Dodaj do ulubionych

Twarze nienawiści

05.10.18, 20:56

Znalazłem na blogu jednej z psychoterapeutek artykuł na ten temat. Warto przeczytać.
psychoterapia.natemat.pl/246485,twarze-nienawisci
Obserwuj wątek
    • kod_matrixa Re: Twarze nienawiści 05.10.18, 21:08
      Trzeba jednak umieć odróżnić polemikę, nawet ostrą, od nienawiści. Prawda herakles?

My się spieramy, czasem nawet nawalany, ale w zasadzie się lubimy i szanujemy (przynajmniej ja ciebie) jak profesjonalni sportowcy. Mam nadzieję, że w tym wątku nie pijesz do mnie.
    • afq Re: Twarze nienawiści 05.10.18, 21:14
      a to bardzo dobry jest tekst
      powinien wisieć obok regulaminu forum
      i po przeczytaniu odfajkować obowiązkowo

a i poza forum tym bardziej dobrze jest to pamietać
      • herakles-one Re: Twarze nienawiści 05.10.18, 21:25
        Można by go przypiąć u góry forum, ale ja nie mam takiej mocy, jedynie administrator.
        • herakles-one Re: Twarze nienawiści 05.10.18, 21:30
          No matrix; jeśli tak okazywałeś uczucia terapeutce jak mnie szacunek, to się nie dziwię, że wybuchła afera. Stare przysłowie mówi: uderz w stół.... he,he,he ...!!!!!!!!!!!!!!
          • afq Re: Twarze nienawiści 05.10.18, 21:36
            herakles-one napisał:

> No matrix; jeśli tak okazywałeś uczucia terapeutce jak mnie szacunek, to się ni
            > e dziwię, że wybuchła afera. Stare przysłowie mówi: uderz w stół.... he,he,he .
            > ..!!!!!!!!!!!!!!

no masz racje herakles, ale nie ma co wywlekac :-)
            • herakles-one Re: Twarze nienawiści 05.10.18, 21:48
              No nie ma! Masz rację.
              • herakles-one Re: Twarze nienawiści 05.10.18, 22:03
                Ja wspomnę jeszcze o dwóch twarzach nienawiści. Nie jest to ani psychopatia ani zaburzenia osobowości, lecz nieumiejętność radzenia sobie z negatywnymi emocjami. Czasami ktoś żyje w dużym stresie, bo ktoś robi mu krzywdę, albo psychicznie się ktoś znęca nad nim, a on nie umie obronić swoich granic . Niewyrażona złość kumuluje się w nim i przekształca w nienawiść i pewnego dnia staje na balkonie i zaczyna strzelać do przechodniów. Później ludzie mówią: a to taki spokojny człowiek był. Nie zawsze się to tak kończy. Czasami komuś siekiery latają przed oczami tylko w jego głowie i korzysta z terapii, by ten problem rozwiązać.
                Ta druga twarz to skierowanie tej nienawiści na siebie.
                Wtedy możliwe są różne objawy nienawiści do siebie: samookaleczenia, wypadki, narkotyki, alkohol, depresja.
                • afq Re: Twarze nienawiści 06.10.18, 08:00
                  no
                  nie czuje sie psychopatą
                  a jednak mialem okres kiedy nie bylem lagodnym barankiem
                  i nie alkohol to powodował bo było to zanim alkoholu naduzywałem
                  wszystko odbierałem jako atak na siebie
                  reakcja dosc oczywista
                  a czemu tak mialem? no w sumie dosc oczywiste powody
          • kod_matrixa Re: Twarze nienawiści 06.10.18, 14:56
            > No matrix; jeśli tak okazywałeś uczucia terapeutce jak mnie szacunek, to się nie dziwię, że wybuchła afera. Stare przysłowie mówi: uderz w stół.... he,he,he ...!!!!!!!!!!!!!!

No wyobraź sobie, że jestem hetero :)
        • afq Re: Twarze nienawiści 05.10.18, 21:35
          herakles-one napisał:

> Można by go przypiąć u góry forum, ale ja nie mam takiej mocy, jedynie administ
          > rator.

no właśnie szkoda ze nie masz
          bo administrator tutaj to jest bardzo wirtualny mam czasem takie wrażenie

• herakles-one Re: Twarze nienawiści 05.10.18, 22:05
            też takie mam.
        • leda16 Re: Twarze nienawiści 05.10.18, 22:26
          herakles-one napisał:

> Można by go przypiąć u góry forum, ale ja nie mam takiej mocy,

I dobrze. To się nadaje na www. CBA, BOR, Wojska i stronę internetową każdej partii politycznej nie tylko polskich, nacji o zapędach rasistowskich nie wyłączając. Tu nienawiści nie ma, bo któż by się spalał w nienawiści i zawiści do...ksywki internetowej :)))
          • herakles-one Re: Twarze nienawiści 06.10.18, 08:30
            A staruszek Freud chichoce z zaświatów !!! :-D
    • 0rtensja Kainowcy... 06.10.18, 14:25
      Ciekawy artykul, choc niestey krotki, moznaby czytac wiecej na temat...
      Wszak problem rozplenil sie na dobre pomiedzy ludzmi...Pierwszy byl Kain, zabijajacy swego brata Abla - zepchnal go w ze swojej drogi, bo mu przeszkadzal, bo pokazywal kim Kain nie jest i nigdy nie bedzie.
      Wszelkiej masci sabotaze, podkladanie swini itp. czy to w zwiazkach partnerskich, czy pracy, maja tam gdzies swoje grunty...Bo ten ktos jest lepszy i na jego tle ja wypadam blado...Chore.

Najgorsze problemy sa jednak w rodzinie, pomiedzy rodzenstwem, krewnymi itp. Bo najbardziej bola. Boli swiadomosc, ze najblizszych nie ciesza nasze sukcesy...Bo zawiszcza...Bo po prostu NIE KOCHAJA... Nie kochaja, bo nie potrafia, sa na to zbyt prymitywni i maja rodzaj niskiej emocjonalnosci nie zdolnej do prawdziwej i szczerej milosci...
    • kod_matrixa Re: Twarze nienawiści 06.10.18, 15:03
      Niestety większość populacji szybko wpada w nienawiść i dla pary złotych jest gotowa utopić bliźniego w łyżce wody.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka