Dodaj do ulubionych

No dobra...Polskosc...

10.07.05, 23:22
Tak czytam te posty o "brudasach" z innych krajow i nachodzi mnie taka mala
refleksja...Czym Polacy sie wyrozniaja w krajach zachodnich? Odpowiem Wam:
Obrazem nedzy i rozpaczy...Te brudasy o ktorych piszecie, stoja o wiele wyzej
niz tzw. polska duma, polska rzeczywistosc i diabli wiedza co jeszcze...Nie
ublizajcie innym, bo ublizacie tylko sobie...Polacy maja jeszcze nimimum 15
lat zeby sie podciagnac do standartow europejskich...tu jestem optymista, jak
zwykle zreszta.
Obserwuj wątek
    • andy_b Re: No dobra...Polskosc... 10.07.05, 23:24
      15??? W programie BBC jednym usłyszałem ostatnio, że na dojście do poziomu
      Hiszpanii, jednego z najbiedniejszych krajów starej UE, potrzeba nam 40 lat.
      • rybolog Re: No dobra...Polskosc... 10.07.05, 23:53
        przesadzaja (jestem optymista) 15...no moze 20lat wystarczy. Co nie zmienia
        faktu, ze daleko Polakom do nazywania innych "brudasami" itd...
    • psychopata.z.borderline Re: No dobra...Polskosc... 10.07.05, 23:26
      ale ja miałam na myśli tylko fundamentalistów-terrorystów, nie ogól
      nie jestem rasistką
      • hsirk Re: No dobra...Polskosc... 10.07.05, 23:50
        ja tez ogolnie nie jestem chamem...

tylko czasami...
        • psychopata.z.borderline Re: No dobra...Polskosc... 10.07.05, 23:53
          ja też...
      • rybolog Re: No dobra...Polskosc... 11.07.05, 00:11
        Powiem Ci tak...: Zadziwiajace sa wrecz najazdy Polakow na mniejszosci narodowe
        w UK...i nie tylko, tak jakby Polacy nie byli mniejszoscia narodowa, byli kims
        lepszym i zajmowali lepsze miejsce na swiecie...to cos w rodzaju olimpiady.
        Przyjezdzaja i pracuja (jak im sie uda) za 5-7 funtow za godzine minus podatek -
        to sa najmniej platne prace w UK i...zgrywaja panow. Niech lepiej popatrza na
        siebie, jak wygladaja i o czym mowia...moze zacznijmy od tego JAK mowia. Tak
        prawde mowiac, jeszcze z "kims" takim nie spotkalem sie w UK a szczegolnie z
        Polakami. Jezeli to jest standard obecnych obywateli Polski, to powiem jedno:
        Popatrz sie na siebie Polaku, wyciagnij wnioski jezeli potrafisz i wara od innych.
    • triss_merigold6 Re: No dobra...Polskosc... 10.07.05, 23:33
      Nie jestem optymistką. Polaków wyróżnia na minus katolicka scheda w mentalności
      i wychowaniu, stosunek do państwa, niska kultura prawna oraz coraz
      powszechniejsze postawy konserwatywne.
      Krótko mówiąc uważam ten naród z nielicznymi wyjątkami za nietolerancyjny,
      patriarchalnie nastawiony do ról męsko-damskich, prymitywny oraz mieszający
      przedziwną dumę z kompleksami. Skrzyżowanie mentalności chłopa pańszczyźnianego
      ze szlacheckimi fumami.
      • andy_b Re: No dobra...Polskosc... 10.07.05, 23:35
        triss_merigold6 napisała:

>Skrzyżowanie mentalności chłopa pańszczyźnianego ze szlacheckimi fumami.

O, to, to... polecam "Polactwo" Rafała A. Ziemkiewicza. Tam jest to pięknie
        opisane.
        • triss_merigold6 Re: No dobra...Polskosc... 10.07.05, 23:39
          Czytałam. Aczkolwiek Ziemkiewicza publicysty politycznego nie trawię, doceniam
          jako pisarza political fiction.
          Dodam: poczucie wiecznego skrzywdzenia + mit "obrońców czegokolwiek" (wiary,
          przedmurza, przed bolszewizmem, Turkami, zgniłym zachodem)
      • psychopata.z.borderline Re: No dobra...Polskosc... 10.07.05, 23:41
        dokładnie
        i jak dla mnie mohery to tez mentalne brudasy (i niech sam porucznik czy
        ktokolwiek inny mnie wyzywa)
      • rybolog Re: No dobra...Polskosc... 10.07.05, 23:58
        Nazwalbym to zagubieniem w swiecie...nowoczesnym swiecie oczywiscie. Ale sie
        odnajda, to tylko kwestia czasu...jak nie beda za bardzo grzebac w przeszlosci:)
        • psychopata.z.borderline Rybie 11.07.05, 00:00
          w Polsce zamiast skupic sie na tym,co istotne kasa idzie na teczki i pomniki

dobranoc
        • andy_b Re: No dobra...Polskosc... 11.07.05, 00:03
          rybolog napisał:

> Nazwalbym to zagubieniem w swiecie...nowoczesnym swiecie oczywiscie. Ale sie
          > odnajda, to tylko kwestia czasu...jak nie beda za bardzo grzebac w przeszlosci:
          > )

No, odnajdą się, za jakieś 3-4 pokolenia, będzie akurat XXII wiek...
    • psychopata.z.borderline Re: <a href="<a href="https://wiadomosci.gazeta.pl/wiad" target 11.07.05, 11:37
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2813709.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka