mona.blue 20.06.26, 11:04 Jakie macie sposoby na podejmowanie dobrych decyzji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brightsun Re: Sposoby na dobre decyzje 20.06.26, 13:32 Przy jakichś naprawdę poważnych mega strategicznych robię analizę swot i się radzę, konsultuję. Tak np było jak przed chajtaniem się musieliśmy sensownie poukładać sprawy majątkowo. Tak samo jak wynajmowalismy, a potem sobie wymyśliliśmy dom. Tak samo ostatnio siedzieliśmy i obmyślaliśmy wydatki głowiąc się czy prywatna szkoła byłaby rozwiązaniem dla mojego bącura i czy możemy młodych rozdzielić. Ale jest też dużo rzeczy które nawet jak są bardzo poważne to żadna analiza swot nie działa, bo wyniki wyrównane a nawet jak nie, mam ochotę zrobić swoje. Np. nigdy nie podjąłem decyzji że chcę mieć drugie dziecko, pewnie się bałem wziąć odpowiedzialność za tę decyzję. Asekuracyjnie podjąłem decyzję 😆 że nie podejmuję decyzji że chcę ale nie podejmuję też że nie chcę więc niech przez te półtora miesiąca dzieje się wola nieba a jak klasyk mówił z nią się zawsze zgadzać czea. 😆 Ty piszesz o dobrych decyzjach ale możesz tylko szacować czy będą dobre, mogą się z czasem okazać zle albo złe dobrymi. Albo takie i takie zależnie co wziąć pod uwagę. No i jeden i ten sam człek będzie miał na koncie takie i takie. Albo nie do rozstrzygnięcia. Dajmy na to żonka ma. Podjęła chol nieodpowiedzialną decyzję związania się ze mną. To dobra decyzja? Nie szukaj takich jednoznaczności bo rzadko kiedy znajdziesz. Przez dwa i pół roku podejmowałem teraz strasznie dużo różnych decyzji, do tej pory wyniku nie znam i myślę że może tak zostać choćby dlatego że nie mam szans sprawdzić na sto procent czy inna decyzja dałaby lepszy wynik. Jest decyzja, są konsekwencje, nie zawsze jest sens się zastanawiać czy była dobra, czasem czea po prostu przyjąć co się stało, iść z nurtem, improwizować i szyć Odpowiedz Link Zgłoś
brightsun Re: Sposoby na dobre decyzje 20.06.26, 13:53 A no I w odbiór decyzji też się wcinają emocje. Znowu przykład. Wczoraj cały czas gadałem nie nadaję się na ojca,że spieprzyłem. Dalej mam poczucie winy ale wiem że za tydzień to się zmieni w popełniłem błąd, całe szczęście bez większych konsekwencji ale to niekoniecznie przekreśla wszystko że sama decyzja o dziecku była zła. Nie ma pieczęci zielonych i czerwonych decyzja dobra, zła. Jeszcze Ci powiem że z decyzjami jest moim zdaniem dziko śmieszno-strasznie. Bo decyzja o dziecku może nie była zła, a decyzja o tym że tylko idę do biurka po telefon nie będę kaszojada podnosił, nie spadnie tak szybko, mogła być tragiczna Odpowiedz Link Zgłoś
brightsun Re: Sposoby na dobre decyzje 20.06.26, 14:00 W takim sensie że czasami się głowimy nad czymś bo ma nam to zmienić życie a czasami mogą je zmienić mikro decyzje Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Sposoby na dobre decyzje 21.06.26, 21:17 Interesują mnie odkrycia Junga, ale nie na tyle, zeby przeczytać te książkę:) Ale trochę zerknęłam do internetu na temat jego podejścia do podejmowania decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Sposoby na dobre decyzje 21.06.26, 21:21 Ciekawe jest też nauczanie sw. Ignacego Loyoli w kwestii podejmowania decyzji. Dużo jest w nim na temat rozeznawania. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Sposoby na dobre decyzje 23.06.26, 19:53 Zastanawiam się jak będę się czuła po podjęciu różnych decyzji. Co mogę stracić a co zyskać - a później znowu jak się będę wtedy czuła. Czy coś robię przeciwko sobie. Ostatnio czekałam pół roku aby zacząć działać i nie wiem czy to to że zaczęłam coś w tym robić, czy może witaminki które biorę ale mam w sobie spokój i wiem że nawet jak wyjdę na tym kiepsko, to będzie to, dla mnie, dla mojej psychiki, dużo lepsze niż jakbym nic nie robiła i codziennie była zła że jest jak jest. Zawsze robię sobie plan B na najgorszy możliwy scenariusz i wtedy już się niczego nie obawiam, bo wiem że dam radę. Odpowiedz Link Zgłoś