Dodaj do ulubionych

Psychopatia

27.04.23, 11:18
Sama nie wiem, czy socjopata to tylko "łagodniejsze" określenie psychopaty, czy są istotne różnice diagnostyczne.

W sumie interesuje mnie, jak rozpoznać psychopste/socjopate, żeby nie wpaść w jego sidła, albo z nich się wyzwolić.

Obserwuj wątek
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Psychopatia 27.04.23, 12:41
      No to świetnie wyjaśnili

Psychopatia ma podłoże genetyczne oraz biologiczne. Socjopatia z kolei należy do grupy zaburzeń osobowości, które mogą zostać nabyte. Związana jest ona z nieprawidłowym procesem socjalizacji oraz doświadczeniami z okresu dzieciństwa....

Szkoda tylko, że nawet specjaliści widzą tylko efekty i nie wiedzą do końca, czy "los" danej osoby określiły geny czy "czynniki środowiskowe". Przynajmniej tak jest w dwubiegunówce, z którą mam najboleśniejsze doświadczenia.

A co do meritum... jak jesteś normalną, typową, przeciętną osobą - to uważam, że oczywiście że nie rozpoznasz. To są "urodzeni manipulatorzy". Tylko dbanie o siebie i bliskich może pomóc.
      • mona.blue Re: Psychopatia 27.04.23, 12:50
        Dzięki.
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Psychopatia 27.04.23, 12:53
          Nie ma za co :)
      • mona.blue Re: Psychopatia 27.04.23, 15:01
        Jak może pomóc? Mógłbyś dopowiedzieć?
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Psychopatia 28.04.23, 08:38
          w sensie uważania, czy coś nie jest zbyt piękną ofertą na przykład.
          • mona.blue Re: Psychopatia 28.04.23, 08:42
            asdzxcvfsrggxdfsd napisał:

> w sensie uważania, czy coś nie jest zbyt piękną ofertą na przykład.

A, dzieki
      • mona.blue Re: Psychopatia 27.04.23, 19:08

> Psychopatia ma podłoże genetyczne oraz biologiczne. Socjopatia z kolei należy d
        > o grupy zaburzeń osobowości, które mogą zostać nabyte. Związana jest ona z niep
        > rawidłowym procesem socjalizacji oraz doświadczeniami z okresu dzieciństwa....

Całkiem dobre wyjaśnienie jak dla mnie, tylko że mówi o przyczynach a nie wynika z tego jaka jest różnica w zachowaniu.

> Szkoda tylko, że nawet specjaliści widzą tylko efekty i nie wiedzą do końca, cz
        > y "los" danej osoby określiły geny czy "czynniki środowiskowe". Przynajmniej t
        > ak jest w dwubiegunówce, z którą mam najboleśniejsze doświadczenia.
        >

Tak, też się nad tym zastanawiałam.

>
    • mona.blue Re: Psychopatia 27.04.23, 12:57
      Ciekawi mnie też czy każdy może mieć jakieś cechy socjopatyczne, po nieprawidłowej socjalizacji i czy można pozbyć się takich cech?
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Psychopatia 27.04.23, 13:05
        A to jaki jest wzorzec prawidłowych? :)
        • mona.blue Re: Psychopatia 27.04.23, 13:17

> A to jaki jest wzorzec prawidłowych? :)

Prościej mi napisać, jaki jest nieprawidłowy - skłonność do przemocy wszelkiego rodzaju, włączając słowna. I tu mi się czasem myli z agresja, choć wiem, że agresja czasami jest zdrowa, w sensie złości, nie czynów tylko jako uczucie - do obrony siebie, daje napęd do życia.
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Psychopatia 27.04.23, 13:28
            Wrzucam poniżej link.
            Przecież byś nie była skłonna do czegoś takiego, ani ja ani nikt, kogo znam.
            Ale tego gościa to ja bym zajeb... śrubokrętem bez zmrużenia oka.
            Czy jestem tez psychopatą?

• mona.blue Re: Psychopatia 30.04.23, 01:50
              Sorry, nie jestem w stanie tego uważnie obejrzeć, nienawidzę horrorów, nigdy nie oglądam.
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Psychopatia 30.04.23, 07:34
                A taki miły chłopak był, skromny, na klatce dzień dobry mówił... Tylko mu z mieszkania śmierdziało.
      • horpyna4 Re: Psychopatia 27.04.23, 13:21
        Cechy socjopatyczne niekoniecznie bywają nabyte. Mogą być np. skutkiem autyzmu, bo takie osoby często mają problem z kontaktami międzyludzkimi.

Co do rozpoznawania psychopatii na wczesnym etapie znajomości, to jest z tym pewien problem. Te same zachowania mogą świadczyć zarówno o opiekuńczości, jak i o dążeniu do zawłaszczenia drugiego człowieka. Trzeba takiego gościa uważnie obserwować. Po pewnym czasie negatywne cechy ujawniają się i widać, że rzekoma troska ma źródło w nieuzasadnionej zazdrości. I to zazdrości o wszystkich dookoła, zarówno kolegów partnerki, jak i o jej koleżanki, czy rodzinę.

Człowiek zdrowy na umyśle zdaje sobie sprawę, że partner/partnerka ma swoją prywatność i szanuje ją.
    • adam.eu Re: Psychopatia 28.04.23, 19:21
      mona.blue napisała:

> Sama nie wiem, czy socjopata to tylko "łagodniejsze" określenie psychopaty, czy
      > są istotne różnice diagnostyczne.

O socjopatii to pisze między innymi:
      www.medonet.pl/zdrowie,socjopatia---jak-rozpoznac-,artykul,1725131.html
      Jestem zaskoczony, że co 5 ta osoba ma zaburzenia socjopatyczne.
      Gdzieś też przeczytałem, że psychopata to bardziej się kamufluje i trudniej go rozpoznać.

> W sumie interesuje mnie, jak rozpoznać psychopste/socjopate, żeby nie wpaść w j
      > ego sidła, albo z nich się wyzwolić.

Założyłem też wątek:
      Czy jesteś manipulowany?

Jest tam też link do podobnego nieco bardziej rozbudowanego testu.
      • mona.blue Re: Psychopatia 28.04.23, 22:42
        Dzieki za linki, cenny test.
    • yadaxad Re: Psychopatia 30.04.23, 13:41
      Psychopaci są wśród nas. Psychopatia nie musi oznaczać sadystycznego mordercy. Są psychopaci na swój sposób doskonale zsocjalizowani. To tak jak z tym poważanym profesorem pracującym nad psychopatią, który odkrył, że jest psychopatą. Zrobił wywiad w rodzinie i dowiedział jakie jego zachowania uważają za, no powiedzmy, nieprzyjemne, co mu do głowy nie przychodziło, że w tym jest coś nie tak.
      • adam.eu Re: Psychopatia 07.05.23, 10:41
        Nie pamiętam gdzie, ale czytałem też, że psychopaci bywają często dobrymi osobami na kierowniczych stanowiskach.
        • adam.eu Re: Psychopatia 07.05.23, 10:48
          Podczas zwiedzania obozu koncentracyjnego w Sztutowie (na Mierzei Wiślanej) przeczytam wspomnienia jednego z więźniów, czy więźniarek, Komendant obozu brał czasem kogoś z obozu do pomocy w swoim domu. I ten okrutny człowiek był dla swoich bliskich ciepłym i serdecznym człowiekiem.
          • inka.fem Re: Psychopatia 07.05.23, 12:55
            "I ten okrutny człowiek był dla swoich bliskich ciepłym i serdecznym człowiekiem."

Wcale mnie to nie dziwi. Jak wszyscy wiemy więźniowie nie byli wg esesmanów ludźmi, to była gorsza kategoria. Kategoria podludzi. Jeżeli kogoś interesuje ten temat, to polecam cykl książek o Auschwitz Heather Morris "Tatuarzysta", "Podróż Cilki", "Trzy siostry". Wzruszające historie oparte na faktach.
            • mona.blue Re: Psychopatia 07.05.23, 13:05
              Bardzo ciekawe to, o czym piszesz, szkoda, że nie mam. tyle czasu żeby przeczytać te książki, zresztą w zasadzie nie czytam książek historycznych, a historii obozowych nie wiem czy dałabym radę, zbyt mnie to przeraża.
          • mona.blue Re: Psychopatia 07.05.23, 13:00
            Tak, też o tym czytałam i dziwiłam się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka