Dodaj do ulubionych

Podświadomość, pytanie

05.11.20, 22:41
Witam,
W połowie lipca zaczęłam częściej zwracać uwagę na te same godziny. Np. 22:22 12:12 itp. Wiem ze jest to kwestia zwrócenia na to konkretnej uwagi i skupienia się na tym, przez co wytwarzam powtarzalność, skupiam się przede wszystkim podświadomie i sprawiam ze godziny są co raz bardziej widoczne. W każdym razie, zaczęłam wtedy zwracać świadoma uwagę na wszystkie godziny i nie robić z tego zdziwienia. I na chwile przestałam je widzieć. W ciągu ostatnich kilku tygodni znowu to się nasiliło. Nie przeszkadza mi to, jednak ja zawsze sięgam po telefon w konkretnym celu i nie patrzę na zegarek jeśli tego nie potrzebuje. Naprawdę. A muszę często kontrolować czas i z nim intensywniej współpracować. Myśle: która godzina, sięgam po telefon i widzę 2222 1111 itp. I tak za każdym praktycznie razem, jak świadomie sprawdzam godzinę. Wiec, mam tą wiedzę, ze to moja podświadomość i widząc znowu taka godzinę nawet bawi mnie to i myśle wtf. Ostatnio sprawdzając godzinę, na sekundę przed spojrzeniem na zegar, pomyślałam sobie, dlaczego moja podświadomość to mi robi i spojrzałam na zegarek i nawet się ucieszyłam, bo była 12:34, a potem pomyślałam 1234 xd żeby było zabawniej, tego dnia, widziałam również 23.59 zmieniająca się idealnie w 0000, i oczywiście 80% powtarzających się liczb. Nie denerwuje mnie to w ogóle, ale zastanawia.
Czy moja podświadomość nie chce ze mną współpracować? Czy ze mną pogrywa, czy ja ze sobą pogrywam? Czy to nienormalne?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • yadaxad Re: Podświadomość, pytanie 05.11.20, 23:06
      Zaraziłam się tym, akurat spojrzałam i była 23.05.
      • imnot Re: Podświadomość, pytanie 05.11.20, 23:14
        Okej 😂
        • astroblaster Re: Podświadomość, pytanie 06.11.20, 00:00
          A ja już teraz w dużym napięciu odliczam (w myślach, nie inaczej) do godz. 0000.
          Ale nie patrzę na zegarek. Ma zakryte oczy. Boje się!!!
          • mona.blue Re: Podświadomość, pytanie 06.11.20, 10:56
            astroblaster napisał(a):

> A ja już teraz w dużym napięciu odliczam (w myślach, nie inaczej) do godz. 0000
            > .
            > Ale nie patrzę na zegarek. Ma zakryte oczy. Boje się!!!

No i trafiłeś z tym postem na 00:00, widocznie Twoja podświadomość też chce Ci coś powiedzieć.
            • yadaxad Re: Podświadomość, pytanie 06.11.20, 12:45
              W taką podświadomość to sobie może wejść kiedy chce. To ja też nie patrzę na 12.45 i też bójmy bójmy
              • mona.blue Re: Podświadomość, pytanie 06.11.20, 14:22
                yadaxad napisał(a):

> W taką podświadomość to sobie może wejść kiedy chce. To ja też nie patrzę na 12
                > .45 i też bójmy bójmy

A można samemu uzyskiwać wglądy w podświadomość, np. podczas medytacji? Serio pytam.
                • imnot Re: Podświadomość, pytanie 08.11.20, 00:35
                  Możesz uzyskiwać takie wglądy nawet bez medytacji, badając swój umysł, doświadczenia i przeszłość i przez ten pryzmat oceniać na czym Twoja podświadomość się opiera. Oczywiście ma to wiele z filozofią buddyzmu, ponieważ polega ona właśnie na nauce kontroli samoświadomości, która częściowo składa się z podświadomości. Podświadomość to bardzo prosty mechanizm utrwalonych przez nas, powielanych na przestrzeni lat, obrazów. Kolokwialnie mówiąc, my jesteśmy świadomością ale nasza podświadomość niezależnie od naszego wieku, zachowuje się jak 3letnie dziecko. Nie rozumie podtekstu, nie widzi zmiany. Np. Powiedzmy ze mamy dziewczynkę która przez całe dzieciństwo słyszy ze ma być dobrą dziewczynką. W końcu staje się kobietą ale podświadomie nadal zostanie grzeczna dziewczynka. I np może wyprowadzić się ze środowiska w którym ten obraz został jej utrwalony, ale jej podświadomość będzie szukać np. Kogoś da kogo ostatecznie będzie grzeczną dziewczynka (np. faceta który czuje potrzebę rządzenia i kontroli) czy w drugą stronę, po prostu będzie grzeczna dziewczynka, oparciem dla innych i wieczna pomocą. Nasza podświadomość szuka schematów które znamy, ale żeby zrozumieć które schematy w naszym życiu przeważają musisz zagłębić się w sobie np. Na terapii. W miarę sesji, Twoj umysł co raz łatwiej będzie rozwiązywał Twoje zagadki. Pocieszające, ze te schematy, jeżeli zostaną dobrze rozpoznane, można zmienić. Wytworzyć nowe. Może to być bolesny czy dłuższy proces, ale z drugiej strony, na szali jest nasze życie, i pytanie jak świadomie i z jakim zrozumieniem chcemy przejść przez życie. Zawsze można wybrać wersje Ala Forrest Gump, która również jest dobra, chodzi chyba przede wszystkim o to, aby żyć z sobą w zgodzie i pamiętać o tym ze to nasze życie, ofkors a może przede wszystkim z szacunkiem do żyć innych. I wtedy wszystko jest możliwe.
                  • astroblaster Re: Podświadomość, pytanie 08.11.20, 00:49
                    No wow. Zaniemówiłem Panno imnot
                    • imnot Re: Podświadomość, pytanie 08.11.20, 01:26
                      Dziękuje, to bardzo miłe Panie @astroblaster
                    • mona.blue Re: Podświadomość, pytanie 08.11.20, 07:25
                      Ja tez jestem pełna podziwu Innot, dzięki.
                  • krytyk2 Re: Podświadomość, pytanie 10.11.20, 18:05
                    O kant dupy rozbic taka poddswiadmosc,która dała się usidlić schematami.Podswiadomosc jest znacznie mądrzejsza i glebsza,sięga do natury człowieka
                    • krytyk2 Re: Podświadomość, pytanie 10.11.20, 18:10
                      Podświadomość to potężna siła gatunkowa,która też posługuje się gatunkowymi ,bardzo uniwersalnymi symbolami.Ona ,jak sumienie,platoński dajmonion,przypomina mi jak dalece odbiegłem od własnego powołania i godności
                      • krytyk2 Re: Podświadomość, pytanie 10.11.20, 18:16
                        Nie byłaby możliwa żadna teoria np Junga, gdyby nie było prawdą to co piszę
            • yadaxad Re: Podświadomość, pytanie 06.11.20, 12:45
              Nawet dłuższym postem, który zajmie więcej minut. Choćby, że jak zaczyna grać coś obserwować, to zaczyna grać z oczekiwaniami
              • yadaxad Re: Podświadomość, pytanie 06.11.20, 13:01
                Jak się obserwuje dla potwierdzenia, to obserwacja zaczyna z nami grać i podsuwa dowody. Jak chcąc potwierdzić sobie czyjąś zdradę, szukając oznak na tak. Szukając dowodów na -nie, albo wyjdzie, że paranujemy, albo powstaną luki w pozytywnym nastawieniu i wtedy można podjąć prawdziwe podejrzenie.
            • astroblaster Re: Podświadomość, pytanie 06.11.20, 12:55
              Monia, identyfikujesz to jako trafienie? Przypadek?
              No proszę Cię Monika.
              Czytaj między wierszami po posłuchaj kalibra o grubym czarnym kocie.

O kurwa 12:55 co to będzie co to będzie
              Będzie 12:56
              • mona.blue Re: Podświadomość, pytanie 06.11.20, 14:39
                Nie, nie interpretuje jak trafienia we mnie, po prostu sobie zażartowałam.

A co do pytania w stronę Yadaxad to wydaje mi się, że są wglądy w podświadomość podczas medytacji, ciekawa jestem czy potwierdzi.
                • yadaxad Re: Podświadomość, pytanie 06.11.20, 16:22
                  Medytacja medytacji nie równa. Jak chodzi o wyciszenie, to może spod wyciszonego zaśpiewać uświadomienie, które wyciszyć się nie da. Można też się nakręcić na "podświadome" przeżycia pod przykrywką niby medytacji. Aby wejść na prawdę, to jednak trzeba nad sobą popracować przed medytacją, bo medytacja to przestrzeń, nie środek do.
              • mona.blue Re: Podświadomość, pytanie 06.11.20, 16:28
                Dzisiaj nie mogę czytać między wierszami i chyba nie chce.
                • yadaxad Re: Podświadomość, pytanie 06.11.20, 16:41
                  A tu nie ma nic między wierszami. Jeszcze zależy czego oczekujesz od podświadomości, lub co tym nazywasz.
                  • mona.blue Re: Podświadomość, pytanie 06.11.20, 17:08
                    To o czytaniu między wierszami było do Astro.

Co do podświadomości to wydaje mi się, że tam tkwi prawda o nas, o naszych uczuciach, postawach, pragnieniach, nastawieniach itd.
                    A nazywam podświadomością treści, których nie zna nasza świadomość, ale mogą one zostać uświadomione np. przez terapię albo medytację.
                    • yadaxad Re: Podświadomość, pytanie 06.11.20, 17:22
                      Podpięło się pode mnie. Świadomość? Raczej nieświadomość. Po co by ci była podświadomość bez świadomości?
                      • mona.blue Re: Podświadomość, pytanie 06.11.20, 17:33
                        A czym wg Ciebie jest podświadomość?
                        • yadaxad Re: Podświadomość, pytanie 06.11.20, 17:42
                          Magazyn świadomości rzeczy nieużywanych przez zapomnienie.
                          • astroblaster Re: Podświadomość, pytanie 06.11.20, 18:51
                            Genialne. Może nawet zapiszę. Wow
                          • mona.blue Re: Podświadomość, pytanie 06.11.20, 20:22
                            yadaxad napisał(a):

> Magazyn świadomości rzeczy nieużywanych przez zapomnienie.

A ile w tym prawdy, że rządzi nami podświadomość? Przecież decyduje rozum?
                        • yadaxad Re: Podświadomość, pytanie 06.11.20, 19:56
                          A czego ty byś oczekiwała od podświadomości, bo tak o tych prawdach, to odebrałam, że uwolni cię z łańcucha, usankcjonuje, uprawomocni, da siłę. Nic z tego to, robi świadomość.
                          • mona.blue Re: Podświadomość, pytanie 06.11.20, 20:10
                            Pomyliłam chyba pojecia, to dość łatwe uświadamianie to wg Freuda zdaje się jest z przedświwdomosci, która jest mylona często z podświadomością.
                            W zasadzie to chodziło mi o uświadamianie sobie podczas medytacji pewnych wypartych treści, które w świadomości sobie sami zakłamujemy. I jeżeli je sobie uświadomimy to będziemy bliżej rzeczywistości.
                            • mona.blue Re: Podświadomość, pytanie 06.11.20, 20:18
                              Jeszcze nie tak, w przedświadomosci są treści stłumione wg Freuda, a wyparte w nieświadomości. Te wyparte też chyba dobrze byłoby sobie uświadomić.

I może chyba nie tyle zakłamujemy co wypieramy lub tłumimy.
                            • yadaxad Re: Podświadomość, pytanie 06.11.20, 20:24
                              Medytacja może wyciągnąć treści, ale jak nie masz gdzie ich ułożyć, to tylko to cię rozchwieje. Jak chcesz zrozumieć poezję, musisz najpierw rozumieć treść prozy.
                              • mona.blue Re: Podświadomość, pytanie 08.11.20, 20:48
                                yadaxad napisał(a):

> Medytacja może wyciągnąć treści, ale jak nie masz gdzie ich ułożyć, to tylko to
                                > cię rozchwieje. Jak chcesz zrozumieć poezję, musisz najpierw rozumieć treść pr
                                > ozy.

Wiem, że medytacja może rozchwiać, kiedyś dawno temu próbowałam medytacji transcendentalnej i powylazilo mi sporo rzeczy, ale zaburzyło też moja równowagę emocjonalną.
    • imnot Re: Podświadomość, pytanie 06.11.20, 00:45
      Zawsze możesz nastawić sobie budzik, jeżeli bardzo Ci na tym zależy :)
      • imnot Re: Podświadomość, pytanie 06.11.20, 00:48
        I Jeśli umysł Cię zawodzi
      • astroblaster Re: Podświadomość, pytanie 06.11.20, 09:14
        A Ty wysłuchać tego kawałka

Wyjaśnia Twoją przypadłość w punkt

youtu.be/SHjWiugKTpM
    • mona.blue Re: Podświadomość, pytanie 06.11.20, 14:41
      Co do pogrywania z podświadomością to myślę, że to działa w obie strony :)
      • imnot Re: Podświadomość, pytanie 08.11.20, 00:39
        No tak, ale czy wtedy jest to normalne? Xd
        • mona.blue Re: Podświadomość, pytanie 08.11.20, 07:29
          imnot napisała:

> No tak, ale czy wtedy jest to normalne? Xd

Dobre pytanie :)

Wydaje mi się, że jak podświadomość z nami pogrywa to nam może niszczyć, a co najmniej komplikować życie. A jak my z nią pogrywamy to albo pozytywnie, że nie dajemy jej rzadzic albo negatywnie, że się oszukujemy.
          • yadaxad Re: Podświadomość, pytanie 08.11.20, 13:32
            Dobrze ujęte przez Imnot. I właśnie, by móc popracować z podświadomością potrzebna jest zgoda na wiedzę, by ją rozszyfrowywać. Mam wrażenie, że byś Mona chciała, by podświadomość sama wyszła i powiedziała jaka jest. Jednak to podświadomość z nami pogrywa i kieruje nie tam gdzie trzeba, jeśli jej nie rozumiemy. Chyba nie można powiedzieć, że my pogrywamy, jeśli oszukujemy siebie przypisując jej wygodne nam wytłumaczenie. Medytacja może dać prawdę o sobie, pozwalając odkrywać co podświadome, ale trzeba być do tego przygotowanym i otwartym, poprzedzającą wiedzą świadomości.
            • imnot Re: Podświadomość, pytanie 08.11.20, 14:06
              Ja uważam, ze to mega fascynujące, rozkładać umysł na kawałki, ale szkoda ze nie ma prostszej metody ;( może przez hipnozę?
              • yadaxad Re: Podświadomość, pytanie 08.11.20, 14:13
                By tak sobie, naraz ogarnąć? Takie iluminacje miewają złe skutki dla psychiki.
            • mona.blue Re: Podświadomość, pytanie 08.11.20, 20:53
              Myślę, że już mam tę poprzedzającą wiedzę świadomości. I jakoś sobie wszystko spokojnie i pomału układam.

Co do okłamywania to miałam na myśli, że nawet, gdy w przebłysku coś sobie uświadomimy to ze strachu czy wstydu znów to wypieramy albo miemchcemy w to uwierzyć.
              • yadaxad Re: Podświadomość, pytanie 08.11.20, 23:12
                Medytacja powinna być przyjazna. Jeśli dostrzegasz i akceptujesz wiedzę, pomaga. Ale na pewno nie jest sposobem na ominięcie, czy przeskoczenie "czegoś", czemu świadomość się opiera.
                • mona.blue Re: Podświadomość, pytanie 09.11.20, 00:41
                  yadaxad napisał(a):

> Medytacja powinna być przyjazna. Jeśli dostrzegasz i akceptujesz wiedzę, pomaga
                  > . Ale na pewno nie jest sposobem na ominięcie, czy przeskoczenie "czegoś", cze
                  > mu świadomość się opiera.

A dlaczego świadomość sie opiera?
                  • yadaxad Re: Podświadomość, pytanie 09.11.20, 12:04
                    Imnot pisała o schematach. Schematy świadomość broni i uzasadnia. Wchodzenie w konflikt z sobą nie buduje celu medytacji. By przyjąć, co może dać, trzeba najpierw popracować nad swoją otwartością na wiedzę i oceną tego co podświadomość wyciąga.
                    • imnot Re: Podświadomość, pytanie 12.11.20, 02:04
                      To prawda. Ale czasami medytacja może być początkiem takiej wędrówki do wnętrza samego siebie. Buddyzm ma w sobie dużo mądrości świata wiec nie może być złym początkiem przygody z umysłem.
    • jan_stereo Re: Podświadomość, pytanie 06.11.20, 20:00
      Nie ma takiej godziny ktorej nie mozna by oblec w szaty jakiego skojarzenia liczbowego, jesli Twoj umysl tak pracuje wlasnie.

A ze wszystko powstaje w podswiadomosci (WSZYSTKO) to juz inna sprawa.
      • yadaxad Re: Podświadomość, pytanie 06.11.20, 20:09
        To czego pies nie ma, świadomości, czy podświadomości?
        • jan_stereo Re: Podświadomość, pytanie 06.11.20, 20:17
          Pies ma oba stany pracy mozgu. Nie ma swiadomosci bez podswiadomosci, tak samo w druga strone.
          • jan_stereo Re: Podświadomość, pytanie 06.11.20, 20:19
            Chociaz komputery pewnie maja podswiadomosc bez swiadomosci, bo tak z grubsza to dziala.
            • yadaxad Re: Podświadomość, pytanie 06.11.20, 20:32
              Podobno mają nawet płeć.
              • jan_stereo Re: Podświadomość, pytanie 06.11.20, 20:46
                Tak, pewnie nawet maja wiecej plci niz niektorzy ludzie obecnie.
                • imnot Re: Podświadomość, pytanie 08.11.20, 00:39
                  To zależy od tego jak definiujemy płeć i co jest dla nas płcią?
      • krytyk2 Re: Podświadomość, pytanie 10.11.20, 18:19
        O!!!Janie,a myślałem, że jesteś 100 procentowym racjonalistą 😆
        • jan_stereo Re: Podświadomość, pytanie 14.11.20, 18:19
          No bo jestem!

Moim zdaniem sie nie do konca rozumiemy odnosnie strultury samej podswiadomosci jesli masz jakies watpliwosci ;")
          • krytyk2 Re: Podświadomość, pytanie 14.11.20, 21:59
            No, chętnie posłucham NT tej struktury 🤗
    • pumbos Re: Podświadomość, pytanie 20.12.20, 10:08
      dziwne to jest że godzinę zamieniasz na liczby a dokładnie na ciąg liczb a to że chcesz znać godzinę to jak dla mnie może ci to przejść jak perfekcyjnie ułożysz swój plan dnia i krok po kroku go realizować
      ps:tylko nie zaglądaj w zegarek z myślą czy zdarzysz :D warto w planie ustawić sobie też odpoczynek,przerwę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka