmuszac. Ich sprawa, choc ja osobiscie wolalabym zyc w przyjemniejszym otoczeniu niz te ich ulubione g....
    • ankaskakanka14 Re: Ciekawe! 11.03.14, 12:33
      A tak na marginesie - obecnie przywileje też ma tylko kasta wybranych,no bo kogo stać na luksusy ? Zawsze było tak,że byli panowie i niewolnicy - dzisiaj jednak doszło do takiego rozwarstwienia,że aż przykro,że przyszło mi w takich czasach żyć.
      Jednak kij ma dwa końce / jak uczy historia / - zakładam,że już niedługo ludzie nie będą mieli co do garnka włożyć i zimno w domu / rynki pracy UE już są nasycone /- wtedy do głosu dojdą instynkty i historia zatoczy kółeczko :))) oby nie za moich czasów.
      • clarissa3 Re: Ciekawe! 11.03.14, 13:16
        co mnie najbardziej wku... to gdy mi jakis dwudziestoparolatek ktorego korporacja zatrudnila i ktory na ogromny kredyt sobie kupil duze mieszkanie i bryke teraz podskakuje do mnie i za medrca sie uwaza i zabiera za decydowanie o tym co mi wolno a czego nie w moim zyciu. Wara!!!
        • bardotka35 Re: Ciekawe! 11.03.14, 18:12
          Clarisa
          A to jeszcze komusza mentalność - on ma to trzeba mu dokopać bo ma, bo cały ten komunizm wziął się z obrażonego poczucia godności że ktoś ma a nie ja. Do tej pory na wsiach ta komunistyczna mentalność, że ktoś ma , się jeszcze trzyma i ile jadu zaraz, bo ktoś coś ma a nie on i w starych prykach przede wszystkim.
          • clarissa3 Re: Ciekawe! 11.03.14, 18:41
            a ty po-komusza - ktos starszy to huzia na niego, ktos nie ma to dokopac, itp.
            • bardotka35 Re: Ciekawe! 11.03.14, 20:40
              Clarisa
              Tą twoją równość to obalono w 89r. jeszcze niezauważyłaś?
              A w czym ci przeszkadza że ktoś coś ma na kredyt.?
              Pod koniec komuny zagraniczym autem pod blok podjechaliśmy , a w bloku komuszków paru było , to i za tydzień panowie w garniturach nam rewizje zrobili i moje czekolady zagraniczne zarekwirowali, a jak pytali czy rodzice nie w solidarności, babka murem staneła aby od dziecka się odlepili. Za dwa tygodnie napad na mieszkanie mieliśmy, bo tak komuszków...bolało że ktoś ma a nie on. Na wsi do tej pory przeżyć nie mogą że on leży i nie ma.
              • ankaskakanka14 Re: Ciekawe! 11.03.14, 20:46
                Myli Ci się ewidentnie socjalizm / gospodarczy / z ustrojem politycznym totalitarnym,który mieliśmy - socjalizm odnosił się do kwestii przede-wszystkim gospodarki.Ale spoko większość ludzi to myli.
                • bardotka35 Re: Ciekawe! 11.03.14, 20:59
                  Anka
                  Nic się nie myli Clarisa żyje jeszcze w świecie z przed 89 roku . I te same zachowania które były szkodliwe nadal powiela uważając że pozytywne. Żadnej refleksji, ale tak ma to starcze pokolenie.
    • to.niemozliwe Re: Ciekawe! 11.03.14, 20:44
      Mysle, ze ludzie wspolczesnie nie radza sobie precepcyjnie z natlokiem informacji, i tym, co jest ok i co nie jest ok.
      Stad poza narcyzmu, ktory jest przeciez forma zamkniecia sie w swoim swiecie i jednoczesnie wymuszonym obojetnym lub wrecz wrogim stosunkiem do swiata. W pewnym sensie, postawy narcystyczne sa wymuszona odpowiedzia na nierozstrzygniete problemy swiata, scisle na poczucie bezsilnosci, bezwladnosci i poczucie bezznaczenia. Reakcja zwrotna - swiat mnie nie dostrzega, wiec musze "spuchnac", glosniej pokazywac, ze jestem. Wiecej zajac niz potrzebuje, oszolomic konsumpcja, bogactwem,czymkolwiek. Zaistniec.
      • clarissa3 Re: Ciekawe! 11.03.14, 21:38
        to tez nieumiejetnosc czytania uczuc innych - od pewnego stanowiska przydatna no bo gdyby sie delikewnt mial przejac tym co czuja inni to by swej funkcji nie mogl wykonywac. To trwale sa blokady, takie uszkodzenia. Pcha ich w to wlasciwie chec przetrwania i spelnienia zobowiazania jakiego sie podjeli.. by przetwac - mowie o pracy i facetach (w wiekszosci ale nie jedynie)... Tez to z takiego dazenia do wymarzonego obrazu - po trupach do celu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka