Dodaj do ulubionych

EGOIZM?. co to? porzucili mnie żona,córka i ..syn.

01.09.15, 13:15
W 2011 żona zniknęła z domu bez podania przyczyny i znalazła się we Włoszech, równocześnie córka zerwała kontakt ze mną . Syn wyjeżdżał w 2012 z rodziną do Kanady i przyjechał do mnie pożegnać się , z żoną może przez telefon tylko to zrobił. w 2013 odbył się szybki rozwód. W 2014 syn przyjechał do mnie z Kanady i tu dość żle oceniał matkę. Ostatnio od wielu miesięcy jednak oziębił kontakty ze mną z Kanady a nawet zerwał już. Córka od wtedy nie odezwała się do dziś.
Obecnie mam szok bo synowi urodziło się 3 cie dziecko 2 miesiące temu a córce 1 sze 2 tygodnie temu- nie mówili mi tego jak tajemnicę on ani ona. Nie widziałem dziecka córki ( 60 km stąd ) a syn mi polecił zobaczyć na FB jego żony zamiast np na SKYPE którego nie łączy ze mną z 1/2roku. Dzieci mam inteligentne i wykształcone bardziej niż my rodzice. Byliśmy niemal przykładną rodziną - tak tu się mówi. Mieliśmy firmę. Nie było patalogii a nawet małych kłótni. Była współpraca . Widzę teraz dopiero tylko że kilka lat nie była ze mną szczera a była dokuczliwa. EGOIZM taki istnieje ? Każde dziecko myśli o sobie ,ojca nie mają. Wiem że córką ma dobre kontakty z żoną. PS Nie jestem winny - sąd sugerował mi zmianę linii rozwodu na z winy żony. Dałem jej go bez winy. CO TO Z DZIEĆMI ? WIE Z WAS KTOŚ ?
Obserwuj wątek
    • leda16 Re: EGOIZM?. co to? porzucili mnie żona,córka i . 01.09.15, 14:25
      Nas, obcych ludzi pytasz, dlaczego rodzina Cię porzuciła, zamiast zapytać każdego z nich z osobna?! Ja wiem tylko jedno - dobrego męża żona nigdy nie porzuci a dzieci dobrego ojca. Więc winy szukaj w sobie. Zamiast czekać na telefony od dzieci, sam do nich zadzwoń, odwiedź, porozmawiaj , kup zabawki dla wnuków. Okazuj miłość i zainteresowanie. A kontakty to se w ścianie zamontuj.
      • feministkapl Re: EGOIZM?. co to? porzucili mnie żona,córka i . 01.09.15, 15:18
        eeee tam, leda, zaraz jego wina cala. A co z indywidualizmem, ktory stawia swoje chciejstwo ponad wszystkich, co z neo-liberalizmem ktory z wykorzystywania innych bez skrupulow robi religie, co z rodzinami nuklearnymi zamiast wielopokoleniowych ?

Zonie sie zachcialo zyc posrod napalonych Wlochow, corka poszla za matka.. jak to bywa.., syn pojechal, zalozyl wlasna rodzine nuklearna, i tyra. I nie mysli, albo jedynie o pieniadzach...

Tatusia nie potrzebuja juz, bo spelnil swoje zadanie, i tyle. To przeciez wypisz wymaluj dzisiejsze czasy. Ludzi porzuca sie jak zuzyte rekawiczki - zwiazki sa przelotne, kontakty luzne, dzis ten jutro inny.. a najwazniejszy smart-telefon!

Termin sociologiczny to 'modernity'!

ps: dobra rada by sie tam wybrac i splawiac nie dawac - wymagac, niech odplaca za to co dostali!
        • bobekp3 Re: EGOIZM?. co to? porzucili mnie żona,córka i . 01.09.15, 16:43
          Myślałem że wiele dostanę tu rad i z nich wysnuję odpowiedz na moje pytanie : o co im chodzi ?
          feministkapl ma 100 % racji , aż nie do wiary. Nad przytoczonym słowem indywidualizm zatrzymam się dość dawno chodziło mi po głowie w wersji -egoizm- a u mojej byłej w wersji - konformizm. Rodzina nuklearna i styl modernity też zgadza się . Widzisz próbuję pojąć , ty od razu to nazywasz i wiesz. Co będę pisał ,muszę jedynie to : super masz inteligencję i znawstwo życia. Radę dałaś mi jedynie słuszną , dziękuję. (Ja w latach ,90 tych zarabiałem ogromnie dobrze ,sam ,bez jej udziału w tej robocie. Wszystko trafiało do domu , na siebie nic. Nie odbiło mi modernity ani indywidualizm lub coś z atomami . Wtedy uczyłem się wraz z dziećmi gdy potrzebowały. Taka inteligentna to pewnie wiesz co przeżywam obecnie. Zrobię to co mogę najlepszego a jest w twojej poradzie dla mnie .
          • feministkapl Re: EGOIZM?. co to? porzucili mnie żona,córka i . 01.09.15, 16:54
            Choc mile co do mnie piszesz to nie do konca zasluzone bo za - w wyniku mej ciekawosci swiatem, pozyskana wiedze. To co ty przezywasz przezywa milony ludzi. W samotnosci, na zewnatrz mine trzymajac... I choc to zadna pociecha, wiem, to jedak moze do czegos cie zainspiruje? !!

Powodzenia :)
      • bobekp3 Re: EGOIZM?. co to? porzucili mnie żona,córka i . 01.09.15, 16:55
        Pytałem córki , odpowiedż jest taka : nie zrobiłeś mi nic złego ale powinieneś zrobić więcej niż zrobiłeś dla mnie. Prawdzie woziłeś mnie na basen i kurs pływania z 7 razy ale za 8 mym maiłeś focha że nie pojedziesz ( ok. 96 rok był , basen 70 km od domu ! , kto z ojców wtedy tak woził ?). Jeszcze to że : Byłabym w innym miejscu życia tzn dalej gdyby nie ty.( Ma dziś mgr na 5 w świetnej uczelni, mieszkanie własne, duże w KRK, pracę w koncernie światowym ). Nie słyszałem innych zarzutów. Co do mojej byłej i jej opisu feministkipl dotyczącego Włochów to nic mi nie wiadomo o nich jako o mężczyznie jakimś . Ona kocha Włochów jako naród ( obie płcie ) , ich słońce , potrawy , kraj . Też bym chciał .
        • feministkapl Re: EGOIZM?. co to? porzucili mnie żona,córka i . 01.09.15, 17:03
          Też bym chciał .

No to masz odpowiedz - pakuj walizki i w droge! Wolny jestes wiec i mozesz robic to co ci sie spodoba!.... plus wszystko to czego chciales ale przez uwiazanie z nimi nie zrobiles jeszcze! ;)
      • bobekp3 Re: EGOIZM?. co to? porzucili mnie żona,córka i . 01.09.15, 17:04
        "Kontakty to se w ścianie zamontuj ". Sarkazm podobny słyszałem niedawno ,ktoś jakoś tak : "Nie stawiaj się " drugi : " Stawia to się dom"
        MI JEDNAK WYDAJE SIĘ ŻE DOM BUDUJE .....SIĘ A NIE ..STAWIA . Głupie ,nie ???
        • hansii MNIE... 03.09.15, 23:01
          - pisze sie na poczatku zdania.
          a poza tym - oczywiscie egoizm i konformizm.
    • witchland Re: EGOIZM?. co to? porzucili mnie żona,córka i . 07.09.15, 08:06
      Wpisz swoją odpowiedź
    • witchland Potworny szok! 07.09.15, 08:22
      Na wstępie chciałam Ci napisać, że bardzo ci współczuję!

To co piszą inni, że dobrego męża żona nie zostawi itp. To są kompletne bzdury ni jak mające się do rzeczywistości... Wręcz często bywa na odwrót. Są kobiety niekompletne na tyle, że zostawią dom, mężą, dzieci i polecą za gachem z błyskiem w oku, który da im jedynie seksualną przyjemność i nic więcej. Po jakimś czasie dochodzą do rozumu, kiedy dom i rodzina już nie istnieją...

Dziś ludzie tak mają.., są bardzo egoistyczni, bo jak można wytłumaczyć zachowanie że odeszła bez słowa... Po tylu latach mając z nią wspólne dzieci...

Ludzi gubią się w świecie jaki jest...

Ten problem nie idzie rozpatrzyć z punktu widzenia czysto racjonalnego, gdzie szuka sie winnych i mniej winnych, bo to ślepa uliczka... Wiedzie od jednego żalu do większego żalu i pretensji...

Na płaszczyźnie duchowej sprawy inaczej zawsze wyglądają....i stają się bardziej przeżroczyste układając w logiczny sens...I koncząc wiele problemów happy endem...

Odpuść te straszne krzywdy, twoim dzieciom, bo się bardzo pogubiły- bo mają w sobie słąbego ducha..., napisz,jeżeli chcesz ten temat dalej rozwijać...

W twoim wypadku nie ma dobrej rady, która usunie problem za jednym zamachem....Bo to trudny temat.

Z tego wygląda, ze miałeś po prostu złą żonę. Bardzo złą żonę, a dzieci podążyły jej ścieżką- egoizmu samolubstwa i kłamstwa...
      • bobekp3 Re: Potworny szok! 10.09.15, 22:08
        Napisała mi sms wtedy że to nie jest moja wina. Szalona ,bo na FB polubiła stronę "Bezlitosne kobiety" a moja córa też . Byłem wobec nich bez zarzutu i max tolerancji , FB dawno mi do siebie zablokowały obie . Mam wnuka ,nie znam jego imienia. Zmarli jej rodzice w krótkim odstępie , wydaliśmy dzieci i były wesela, pomyślałem kiedyś ostatnio że miała dużo ważnych wydarzeń i odbiło jej że coś skończyło się . Ale .. to nic ,nie potrzebuję jej ,takiej zdrajcy , Zobojętniała mi . Jej działanie wobec dzieci jest moim dramatem.
      • voxave Re: Potworny szok! 14.09.15, 04:47
        Znudziłeś ich swoja dobrocią.Nie skamlaj o kontakty,urządź sobie własne życie choć serce Ci krwawi.
        Ludzie przychodzą do Ciebie bo chcą,a jak nie ,to nie narzucaj się.Twój czas z nimi się skończył.Tak jest we wszystkich związkach.
    • duchswiety6 Re: EGOIZM?. co to? porzucili mnie żona,córka i . 07.09.15, 11:27
      spróbuj dojrzeć pozytywy - koniec jednego etapu zawsze jest początkiem następnego kto wie czy nie lepszego.
      Dzieci nie odrzucaj mają prawo tak samo błądzić jak i Ty.
      Wybacz 77 razy he he
      Co do uczuć, nie mamy wpływu na własne,a co dopiero na uczucia drugiej strony.
      I złościć się z tego tytułu nie ma co.
      Ja osobiście z tego powodu,że rozstaliśmy się z eks czuję ulgę.
      • bobekp3 Re: EGOIZM?. co to? porzucili mnie żona,córka i . 10.09.15, 21:59
        Kocham dzieci , mają wybaczone ale boję się o przyszłość. Nasza kultura polska ale nie tylko kultywuje że dzieci oddawają rodzicom co one dostały a ...tu chore. Syn kupił dom i jestem beeee, był takim moim kolegą ehh. Cenną dałaś mi radę myśleć o nowej drodze, Potwierdza mi się tu na forum moje wszęsniejsze przekonanie o istnieniu dobrych ,zwyczajnie fajnych ludzi , Zawsze to wiedziałem a ostatnio zacząłem wątpić a że tylko egoiści . Dzięki więc.
    • zalosny.jestes Kali zrobił swoje, Kali może odejść. 09.09.15, 15:49
      Najlepiej jakbyś szybko zszedł, to by było jeszcze coś do podziału po Tobie. Mit szklanki wody na starość to jeden z najgroźniejszych jakie opowiadają sobie ludzie tworzący we własnych głowach rzeczywistość, której nie ma. W ogóle całe goowno jakie nas spotyka jest skutkiem błędnego programowania, które zupełnie nie uwzględnia natury ludzkiej. Większość facetów w rodzinach z dużym stażem małżeńskim robi za bankomaty i nic więcej.
      • bobekp3 Re: Kali zrobił swoje, Kali może odejść. 10.09.15, 21:44
        Dziękuję
        • bobekp3 Re: Kali zrobił swoje, Kali może odejść. 10.09.15, 22:21
          Trochę żałośnie i smutasowo o sobie. Gdy znikła po jakimś czasie wziąłem się za sporty , te dawniej uprawiane i zupełnie mi nowe. Tak dla przeciwdziałaniu monotonii , prostackiemu życiu bo ona nazwała mnie po odejściu prostaczkiem przecież . Niespodziewanie piękne mam postępy sportowe,wydolność organizmu. Podobno na twarzy postarzałem się - Ja to wiem że przez nią , wiem co przechodziłem, myślę że parę lat mi skróciła żywot. Bezlitosna kobieta ( K. MAĆ )
      • bobekp3 Re: Kali zrobił swoje, Kali może odejść. 10.09.15, 21:51
        Nic nie podejrzewałem że zniknie ,nawet wtedy gdy przed zniknięciem jakiś czas powiedziała mi : Nie jesteś mi już do niczego potrzebny ,będę myśleć tylko o sobie. Albo gdy zapytałem widząc że od krótkiego czasu żle po prostu mnie traktuje a ja pracuję za dwoje : Czy wiesz że mnie żle traktujesz , odpowiedziala : Tak ,wiem bo chcę cię żle traktować.
        • kk55aa Re: Kali zrobił swoje, Kali może odejść. 11.09.15, 18:56
          Wyszaleje się w innym świecie a jak zachoruje gotowa jeszcze do ciebie wrócić.
          Szukaj kobiety dla siebie, bedzie ci raźniej. Wiele ludzi po rozwodach tak robi, najgorzej to rozpamiętywać stale to co było.
          • bobekp3 Re: Kali zrobił swoje, Kali może odejść. 11.09.15, 19:33
            Dzięki .
    • ortolann Re: EGOIZM?. co to? porzucili mnie żona,córka i . 14.09.15, 09:52
      Rozwiedliście się, z tego, co piszesz, ona chciała rozwodu z Twojej winy. Jakie miała zamiar podać argumenty?
      • ortolann Re: EGOIZM?. co to? porzucili mnie żona,córka i . 14.09.15, 10:01
        Ok, źle przeczytałam. Teraz dotarło do mnie, że to nie ona chciała winy. Jednak nadal niejasne to wszystko jest dla mnie. Współczuję Ci że cierpisz, bo z tego co piszesz, to przeżywasz tę sytuację. Ale wiem, że dzieci tak bez powodu nie odrzucają rodzica i nie ucinają z nim kontaktów. Z perspektywy obcych osób, które czytają tę historię opis jest niepełny. Nie chcę sugerować Ci czegoś, ani niczego insynuować, ale może pojawił się gdzieś problem z alkoholem, przemocą, manipulacją? Z Twojej strony albo jej? A może teściowie byli zbyt aktywni? Mogłeś trafić na złą żonę, ale dzieci potrafią docenić rodziców, a już zwłaszcza dzieci dorosłe, które same mają swoje rodziny. Coś mi tu, po prostu nie gra.
        • bobekp3 Re: EGOIZM?. co to? porzucili mnie żona,córka i . 14.09.15, 14:20
          Zrozumieć nie da się. Alkohol nie ,ona piła mało a ja jeszcze mniej, przemocy zero. Była jej manipulacja mną ,co zauważyłem już za póżno , ba .. bardzo za póżno. Efekt tego to było moja dla niej tolerancja maksymalna, moja dobroć którą tak znudziła się że bez problemu mną manipulowała.
          Córkę zmanipulowała ,uwierzysz ? ja sam bym nie wierzył ale tylko takie wyjaśnienie jest możliwe.
    • lilith45 Re: EGOIZM?. co to? porzucili mnie żona,córka i . 14.09.15, 21:35
      Hmmm a dlaczego tylko oskarżając? Może w Tobie tkwi problem skoro wszyscy Cię opuścili? Nie brałeś tego pod uwagę?
      Nie oceniam, bo Cię nie znam, jedynie rzucam spostrzeżenie. Często tak jest, ze mamy pretensje o cos do innych, a u siebie nie widzimy popełnionych błędów. Wiem to po sobie ;)
      • bobekp3 Re: EGOIZM?. co to? porzucili mnie żona,córka i . 14.09.15, 22:33
        U nas nie było tak. Bardzo .świetny cytat z Arystofanesa....... choć świetny uniwersalnie to nie dotyczy mnie.
        • lilith45 Re: EGOIZM?. co to? porzucili mnie żona,córka i . 14.09.15, 23:01
          Cytat pasuje do spolecznosci z forum ale nie tylko ;)
          Widzisz czasem chcemy dobrze dla swoich bliskich, ale jesteśmy tylko ludźmi, za malo ich sluchamy, za malo mamy cierpliwosci, za malo czasu, za malo empatii lub czasem zbyt szorstcy, obojetni i wychodzi jak wychodzi....a czasem priorytety nasze i naszych bliskich się zmieniają i wszystko się rozpada, każdy idzie w swoją stronę, podąża swoją drogą. Ale jak uczciwie przeanalizujesz to nic nie dzieje się z dnia na dzień. Ciężko ocenić Twoją sytuację, bo trzeba by było ocenić całokształt a jego nie znamy. Można gdybac. nigdy nikt nie jest bez einy ani do konca winny. Jednak tak jak Tu Ci radzą. Mówi się trudno, nie ma co rozdrapywac tego. Do uczuc nikogo nie zmusisz, a nawet do sympatii. Przemiel ten ból w sobie i zacznij budować życie od nowa. Jeszcze nie powiedziane że dzieci nie odnowia kontaktu. Miałam też problemy z dorosłą córką, urwanie relacji i straszny ból, tęsknota, żal, ale zylam dalej, nie czulam się az tak winna ani zła, wierzylam tez w to, ze te wartosci, które jej wpajalam przez tyle lat dojdą jednak do głosu. Mimo żalu powiedzialam jej, że ją nadal kocham i w razie co, drogę do mnie zna... i jednak znalazła tą drogę i relacje zostały odnowione...Tak czasem bywa....wydaje mi się, ze to zależy od więzi, a te buduje się latami.
    • kk55aa Re: EGOIZM?. co to? porzucili mnie żona,córka i . 15.09.15, 12:46
      Nie szukaj winy w sobie.
      Nauczyliśmy się że jak coś jest źle , to ktoś jest w tym winny. Tak się złożyło. Te wszystkie wydarzenia o których piszesz były dla ciebie bardzo bolesne, tym bardziej że stało się do nagle, ale mineło juz trochę czasu, więc czas się otrząsnąć.
      Dzieci jeszcze zrozumieją swój błąd. Pokaż im że bez nich wszystkich możesz mieć fajne, ciekawe życie. Jest chyba cos o czym marzysz, zrób sobie jakieś plany i je realizuj.

Podejdź do tego wszystkiego tak, jakbyś zaczynał nowe życie.
      • bobekp3 Re: EGOIZM?. co to? porzucili mnie żona,córka i . 15.09.15, 19:47
        Nie szukam winy w sobie . Odkrywam jej nowe winy jakich nie widziałem wcześniej przez moją tolerancję i akceptację całkowitą. Dzięki za dobry post,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka