Dodaj do ulubionych

Brak akceptacji siebie

06.01.19, 10:19
Jest chyba we mnie brak akceptacji siebie, jakiś nawet czasami wstecz zamto, jaka jestem, fizycznie i psychicznie. Czy tylko terapia i medytacja może pomóc, czy są jakieś 'domowe' sposoby :-)
Obserwuj wątek
    • in133 Re: Brak akceptacji siebie 06.01.19, 11:30
      Nie wiem mona. Ja siebie akceptuje z moimi wadami, wyborami, droga życiową, zawodową, jako matkę, żonę, córkę, siostrę, podwładnego w pracy. Nie wyrzucam sobie ze mogłabym lepiej, wyżej, więcej. Ale... Nie akceptuje siebie w relacjach poza rodzinnych, poza zawodowych. I chodzi to o przelotne, przypadkowe kontakty ale i o bliższe i dalsze znajomości z kobietami. Z matka nie mam dobrego kontaktu. A z nią nawiązałam pierwszy kontakt - wzorzec w życiu.

• fashion4upl Re: Brak akceptacji siebie 06.01.19, 19:44
      Jest mnóstwo sposobów na to, by pomóc sobie samodzielnie, ale zazwyczaj zajmuje to sporo czasu, bo musisz zdobyć odpowiednią wiedzę dotyczącą tego, jak postępować w różnych sytuacjach i uświadomić sobie, czego tak naprawde chcesz. Jeśli faktycznie masz problem, najszybciej osiągniesz wyniki jak porozmawiasz z kimś, kto będzie wiedział, jak Ci pomóc - taka osoba wskaże Ci odpowiednie ćwiczenia do wykonania i powie, dlaczego reagujesz w określony sposób i jak możesz to zmienić. Warto poszukać: A - dobrego psychologa, B - dobrego coacha (niezależnie od tego, co inni ludzie myślą o coachach).
      • mona.blue Re: Brak akceptacji siebie 07.01.19, 07:40
        Dzięki. Znalazłam też materiały na temat samoakceptacji, które zgromadziłam jakiś czas temu, ale z samego czytania niewiele wynika, potrzebne jest faktycznie odpowiednie działanie, tomtez staram się robić. Psychologa na razie mam i może będę miała, co do calach to na razie mnie nie stać, mam natomiast wspierającego mnie i motywującego domsensownego dzialania przyjaciela.
    • mona.blue Re: Brak akceptacji siebie 07.01.19, 15:15
      Akurat dziś na terapii mieliśmy temat akceptacji siebie:)

Kupiłam też wczoraj ksiazke, która mówi m.in. o tym temacie, w ujęciu chrześcijańskim.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka