1klementyna Re: Czy zdradą jest tylko akt seksualny? 10.08.15, 14:27 Myślę, że należy rozróżnić dwa rodzaje zdrady: fizyczną i emocjonalną. Emocjonalna bardziej boli partnera, bo oznacza, iż ktoś inny zajmuje Twoje myśli. Fizyczna to akt seksualny, który można traktować tylko jako zaspokojenie popędu. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Czy zdradą jest tylko akt seksualny? 10.08.15, 16:05 A czym jest zdrada emocjonalna? Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: Czy zdradą jest tylko akt seksualny? 10.09.15, 21:06 Tez mnie to ciekawi? Erotyczny sen z koleżanką z pracy w roli głównej chyba nie? Myslenie o tym, powiedzmy nadchodzące samoistnie, chyba tez nie? Trudno kontrolować przepływ swobodnych skojarzeń. Myślenie o tym, ale świadome, czyli marzenie, fantazja na ten temat, powiedzmy ze szczegółami? To już zdrada? A powiedzenie koleżance o jednym z powyższych jest zdradą? A powiedzenie koleżance (trzymając się tego przykladu), że mogłoby się mieć ochotę, w sensie opisania stanu swoich emocji, nastawienia, ale z podkreśleniem, że jednak nie wypada, to zdrada, czy nie? A złożona nie wprost propozycja w formie filtu? A złożona propozycja wprost, ale nie dochodząca do skutku? To zdrada? Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Czy zdradą jest tylko akt seksualny? 10.09.15, 21:24 to.niemozliwe napisał: > Tez mnie to ciekawi? Erotyczny sen z koleżanką z pracy w roli głównej chyba nie > ? Myslenie o tym, powiedzmy nadchodzące samoistnie, chyba tez nie? Trudno ko > ntrolować przepływ swobodnych skojarzeń. > Myślenie o tym, ale świadome, czyli marzenie, fantazja na ten temat, powied > zmy ze szczegółami? To już zdrada? > A powiedzenie koleżance o jednym z powyższych jest zdradą? A powiedzenie koleża > nce (trzymając się tego przykladu), że mogłoby się mieć ochotę, w sensie opisa > nia stanu swoich emocji, nastawienia, ale z podkreśleniem, że jednak nie wyp > ada, to zdrada, czy nie? A złożona nie wprost propozycja w formie filtu? > A złożona propozycja wprost, ale nie dochodząca do skutku? To zdrada? Myślę, że trzeba spojrzec na intencje - jeżeli jak powyżej to sen lub nazywające się spontanicznie myśli to wg mnie nie jest zdrada, ale podtrzymywanie tych myśli, świadome fantazjowanie to już tak. Co do mówienia to jaki to miałoby sens - rozbudzenia drugiej osoby? Co do obietnic nie wprost w formie flirtu (z intencją zdrady) lub otwarta propozycja, która nie doszła do skutku to wg mnie zdrada (patrząc na intencje). Można oczywiście stopniowac, bo jednak co innego dokonanie aktu zdrady, a co innego mieć taką pokusę i nie dokonać tego. Odpowiedz Link Zgłoś
nvv Re: Czy zdradą jest tylko akt seksualny? 11.08.15, 08:45 > [...] Emocjonalna bardziej boli partnera, [...] Oj. Nie byłbym taki pewny, ponoć mężczyzn - generalizując - boli bardziej zdrada fizyczna. Dla mężczyzny przynajmniej okazjonalne pomyślenie o innej kobiecie, pożądanie jej, żeby nie ująć dosadniej, to rzecz wręcz naturalna, normalna, spontaniczna i niewyrachowana - takie myśli pojawiają się w naszych (na ile rozumiem siebie i typowych mężczyzn) głowach, są przyjemne, przelotne, przejściowe. Pójście z kobietą do łózka wymaga już - generalizując - świadomej decyzji, podjęcia kroków (mogących mieć długo-terminowe konsekwencje), które jesteśmy w stanie powstrzymać (pomijając jakieś ekstremalne sytuacje, jak np. upojenie alkoholem gdy człowiek jest mało świadomy tego co robi). A boli nas bardziej chyba to co jest skutkiem świadomej decyzji, świadomej również tego że będzie bolesna dla partnera/-ki, niż to co wynikło z okoliczności. Obruszanie o zdradę przypomina mi trochę dąsanie się zazdrosnego dziecka, które chce mieć wszystkie zabawki w piaskownicy dla siebie na wyłączność, ale ktoś podpierniczył jedną zabawkę i jest lament. Pod koniec dnia mało istotne co się robiło kiedyś, istotne czy chce się ze sobą być, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith70 Re: Czy zdradą jest tylko akt seksualny? 11.08.15, 10:13 No sorry ślę nie tolerowalabym zdrad. Jeśli ma z tym problem niech zostanie singlem i Buzka wszystko pokolei. Zdrady wiążą się niekiedy z konsekwencjami a ja nie chce być na nie narazana; ) Odpowiedz Link Zgłoś
lilith70 Re: Czy zdradą jest tylko akt seksualny? 11.08.15, 11:25 Nie ślę ale "ale" miało być i nie Buzka tylko "bzyka":D Pisze z telefonu i mi zmienia wyrazy. Dodam jeszcze, że jak ktoś nie zakłada wierności, to po prostu niech o tym powie na samym początku związku i po problemie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wolfbreslau Re: Czy zdradą jest tylko akt seksualny? 11.08.15, 11:34 lilith70 napisała: > > Dodam jeszcze, że jak ktoś nie zakłada wierności, to po prostu niech o tym powi > e na samym początku związku i po problemie ;) a nie przyszlo Ci do glowy, ze to czasem chwila..impuls, grom z jasnego nieba, przypadek poalkoholowy ? :-) / moglbym mnozyc sytuacje i kofiguracje /.....ilu osobom w zwiazkach trwalych i kochajacych sie, zdarzyly sie w zyciu takie wlasnie chwile otumanienia, chwilej utraty zmyslow ?........pewnie bardzo wielu. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Czy zdradą jest tylko akt seksualny? 11.08.15, 11:43 wolfbreslau napisał: > a nie przyszlo Ci do glowy, ze to czasem chwila..impuls, grom z jasnego nieba, > przypadek poalkoholowy ? :-) / moglbym mnozyc sytuacje i kofiguracje /.....ilu > osobom w zwiazkach trwalych i kochajacych sie, zdarzyly sie w zyciu takie wlas > nie chwile otumanienia, chwilej utraty zmyslow ?........pewnie bardzo wielu. sorry, ale jak ktos pije,że traci nad sobą kontrolę, to ja dziekuje za takiego partnera impulsom tez mozna się oprzeć,nie jestesmy zwierzętami, którym kieruje impuls to wszystko oczywiście pod warunkiem, że jesteśmy w kochającym sie związku Odpowiedz Link Zgłoś
wolfbreslau Re: Czy zdradą jest tylko akt seksualny? 12.08.15, 17:31 mona.blue napisała: > > sorry, ale jak ktos pije,że traci nad sobą kontrolę, to ja dziekuje za takiego > partnera > impulsom tez mozna się oprzeć,nie jestesmy zwierzętami, którym kieruje impuls > to wszystko oczywiście pod warunkiem, że jesteśmy w kochającym sie związku dziekowac to mozesz, a i tak nie wiesz, co sie partnerowi moze przydazyc.......nikt nie zaklada sexu na boku w trakcie kongresu wyjazdowego...ale tak sie czasem dzieje w najbardziej kochajacych sie zwiazkach. podobnie z wakacyjnymi impulsami, cichymi dniami i innymi zyciowymi sytuacjami Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Czy zdradą jest tylko akt seksualny? 12.08.15, 18:46 Ja moge sie podpisac pod tym, co lilith pod spodem napisala, wiec juz nie bede sie rozpisywac. Odpowiedz Link Zgłoś
onann Re: Czy zdradą jest tylko akt seksualny? 10.09.15, 15:16 ja jak piję to mam impuls żeby jeździć samochodem, czyli mogę być usprawiedliwiony? Nie wiedziałem, powiem policjantowi, albo matce, której przejadę dziecko, że to ok. piłem, miałem taki impuls..... Odpowiedz Link Zgłoś
lilith70 Re: Czy zdradą jest tylko akt seksualny? 11.08.15, 12:00 No i co z tego...Ale to zrobił, a w takiej sytuacji nie miałabym już zaufania, bo zawsze może to zrobić, gdy się upije, a potem tłumaczyć nietrzeźwością, dlatego nie może oczekiwać ze nadal z nim będę. Mogę wybaczyć, ale ze związku zrezygnować, gdyż nie ufalabym, a nie mam zamiaru żyć w wiecznej niepewnosci i się meczyc sama ze sobą. Nie obchodzi mnie, ze inni przyprawiają sobie nawzajem rogi i z tym żyją, to ich sprawa, ja muszę mieć zaufanie do faceta, a do zdradzającego się nie ma, chyba ze samemu sie zdradza - to nawet powinno się wybaczyć, bo byłaby to wówczas hipokryzja :) Odpowiedz Link Zgłoś
nvv Re: Czy zdradą jest tylko akt seksualny? 11.08.15, 13:36 > No sorry [...] Wybaczam Ci, bo tak słodko się denerwujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith70 Re: Czy zdradą jest tylko akt seksualny? 11.08.15, 14:17 Ja się nie denerwuje, bo nie ma czym, stwierdzam tylko fakty ; A swoją drogą jestem ciekawa czy Panowie mieliby tyle wyrozumiałości dla swojej ukochanej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
feministkapl Re: Czy zdradą jest tylko akt seksualny? 11.08.15, 15:00 Alez skad! Faceci uwazaja ze kobiety to ich wlasnosc, czesto nawet bracia siostr pilnuja i kontroluja ruch wyplaszajac ew. zainteresowanych - bo ruszac nikomu nie wolno tego co ich! ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
hansii masz na mysli islamuskow ? 11.08.15, 16:09 feministkapl napisała: > Alez skad! Faceci uwazaja ze kobiety to ich wlasnosc, czesto nawet bracia sio > str pilnuja i kontroluja ruch wyplaszajac ew. zainteresowanych - bo ruszac niko > mu nie wolno tego co ich! masz na mysli islamuskow ? Bo jesli tak, to potwierdzam w calej pelni. gdyz np. mojej siostrze to ani razu nie udzielilem zadnej uwagi z kim sie zadaje... - bo dobrze wiem, ze przywalilaby mi za taka uwage czyms ciezkim... :) Odpowiedz Link Zgłoś
feministkapl Re: masz na mysli islamuskow ? 11.08.15, 17:14 a na piwo ze 'szwagrami' chodziles? ... uwagi robiles? ... za plecami siostry? Przyznaj sie!;) Odpowiedz Link Zgłoś
hansii Re: masz na mysli islamuskow ? 11.08.15, 18:32 feministkapl napisała: > a na piwo ze 'szwagrami' chodziles? ... uwagi robiles? ... za plecami siostry > ? Przyznaj sie!;) - nie. nie interesowali mnie oni... PS. nie wiesz - co z Clara ? stesknilem sie troche za nia i jakies male tete a tete mi sie z nia snilo... Odpowiedz Link Zgłoś
feministkapl Re: Czy zdradą jest tylko akt seksualny? 10.08.15, 17:52 Zdrada czy nie, jakkolwiek by tego nie nazywal to chodzi o faceta ktory nie potrafi utrzymac k.. w spodniach - czyli facet dla ktorego szkoda czasu! Z perspektywy faceta, podobnie jesli kobieta pojdzie w las - bo wszyscy mamy wolna wole, i jesli nie jest wystarczajaco silna u takich to dobrze to nie wrozy. Szkoda czasu! Odpowiedz Link Zgłoś
hansii nie walnujsa :) 11.08.15, 16:12 feministkapl napisała: - czyli facet dla ktorego szkoda czasu! femi, szczesliwie jednak dla owego faceta - nie da sie tego przewidziec zawczasu ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
lilith70 Re: Czy zdradą jest tylko akt seksualny? 10.08.15, 21:10 Nie zawsze to sam akt seksualny, bo niekiedy idzie z tym zakochanie, jakies uczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfbreslau Re: Czy zdradą jest tylko akt seksualny? 11.08.15, 10:58 kiedys opowiedzialem zonie, ze mialem sen erotyczny ,ale nie z nia w roli glownej.prawde mowiac w ogole nie wiem z kim........zapytala mnie czy bylo dobrze i czy to aby nie byl facet. gdy ja uspokoilem co do tego, zaproponowala, bym nastepnej nocy unaocznil jej co mi sie snilo, coby miala pelna swiadomosc tego co mi sie w lbie jawi, gdy jej nie ma pode mna :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
hansii nie wal tak wszystkiego wprost na stol... 11.08.15, 16:22 - bo zdolujesz forumowe cnotki... a taka femi - to nigdy nie bywa "na dole" - ona musi byc zawsze gora :))) Odpowiedz Link Zgłoś
nvv Re: Czy zdradą jest tylko akt seksualny? 11.08.15, 18:18 mogło ją też to kręcić - zazdrość jest jak przyprawa, w odpowiedniej dawce dodaje smaczku, zwiększa pożądanie Odpowiedz Link Zgłoś
wolfbreslau Re: Czy zdradą jest tylko akt seksualny? 12.08.15, 17:45 najwiekszy blad jaki popelniaja ludzie gdy zaczynaja zwiazek, to taki ,ze zakladaja niezmiennosc wszystkiego co zwiazku dotyczy. ze nigdy nie pojawi sie cos, co moze mu zagrozic. to takie rozowe okulary. trudno co prawda gdy sie jest swiezo zakochanym zakladac, ze bede zdradzal kobiete co tydzien/ no chyba za tak juz mam/ i kochajaca kobieta tez nie zaklada w swej ufnej milosci ,ze jej facet gdzies tam w swiecie na saksach, wpadnie w depreseje erotyczno-uczuciowa i skoczy na bok.......a potem bedzie sie gryzl we wlasnym sumieniu : przyznac sie , czy nie ? ca'lavie.jak mowia francuzi.czy jakos tak Odpowiedz Link Zgłoś
lilith70 Re: Czy zdradą jest tylko akt seksualny? 12.08.15, 18:40 Zakładać niczego nie trzeba a jedynie liczyć się z konsekwencjami. I nie oczekiwac ze nic sie nie zmieni w związku lub czy czasem nie przestanie on istnieć. Ufałbys kobiecie która Cię zdradziła? Odpowiedz Link Zgłoś
wolfbreslau Re: Czy zdradą jest tylko akt seksualny? 12.08.15, 19:01 lilith70 napisała: > Zakładać niczego nie trzeba a jedynie liczyć się z konsekwencjami. I nie oczeki > wac ze nic sie nie zmieni w związku lub czy czasem nie przestanie on istnieć. U > fałbys kobiecie która Cię zdradziła? konsekwencje to dla mnie oczywistosc, wiec o nich nawet nie pisalem. moze jestem dziwnym facetem, ale rozszedlem sie z zona, nie dlatego ze kiedys miala chwile slabosci z innym w trakcie malzenstwa, tylko dlatego ,ze ja mialem mnostwo chwil slabosci do innych kobiet , alkoholu i pracy. i tak jakos wyszlo ,ze w zgodzie sie rozeszlismy. najwazniejsze , ze i tak mamy wspolne dzieci i jak jest okazja to spotykamy sie oboje na ich ipmrezach, sukcesach i porazkach . Odpowiedz Link Zgłoś
hansii jasne, ze tak... 12.08.15, 19:05 lilith70 napisała: Ufałbys kobiecie która Cię zdradziła? Jasne ze tak - gdy chodzi o zwykly "skok w bok" zdrada - to zdrada wspolnych Idealow i celow a nie zwykle podoopczenie na boku. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith70 Re: jasne, ze tak... 12.08.15, 20:42 a gdyby nie byłaby to zdrada jednorazowa, czyli długotrwały romans? I szczerze - nie wierzę że nic by Cię nie zakuło, że przeszedłbys nad tym do porządku dziennego i nie wypominał, czy nie miałbyś obaw że żona nadal go spotyka, bo przecież mógłby byc to ktoś z pracy lub z jej bliskiego otoczenia i nie zastanawiał się czy na kolejnym wyjeździe, znów nie będzie tego samego faceta i znów się żona nie skusi... Odpowiedz Link Zgłoś
hansii po co wekslujesz temat ? 22.08.15, 14:03 lilith70 napisała: > a gdyby nie byłaby to zdrada jednorazowa, czyli długotrwały romans? po co wekslujesz temat ? - chcac zapewne - by Twoje w koncu bylo na wierzchu ? Pisalem wyraznie o jednorazowej zdradzie na Imprezie , czy na samotnych (oddzielnych) wakacjach (miewamy takie). Raczej nie obchodzi mnie , co tam sie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
1klementyna Re: jasne, ze tak... 12.08.15, 21:51 Polecam lekturę Buss'a i jego psychologię ewolucyjną. Wcale to tak nie wygląda u faceta, że jest mu obojętne to, iż ktoś inny przespał się z jego partnerką.;) Odpowiedz Link Zgłoś
lilith70 Re: jasne, ze tak... 12.08.15, 22:03 Też mi się tak wydaje, nawet myślę że to kobiety są bardziej skłonne do wybaczenia niz mężczyźni. Wydaje mi się - tak jak pisałam wczesniej - że jak sam nie jest za bardzo wierny to wtedy bardziej przymyka tez oko na zdradę partnera ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wolfbreslau Re: Czy zdradą jest tylko akt seksualny? 12.08.15, 19:02 zapomnialem dodac ,ze oficjalnie rozeszlismy sie dopiero po 28 ;latach malzenstwa...choc rozstalismy wczesniej . Odpowiedz Link Zgłoś
witchland Re: Czy zdradą jest tylko akt seksualny? 13.08.15, 14:05 Wszystko moze byc zdrada...Zdradzajacy ma to w sobie, ze zanim zdradzi partnera, zdradzil juz dawno temu siebie samego... Zdrada siebie samego jest najgorsza...Pozostawia dlugo trwajacy kac po sobie... Odpowiedz Link Zgłoś