Dodaj do ulubionych

Role w grupie

18.02.25, 15:54
wrzucam fragment artykułu, dotyczący przyjmowanych ról w grupie
jak to widzicie?

"Gdy uczestnicy już się trochę poznają, zaczynają szukać swojego miejsca w grupie.
Jest to początek drugiej fazy — konfliktu, buntu.
Każdy z nich poszukuje swojej roli w grupie, która pozwoli mu bezpiecznie funkcjonować.
Pojawia się rywalizacja, próba przejęcia władzy, kontroli. Każdy z uczestników walczy o swoje miejsce we własny wyuczony sposób. Czasami ta walka może dziać się niezbyt jawnie, ale zawsze ma ona miejsce. Przykładowe role w grupie, które mogą przyjąć uczestnicy, to między innymi:
— rola lidera — osoba, na której można się oprzeć, która aktywizuje innych do działania, jest motorem konstruktywnych zachowań, jest postrzegana przez innych jako inteligentna, bystra;
— rola gwiazdy — osoba, którą lubią wszyscy, która unika sytuacji konfliktowych i stara się być miła i przyjazna dla wszystkich;
— rola cierpiętnika — osoba starająca się skupić uwagę na sobie poprzez wyolbrzymianie swojego cierpienia i jednocześnie odrzucająca konstruktywną pomoc;
— szara eminencja — osoba w roli obserwatora, tajemnicza, budząca ciekawość u innych;
— rola mędrca — osoba budząca szacunek, u której myślenie dominuje nad przeżywaniem;
— rola błazna — osoba, która wyczuwa napięcie i niepokój w grupie i swoją postawą, zachowaniem stara się je rozładować, często narażając się na ośmieszenie;
— rola kozła ofiarnego — osoba wykorzystywana przez grupę do odreagowywania trudnych uczuć."
Obserwuj wątek
    • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 18.02.25, 16:01
      Tyłu aktorów tu nie ma 😆

Ty to lider albo mędrzec. Ciepietnik mona.

😃
      • afq Re: Role w grupie 18.02.25, 16:05
        no ok, bardziej byłem ciekaw czy w ogóle takie role widzicie
      • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 18.02.25, 16:16
        No pewnie. W każdej grupie to się moim zdaniem formuje w takie archetypy.

Moja przyjaciółka która szkoli ludzi mawia że każda grupa jest taka sama, zawsze szkoli wioskę Smerfów 😂
        • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 18.02.25, 16:56
          Mnie jednego brakuje. Rozpieprzacza zajęć grupowych 😆
          • afq Re: Role w grupie 18.02.25, 17:04
            cpun-i-narkoman napisał(a):

> Mnie jednego brakuje. Rozpieprzacza zajęć grupowych 😆

faktycznie, często jest ktoś taki, sabotażysta/wywrotowiec
            • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 18.02.25, 17:12
              No. To mam swoją. 😁
          • mona.blue Re: Role w grupie 19.02.25, 14:37

> Mnie jednego brakuje. Rozpieprzacza zajęć grupowych 😆

Really?
            • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 19.02.25, 15:08
              Really, sabotażyści są wśród nas i czasem nawet robią coś dobrego. 😛

Bardzo często to ci jedyni co zakrzykną król jest nagi
        • afq Re: Role w grupie 18.02.25, 17:02

> Moja przyjaciółka która szkoli ludzi mawia że każda grupa jest taka sama, zawsz
          > e szkoli wioskę Smerfów 😂

a to dobre :-D
          • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 18.02.25, 17:16
            Uwielbiam jak ona o tym mówi, bo ona jest ekspresyjna. I zaczyna- chciałam tak pracować bo uwielbiałam ludzi, bo tacy skomplikowani. A tu co? Tu moje imię i no jprdl, no ja ci mówię, homo sapiens a każda grupa kkk Smerfy. Ile można pracować ze Smerfami? moja odpowiedź- tyle ile ścigał je Gargamel, a ona - no żeż kuuu...

😂
            • afq Re: Role w grupie 18.02.25, 17:17
              haha jasne! w każdym odcinku niekończącego się serialu! :-D
              • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 18.02.25, 17:36
                Exactly!

Uprzedzę Twoje pytanie bo sam je zadałem. Jak jest więcej kobiet to co ze Smerfetką?

Psiapsi; nie ma ch, choćby grypa była wyłącznie babska nie ma ch, Smerfetka jest tylko jedna 😆
                • afq Re: Role w grupie 18.02.25, 17:46
                  smerfetka jedynaczka zastanawia

ale to po szkoleniu, ide sie logowac
                  do zupelnie nowej wioski smerfów :-D
                  • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 19.02.25, 11:12
                    Pewnie dlatego że Smerfetka wedle powyższego jest gwiazdą 😃

Ona mi to (nie Smerfetka, psiapsi) 😆wyjaśniła że Smerfetka to kobieta która ma wszystko, podziwiają ją I mężczyźni i kobiety.
                    • afq Re: Role w grupie 19.02.25, 11:21
                      no tak! przecież

a ja się wczoraj zalogowałem do wioski śpiochów :-/
                      trudno, grunt że papa smerf dużo ciekawych rzeczy mówił
                      • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 19.02.25, 11:23
                        Też wczoraj miałem lepsze zajęcia niż oglądanie Smerfów 😃
                      • afq Re: Role w grupie 19.02.25, 11:24
                        chociaż właściwie nie papa, mama smerf
                        dawno nie słyszałem tylu słów/minutę
                        • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 19.02.25, 11:25
                          😅
                          • afq Re: Role w grupie 19.02.25, 14:14
                            ale taką mam refleksję

w czasie szkolenia rzuciło mi się w oczy, że ratownik
                            w pierwszej kolejności ma zadbać o swoje bezpieczeństwo, w drugiej o bezpieczeństwo zespołu
                            dopiero na trzecim miejscu jest człowiek który wymaga pomocy
                            w zyciu oczywiście bywa różnie z różnych powodów
                            ale wytyczne wszedzie są te same
                            chcesz komuś pomóc to najpierw zadbaj o swoje zasoby
                            • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 19.02.25, 14:22
                              To jest mega prawdziwe. I chyba już tyle razy wyjaśniony był sens procedury że jak ktoś nie jarzy, to udaje 😆
                              • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 19.02.25, 14:24
                                Wyjaśnieniem oczywiście będzie ależ to jest całkiem inna sytuacja ale wiadomix to nie prawda.

Sytuacja jest zawsze taka sama
                                • afq Re: Role w grupie 19.02.25, 14:26

> Wyjaśnieniem oczywiście będzie ależ to jest całkiem inna sytuacja ale wiadomix
                                  > to nie prawda.
                                  >
                                  > Sytuacja jest zawsze taka sama

gdzieś w tym wszystkim są emocje
                                  też samego ratownika lub "ratownika"
                                  np od tej strony sytuacje nie zawsze są takie same
                                  ale warto trzymać się rozsądku/myślenia
                                  • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 19.02.25, 14:52
                                    Procedura jest właśnie po to, żeby emocjom nie dać się ponieść
                                    • afq Re: Role w grupie 19.02.25, 14:57
                                      pewnie

ale nawet ratownik może mieć trudność
                                      a co dopiero przechodzień
                                      a co dopiero ktoś bliski?!
                                      • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 19.02.25, 15:04
                                        No łatwe to nie jest, sure

Z takich rzeczy ratowniczych to ten model podejmowania decyzji który sprzedałem monie jest właśnie powiązany z zdarzeniem wypadek udzielenie pierwszej pomocy.

Tam jest jeszcze taki punkt że trzeba ocenić czy samemu ma się kompetencje czy żeby pomóc wezwać kogoś kto umie pływać jeśli Ty nie umiesz a widzisz tonącego.

To ma miliony odniesień bo mnie służy do podejmowania działań ogólnych przewidywania konsekwencje czy będą zbieżne z celem i do określania czy mogę zawierzyć emocjom, instynktowi czy jednak powinienem je skonsultować.

Więc modele pierwszej pomocy to mega sprawa
                                        • afq Re: Role w grupie 19.02.25, 15:11
                                          ta,

właśnie ten brak kompetencji mnie popchnął na KKPP
                                          dotarło do mnie ostatnio, że w ośrodku wiele może się zadziać
                                          zespół abstynencyjny i problemy z krążeniem, próby "s", przedawkowania

pogotowie jeszcze działa w tym kraju, na szczęście
                                          ale trudno mi wyobrazić sobie sytuację, że zanim dojedzie to bezczynnie i bezradnie czekam, czekam i patrzę, bo nie mam pewności co robić
                                          • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 19.02.25, 15:20
                                            Szacun. Za to że działasz w takim miejscu i że jeszcze się dokształcasz 🤜🤛💪
                                            • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 19.02.25, 15:24
                                              Słuchaj a może zdołasz mi powiedzieć czy lek med pracy zabije mnie pustym śmiechem jeśli chodzi o pracę na wysokości?

Mam sprzeczne dane na razie. Najczęściej te dane są takie, że powinienem sam sobie pomyśleć czy powinienem co najpewniej oznacza chłopaku, nie powinieneś 😆
                                              • afq Re: Role w grupie 19.02.25, 15:35
                                                posłużę się przykładami:

1. przy badaniach na prawo jazdy pada pytanie, o czynne uzależnienie. słowo "czynne" jest oczywiście kluczem. prawo jazdy może być wydane

2. przy ubieganiu się o pozwolenie na broń, jest pytanie o uzależnienie. nawet nie myślę podchodzić :-)
                                                • afq Re: Role w grupie 19.02.25, 15:37
                                                  nie wiem jakie są pytania w badaniach do prac wysokościowych
                                                  reszta to Twoja odpowiedzialność :-)
                                                  • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 19.02.25, 15:40
                                                    Też jeszcze nie wiem, muszę znajomków popytać co tam jest
                                                • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 19.02.25, 15:39
                                                  Tu bardziej przez wzgląd na chad towarzystwo jest sceptyczne i dodają że przynajmniej na tym etapie 🤷‍♂️
                                                  • afq Re: Role w grupie 19.02.25, 15:40
                                                    zaraz..

border+chad+uzależnienie?
                                                  • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 19.02.25, 15:44
                                                    Rozumiem, że nikt mi tych uprawnień nie da,tak? Musiałby chyba mieć też taki pakiecik żeby dać, tak? 😆
                                                  • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 19.02.25, 15:49
                                                    I tylko naprawdę szaleniec mógłby pomyśleć o czymś takim przy takim combo, tak?😆
                                                  • afq Re: Role w grupie 19.02.25, 15:54

> I tylko naprawdę szaleniec mógłby pomyśleć o czymś takim przy takim combo, tak?
                                                    > 😆

nie wiem bracie
                                                    czy mozliwe jest by dostać pozytywna opinię
                                                    ale po prostu nie wiem
                                                    a chcesz branże zmienić? do tego potrzebujesz?
                                                    jak dla mnie to żadna z tych rzeczy niczego nie wyklucza, każda może być zaopiekowana i da sie przecież spokojnie zyć

no ale nie wiem, nie że powątpiewam czy to dobry czy zły pomysł, tylko nie wiem
                                                  • afq Re: Role w grupie 19.02.25, 15:56
                                                    chociaż jak pomyślę o manii na wysokości...
                                                  • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 19.02.25, 15:58
                                                    I know. I o depresji też.

Kiepska raczej sprawa
                                                  • afq Re: Role w grupie 19.02.25, 15:59
                                                    afq napisał:

> chociaż jak pomyślę o manii na wysokości...

kiedy dyndasz sobie w uprzęży na wysokości to cos innego by się przydało w sobie mieć
                                                    nie wiem jak to u ciebie wygląda

wiesz, zawsze na badania pójść możesz, jak Cie lekarz uwali, to masz sprawe rozstrzygniętą
                                                    a jak przejdziesz, to bedziesz miał rozkmine co dalej :-D
                                                    ale najpierw przejdź
                                                  • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 19.02.25, 16:01
                                                    Pójdę pójde ale może jak skończę zwolnienie na leczenie w psychiatryku 😆

Trzeba maksymalizować swoje szanse, nie?😆
                                                  • afq Re: Role w grupie 19.02.25, 16:03

> Pójdę pójde ale może jak skończę zwolnienie na leczenie w psychiatryku 😆

no no, raczej

> Trzeba maksymalizować swoje szanse, nie?😆

a to zależy w którą stronę chcesz popchnąć rozstrzygnięcie :-D
                                                  • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 19.02.25, 16:16
                                                    Haha

W zasadzie to nie wiem

Mam wrażenie że nikt mi wprost nie chce powiedzieć chłopie zapomnij.
                                                    Tego się na razie trzymam że nikt mi jeszcze tych drzwi nie zamknął to nie są zamknięte .

Tylko starzy mówią żebym się nie nastawiał pozytywnie żebym później dramy nie robił że się nie udało . W zasadzie to oni chcą, żebym ten pomysł rzucił już wcześniej.

No ale ja nie rzucę. Jak drzwi się zamkną to oczywiście zrobię dramę pewnie bo będę miał prze... Choć po prawdzie mam cały czas i niestety stojąc po str prawdy to chyba pewne rzeczy będę musiał zmienić zawodowo

Nie robię na razie dramy bo jestem na l4. Unikam tej dramy bo się jej tak szczerze boję
                                                  • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 19.02.25, 16:39
                                                    Ale jazgot będzie. Będzie placz, krzyk, rzucanie przedmiotami, bo ja chcę próbuję a nie mogę, chcę być normalny ale mi nie pozwalają. Jak mam normalniec jak mam zakaz, że to stygmatyzacja i w ogóle.

Będzie dlaczego ja, czym sobie zasłużyłem, że nie moja wina czemu mi to niszczy życie. Ile jeszcze razy tak będzie że mi to odbierze marzenia przeszkodzi.

Tak będzie. A potem podniosą mnie leki i ludzie i będę musiał się zastanowić co z tym zrobić

Znam. Nie lubię 😢
                                                  • afq Re: Role w grupie 19.02.25, 16:39
                                                    któregos pieknego dnia, juz daleko bedąc w terapii
                                                    odkryłem, że jestem pracoholikiem
                                                    długo starałem się poukładać z tym, nabrać nowego podejścia
                                                    wiesz.. takie próby kontrolowania [ha ha]
                                                    w końcu sie poddałem, podjąłem decyzję że mój piekny wolny zawód, dający wiele satysfakcji na różnych polach, muszę odłożyć, muszę znaleźć nowy pomysł na siebie
                                                    było przy tym masę lęków i rozpaczy, chciałem zostać tatuatorem, mam zasoby które mi na to pozwalały, troche w tym zrobiłem, niestety odkryłem że w tym mam te same wyzwalacze
                                                    szukałem więc dalej

no dziś mam zupełnie nowy pomysł i nie rozumiem co mnie w tamtym w sumie pociągało :-)
                                                    bo to nowe jest duzo ciekawsze, i wszystko jest inaczej
                                                    ciąglę się uczę
                                                    magisterka przede mną, dalsze szkolenia, w tym czasie ciągle też kończę projekty które już obiecałem że dokończę
                                                    i tylko czekam aż skończę :-)

podejmuję się rzeczy o których nigdy bym nie pomyślał że podejmę
                                                    a satysfakcja, jeszcze wieksza
                                                    i ten spokój...
                                                  • afq Re: Role w grupie 19.02.25, 16:42
                                                    w starciu z supermocami nie przebieram w środkach
                                                    bo to supermoce ;-)
                                                  • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 19.02.25, 16:47
                                                    Co Ty mówisz, Człowieku? Bracie, powaga??? Tatuatorem. Haha. Piącha!!! 🤜🤛
                                                    Jesssu, jaki to jest wyzwalacz 😄

No właśnie teraz chyba sam rozumiesz. Jak tego papierka nie dostanę to będzie trzeci raz gdy będę musiał coś zmienić. W półtora roku. Do tej pory mogłem mówić że w niczym nie miałem stabilizacji. Poza robotą 😢

Tego nie chrzanilem raczej. Z tego byłem bo mogłem być dumny
                                                  • afq Re: Role w grupie 19.02.25, 16:51
                                                    nie raz się rozstawałem z moja architekturą
                                                    był moment że chciałem być kucharzem
                                                    i kucharzyłem
                                                    jednak ciągle wracałem do projektowania
                                                    potem to tatuowanie...

tu nie chodzi o to żeby sie kurczowo trzymać, podjetego planu
                                                    tu chodzi o znalezienie tego najlepszego
                                                    gdybym nie znalazł, szukałbym dalej, rezygnując z tego co jakis czas temu podjąłem
                                                    i zrobiłbym to bez żalu
                                                  • afq Re: Role w grupie 19.02.25, 16:54
                                                    mówię do Ciebie tak:

nie lękaj sie odmowy lekarza
                                                    to świetny pretekst by szukać i odkrywać

nie lecę Ci teraz sloganami z durnych podręczników
                                                    tylko prosto z mojego doświadczenia
                                                  • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 19.02.25, 16:55
                                                    Pewnie że bym to zrobił i zrobię. Ale jednak z żalem.

Tym mocniejszym że z kasą już jestem w tyłku i płynę. W zasadzie już tonę.
                                                  • afq Re: Role w grupie 19.02.25, 16:58
                                                    no kasa zwyczajnie daje poczucie bezpieczeństwa
                                                    a to ważne

dlatego też trochę "na zakładkę" jedno kończę w drugie wchodzę
                                                    choc przy pracoholizmie to wymaga ostrozności

ale robie to z myslą o tym co potem
                                                    żal mija
                                                    zwłaszcza kiedy dostrzegasz piekny zysk, nawet jesli nie jest czysto finansowy
                                                  • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 19.02.25, 17:22
                                                    Na razie czuję że zobaczę kolejny grób na swoim cmentarzysku 😄

Terapeuta mi mówi, żebym go sobie miał ale nie dbał bardziej niż o to co żywe bo żałoba trwa ok roku a 1 listopada jest raz w roku 😄
                                                  • afq Re: Role w grupie 19.02.25, 17:30
                                                    tak i ten rok to żaden symbol, tak to biegnie
                                                  • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 19.02.25, 17:36
                                                    Więc mam jeszcze tak 9 miesięcy żeby sobie popłakać nad jedną z supermocy 😄
                                                  • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 19.02.25, 17:49
                                                    Btw odstawiałem Smerfiątko, brr, Ważniak w przyszłości bo wykład miałem o wyższości czarnuszki nad kminkiem, 🤦‍♂️i powtórzyłem mamie tego avangera 😄

Mama prosiła Cię serdecznie pozdrowić
                                                  • afq Re: Role w grupie 19.02.25, 17:59

> Btw odstawiałem Smerfiątko, brr, Ważniak w przyszłości bo wykład miałem o wyższ
                                                    > ości czarnuszki nad kminkiem, 🤦‍♂️i powtórzyłem mamie tego avangera 😄
                                                    >
                                                    > Mama prosiła Cię serdecznie pozdrowić

dzięki, pamiętam Twoją mamę
                                                    również pozdrów :-)
                                                  • mona.blue Re: Role w grupie 20.02.25, 22:13
                                                    Ja bym Ci powiedziała, żebyś o tej pracy zapomniał, ze względu na twoja potrójna diagnozę. Pewnie się wkurzysz, ale zdecydowałam się Ci to napisać i tak.
                                                  • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 20.02.25, 22:29
                                                    Nope, nie wkurzę się

Ja się nie wkurzam na prawdę
                                                  • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 19.02.25, 15:59
                                                    Branża ta sama, tylko to by była powiedzmy forma awansu raczej koniecznego.

Więc zmiana branży pewnie będzie jak tego nie będę miał 😆
                                                  • afq Re: Role w grupie 19.02.25, 16:02
                                                    tak myślę, spróbuj przejść badania, być może Twój dylemat zostanie przez lekarza rozwiany
                                                  • afq Re: Role w grupie 19.02.25, 15:51
                                                    uzbierałeś supermocy

Avenger po prostu! :-D
                                                  • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 19.02.25, 15:57
                                                    Buahahahaha, spadłem z krzesła 🤣🤣🤣

Przyznaj, że jak na takie supermoce nawet całkiem całkiem normalny się zdaję 😆
                                                  • afq Re: Role w grupie 19.02.25, 16:01

> Buahahahaha, spadłem z krzesła 🤣🤣🤣
                                                    >
                                                    > Przyznaj, że jak na takie supermoce nawet całkiem całkiem normalny się zdaję 😆

no szczerze, combo spektakularne,
                                                    każde z Twojego "portfolio" mocy potrafi sponiewierać, a jednak się cos da!
                                                  • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 19.02.25, 16:03
                                                    Czy ja wiem 🤔

Tzn to jest spektakularne ale te chu-stwa lubię w parze. Poznałem już brata bliźniaka w tym względzie 😆
                                                  • afq Re: Role w grupie 19.02.25, 16:05

> Tzn to jest spektakularne ale te chu-stwa lubię w parze.

możliwe że sie domyslam co w tym pociągającego
                                                    nie rozwijajmy
                                                  • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 19.02.25, 16:31
                                                    Coś tylko nie robota na wysokości 😆
                              • afq Re: Role w grupie 19.02.25, 14:24
                                powiem Ci że ja to uważam wiem i rozumiem
                                ale wczoraj mi to wybrzmiało jeszcze dobitniej
                                weszło mocniej
                                • afq Re: Role w grupie 19.02.25, 14:30
                                  właśnie się podwójnie cieszę z tego szkolenia
                                • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 19.02.25, 14:54
                                  A bo to trzeba mieć powtarzane, fakt.
                                  Tak samo jak nie wystarczy raz zrobić próby ewakuacyjnej.

Takie ćwiczenia trzeba powtarzać
        • afq Re: Role w grupie 18.02.25, 17:09
          ale rzeczywiście w wiosce smerfów każdy smerf był do czegoś
          • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 18.02.25, 17:16
            Totalnie, archetypy.
      • mona.blue Re: Role w grupie 19.02.25, 14:36
        Dla mnie to jeszcze zależy od watku/tematu., te role.

Afq mędrzec ok, cierpienik ja nie zawsze, wiele waszych sugestii wzięłam do siebie, jak choćby wyprowadzka/usamodzielnianie się od ojca - wiem, że jeszcze dużo przede mną, ale sporo też zrobione.

Co do cierpietnika to widzę tu jeszcze jedna osobę w tej roli.

Medrca też jeszcze jednego.
    • eagle.eagle Re: Role w grupie 18.02.25, 16:18
      Kiedyś terapeutka się mnie zapytała czy przypadkiem nie jestem szarą eminencją, i pewnie trochę jestem , podobnie jak i gwiazdą (brak konfliktu, potrafię ostro powiedzieć moje zdanie ale zaraz później odpuszczam nie muszę mieć racji) , mam też rolę mędrca - nie wiem dlaczego ludzie pytają się mnie o wiele rzeczy, nawet o takie które sami powinni wiedzieć, nawet lepiej ode mnie. Kiedyś koleżanka przyszła do pracy, choć jeszcze chorowała ale już miała dość zwolnień, po rozmowie ze mną powiedziała : już wiem dlaczego tu przyszłam , aby z Tobą porozmawiać.
      Zastanawia mnie rola błazna , nie boję się wyjść na głupią, lubię grać rolę głupiej blondynki - wiem że nie muszę się na wszystkim znać i mam prawo do niewiedzy. A odkrywanie swoich słabostek daje trochę kopa emocjonalnego.

Nie czuję się liderem, chociaż jestem nazywana panią kierownik, i przeważnie to ja jako jedna z wielu nielicznych się odzywam na spotkaniach z górą, stąd moje problemy pracownicze. Ale za to nie umiem aktywować innych, jak już to wolę sama coś zrobić, bo przecież ja mogę , bo kto jak nie ja itp.

W rodzinie byłam maskotką i to bardzo lubię i mi zostało.
      • afq Re: Role w grupie 18.02.25, 17:01
        właśnie właśnie, bo to nie koniecznie jedna rola przypada, i tez chyba nie sa stałe
        • eagle.eagle Re: Role w grupie 18.02.25, 17:46
          Kiedyś długo wchodziłam w grupę, nawet parę lat. Byłam wycofana, cicha, z tyłu. W tej chwili wchodzą w nią jako gwiazda ;) wiem bo w ciągu roku zmieniałam dwa razy pracę. Gwiazdorze na początku a po kilku tygodniach osiadam i zaczynam się izolować - już mi wystarczy.
          • hrasier_2 Re: Role w grupie 18.02.25, 20:50
            eagle.eagle napisała:

> Kiedyś długo wchodziłam w grupę, nawet parę lat. Byłam wycofana, cicha, z tyłu.
            > W tej chwili wchodzą w nią jako gwiazda ;) wiem bo w ciągu roku zmieniałam dwa
            > razy pracę. Gwiazdorze na początku a po kilku tygodniach osiadam i zaczynam si
            > ę izolować - już mi wystarczy.
            Grunt by o sobie mieć dobre zdanie. Najgorzej pisać, że nie jestem nic warta i do niczego się nie nadaję. Bądź gwiazdą do końca bo za krótkie jest na to. To także do pozostałych osób, co zmagają się trudami życia. Pamiętaj że tylko chwile najważniejsze.
        • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 19.02.25, 11:21
          I przynajmniej ja tak mam że też zależy od grupy jaką rolę przejmę. Nie w każdej to samo
          • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 19.02.25, 11:23
            Ale to może być borderowe, na bank jest
    • trust21 Re: Role w grupie 20.02.25, 21:47
      No prawda jest taka, że wszyscy odgrywają swoje przestawienie. W moim przypadku to szara eminencja i to zdecydowanie.
      • summerland Re: Role w grupie 21.02.25, 16:42
        U mnie tez szara eminencja ale chyba skrzyzowana tez z cierpietnicą.
        Czy te rolę są odgrywane czy raczej są odzwierciedleniem naszej osobowości?
        A co jeżeli jest po kilka osób o określonych rolach w grupie? Wtedy chyba jest rywalizacja o pierwszeństwo, a nie moze byc np kilku gwiazd czy one beda konkurowac ze sobą?
        Czy te rolę są nam przypisywane czy sami w nie wchodzimy?
        No i jeszcze jedno pytanie, co jeżeli ktoś jest niezadowolony ze swojej roli (chciałby mieć inna) albo jak jakas osoba(y) z grupy chca go (ją) zdetronizować lub wepchnąć w inna rolę?
        • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 21.02.25, 16:54
          A słyszałeś albo słyszałaś (sorrka nie wiem jak się zwracać) o koncepcjach ja. Tam coś było o ja życzeniowym ja prawdziwym i ja w odbiorze innych. To pewnie ustawia pozycję w grupie
          • summerland Re: Role w grupie 21.02.25, 17:31
            Nie slyszalam o tych koncepcjach ale zdaje sobie sprawę, że są różnice w odbiorze samego siebie i w odbiorze nas przez innych. Spróbuję poszukać coś więcej na ten temat.
            Ciekawe jest tez to czy sami wchodzimy w daną rolę w grupie czy grupa decyduje o naszej roli. A moze jest to równorzędne.
            • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 21.02.25, 17:35
              🤷‍♂️
              Stawiałbym że równorzędne ale tylko przeczuciem.

Bo do głowy mi przychodzi że to też od osobowości może zależeć. Czujesz się słaba to grupa Cię ustawia, czujesz się mocna-Ty się ustawiasz w grupie.
              • yadaxad Re: Role w grupie 21.02.25, 21:28
                Nie ma, grupę ustawia potrzeba. Ona wybiera lidera, który jest ofiarą.
          • cpun-i-narkoman Re: Role w grupie 21.02.25, 17:40
            Sorry trochę pomotalem. Jest ja idealne, ja realne, ja powinnosciowe
        • trust21 Re: Role w grupie 22.02.25, 17:10
          ''Czy te rolę są odgrywane czy raczej są odzwierciedleniem naszej osobowości? Czy te rolę są nam przypisywane czy sami w nie wchodzimy?''

Generalnie są odzwierciedlaniem naszej osobowości. Jednak w roli lidera musi zaakceptować nas jeszcze grupa. Mędrca również.

''A co jeżeli jest po kilka osób o określonych rolach w grupie?''

I tak, i nie.

Lider zawsze będzie jeden. Ale innych aktorów innej roli może być wielu.

''No i jeszcze jedno pytanie, co jeżeli ktoś jest niezadowolony ze swojej roli (chciałby mieć inna) albo jak jakas osoba(y) z grupy chca go (ją) zdetronizować lub wepchnąć w inna rolę?''

Lider będzie bronił swojej pozycji.

Natomiast żeby zmienić swoja rolę w grupie na inną, to trzeba wpierw się wewnętrznie zmienić, a potem wywalczyć ją sobie.
          • afq Re: Role w grupie 22.02.25, 17:34
            trust21 napisał(a):

> Lider będzie bronił swojej pozycji.

każdy na swój sposób będzie bronił swojej pozycji
            może też nawet kozioł ofiarny
            • trust21 Re: Role w grupie 22.02.25, 18:46
              No nikt raczej nie będzie bronił swojej roli worka treningowego.. Chyba że ktoś już bardzo zaburzony.
              • afq Re: Role w grupie 23.02.25, 01:47
                trust21 napisał(a):

> Chyba że ktoś już bardzo zaburzony.

niekoniecznie
                tez ktos kto innej roli nie zna, nie widzi dla siebie lub w takiej sie umościł z różnych przyczyn
                • afq Re: Role w grupie 23.02.25, 01:49
                  i to wcale nie o zaburzenia osobowosci chodzi
                  • afq Re: Role w grupie 23.02.25, 01:50
                    wystarczy ze to ktos kto ma większa potrzebe przynalezenia do grupy
                    niz stawiania granic

takich osob jest na prawde wiele
    • eagle.eagle Re: Role w grupie 21.02.25, 16:49
      Dopiero doczytałam ze zrozumieniem i chyba zakradł się błąd szara eminencja to chyba nie "osoba w roli obserwatora, tajemnicza, budząca ciekawość u innych" a przynajmniej nie tylko, ale to głównie osoba mająca wpływ na ważne decyzje lub kierująca czymś z ukrycia, nie zajmując oficjalnie wysokiego stanowiska.
      • afq Re: Role w grupie 21.02.25, 16:53
        eagle.eagle napisała:

> Dopiero doczytałam ze zrozumieniem i chyba zakradł się błąd szara eminencja to
        > chyba nie "osoba w roli obserwatora, tajemnicza, budząca ciekawość u innych" a
        > przynajmniej nie tylko, ale to głównie osoba mająca wpływ na ważne decyzje lub
        > kierująca czymś z ukrycia, nie zajmując oficjalnie wysokiego stanowiska.

to cytat wprost z artykułu
        tak tą postać zdefiniował autor
        zostawmy potoczne rozumienie które podajesz a z którym się zgadzam :-)
      • hrasier_2 Re: Role w grupie 22.02.25, 04:37
        Szara eminencja. Ta osoba dominuje, ale jej nie widać. Często w polityce takie osoby są.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka