09.12.18, 23:46
Od dłuższego czasu zauważyłam że karcę siebie w myślach za wypowiedziane słowa lub wykonane czyny. Nie chodzi tutaj o przekleństwa lub o nałogi. Mój problem polega na zwykłej rozmowie, nawet z przyjaciółmi.
Wyzywam siebie w myślach od idiotek itd. czasami jestem w stanie nawet przez to zadawać sobie kary cielesne typu. Cięcie się itd. Dodam że okaleczam się od dłuższego czasu (ponad 2 lata). Wiem że powinnam się wybrać z tym do psychologa i mój problem nie polega na samookaleczaniu. Może ktoś ma podobne objawy lub jest w stanie powiedzieć co mi dolega?
Obserwuj wątek
    • mona.blue Re: Myśli 10.12.18, 00:03
      Karmisz wewnętrznego krytyka, wszyscy mamy go w głowie. Ja też tak mam. A chodzi o to, aby go uciszać, a wzmacniać te głosy, które są konstruktywne. Powoli się tego uczyć, krok po kroku.
    • yadaxad Re: Myśli 10.12.18, 00:10
      Chciałaś w rozmowie, kontakcie z innymi inaczej wypaść, nie akceptujesz siebie. Wywołuje to ból. Taki, który chce się zmienić na inny. Jak coś swędzi, człowiek się drapie, by zmienić gorsze swędzenie na ból z drapania. Ty tego np. nie zapijasz, tylko się tniesz. Na taki sposób rozładowania bólu wpadłaś. Tak, że potrzebujesz się dowiedzieć jaka jesteś i dlaczego właśnie taka,co to spowodowało, jaka chcesz być i jak to osiągnąć.Nie akceptacja się pogłębia i w końcu potniesz się na kawałki. Bo to nie pomaga w wyjściu z głównego problemu, który pewnie jest gdzieś starannie ukryty.
      • anonimka000 Re: Myśli 11.12.18, 23:35
        Dziękuję dajesz mi do myślenia
    • mona.blue Re: Myśli 10.12.18, 00:25
      Tak, wybierz się do psychologa, pomyśl o terapii indywidualnej lub grupowej.
    • anaiss Re: Myśli 11.12.18, 23:46
      Czasami jest tak, że niewyrażoną złość kierujemy przeciwko sobie i zamieniamy na zachowania autodestruktywne. Możesz spróbować prowadzić dziennik uczuć => jak pogooglujesz znajdziesz instrukcje. Dziennik pomaga w kontakcie z własnymi emocjami. I oczywiście z całego serca polecam psychoterapię - mi chyba najbliżej do nurtów humanistycznych, warto szukać terapeuty, który będzie Ci pasował.

Same ciepłe myśli zasyłam, dbaj o siebie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka