Dodaj do ulubionych

Jak zbudowac poczucie wlasnej wartosci?...

02.09.15, 17:58
...które u mnie leży?
Pewnie przyda mi się wypad do psychoterapeuty/psychiatry, ale zanim to zrobię chciałbym zasięgnąć waszej opinii i uciec się do waszego doświadczenia. Czy to jest w ogóle osiągalne dla osoby już mocno dojrzałej? (mam 37 lat).
Jestem niemal na 100% przekonany, że to wychowanie sprawiło, że jestem tu gdzie jestem - wymagający rodzice, których nie zadowalał fakt, że ich syn uczy się świetnie. Byli usatysfakcjonowani dopiero wtedy gdy był najlepszy. Kuba został przewodniczącym klasy? A dlaczego nie ty? Średnia 4.8? A dlaczego nie 5.0? Potem to zelżało, ale pozostawiło to spore piętno na mojej psychice, którego nie mogłem się nigdy pozbyć, choć próbowałem.
Po usamodzielnieniu się swoją wartość próbowałem budować na różne sposoby. Kiedyś wydawało mi się, że dobra materialne sprawią, że poczuję się jak król życia i świat będzie dla mnie stał otworem. Kupujesz sobie chatę, samochód, gadżety, szmaty i co? I psinco. Satysfakcja trwa parę/paręnaście dni i mija. Może rozwój swoich umiejętności? Kariera? Pokończyłem milion różnych kursów, sztuki walki, tańce itp, mam świetną, satysfakcjonującą pracę i dalej to samo. Może dbanie o kondycję fizyczną? Rower, siłownia 3 x w tygodniu i co? Dalej nic. Rozglądam się wokół i widzę ludzi, którzy teoretycznie mniej mają, mniej umieją a zazdroszczę im jak cholera pozytywnego nastawienia do życia, przebojowości i tego co nazywam umiłowaniem siebie. Jak oni to robią?
Niestety ma to wszystko cholernie mocny wpływ na moje życie. Wręcz panicznie boję się być oceniany, cholernie przejmuję się zdaniem innych ludzi. Mam pieprzoną fobię społeczną, która objawia się choćby tym, że nie lubię jeździć z innymi ludźmi w windzie i jeśli np widzę kogoś czekającego pod windą w moim bloku - wolę iść po schodach. Stresuje mnie każda grupa nieznajomych, w której nagle się znajduję i z którą muszę nawiązać interakcję. Zauważam, że swoją niepewność próbuję czasem ubierać w bezczelność i sarkazm - ale to tylko udawanie i maska, w której w dodatku czuję się fatalnie. Oczywiście ma to także wpływ na moje relacje z kobietami. Sporo ludzi mówi "no ty to chyba nie masz problemu ze znalezieniem fajnej kobiety". A właśnie, że mam. Z wielkim trudem przychodzi mi zrobienie pierwszego kroku, boję się być oceniony, odrzucony, boję się negatywnej opinii, dlatego też po rozstaniu z kobietą mam strasznie długie lagi.
Czasem zdarza się taki dzień, że z jakiegoś powodu wstaję i czuję się jakbym faktycznie odżywał - chce mi się iść z podniesioną głową, zagadywać do ludzi, uśmiechać, się. Czuję, że siebie wtedy lubię, że jestem trochę jak swój własny idol. Niestety czar pryska bardzo szybko a już szczególnie znika gdy znajdę się w większej grupie ludzi, wśród których moja wartość w moich oczach spada poniżej poziomu kanalizacji.
Ciekaw jestem czy ktoś z was czuł się kiedykolwiek tak jak ja i czy podjął próbę walki z tym cholernym ciężarem.
Obserwuj wątek
    • mona.blue Re: Jak zbudowac poczucie wlasnej wartosci?... 02.09.15, 18:42
      Przeczytalam chyba z 10 książek na temat poczucia własnej wartości - najbardziej znany autor to Nathaniel Branden. Ale to niewiele daje.
      Całą sprawa z tym poczuciem własnej wartości nie jest dla mnie do końca jasna, muszę jeszcze to przemyśleć, może znów poczytać. Nie wiem, czy obecnie nie jest przesadny nacisk na poczucie wlasnej wartości - moim zdaniem należałoby mieć adekwatne poczucie wlasnej wartości, a takie super wysokie to może być objaw narcyzmu czy arogancji. W chrześcijaństwie jest cnota pokora, czyli widzenie siebie w prawdzie, nie wyżej i nie niżej niż jest to w rzeczywistości.
      Tak sobie myślę, na podstawie badań wychodzi, że amerykańscy uczniowie oceniają się jako bardzo dobrych w matematyce, a wg obiektywnej skali są słabi - i jak to ocenić?
      Ludzie, którzy maja zawyzone poczucie wlasnej wartości są często aroganccy, niecierpliwie, zarozumiali.
      To takie kilka przemyśleń na początek.
    • mona.blue Re: Jak zbudowac poczucie wlasnej wartosci?... 02.09.15, 18:49
      Co innego pozytywne nastawienie do życia i umiłowanie siebie. To na pewno jest przydatne.
      Myślę, że pomaga, gdy ma się życzliwe grono przyjaciół, które nas lubi i docenia. I gdy ma się prawidłowy system wartości, gdy można sobie spojrzec w twarz w lustrze, gdy się nie krzywdzi innych. I gdy nie ma w naszym otoczeniu osoby, która w toksyczny sposób odbiera nam poczucie wlasnej wartości, poprzez ciągła krytykę i nadmierne wymagania.
      Pomocna też jest medytacja/modlitwa medytacyjna, która pomaga nam uporządkować nasze wnętrze, zwyciężyć się, spojrzec optymistycznie na świat.
      • alaryk_zabojca Re: Jak zbudowac poczucie wlasnej wartosci?... 02.09.15, 18:56
        Mnie nie chodzi o poczucie wartości, które pozwoli mi brylować w towarzystwie albo nagle stać się swoim własnym bożkiem. Wystarczy mi, że będę ufał sobie, akceptował siebie w 100% a nie bazował głównie na opinii innych ludzi na mój temat. Wystarczy mi jeśli będę mógł normalnie podejsć do obcej kobiety i zacząć normalną rozmowę beaz zastanawiania się jak zareaguje albo czy aby na pewno wszystko robię dobrze. Tego nie da się udawać. Udawana pewność siebie przeradza się właśnie w sarkazm i bezczelność. Poza tym łatwo ją zdemaskować przy odrobinie inteligencji rozmówcy.
        Prawidłowy system wartości - a jaki to jest prawidłowy system wartości? Czy prawidłowym jest jeśli będę dla wszystkich życzliwy i dawał im kredyt zaufania, czy też jeśli będę nieufny? Czy prawidłowym jest dbwanie przede wszystkim o siebie i swoją du#pę czy też troska o innych w pierwszej kolejności? Tego tez nie wiem.
        Mam kilkoro przyjaciół, mam całkiem niezłe grono znajomych, ale czy to mi w jakiś wielki sposób pomaga? Nie sądzę. Medytacji nigdy nie próbowałem, modlitwa odpada bo jestem niewierzący.
        • mona.blue Re: Jak zbudowac poczucie wlasnej wartosci?... 02.09.15, 21:36
          Nie wiem, czy ktokolwiek akceptuje siebie w 100%, każdy ma jakieś słabości. Jeśli chodzi o takie poczucie "Jestem ok" to zgadzam się, bardzo przydatne.
          Jeżeli chodzi o swobodne podejście do obcej kobiety (zależy jeszcze w jakim celu;), to jest to trudna sytuacja, bo tu zawsze możesz narazić się na odrzucenie, a to jest to, czego ludzie się bardzo boją.
          Piszac o prawidłowym systemie wartości miałam na myśli zasady etyki, nie krzywdzenie innych, życzliwe podejście do nich, jeżeli odpowiadają tym samym.
        • feministkapl Re: Jak zbudowac poczucie wlasnej wartosci?... 04.09.15, 13:50
          No wlasnie, sam napisales:

'Wystarczy mi, że będę ufał sobie, akceptował siebie w 100% a nie bazował głównie na opinii innych ludzi na mój temat.

Nie wiem ile masz lat, ile zycia za soba, ale najlepiej jest spojzec wstecz i ocenic ze, w takich i takich sytuacjach zachowalem sie tak i to znaczy ze sobie z takimi dobrze/zle radze a takie i takie moje zachowania pojawiaja sie w takich sytuacjiach. Chodzi o to zeby czerpac informacje ze swojej wlasnej przeszlosci - bo inni ludzie nie byli z toba 24/7 wiec i jak niby maja wiedzic? Ty tam byles, wiesz co w srodku i co na zewnatrz bylo i co potem nastapilo - ocen to sam rzetelnie! Dalo powtarzajace sie zadowolenie czy nie? ... itd. Z takich ocen plynie zaufanie do siebie samego - bo wiesz ze w takich a takich sytuacjach, z takimi czy takimi zadaniami, potrafisz sobie swietnie poradzic a w innych moze nad czyms tam dobrze byloby popracowac ale jesli i to wiesz to juz jest przeciez polowa sukcesu!

'Wystarczy mi jeśli będę mógł normalnie podejsć do obcej kobiety i zacząć normalną rozmowę beaz zastanawiania się jak zareaguje albo czy aby na pewno wszystko robię dobrze.'

A tobie to poczucie wartosci to glownie jest potrzebne by laski moc podrywac? .. i dlatego tu desperujesz...?

Jak ktoras zareaguje gdy do niej zagadasz to z gory nigdy nie bedziesz wiedzial!!!
          • alaryk_zabojca Re: Jak zbudowac poczucie wlasnej wartosci?... 08.09.15, 18:16
            Ten wątek z kobietami to wątek poboczny, ale dosyć obrazowy - stąd go przytoczyłem. Tak, zazdroszczę innym - pewnym siebie facetm tego luzu i nieprzejmowania się porażkami. Gdzieś wewnątrz muszą oni mieć jakiś mechanizm, który ich na to uodparnia i chciałbym poznać ten mechanizm - tyle, że liczę na to, że ten mechanizm przyda się w innych sytuacjach.
    • to.niemozliwe Re: Jak zbudowac poczucie wlasnej wartosci?... 02.09.15, 19:42
      Osoby łączące w sobie cechy narcystyczne i wrażliwości na oceny tak się zachowują, jak opisałeś. Poczucie własnej wartości jest tu wtórne wobec tych dwóch cech. Wynika z informacji zwrotnej z otoczenia.
      Nie przecenialbym wpływu rodziców, w gruncie rzeczy jeśli nie są szczególnie patologiczni, to nie są w stanie tak silnie wpłynąć. Zdaje się też, że masz silna potrzebę rywalizacji. Wszystkie te cechy są do skorygowania przez samokontrole i kształtowanie nawyków.
      Wrażliwość sprawia, że masz zdolności poznawcze, bo zwracasz uwagę co otoczenie myśli o tobie. Inteligencji tez ci nie brak, o czym świadczy zasadność i umiejętność zapewnienia sobie dobrych dochodów.
      Zacząłbym od kontroli narcyzmu, hamowania odruchów rywalizacji i przebudowania relacji z innymi na bezinteresowna, serdeczna pomoc innym.
      Szukaj pozytywnego feedbacku od tych, którym pomagasz.
      Zwróć tez uwagę, na swoją uważnosc, czy świadomie
      nią kierujesz i dajesz ja innym?
    • hansii Olac "Starych" :) 02.09.15, 22:00
      alaryk_zabojca napisał:
      Byli usatysfakcjonowani dopiero wtedy gdy był najlepszy. Kuba został p
      > rzewodniczącym klasy? A dlaczego nie ty? Średnia 4.8? A dlaczego nie 5.0?

moi rodzice akceptowali srednia 4.0.
      i tak pozostalo.- co pomoglem ?
    • duchswiety6 Re: Jak zbudowac poczucie wlasnej wartosci?... 04.09.15, 13:30
      Cóż zamiast zastanawiać sie nad sobą i czuć się nieszczęśliwym lepiej uwagę zwrócić na innych i pomóc tym którzy mają gorzej.
      No chyba,że faktycznie żeś narcyz no to współczuje.

W opcji pierwszej - dobra rada:

nie mów nikomu jakimi pobudkami się kierujesz,bo większość to tacy,którzy będą doszukiwać sie uj wie czego lub tacy co będą wyśmiewali.
      Życzę powodzenia i aby nic nie było Cię w stanie złamać.
    • feministkapl Re: Jak zbudowac poczucie wlasnej wartosci?... 04.09.15, 13:57
      Bo ty sie zwyczajnie boisz ludzi!

Zmuszaj sie do przebywania czesto z innymi, zapisz do jakiegos kolka, wyjedz gdzies z jakas grupa razem - zamiast przed kompem cale dnie siedziec okragly rok lub gapic w telefon - oswoisz sie z czasem!
      • duchswiety6 Re: Jak zbudowac poczucie wlasnej wartosci?... 05.09.15, 11:09
        feministkapl napisała:

> Bo ty sie zwyczajnie boisz ludzi!

A Ty nie?
        Ja Ciebie tak - dałaś juz tu popis rojąc sobie w główce teorię i zamęczając mnie ją.Nie wspomnę już o tym jak plułaś jadem a ja CI NIC NIE ZROBIŁAM.
        >
        > Zmuszaj sie do przebywania czesto z innymi, zapisz do jakiegos kolka, wyjedz gd
        > zies z jakas grupa razem - zamiast przed kompem cale dnie siedziec okragly rok
        > lub gapic w telefon - oswoisz sie z czasem!

Ludzie są wszędzie tacy sami - a tutejsze forum i ludzie nie różnią się niczym he he.
        • feministkapl Re: Jak zbudowac poczucie wlasnej wartosci?... 05.09.15, 11:15
          A odjebiesz ty sie wreszcie ode mnie z tymi swoimi urojeniami?!

• duchswiety6 Re: Jak zbudowac poczucie wlasnej wartosci?... 05.09.15, 11:57
            feministkapl napisała:

> A odjebiesz ty sie wreszcie ode mnie z tymi swoimi urojeniami?!
            >

oo o to mi się właśnie rozchodziło

baj.
            • feministkapl Re: Jak zbudowac poczucie wlasnej wartosci?... 05.09.15, 12:07
              tak myslalam - ze lubisz zeby tak do ciebie mowic. A teraz jeszcze zrob wysilek i to zrozum - i glowy juz nie zwracaj bo z tego co pamietam nie raz sie zgodzilas z wytlumaczeniem, i wydawalo sie ze zrozumialas - czy po to zeby znow to samo wypisywac?! A spadaj juz namolna babo !
              • duchswiety6 Re: Jak zbudowac poczucie wlasnej wartosci?... 05.09.15, 12:27
                no wiesz , w innych bardzo niewiele rzeczy mnie drażni :)
                no po za tym jak jakiś śmieć z przerostem ego próbuje do poziomu zniżyć zarzucając swoimi urojeniami.
                Niestety większość taka :(
                i nigdzie nie jest napisane,że muszę to znosić,a teraz zostawiam pole do popisu możesz sobie (i nie tylko Ty)jechać aż się zesrasz,bo mnie już nie ma :D dla nikogo :)
                • feministkapl Re: Jak zbudowac poczucie wlasnej wartosci?... 05.09.15, 12:59
                  a na taka jak ty trafic to dopiero nieszczescie!

Boi sie czlowiek tych ktorzy moga miec powazny wplyw na nasze zycie - a reszta moze nakukac!

... tak ja ty tu kukasz i kukasz, wyglupiajac sie jedynie.

Czy ty na prawde spodziewasz sie ze po takich wystepach jakie ty juz tu dalas ktos cie moze zechciec jeszcze powaznie odebrac? Doprawdy!
                  • duchswiety6 Re: Jak zbudowac poczucie wlasnej wartosci?... 05.09.15, 15:28
                    wiesz co - przynajmniej nie roję pod adresem innych,jak Ty.

no i nie narzucam nikomu jak ma żyć myśleć i co robić tak jak Ty.

zresztą nie czuj się wyróżniona 99% ma receptę na życie własnych tylko nie swoje,a ja się z tym godzić nie muszę ani tym bardziej znosić.
                    • feministkapl Re: Jak zbudowac poczucie wlasnej wartosci?... 05.09.15, 15:34
                      ty dolacz sobie do kolezanki i razem do podstawowki wracajcie nauczyc sie czytac!
                      • duchswiety6 Re: Jak zbudowac poczucie wlasnej wartosci?... 05.09.15, 15:51
                        feministkapl napisała:

> ty dolacz sobie do kolezanki i razem do podstawowki wracajcie nauczyc sie czyta
                        > c!

cóż skorzystałaś z ostatniego zdania

pozdrawiam i powodzenia :)

a co do osoby,która tu pisze może po prostu nie ma ochoty na jakiekolwiek relacje - ale rozumiem,że malutkie umysły są po prostu malutkie i nie są w stanie w ten sposób pomyśleć.
                        • 3damroki Re: Jak zbudowac poczucie wlasnej wartosci?... 06.09.15, 10:41
                          Alaryk
                          Poczucie własnej wartości jest wyborem. Jego zmiana jest tez praca, która wymaga czasu. Duzo juz wiesz: masz świadomość zbyt wysokich wymagań i zbyt niskich ocen ze strony najbliższych osób, które stawiały Ci wymagania. Sytuacja jest na tyle prosta, ze wiedząc, ze niezadowolenie z wysokiej średniej jest absurdalne, łatwo ocenić czy rodzice postępowali słusznie i mieli racje. Skoro nie mieli racji mozesz ocenić sie na nowo: w czym jesteś dobry, z czym sobie radzisz, co osiągnąłes i zawsze o tym pamiętaj. To Twoje mocne strony, które bedą podstawa poczucia Twojej wartości. Ocen w czym jesteś kiepski. Pamiętaj, ze nikt nie jest doskonały. Pozwól sobie na ta niedoskonałośc. To pomaga w relacjach, wszyscy jesteśmy ludźmi i mamy słabości. Jak juz znasz swoje mocne i słabe strony sa dwie szkoły. Praca nad słabościami, albo koncentrowanie sie na mocnych stronach. Cokolwiek wybierzesz zapewnisz sobie postęp, stawanie sie coraz lepszym co daje poczucie szczęścia. Ja np. decyduje pracować nad silnymi stronami i słabymi jeśli sprawiają mi problemy, których nie chce.
                          Co do wartości: nie ma prawidłowego systemu wartości. Kazdy ma swój, ale ważne, zeby wiedzieć jaki on jest i sie go trzymać. Czy ważniejsze sa wyniki czy zeby dobrze sie czuć. Czy pieniądze czy dobro itd. Jak juz będziesz wiedzieć jakie wartości sa najważniejsze dla Ciebie staraj sie otaczać ludźmi wyznającymi podobne wartości. Nie trzeba nikogo przekonywać czyj system jest słuszny. Konflikty na poziomie wyznawanych wartości sa nie do rozwiązania. Osobie wyznajacej wartości materialne ktoś dla kogo najwyższa wartością jest dobro wyda sie osoba głupia i naiwna. Kiedy znasz Twoje wartości i wiesz, ze juz teraz postepujesz zgodnie z nimi, nie jest juz takie ważne jak widza Cie inni. Ci, którzy maja podobne wartości widza Cie dobrze, ci którzy inne złe. Jeśli postepowales niezgodnie ze swoimi wartościami - nieważne - ważne co robisz teraz.
                          Poświęć sobie czas. Modyfikowanie tego co otrzymałeś z domu potrwa krócej niż tworzenie Twojej osobowości, ale musi trochę potrwać (jeśli masz np 25 lat nie potrwa to drugie 25 lat, ale np 2). Jeśli myślisz o zmianie juz jesteś na dobrej drodze i to jest najważniejsze.
                          Pojawił sie jakiś wątek narcystyczny: nie wiem. Ja Ciebie tak nie odebrałam, ale warto pamietać, zeby myślec tez o innych, pomagać im, jeśli sie duzo myśli o sobie, nie trzeba o tym mowic innym. Jeśli tak jest to moim zdaniem punktem wyjścia z narcyzmu jest rozwiazanie swoich problemów, a nie łajanie sie za bycie egoista.
                          Pozdrawiam
                          • alaryk_zabojca Re: Jak zbudowac poczucie wlasnej wartosci?... 08.09.15, 18:14
                            Dzięki za ten wpis. Przeczytałem go z uwagą i zainteresowaniem.
                            Tak gwoli ścisłości - mam lat 37, o czym wspominałem w pierwszym poście, ale chyba paru osobom to umknęło.
                            Jeśli chodzi o świadomość słabych i mocnych stron plus to co osiągnąłem - tu akurat chyba nie ma dużego problemu. Jestem dumny z tego co osiągnąłem, dumny z tego co potrafię i do czego doszedłem absolutnie sam bez jakiegoś większego wsparcia. Czasem kiedy jestem z sobą sam na sam to nawet łapię się na takim nieco narcystycznym podziwie wobec siebie (ale w pozytywnym sensie:) Niestety co innego gdy jest się samemu ze swoimi myślami a co innego gdy znajdę się w środowisku, w którym przebywają inni ludzie.
                            Wiem na pewno co jest moim sporym problemem - rozmowa z całkowicie nieznanymi sobie osobami. A już szczególnie kiedy muszę "wejść" w jakąś większą niż jedna osoba grupę. Jeszcze pół biedy jeśli jest to grupa, z którą łączą mnie np wspólne tematy bądź zainteresowania. Problemu też nie ma gdy spotykam się z kimś obcym, z kim wiążą mnie jakieś relacje służbowe. gorzej jeśli jest to osoba, bądź osoby całkowicie neutralne. Stąd też od razu jestem odbierany jako osoba wycofana i nietowarzyska i choć potem z czasem wtapiam się w daną grupę to jest to jednak czas dosyć długi i często mi go brakuje. Wszystko to wynika chyba z tego, że gdzieś podświadomie stawiam się na pozycji "gorszej" od rozmówcy. Co ciekawe - problem znika gdy wiem, że dana osoba jest pozytywnie do mnie nastawiona, lub gdy wiem, że to co ja mówię będzie ją interesować - np kiedy idę na pierwszą randkę.
                            Problemem jest też chyba mój system wartości - określenie pewnych zasad i potem konsekwentne się ich trzymanie. Problem w tym, że nie mam pomysłu na to aby technicznie to zrealizować. Łapię się często na tym, że nie wiem czy dana moja decyzja jest dobra czy nie - czy jest wymuszona, czy też faktycznie płynie z wewnątrz. Często proszę o poradę, czy wręcz o podjęcie za mnie decyzji (czasami nawet w bardzo ważnych kwestiach). Może wynika to z jakiejś wewnętrznej niepewności. Tak czy siak - będę nad tym myślał, ale jeśli ktoś ma swój sposób na to - chętnie poczytam.
                            • feministkapl Re: Jak zbudowac poczucie wlasnej wartosci?... 08.09.15, 19:36
                              no ale czy tak nie ma kazdy? .. Jest taki okres najpierw, jakby obwachiwania i zwiekszonej czujnosci na wszelki wypadek gdy sie wchodzi w kompletnie nieznane srodowiska o ktorych sie nic zego nie wie..

Mozeby sposobem bylo pozyskac najpierw jak najwiecej informacji ?

A nijaki Goffmann analizuje rytualy ludzkie : study.com/academy/lesson/erving-goffmans-theories-impression-management-dramaturgy-symbolic-interaction.html
                              • 3damroki Re: Jak zbudowac poczucie wlasnej wartosci?... 09.09.15, 11:12
                                Pierwsze randki sa dla wszystkich męczące ;) no chyba, ze ktoś ma malutki rozumek to wtedy jest łatwiej :)
                                Zbyt wysokie wymagania to nie jest dobra baza do dobrych relacji. I nie jest dobra do właściwej samooceny. Trochę moze być tak, ze teraz sam sobie stawiasz wysokie wymagania. Mało kto jest superhero. Wszyscy sa zwykłymi ludźmi. Czy większość wchodzi super łatwo w relacje? fajnie byłoby grać pierwsze skrzypce, być kreatorem, a nie odbiorca sytuacji, ale moze właśnie tak jest lepiej? I tu kazdy człowiek wg swoich wartości ocenia czy to jest dla niego super ważne. Jeśli tak - cos z tym robi. Mozna ćwiczyć czyli zmuszać sie do innych zachowań w konkretnych sytuacjach, szukać na sile co łączy Cię z rozmówca, albo co fajnego w nim widzisz, mozna mozna czytać na temat relacji, bo wiele odpowiedzi jest prostych, ale my jesteśmy skomplikowani i nie każda do nas pasuje. Czytałeś how to win friends and influence people?
                                Odnośnie decyzji: czasem nie wiemy co zrobic. Pytamy o radę - to jest normalne. To nawet świadczy o zaufaniu do innych ludzi i raczej jest cecha pozytywna. To osoby, które nie potrafią ufać mogą miec problem. Czasem tez jest tak, ze w tej chwili nie znasz odpowiedzi, ale jeżeli będziesz koncentrował sie nad pytaniem odpowiedz przyjdzie. Czasami po 3 dniach intensywnych rozmyślań :) tylko my byśmy chcieli wszystko tak szybko.
              • perfum ale jak z seksikiem ? 07.09.15, 01:32
                feministkapl napisała:
                A spadaj juz namolna babo !

ale jak z seksikiem ?
                - gdy cierpisz na niedosyt - to chetnie pomogie...
    • apersona Re: Jak zbudowac poczucie wlasnej wartosci?... 28.09.15, 12:27
      Brene Brown uważa, że przez autentyczność i akceptację własnych niedoskonałości i wrażliwości.
      "Dary niedoskonałości" książka lub TED:
      www.ted.com/talks/brene_brown_on_vulnerability?language=pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka