Dodaj do ulubionych

Psychopaci są wśród nas

09.03.20, 10:45
To książka Roberta.D. Hare dostępna w internecie i warta przeczytania. Potwierdza naukowo znaną ludową mądrość , że dobremu to i karczma nie zaszkodzi ,a złemu kościół nie pomoże . Twierdził to juz św. Augustyn .
Czyli o ograniczonych możliwościach resocjalizacji.
Obserwuj wątek
    • yadaxad Re: Psychopaci są wśród nas 09.03.20, 22:30
      Jeśli nie podporządkowanie określasz słowem - zły-, to musisz wymazać historię ludzkości.
    • astroblaster Re: Psychopaci są wśród nas 10.03.20, 00:15
      Dla kontrastu polecam Ci inną Pozycję:
      ‚Mądrość Psychopatów’ Kevina Duttona

Warto mieć komplet wiedzy. Szersze spektrum i wgląd w inną perspektywę.
      Pozycja nie mniej empiryczna. Poparta badaniami i bardzo dobrze podana.

Ograniczona, czy nie, ale czy nieważna?
      A co by był bez?

Nawiązuję do mądrej dygresji yadaxad o historii ludzkości.
      • yadaxad Re: Psychopaci są wśród nas 10.03.20, 00:25
        Nie jesteś pewny astro?
        • astroblaster Re: Psychopaci są wśród nas 10.03.20, 07:20
          Jestem
          • yadaxad Re: Psychopaci są wśród nas 10.03.20, 07:40
            A przekonujesz.
            • astroblaster Re: Psychopaci są wśród nas 10.03.20, 08:10
              Zapraszam do poszerzenia perspektywy.
              Takie zamknięte stwierdzenia mnie martwią.
              Konserwa to zarazem stawianie się przed/ocena i naturalna droga do hmmm hejtu.

Nawet biedny św. Augustyn nie miałby czego głosić; no bo nie byłoby Augustyna albo nie byłby ‚święty’.
              • yadaxad Re: Psychopaci są wśród nas 10.03.20, 09:56
                Nie przepadam za nim, więc mnie zastopowało.
                • xawery39 Re: Psychopaci są wśród nas 10.03.20, 12:15
                  Kierownikiem grupy specjalistów zostaje najczęściej nie największy specjalista , ale największy egoista.
    • trust21 Re: Psychopaci są wśród nas 10.03.20, 18:44
      Jest ich całkiem sporo. Zostają politykami, lekarzami, księżmi, dochodzą na szczyty w korpo. Leczyć się ich nie da bo już sam mózg u nich inaczej funkcjonuje. Brak neuronów lustrzanych powoduje brak empatii. Nie odczuwają lęku więc niestraszne są im kosekwencje swoich czynów. Charakterystyczne dla nich rozumienie emocji ale odczuwają ich sami. Dziś jednak już się ludzi jednak edukuje i uczy jak rozpoznawać takie jednostki.
      • trust21 Re: Psychopaci są wśród nas 10.03.20, 18:46
        *Charakterystyczne jest dla nich rozumienie emocji ale nie odczuwają ich.
      • afq Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 07:07
        to jak rozpoznawać takie jednostki?
        • yadaxad Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 07:21
          Często lepszy efekt daje to, że ktoś wie, niż to że czuje.
          • afq Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 07:31
            yadaxad napisał(a):

> Często lepszy efekt daje to, że ktoś wie, niż to że czuje.

to racja
            na pewno lepszy niz czuc ale nie wiedziec co sie wlasciwie czuje
            • yadaxad Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 07:56
              Rozpoznawać? Zachowania się ocenia, tak czy tak, bez względu co ktoś ma w środku.
              • afq Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 08:05
                chciałbym sie dowiedziec jak rozpoznawac :-) nie czuje sie wyedukowany w tym względzie to pytam
                • afq Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 08:07
                  poza tym
                  to chyba wciąż atak mojej precyzjozy
                  • xawery39 Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 08:19
                    Przyrost liczby jednostek psychopatycznych jest częsciowo spowodowany doborem naturalnym . Kobiety z reguły wybierają na ojców dzieci mężczyzn przejawiających zadatki na osiąganie sukcesów w życiu i takich przy których poczują się bezpiecznie . " Za mundurem panny sznurem ".
                  • yadaxad Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 11:49
                    Afq, chcesz rozpoznać po osobie? Jak elfa po spiczastych uszach. "Diagnozować" można tylko po doświadczeniu, no chyba, że jak sam pewnie wiesz, swój pozna swego. Zorientować się pomaga precyzyjność znajomości i oceny własnych uczuć i zachowań.
                    • afq Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 15:11
                      nie yadaxad, ja nie chce
                      ale zaciekawila mnie ta edukacja by rozpoznawac :-)
                    • trust21 Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 16:29
                      yadaxad napisał(a):

> Afq, chcesz rozpoznać po osobie? Jak elfa po spiczastych uszach. "Diagnozować"
                      > można tylko po doświadczeniu, no chyba, że jak sam pewnie wiesz, swój pozna swe
                      > go. Zorientować się pomaga precyzyjność znajomości i oceny własnych uczuć i za
                      > chowań.

Odważne tezy, szkoda że nie za wiele mają wspólnego z rzeczywistością. Podwarzasz tym wesołym wpisem pracę wielu specjalistów - psychologów, specjalistów z dziedziny kryminalistyki. W spwpsie były kiedyś wyklady3 o psychopatii i o tym rozpoznawać yakie osobowości. Ale co tam, ty wiesz lepiej. Już zauważyłem jakiś czas temu że masz "swoją psycholohir3 - swoje kolory i swoje zabawki". :-)
                      • yadaxad Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 16:40
                        Ok, mają szpiczaste uszy.
                        • afq Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 16:49
                          i kwas zamiast krwi
                          • trust21 Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 17:05
                            afq napisał:

> i kwas zamiast krwi
                            >

Jaki stary, taki głupi

Ale cóż, tak bywa :-)
                            • yadaxad Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 17:14
                              Bystre. To pewnie poznasz psychopatę, zanim się odezwie tym swoim innym językiem.
                              • trust21 Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 17:16
                                Bardzo lubisz sxyderę ale postaraj się bardziej.
                              • trust21 Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 17:20
                                Ja bym np. chciał abyś rozwinęła tę tezę, która zawarłaś w innym swoim komentarzu tutaj. Chodzi mi dokładnie o to : ""Zachowania asocjalne są częściej wynikiem prymitywizmu, głupoty i kompleksów.". Teza którą bowiem postawiłaś jest rewreewolucyjna na swok3 sposób. I to będzie lepsze niż tepje gówniarskie produkowanie spamu
                                • yadaxad Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 18:35
                                  Rzeczywiście dziwny pogląd. Przecież wiadomo, że ograniczenia w rozwoju i potrzeba udowodniania własnej wartości skutkuje wysoką etyką zachowań.
                                  • trust21 Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 18:45
                                    yadaxad napisał(a):

> Rzeczywiście dziwny pogląd. Przecież wiadomo, że ograniczenia w rozwoju i potrz
                                    > eba udowodniania własnej wartości skutkuje wysoką etyką zachowań.

Wciąż czekam na głębsze i konkretniejsze uzasadnienie. Przecież potrafisz.
                                    • yadaxad Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 18:49
                                      Może i potrafię. Ale wiesz jak to jest z tym rzucaniem pereł XD
                                      • astroblaster Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 18:52
                                        Przed WIEPRZE? To były WIEPRZE prawda Moja Droga?

Ależ wesoły wieczór się zrobił

XD XD XD XD XD

(Już się nauczyłem trochę)
                                      • trust21 Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 18:54
                                        yadaxad napisał(a):

> Może i potrafię. Ale wiesz jak to jest z tym rzucaniem pereł

A ja obawiam się że nie potrafisz. Ot, to wszystko. Mielisz jedynie dziobem, ale gdy ktoś prosi Cię o uzasadnienie, rozwinięcie tematu, to uciekasz w gówniarski język. Czyli rozumiem że rozwinięcia tematu nie będzie. Ok
                                        • yadaxad Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 19:13
                                          Ani - ktoś-, ani prośba.
                                          • trust21 Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 19:19
                                            yadaxad napisał(a):

> Ani - ktoś-, ani prośba.

Noo tak jak sie spodziewałem... Ale mieleniu bezmyślnie jesteś dobra. Ale na tym się u ciebie kończy. Czyli jednak Lem miał rację.
                                      • astroblaster Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 19:06
                                        Na takich, którzy niekulturalnie odnoszą się do Kobiet również mówi się Wieprze, prawda?
                                        A kiedy się ich boją to Mizogini, prawda?
                                        A kiedy mają kupę w spodenkach w realnym życiu to mówi się gówniarze? Czy może obesrańcy? Bo jak siku robią ze strachu, to chyba obszczymury?

Taki gładki-śliski (o tak oksymorony dobre są) kąsek. Chrup chrup i srup.
                                        • trust21 Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 19:12
                                          To co powiedzieć astro o takim osobniku jak ty który łzy kobiety z borderline? Przypomnieć ci twą radosną twórczość z gorum bpd? Woesz, że u mnie to szybki szpil z tobą będzie
                                          • yadaxad Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 19:19
                                            Szpil? Ty nam tutaj goły tyłek pokazujesz, a nie ostrze.
                                            • trust21 Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 19:21
                                              Łuu nawet nie wiesz co to znaczy szpil. Szpil- gra, rozgrywka. Naprawdę nie musisz się chwalić własną głupotą
                                              • yadaxad Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 19:26
                                                No brzytwa.
                                                • trust21 Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 19:29
                                                  yadaxad napisał(a):

> No brzytwa

:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)
                                                  • yadaxad Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 19:31
                                                    Jeszcze brakuje buhaha na trzy linijki.
                                                  • trust21 Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 19:36
                                                    Spoko, nie wsxystko na raz. To jak tam z tą brzytwą?
                                                • trust21 Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 19:30
                                                  yadaxad napisał(a):

> No brzytwa.

www.miejski.pl/slowo-szpil
                                            • astroblaster Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 20:12
                                              Moja Droga, bo to Spiel się mówi.
                                              Hanysy tak mówią i wiedzą jak pisać.
                                              • trust21 Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 20:15
                                                masz pecha gnomie. To słowo nie wywodzi się ze śląska.
                                              • trust21 Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 20:16
                                                astroblaster napisał(a):

> Moja Droga, bo to Spiel się mówi.
                                                > Hanysy tak mówią i wiedzą jak pisać.

też się doucz gnomie
                                                www.miejski.pl/slowo-szpil
                                              • yadaxad Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 20:31
                                                To mnie akurat... . Ale już tego bystrzachy nie trącam, bo nic innego z tego nie wyniknie niż z trącania.
                                                • trust21 Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 20:38
                                                  yadaxad napisał(a):

> To mnie akurat... . Ale już tego bystrzachy nie trącam, bo nic innego z tego ni
                                                  > e wyniknie niż z trącania.

Faktycznie, tyle razy popisałaś się już, że nie popisuj się już więcej.
                                            • snykolorowe Re: Psychopaci są wśród nas 18.07.22, 10:48
                                              To jest ciekawe zachowanie na forum .
                                  • astroblaster Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 18:46
                                    O kurwa! Sorry, już nie będę tak po francusku (no czasami to będę), ale YadaYada jesteś najlepsza. To genialne. O tak! Ucz mnie tak.

Meeli, gdyby Yadaxad była facetem, napisałbym, że przekozak, nie przechuj z Niego.
                                    I nie miej wątpliwości-byłyby to propsy
                              • astroblaster Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 18:05
                                Jak Robert de Niro w Przylądku Strachu, kiedy już szedł na dno...

Tylko czy zauważy, kupa i siuśki w gaciach mogą zamazać obraz

Kurka wodna no
                              • astroblaster Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 18:07
                                Prodiż zaczyna Ci się podlizywać Moja Droga.
                                Uuu, a potem bęc i kupka
                            • afq Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 17:31
                              juz ci poprzednio pisalem :-)
                              poszukaj w moich archiwalnych postach jaki mam stosunek do takich uwag :-)
                              ale nie.. nie bierz ich do siebie..
                              • trust21 Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 17:55
                                afq napisał:

> juz ci poprzednio pisalem :-)
                                > poszukaj w moich archiwalnych postach jaki mam stosunek do takich uwag :-)
                                > ale nie.. nie bierz ich do siebie..
                                >

Mnie nie interesuje do czego masz jaki stosunek. Więc nie musisz mnie do niczego odsyłać. :-)
                                • afq Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 18:08
                                  trust21 napisał(a):

> afq napisał:
                                  >
                                  > > juz ci poprzednio pisalem :-)
                                  > > poszukaj w moich archiwalnych postach jaki mam stosunek do takich uwag :-
                                  > )
                                  > > ale nie.. nie bierz ich do siebie..
                                  > >
                                  >
                                  >
                                  > Mnie nie interesuje do czego masz jaki stosunek. Więc nie musisz mnie do nicze
                                  > go odsyłać. :-)

sam sie odsylałes poprzednio do rozmaitych moich postów
                                  tym razem juz nie? :-)
                                  • trust21 Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 19:02
                                    Może warto by było abyś zachowywał się właściwie do swojego wieku? Bo na razie mocno gimbazisz bracie. Niby nie interesuje Cię co kto myśli na twój temat. Ale to tak chyba nie do końca jednak :-) I cio afq już nie rozmawiasz z astro o swoich problemach? Coś tam kiedyś chyba było AA? Kolega już ci nie pasuje? ;-)
                                    • afq Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 19:53
                                      trust21 napisał(a):

> I cio afq już nie rozmawiasz z astro o
                                      > swoich problemach? Coś tam kiedyś chyba było AA? Kolega już ci nie pasuje? ;-)

znowu musze cie odeslac do archiwum
                                      najswiezszego :-)

posprawdzaj sobie zanim cos znowu zwyczajnie glupawego wrzucisz kolejny raz
                                      • trust21 Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 19:56
                                        afq napisał:

> trust21 napisał(a):
                                        >
                                        > > I cio afq już nie rozmawiasz z astro o
                                        > > swoich problemach? Coś tam kiedyś chyba było AA? Kolega już ci nie pasuje
                                        > ? ;-)
                                        >
                                        > znowu musze cie odeslac do archiwum
                                        > najswiezszego :-)
                                        >
                                        > posprawdzaj sobie zanim cos znowu zwyczajnie glupawego wrzucisz kolejny raz
                                        >
                                        >
                                        >
                                        >
                                        Czyli co, kolega wciąż jednak dobry? :-)
                        • astroblaster Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 16:55
                          I taaaakie bardzo bardzo bardzo wilcze spojrzenia. I oni też mają swoją psychologię.

Yadaxad może wątek na temat PRODIGY?
                          Jak myślisz?
                          Mamy wyjebany fart, jest z nami rodzyn.
                          Nie wykorzystać?
                          • yadaxad Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 17:01
                            Raczej pachnie Psem Pana.
                          • trust21 Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 17:12
                            astroblaster napisał(a):

> I taaaakie bardzo bardzo bardzo wilcze spojrzenia. I oni też mają swoją psychol
                            > ogię.
                            >
                            > Yadaxad może wątek na temat PRODIGY?
                            > Jak myślisz?
                            > Mamy wyjebany fart, jest z nami rodzyn.
                            > Nie wykorzystać?

Astro a co nam jeszcze ciekawego o miłości powiesz? Jakie jeszcze ciekawe linijki z Nravo Giral przejmujesz? No nie krępuj się chłopie :-)
                          • bguslawko_1 Re: Psychopaci są wśród nas 26.06.22, 06:14
                            Ciekawe stwierdzenie psychopatyczne .
                        • trust21 Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 17:04
                          yadaxad napisał(a):

> Ok, mają szpiczaste uszy.

Być może.
                • yadaxad Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 08:26
                  Ewolucja pokazuje, że lustrzane są potrzebne. Nie o wszystkim zdąży się pomyśleć, potrzebne są momentalne instynktowne reakcje dla kierunku, funkcjonowania relacji, ogólnie zaufania. Psychopata może dużo wiedzieć, ale zawsze jakiś dysonans socjalizacyjny mu się wymknie.
              • maris-aris Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 14:41
                yadaxad napisał(a):

> Rozpoznawać? Zachowania się ocenia, tak czy tak, bez względu co ktoś ma w środk
                > u.

Psychopaci szepcza. Jedna szeptala obrazona o to, ze ona musi zyc wlasnym zyciem, zamiast cudze niszczyc. Inny szeptal, ze on biedaczysko nie moze zadawa bolu,, bo mu zabrali pi pi pi. Szepty skasowali razen z bluzgami pod nimi
        • trust21 Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 08:38
          afq napisał:

> to jak rozpoznawać takie jednostki?
          >

Złożony temat. Ale udowodniono że choćby sposób komunikacji, formułowanie zdań jest inne niż u ludzi zdrowych. Jak chcesz zagłębić temat to po prostu sobie poczytaj o psychopati i o jej znakach rozpoznawczych.
          • yadaxad Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 08:45
            Bez przesady z tym zdrowiem innych.
            • trust21 Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 08:52
              No tak. W końcu nie ma ludzi zdrowych są tylko niezdiagnozowani :-)
              • yadaxad Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 09:01
                Psycholodzy już sobie określili grubo ponad setkę zaburzeń osobowości, co słyszałam jak wykpiwał psycholog, tak że nie ma szans nie być -jakiś-.
                • trust21 Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 09:10
                  Pewnie masz na myśli Tomasza Witkowskiego. No ale tak, namnożyło się yegi. W najnowszym dsmie chodzenie już nawet na wagary to zaburzenie.
    • meela Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 08:29
      Czy ten wątek ma wystraszyć? Różnych ludzi spotykamy na swojej drodze. Nie musimy wchodzić z każdym w relacje i nie musimy też być bezradni. Nie da się w życiu przygotować na wszystko. Dla mnie ważna jest intuicja. Mam szósty zmysł, co do ludzi. Ile razy słyszałam później od kogoś, że miałam rację. Wystarczy być uważnym.
      • astroblaster Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 08:38
        Meeli,

W Pierwszej części wypowiedzi podajesz złoty środek. Really. Winno dotyczyć każdej relacji.

Zaś końcówka to chwalonko jakich mało a zarzekałaś się, że Ty jesteś inna a chwalenie to mega creppy jest

Czy nie tak?
        • meela Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 08:53
          To akurat nie chwalonko, ale ja się z Twoim odbiorem nie kłócę. To Twój odbiór.
          Piszę o tym, że ważna jest intuicja i uważność. Ludzie nie doceniają intuicji. Relacja z takim "psychopatą" może przynieść jakieś zyski, dlatego intuicję się spycha.
          • xawery39 Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 12:04
            Człowiek empatyczny ,jeśli czegoś nie rozumie to winę przypisuje sobie a nie rozmówcy. Zachowanie bez empatii to takie gdy winę przypisuje się innej osobie. " Ja tego nie rozumiem , więc to jest głupie ". Takie kryterium dość często potwierdzało u mnie z kim mam do czynienia.
            • meela Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 12:26
              Nie uważasz, że to zbyt pochopne kryterium?
            • yadaxad Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 12:30
              Zachowania asocjalne są częściej wynikiem prymitywizmu, głupoty i kompleksów.
            • astroblaster Re: Psychopaci są wśród nas 11.03.20, 13:30
              Przypisywanie winy sobie a nie rozmówcy świadczy o deficycie. Delikatnie ujmuję.

Mądry psycho (albo każdy) kiedy nie wie, nie rozumie-mówi nie wiem, nie rozumiem.
              Kiedy uzna, że ważne i potrzebne dopyta, doczyta. Ba, przetestuje czy działa.

Jakby zajarałeś się tym, że bycie ‚dobrym’ jest dobre a nie zauważasz relatywizmów, elastycznych norm, zmieniającej się sytuacji, jak też permanentnej ewolucji.

A czy kościół jest dobry?
              Konserwa, która przetrwała (i ciągle się bogaci i dewastuje kogo chce) ponad 2000k lat.
              U podnóża sukcesu jest strach i podział i skuteczne nim zarządzanie.

Ów św. Augustyn był sprytnym psycho. To tylko kwestia perspektywy i ‚odjarania’ się
    • anetka1-m Re: Psychopaci są wśród nas 23.03.22, 15:35
      Od paru tygodni chodzę do Pani Agnieszki ze swoją 12 letnią córką. Pomogły mi te wizyty zrozumieć że inne dzieci w tym wieku maja podobne problemy z wrażliwością i to nie jest nic nadzwyczajnego. One się bardzo polubiły i ja sama jestem teraz dużo spokojniejsza. Centrum probalans Warszawa | Psycholog | Terapia Par | Psychoterapia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka