Dodaj do ulubionych

Materializm i materialiśći.

12.03.23, 14:02
Nie toleruję takich ludzi we własnym otoczeniu. Nie robi też na mnie wrażenia, jeśli ktoś próbuje zaimponować mi swoim majątkiem, dobrami. Na moich rodziców też to nigdy nie działało.

Nie muszę chyba nawet mówić, że w relacjach z kobietami czasem oznaczało to problemy. Z obecną żoną też musiałem pewne rzeczy przewalczyć, chociaż ona nie jest materialistką.

Mam pewną chyba brzydką cechę, że ze swojego otoczenia skreślam ludzi, którzy nie podzielają moich wartości. Zawsze był mi bliski Kościuszko. Jego abolicjonistyczny testament, który nigdy nie został zrealizowany przez Jeffersona, cholernie mi imponuje. Kościuszko zawsze stawał po stronie prześladowanych - chłopów, czarnoskórych, indian.

Co roku chodzę na marsze lgbt, by ich wspierać. Wspieram też grupy, które pomagają uchodźcom na białoruskiej granicy. Przynajmniej tyke mogę zrobić.Chociaż to i tak za mało.

I chyba to wszystko, co chciałem napisać. Miałem taką potrzebę wreszcie wywalić to z siebie.
Obserwuj wątek
    • hana2 Re: Materializm i materialiśći. 16.03.23, 22:40
      Nie przeszkadza mi cudzy materializm jeśli znajduje z materialistą/ką porozumienie na innych płaszczyznach. Poza tym nadmierne przywiązanie do dóbr jest jednym z wielu sposobów zapełniania pustki.

Ja materializm postrzegam jako coś, co szkodzi planecie. Człowiek szkodzi planecie, szkodzi sobie nawzajem. Myślę jednak, że pokolenie moich dzieci będzie mądrzejsze. Z pokolenia na pokolenie człowiek przekazuje coraz większą wiedzę i świadomość.

• trust21 Re: Materializm i materialiśći. 22.03.23, 22:03
        ''Poza tym nadmierne przywiązanie do dóbr jest jednym z wielu sposobów zapełniania pustki.''

Tak, to akurat prawda. Ale czasem też jest to maskowanie własnej nędzy intelektualnej.

Polecam film z 1964 roku ''Ubranie prawie nowe''.
    • teodor-ks [...] 17.03.23, 04:16
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • marysia67 Re: Materializm i materialiśći. 17.03.23, 07:22
      Mnie nie przeszkadza bogactwo innych, o ile potrafią się nim dzielić z innymi. Nawet ich że tak powiem wykorzystuję w różnych akcjach charytatywnych. Nie zazdroszczę nikomu bogactwa. Często ludzie wychowani w biedzie dążą do tego, by im dzieciom lepiej się żyło. Nie osądzam zbyt pochopnie ludzi.
      • horpyna4 Re: Materializm i materialiśći. 17.03.23, 10:14
        Z niektórymi bogatymi, a głównie z nowobogackimi, jest pewien problem. Chodzi mi o takich, którzy bogacą się nie dla własnej wygody, otaczania się pięknem i poprawienia komfortu życia, tylko po to, żeby inni im zazdrościli i podziwiali ich bogactwo z otwartymi gębami.

Tacy ludzie wręcz nienawidzą tych, którzy im nie zazdroszczą, bo tylko zawiść innego człowieka sprawia im prawdziwą przyjemność i wzrost ego. Zdarzyło mi się takich spotkać, więc wiem, co piszę.

Znałam też ludzi bogatych, którzy byli całkiem normalni; przyjaźniłam się z nimi.
        • teodor-ks Re: Materializm i materialiśći. 17.03.23, 12:41
          Masz dar rozśmieszania mnie Hopcia 😊 Bogaci ,biedni i tak wszyscy się spotkamy gdzieś tam ,jeśli ktoś wierzy w dusze . Są takie co ciągle blisko nas takie błądzące .
          • horpyna4 Re: Materializm i materialiśći. 17.03.23, 14:33
            Ale takim, co bez opamiętania gromadzą dobra doczesne z wielką zachłannością, ciężko będzie umierać i wszystko zostawiać.
        • ta Re: Materializm i materialiśći. 17.03.23, 17:06
          Dla mnie nie tyle ilość zgromadzonych dóbr, ale stosunek do nich określa postawę „materializmu”.
          Zachłannością w gromadzeniu dla gromadzenia mogą być skażeni także ludzie niezbyt bogaci, ale trzęsący się nad swoimi dobrami czyniąc z nich bożka. Przedkładający ilość rzeczy martwych nad budowanie dobrych relacji społecznych i rodzinnych, nad relaks, odpoczynek, własne zdrowie.
          Uzależniający nawiązywanie kontaktów towarzyskich od statusu materialnego poznawanych ludzi.

Także tacy, którzy w przysłowiowym materacu chowają „dulary” czerpiąc przyjemność z ich przeliczania w samotności i żyjąc mniej niż skromnie.
        • hana2 Re: Materializm i materialiśći. 17.03.23, 18:42
          Właśnie niedawno rozmyślałam, że szkoda byłoby mi pieniędzy na drogie, ładne przedmioty do domu (stoły, lampy, sofy), gdy przytulnie potrafię urządzić mając do dyspozycji tańsze zamienniki. To samo z ubraniami. Efekt nie zależy od ceny ubrania.

Natomiast nie szkoda byłoby mi wydawać więcej pieniędzy na teatr, filharmonię, zwiedzanie Polski i Europy (z dziećmi oczywiście), odkrywanie nowych miejsc wraz z ich historią, na zabiegi relaksujące, pomagające zachować zdrowie i dobry stan "opakowania" (dla innej osoby może to być strata pieniędzy, bo o to można też dbać po prostu dietą i ruchem na świeżym powietrzu). Nie szkoda byłoby mi też na dobrą psychoterapię. I na zakup chatki z małym ogródkiem na Kaszubach.

• ta Re: Materializm i materialiśći. 18.03.23, 10:39
            hana2 napisała:

> Właśnie niedawno rozmyślałam, że szkoda byłoby mi pieniędzy na drogie, ładne pr
            > zedmioty do domu (stoły, lampy, sofy), gdy przytulnie potrafię urządzić mając d
            > o dyspozycji tańsze zamienniki. To samo z ubraniami. Efekt nie zależy od ceny u
            > brania.

Nie do końca się zgodzę, że efekt ubrań nie zależy od ceny. W tym rzecz, że tańsze zamienniki mogą podziałać, gdy ktoś ma smykałkę do zgrabnego i estetycznego komponowania zestawów, ma tzw „ oko” do wypatrzenia elementów estetycznych i pasujących do figury i okoliczności. W tym zgoda.

Jednak takie rzeczy szyte są z gorszych jakościowo materiałów i w mniej staranny sposób co skutkuje tym, że ubrania defasonują się, niszczą, spierają, tracą barwy itp szybko i bezpowrotnie. Efekt, nawet jeśli się go na początku uzyska jest dość krótkotrwały.
            Jak mówiono w mojej rodzinie „ biednego nie stać na tanie rzeczy”, bo je trzeba cześciej wymieniać i bywa, więcej w sumie wydać, niż na rzecz droższą, ale lepszą gatunkowo.
            ——
            Podobnie w wystroju wnętrz. Mebel/lampa inne elementy są ze mną długo, patrzę na nie i używam codziennie.
            Muszą być estetyczne, solidne, dobrze zaprojektowane pod względem ergonomicznym, stawiam dość wysokie wymagania temu co ma mi służyć latami. A takie sprzęty kosztują i np żaden mebel ze sklejki nigdy nie zastąpi szlachetnego drewna.

Zdecydowanie wolę mniej ( wszystkiego :) ), a nawet bardzo mało, ale w dobrym gatunku, a to kosztuje ( pieniędzy, wysiłku, pracy)

• inka.fem Re: Materializm i materialiśći. 18.03.23, 10:53
              Zgodzę się z Ta. Sweterek z sieciówki po kilku praniach jest do wyrzucenia. Ja też wolę mniej a dobrej jakości, bo jest na lata.
              • teodor-ks Re: Materializm i materialiśći. 18.03.23, 11:22
                inka.fem napisała:

> Zgodzę się z Ta. Sweterek z sieciówki po kilku praniach jest do wyrzucenia. Ja
                > też wolę mniej a dobrej jakości, bo jest na lata.
                Jasne słowa na necie mają znikomą wartość .W dzisiejszych czasach ,gdzie pieniądz się liczy i wszystko kosztuje .Chcesz spędzić miło czas to bez pieniędzy możesz siedzieć w domu ,jeśli wszystko opłacisz .Nawet gdy masz ogród to kupno nasion , środków do utrzymania to kasa .Wszędzie kasa i kasa się liczy .Wyjście do kina do kawiarni ,kasa .Chcesz wyjechać dalej to kasa .Niedługo święta to kasa .Rodzina na dorobku + dwójka dzieci to non-stop kasa .Oczywiście emeryci jak mają wypracowaną emeryturę i to wysoką mogą spać spokojnie ,bo kto ma dużo to dążą podwyżkę dostaje .Reszta ku chwale tego rządu i nierządu musi zapylać i liczyć kasę .Fajnie i miękko się mówi ,że pieniądze szczęścia nie dają i dużo nie trzeba .Pierdolety .
                • teodor-ks Re: Materializm i materialiśći. 18.03.23, 11:23
                  Dużą .
                • inka.fem Re: Materializm i materialiśći. 18.03.23, 11:53
                  Jasne, że tak. Bez pieniędzy nie da się żyć. Mam dwoje nastolatków w domu, a młodzież coraz bardziej konsumpcyjna (ubrania, gadżety, wymyślne jedzenie, wyjścia). Nie ważne jakie wartości przekazywało się dzieciom. Chcą dostosować się do kolegów i koleżanek. I nie ma w tym nic dziwnego.
                  • teodor-ks Re: Materializm i materialiśći. 18.03.23, 12:21
                    Moje tylko pieniądze ,urodziny kasa ,wysyp od początku roku 200 minimum .Paula niedawno 17 to brzdęk 1000 .W maju już mam zaproszenie od Emilki i dylemat ile dają na komunię .Wesela mam już z głowy na jakiś czas . Trzymaj się ładna pogoda .Jadę na cmentarz do rodziców i siostry .Ostatnio sprzątałem u teściowej po pogrzebie .Sprzątacz cmentarny taki .
                  • ta Re: Materializm i materialiśći. 18.03.23, 12:41
                    Dyskutujemy pojęcie „ materializmu”, które wrzucił tu autor wątku nie uściślając, co w jego uważaniu mieści się pod tym pojęciem. Bo dla mnie, jak wyłuszczyłam materialistą może być człowiek niemajętny także, choć nigdy swojego statusu nie jest w stanie zmienić.

Nikt w tym wątku nie twierdzi, że pieniądze są niepotrzebne.
                    Dzieciaki maja silne stadne potrzeby i nie dziwota, że naśladują rówieśników.
                    Niemniej przede wszystkim czerpią wzorce z domu, co do gospodarzenia pieniędzmi także i już w samodzielnym, dorosłym życiu powielają wzorce.
                    Każdy skąpiec, którego poznałam miał podobnych rodziców, każdy nowobogacki snob wychował takie same dzieci.

Narzekania na „ materialistów” spotkałam także wsród ludzi, którzy z różnych powodów nie byli w stanie zapewnić sobie i rodzinie dobrych warunków materialnych. „ Materialista” w ich ustach miał brzmieć lekceważąco, a nawet pogardliwie wobec ludzi o wyższym statusie materialnym. Niejako stawianie się w opozycji do jakoby wyłącznie konsumpcyjnego sposobu życia „ materialisty” wobec swojego uduchowionego ( a więc godniejszego) życia. Tak na prawdę jest to zawiść.

W bogaceniu się, dorabianiu nie ma nic złego o ile jest uczciwe.
                    • inka.fem Re: Materializm i materialiśći. 18.03.23, 13:06
                      Mnie jedynie działa na nerwy snobizm a mam takie osoby w rodzinie. Żyłam bez samochodu w ostatnim czasie. Nie spieszyłoby mi się do zakupu, gdyby nie to, że łatwiej logistycznie sobie poradzić. Ale nie lubię odmawiać dzieciom, nie lubię liczyć, czy starczy. Wolę mieć świadomość, że mnie stać na różne rzeczy.
                      • teodor-ks Re: Materializm i materialiśći. 18.03.23, 20:11
                        Auto to podstawa by się ruszać .Do jazdy po mieście mam rower ,mieszkam w centrum to środkiem alei szybko .Jak coś w bankach lub w urzędzie i łatwo zaparkować .
            • hana2 Re: Materializm i materialiśći. 19.03.23, 12:32
              Tak do 40 r ż kobieta świetnie wygląda w najprostszej stylizacji, bo robotę robi figura. Potem, nawet jeśli figura pozostaje szczupła to jednak ciało się zmienia. Z resztą chyba w tym czasie zmiania się też podejście do stylu. Stawia się na coś innego.

Kupując ubrania w sieciowkach patrzę na skład. Część ubrań piorę ręcznie z obawy, aby pralka nie zniszczyła, część piorę w pralce i nic się z nimi od dawna nie dzieje, a części faktycznie muszę się po roku użytkowania pozbywać.

• hana2 Re: Materializm i materialiśći. 17.03.23, 18:48
        "Często ludzie wychowani w biedzie dążą do tego, by im dzieciom lepiej się żyło. "

Ale nie mogą zapominać też o sobie, a łatwo zapomnieć, gdy się przywykło od dziecka do poczucia braku, do emocji towarzyszących rezygnacji, odmawianiu sobie.

• teodor-ks [...] 17.03.23, 21:19
          • hana2 Re: Materializm i materialiśći. 19.03.23, 12:39
            Ja cię tu nigdy nie zapraszałam. Nawet tu nie pisałam, gdy przyszedłeś.

W ogóle zmień płytę.
            • teodor-ks [...] 19.03.23, 14:02
              • hana2 Re: Materializm i materialiśći. 19.03.23, 14:25
                "Ja już jestem czyimś skarbem "

Gratulacje:)
                Oby to nie trwało tak krótko jak bycie aniołem. A niby tak się znała na ludziach ta, co nazwała cię aniołem.

• marysia67 Re: Materializm i materialiśći. 19.03.23, 17:33
                  Odpuść, Haniu, szkoda Twojego zdrowia. Powtórzę: miałaś przy sobie Anioła, którego odrzuciłaś, ale szanuję Twoje wybory. Przynamniej szanuj tego Anioła! Mam imię, nie pisz o mnie bezosobowo, pozdrawiam.
                  • hana2 Re: Materializm i materialiśći. 19.03.23, 17:44
                    Nie nazwałbym aniołem człowieka, który nie respektuje cudzych granic. Ile razy ty sama upominasz anioła, aby nie wtrącał się w twoje sprawy i twoje relacje? No chyba, że inwazyjność innych osób względem ciebie uważasz za coś naturalnego, bo może przywykłaś do tej niedogodności od dzieciństwa. Nie. To naturalne nie jest, że musisz kogoś bez przerwy upominać, aby nie wtrącał się w to, z kim rozmawiasz.

• teodor-ks [...] 19.03.23, 18:05
                      • hana2 Re: Materializm i materialiśći. 19.03.23, 18:17
                        Skoro wobec świętych można mieć tak niskie wymagania, to czemu i aniołów nie traktować pobłażliwie.

Myślę Teodorze Bogusławie, że wyście z Marią Danutą jesteście bardzo do siebie podobni. Powinniście być nawzajem swoimi aniołami. Powinniście być bliżej. Po prostu Świat Się Pomylił, jak śpiewała Patrycja Markowska.

• teodor-ks [...] 19.03.23, 18:34
                          • hana2 Re: Materializm i materialiśći. 19.03.23, 18:42
                            Nie będę pastwić się nad chorym. Wygrzewaj się i pij herbatki z imbirem.
                        • marysia67 Re: Materializm i materialiśći. 19.03.23, 19:34
                          Jesteś, Aniu, złośliwa. Nie będę się z Toba boksować, miłego wieczoru.
                          • hana2 Re: Materializm i materialiśći. 19.03.23, 19:47
                            Umówmy się, Marysiu, że jak będę może kiedyś po raz drugi układać siebie życie, to mi pomożesz w wybieraniu kandydata. Widzę, że bardo dobrze znasz moje preferencje i moje potrzeby. Taka swatka to skarb.

Miłego
                            • teodor-ks Re: Materializm i materialiśći. 05.04.23, 17:32
                              Przecież nie myślisz że ktoś będzie sobie układał życie i komplikował jak tyle jest chętnych i wolnych kobiet .Tu nie o to chodziło Danusi .Zresztą nie spotkałem tak wrażliwej i delikatnej osoby .Dlatego łatwo ją skrzywdzić .Woli ustąpić niż się bić .Odrobina szacunku należy się każdemu .
                              • hana2 Re: Materializm i materialiśći. 05.04.23, 18:29
                                "Odrobina szacunku należy się każdemu"

Mnie też. A ona nie potrafi uszanować tego, że nie chcę nic z tobą wyjaśniać na priv (bo mam powody). Nie potrafi uszanować tego, że mam powody, aby traktować cię jak traktuję. Może ona jest pomocną kobietą (dla własnej satysfakcji). Pewnie jest sympatyczną sąsiadką. Ale nie szanuje odczuć kobiet. Przynajmniej moich nie szanuje. I możliwe, że podobny problem mają z nią jej córki. Sory. Ale ja bym nie nękała kobiety, że ma coś z kimś wyjaśniać, jeśli ta kobieta już kilka razy napisała, że nie ma na to ochoty, bo to nic nie daje.

I jeśli tu się za moment pojawi to po to, aby wmawiać mi kolejny raz, że jest inaczej niż mi się wydaje (na wiadomy temat).

• teodor-ks [...] 05.04.23, 20:30
                                  • hana2 Re: Materializm i materialiśći. 05.04.23, 21:02
                                    "Przykre że nie dałeś mi szansy pokazania siebie tak jak z innymi normalnymi rozmawiam na Messa lub telefonicznie ."

Pisanie o tym ciągle to jest właśnie stalking. Nie chcesz mieć opinii stalkera to przystań mi wypominać, że nie chciałam cię bliżej poznać.
                                    • bento67 [...] 05.04.23, 22:12
                                    • teodor-ks Re: Materializm i materialiśći. 06.04.23, 16:46
                                      No jeśli spotkanie na forach GW oprócz Religii i forum Kraj to czemu nie .A jak mnie nie wyganiasz z Psychologii to cudownie 😊
        • yadaxad Re: Materializm i materialiśći. 19.03.23, 10:18
          Materializm nie polega na tym, że coś się ma, tylko gardzi tym, który czegoś nie ma. Można być materialistą nawet niewiele mając, ale będąc przychylnym ludziom wyłącznie posiadającym różne ważne dla nas -wartości- licząc, że ocieranie się o to coś nam daje, a lekceważąc tych, z którzy nie przynoszą nam jakieś przewidywalnej korzyści.
          • teodor-ks Re: Materializm i materialiśći. 19.03.23, 11:09
            Niech Bóg da jej siłę bo zasługuje na to jak nikt inny .
          • trust21 Re: Materializm i materialiśći. 22.03.23, 21:55
            yadaxad napisał(a):

> Materializm nie polega na tym, że coś się ma, tylko gardzi tym, który czegoś ni
            > e ma. Można być materialistą nawet niewiele mając, ale będąc przychylnym ludzio
            > m wyłącznie posiadającym różne ważne dla nas -wartości- licząc, że ocieranie
            > się o to coś nam daje, a lekceważąc tych, z którzy nie przynoszą nam jakieś prz
            > ewidywalnej korzyści.

Dokładnie tak. Materialista ocenia ludzi po tym, ile oni mają/jaką korzyść mogą mu przynieść.

Nikt nie twierdzi, że w życiu pieniądze nie są potrzebne. Chodzi o to, by mieć zdrowy stosunek do nich.
    • mona.blue Re: Materializm i materialiśći. 20.03.23, 18:43
      Mi przeszkadza, gdy ktoś obnosi się ze swoim bogactwem i uważa się za lepszego od innych z tego powodu i oczekuje pochwal swojego stanu posiadania.
      • trust21 Re: Materializm i materialiśći. 22.03.23, 22:05
        Mnie takie obnoszenie się raczej śmieszy.
      • jan_stereo Re: Materializm i materialiśći. 25.03.23, 23:35
        mona.blue napisała:

> Mi przeszkadza, gdy ktoś obnosi się ze swoim bogactwem i uważa się za lepszego
        > od innych z tego powodu i oczekuje pochwal swojego stanu posiadania.

No ale Kosciol Katolicki ktory wiem ze masz za instytucje dzialajaca w duchu Tobie zgodnym, a ten tez sie obnosi ze swoim bogactwem (wystawne przyjecia ksiedza Rynkowskiego czy Glodzia czy Rydzyka, flota drogich samochodow, przebogaty bank watykanski), wystawnosc (coraz wieksze plebanie i koscioly, drogasne pomniki itp., generalnie gromadzenie dobr materialnych) i w praktyce pozycjonowanie sie ponad wiernymi (zatem bycie lepszym od nich) i jakos Ci to nie przeszkadza, chyba ;'))
        • yadaxad Re: Materializm i materialiśći. 26.03.23, 13:40
          Jakoś nie uważam, że koleżanka, która pokazuje mi się w nowej sukience, którą -zdobyła-, czy podstawia pod nos super torebkę, się obnosi. Bogaci też mają przyjemność z pochwalenia się, a nie zakopywania w ogródku dóbr, by nie widzieli ich ci, których na to nie stać. Ja tam chętnie im chwalę, jak czują potrzebę satysfakcji, że to mają. Jakoś przykazanie o -niepożądaniu rzeczy- mam naturalnie i ich radości mnie nie urażają. Obraża mnie jak ktoś deprecjonuje to co moje, ale akurat od tych naprawdę bogatych sobie takiego zachowania nie przypominam. Tylko od tych, którzy się szarpią na rzeczy, na które tak naprawdę ich nie stać i osładzają tym sobie trudności z tym związane.
          • jan_stereo Re: Materializm i materialiśći. 26.03.23, 14:36
            Tym sie wlasnie rozni cieszenie sie pojedynczymi przedmiotami z druga osoba od obnoszenia sie w calej rozciaglosci posiadanego majatku wobec swiata zewnetrznego.
          • inka.fem Re: Materializm i materialiśći. 26.03.23, 15:02
            Kolega z pracy kupił samochód, za który zapłacił cztery razy więcej ode mnie. Potem dyskusja była pod jego nieobecność z wyczuwalną nutką zazdrości. Mnie to szczerze nie obeszło w żaden sposób, chociaż próbowano mnie wciągnąć w rozmowę. Też jestem odporna na wszelkie cudze bogactwa. Jak kogoś stać, albo lubi spłacać kredyty, to niech kupuje.

Wyciągnęłam ostatnio z szafy dawno nie noszony i zapomniany kardigan. Przerobiłam go trochę, kupiłam fajne guziki i jestem z efektu bardzo zadowolona. Czasami można sobie coś wyczarować za małe pieniądze, wystarczy trochę wyobraźni.
          • mona.blue Re: Materializm i materialiśći. 26.03.23, 19:50
            Dla mnie to co innego pochwalenie się od czasu do czasu nowa sukienka to jednak co innego niż wymaganie nieustannego podziwu dla swojego bogactwa.
            • inka.fem Re: Materializm i materialiśći. 28.03.23, 22:27
              Prawdę mówiąc nie spotkałam takich ludzi, którzy chcą ciągłego uwielbienia dla swojego bogactwa albo nie zwracam na to uwagi.
              • yadaxad Re: Materializm i materialiśći. 29.03.23, 16:57
                U tych naprawdę bogatych, też jakiegoś na siłę podkreślania nie spotkałam, tylko u tych, którzy chcą robić taką ściemę. Natomiast można być przeczulonym, bo to co jest dla nich naturalnymi reakcjami w ich egzystencji, może wywoływać zazdrość.
        • mona.blue Re: Materializm i materialiśći. 26.03.23, 19:48
          Obnoszenie się z bogactwem przez niektórych księży też mnie razi. Ale akurat tych, których znam i których jest większość żyją w normalnych warunkach.
          • jan_stereo Re: Materializm i materialiśći. 26.03.23, 19:59
            Owszem, tu masz racje, tak zwani 'zolnierze duchowni' nie sa specjalnie dobrze sytuowani, za to wyzej na drabinie sie to zmienia.
    • teodor-ks Re: Materializm i materialiśći. 20.03.23, 20:42
      Fajnie się wątasek rozbujał miłość ,zazdrość ,przyjaciele na dobre i złe, co się nie wstydzą i ogólnie nie zależy im na opinii innych i nie są to upadłe anioły ,tylko wartościowe osoby cenniejsze od najdroższych diamentów .Tu nikt nie zatęskni jak kogoś nie ma lub za chwilę może go nie być .Wypisujemy jakieś slogany ,słowa nic nieważne ,a piosenki Moni dalej wiszą .Amen na wieczór dobrzy ludzie .
    • trust21 Re: Materializm i materialiśći. 22.03.23, 21:57
      Dla ciekawych, wklejam tekst ostatniej woli Tadeusza Kościuszki.

Testament
      Filadelfia, 5 maja 1798 r.
      Prosiłem pana Jeffersona, żeby w razie mojej śmierci, bez wyrażenia ostatniej woli lub testamentu, wykupił za moje pieniądze tylu Murzynów i uwolnił ich, aby pozostała suma wystarczyła na zapewnienie im wykształcenia i utrzymania. Każdy z nich powinien przedtem poznać obowiązek obywatela w wolnym państwie, bronienia swego kraju przeciw obcym i wewnętrznym wrogom, którzy chcieliby zmienić Konstytucję na gorszą, co by ich uczyniło w rezultacie znowu niewolnikami. Każdy z nich powinien mieć dobre i ludzkie serce, czułe na cierpienia innych. Każdy powinien być żonaty oraz otrzymać 100 akrów ziemi, narzędzia i żywy inwentarz do uprawy roli, wiedzieć, jak się z tym obchodzić, umieć gospodarować, a także powinien umieć współżyć z sąsiadami: być zawsze dobrym i gotowym do pomocy oraz skromnym wobec nich. Każdy powinien dzieciom dać dobre wykształcenie, kochać swój kraj i spełniać obywatelskie obowiązki, by w ten sposób – zachowując dla mnie wdzięczność – czynić siebie samego możliwe szczęśliwszym.
      T. KOŚCIUSZKO
      Źródło: „Tadeusz Kościuszko, Thomas Jefferson. Korespondencja (1798–1817)”, opr. Izabella Rusinowa, tłum. Agnieszka Glinczanka, Józef Paszkowski
    • jan_stereo Re: Materializm i materialiśći. 25.03.23, 23:28
      Materializm nie ma chyba wiele wspolnego z popisywaniem sie posiadanymi dobrami, to sa zupelnie odmienne pojecia. Na dobra sprawe, jesli trzymac sie twardo definicji materializmu na ktorym jest oparty caly nasz wszechswiat, wlacznie z tym jak dziala nasz umysl, to trudno mi sobie wybrazic jak mozna nie byc materialista, no chyba, ze ktos wierzy w duchy ;'))

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka