jotrope 13.07.05, 18:05 Czy istnieje cos takiego jak polski styl zycia ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
witch-witch Re: Polski styl 13.07.05, 18:16 Styl jest cala masa najgorszy i rażący to widać po przyjeździe do Polski. Kobiety żle ubrane faceci też! I jeszcze ten styl rozmowy i brania głosek przez n o s! Chryyyste,że to ładnej dykcji, wymowy i barwy głosu już nie uczą! __________ Odpowiedz Link Zgłoś
jotrope Re: Polski styl 13.07.05, 18:32 Polki zle ubrane ? Ty chyba zartujesz albo nie wiesz co mowisz. Co masz na mysli mowiac o stylu rozmowy ? Odpowiedz Link Zgłoś
witch-witch Re: Polski styl 13.07.05, 18:39 To jak człowiek mieszka latami zagranicą to jest bardziej wyczulony na wypowiadanie słów. Tu nie chodzi o gramatyke ta jest dostatecznie okej. Jednak ten fonetyczny akcent...taki nosowy! Moi rodzice tak nie mówią, ani ja nie mówię tak przez nos!!!!!!!!!! Dlaczego my zachowujemy język polski tak ładnie brzmiący, a jak człowiek idzie ulicą to ludzie mówią...paskudnie to brzmi. Sam zauważ, przysłuchaj się rozmowom. __________ Odpowiedz Link Zgłoś
jotrope Re: Polski styl 13.07.05, 19:58 Dawno w Polsce nie bylam, ale mam TV Polonia. Ogladalam przed chwila wiadomosci. No i masz racje z tym mowieniem przez nos. Odpowiedz Link Zgłoś
krtysia Re: Polski styl 13.07.05, 18:33 no z tymi zle ubranymi Polakami to bym sie nie zgodzila... skad ludzie maja miec piekna dykcje jak w telewizorni,jej nie maja.. ale co mnie zmartwilo ,to ze tak naprawde trudno znalezc ten polski styl... no moze w Cepelii... Kiedys oprowdzalam Wlocha po Wilanowie... suma sumarum..... spytal w koncu.... no dobrze! ale pokaz mi cos polskiego;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
hieroglif1 Re: Polski styl 13.07.05, 18:40 Tak, istnieje. Ale nie jestem pewna, czy wpływ na obraz polskiego stylu życia, jaki zakorzenił się w świadomości Polaków ma obraz polskiego stylu życia, od którego wywodzi się popularny niegdyś gatunek muzyki- do grania którego potrzeba było mieć tylko keyborda na baterie i taki sobie głos, do śpiewania oczywiście. No, a poza tym, polski styl życia, niezależnie zresztą od tego, czy jest to polski, czy jakikolwiek inny wydaje się być dosyć przygnebiający, zwłaszcza, jeżeli styl ów jest wymuszony i z uporem podtrzymywany- przepraszam za szczerość, nie dotyczy to oczywiście osób stylowych i z klasą, bo z tym trzeba się urodzić, ale dotyczy osób które na sobie wymuszają pewne zachowania, które zapewnią im zycia bardzie stylowe, efektowne, itp. przymiotniki. Odpowiedz Link Zgłoś
jotrope Re: Polski styl 13.07.05, 18:47 Przymiotniki wzbudzily moje zaciekawienie. Co z nimi ? Odpowiedz Link Zgłoś
hieroglif1 Re: Polski styl 13.07.05, 18:52 Przymiotniki, o które pytasz mają być przymiotnikami o podobnym znaczeniu, wydźwięku, opisujące dokładnie to, co napisałam.. momencik, powinnam zernkąć wcześniej niż napiszę, że ostatnim przymiotnikiem jest bodaj- efektowny? Odpowiedz Link Zgłoś
imagiro Re: Polski styl 13.07.05, 18:55 oczywiscie,ze istnieje, ale jesli masz na mysli cos, z czego moznaby byc dumnym, cos o czym obcokrajowcy mogliby mowic z podziwem ... to niestety czegos takiego niema .... gorzala, cwaniactwo, rozpychanie lokciami, wscibskosc .... Odpowiedz Link Zgłoś
krtysia Re: Polski styl 13.07.05, 18:58 imagiro napisał: > oczywiscie,ze istnieje, ale jesli masz na mysli cos, z czego moznaby byc > dumnym, cos o czym obcokrajowcy mogliby mowic z podziwem ... to niestety czegos > > takiego niema .... gorzala, cwaniactwo, rozpychanie lokciami, wscibskosc .... no i robienie we wlasne gniazdo... Odpowiedz Link Zgłoś
xy2 przykład z osiedla 13.07.05, 19:06 sąsiadki 3 letniemu dziecku zachciało sie sikać, dziecko poinformowało mamusie. mamusia poszła z dzieckiem na trawnik, zdjeła majtki i córeczka wysikała sie na trawke ... polska w pełnej krasie Odpowiedz Link Zgłoś
jotrope Re: przykład z osiedla 13.07.05, 19:51 Myslisz, ze mamy robia tak z dziecmi tylko w Polsce ? Odpowiedz Link Zgłoś
xy2 Re: przykład z osiedla 13.07.05, 19:56 dla mnie to jest nie do pojecia. Czego sie uczy takie dziecko? To jest brak wyobraźni i kultury Odpowiedz Link Zgłoś
jotrope Re: przykład z osiedla 13.07.05, 20:00 Przeciez to malenstwo. Wolalabys, zeby w majtki siku zrobilo ? Odpowiedz Link Zgłoś
xy2 Re: przykład z osiedla 13.07.05, 20:02 nie takie maleństwo, mamusia mogla pójsc z dzieckiem do domu, bo miała bardzo blisko Odpowiedz Link Zgłoś
krtysia Re: przykład z osiedla 13.07.05, 20:02 jotrope napisała: > Przeciez to malenstwo. Wolalabys, zeby w majtki siku zrobilo ? wlasnie??? i co ono tam takiego narobilo;)) biedna dzieciaczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
xy2 Re: przykład z osiedla 13.07.05, 20:06 biedne dziecko, nasiąknie chamstwem od małego Odpowiedz Link Zgłoś
jotrope Re: przykład z osiedla 13.07.05, 20:09 Ale przeciez zrobilo tylko siku. Gdzie tu chamstwo ??? Odpowiedz Link Zgłoś
xy2 Re: przykład z osiedla 13.07.05, 20:11 dziwi mnie Twoja reakcja, bo moim zdaniem powinna mamusia wziac dziecko do domu. chyba od małego powinno sie uczyć dziecko, nie uważasz/ Odpowiedz Link Zgłoś
jotrope Re: przykład z osiedla 13.07.05, 20:13 No zgadzam sie. Ale przeciez to bylo male dziecko. Gdyby to zrobila mamusia, no to ... Odpowiedz Link Zgłoś
xy2 Re: przykład z osiedla 13.07.05, 20:15 podejrzewam ze mamusia poszłaby w nablizsze krzaki... Odpowiedz Link Zgłoś
xy2 Re: przykład z osiedla 13.07.05, 20:23 PS. zeby nie było wątpliwości, kobieta z dzieckiem stała niemal pod swoim oknem. Odpowiedz Link Zgłoś
hansii xy2 - nasiaknieta nienawiscia do Polski bidulinko 13.07.05, 20:12 xy2 napisała: > biedne dziecko, nasiąknie chamstwem od małego< wysadzanie malych dzieci na trawnik, jest NORMA na calym swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
xy2 Re: xy2 - nasiaknieta nienawiscia do Polski bidul 13.07.05, 20:14 biedny hansii przesiakniety nienawiscia do mnie, czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
hansii do Ciebie? wcale. 13.07.05, 20:17 Odklej sie od ciaglego krytykowania Polski... Jest 30 krajow lepszych do zycia, niz Polska. I 130 gorszych. Odpowiedz Link Zgłoś
xy2 Re: do Ciebie? wcale. 13.07.05, 20:22 czy ja ciagle krytykuje Polske? Dobrze nie jest i Ty o tym wiesz. A boje sie wyjechać, jestem tchórzem, boje sie ze sobie nie dam rady Odpowiedz Link Zgłoś
jotrope Re: do Ciebie? wcale. 13.07.05, 20:23 Moze nie jestes tchorzem tylko realistka ...? Odpowiedz Link Zgłoś
xy2 Re: do Ciebie? wcale. 13.07.05, 20:27 nie wiem, myśle o tym coraz częściej, ale sie boje. nie naleze do ludzi, którzy maja siłe przebicia, ja nie umiem Odpowiedz Link Zgłoś
jotrope Re: do Ciebie? wcale. 13.07.05, 20:30 No, z Twoich postow wynika zupelnie cos innego. Odpowiedz Link Zgłoś
xy2 Re: do Ciebie? wcale. 13.07.05, 20:35 papier czy komputer przyjmie wszystko... a ze jestem rozgoryczona... mam taki czas, gdzie mam okazje zaobserwować rzeczywistość i jest mi nieraz po prostu bardzo ciezko, to wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
jotrope glowa do gory Xy2 ! 13.07.05, 20:39 Nie martw sie. Jestem z Toba. No juz, prosze o usmiech !!! Odpowiedz Link Zgłoś
andy_b Re: xy2 - nasiaknieta realizmem do Polski 18.07.05, 22:14 hansii napisał: > xy2 napisała: > > biedne dziecko, nasiąknie chamstwem od małego< > wysadzanie malych dzieci na trawnik, jest NORMA na calym swiecie. Normą to to jest chyba w całym trzecim świecie i ew. we Wspólnocie Niepodległych Państw. A skoro już jesteśmy przy sikaniu - a co powiesz na dorosłych facetów, niekoniecznie meneli, szczających w kątach parków całkiem bez żenady? Nie dalej jak w tym tygodniu: a) widziałem faceta, porządnie ubranego, lat około 25, który na Świętokrzyskiej w okolicach Kubusia Puchatka wszedł do ogródka (tam jest taki na zapleczu NBP) i ledwie schowany za murem szczał sobie spokojnie. b) pracownika budowlanego na skrzyżowaniu Powstańców Śląskich z Górczewską, który na środku tegoż szczał na oponę własnej koparki, w odległości paru metrów za plecami mając tramwaj a wokół dziesiątki samochodów. Czym skorupka za młodu nasiąknie... Odpowiedz Link Zgłoś
imagiro Re: do xy2 13.07.05, 19:58 mow do mnie normalnie ... jesli jeszcze umiesz ... Odpowiedz Link Zgłoś
krtysia oddawanie moczu na trawnikach 13.07.05, 20:27 domyslam sie po rozwinieci tego tematu, ze to mozna wziasc za polski styl....:) czy tak... ? Odpowiedz Link Zgłoś
xy2 Re: oddawanie moczu na trawnikach 13.07.05, 20:37 moze przesadziłam, ale jak widze pieska sasiadów, który wybiega i robi kupe na chodniku, jak słysze awantury pijanego meza to uwierz, robi mi sie słabo Odpowiedz Link Zgłoś
krtysia Re: oddawanie moczu na trawnikach 13.07.05, 20:42 xy2 napisała: > moze przesadziłam, ale jak widze pieska sasiadów, który wybiega i robi kupe na > chodniku, jak słysze awantury pijanego meza to uwierz, robi mi sie słabo ja Ciebie rozumiem... ale czy to naprawde Polska... ? czy tylko to jest wazne,zauwazalne... nie ma ,opery, tworcow roznej masci? czy nie ma naukowcow? czy nie ma ludzi sukcesu,zadowolonych z zycia w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
xy2 Re: oddawanie moczu na trawnikach 13.07.05, 20:45 "> czy nie ma ludzi sukcesu,zadowolonych z zycia w Polsce?" są i chciałabym kiedys do nich dołaczyc. problem w tym , ze byłam idealistka (nie umiałam zniesc jak w szef w pracy zamiast od dzien dobry zaczynał od k. mać ito.), wierzyłam że w zyciu moze byc inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
krtysia Re: oddawanie moczu na trawnikach 13.07.05, 20:50 xy2 napisała: > "> czy nie ma ludzi sukcesu,zadowolonych z zycia w Polsce?" > > są i chciałabym kiedys do nich dołaczyc. problem w tym , ze byłam idealistka > (nie umiałam zniesc jak w szef w pracy zamiast od dzien dobry zaczynał od k. > mać ito.), wierzyłam że w zyciu moze byc inaczej > ja Tobie wspolczuje,i rozumiem.... zapomnijmy moje uwagi... Odpowiedz Link Zgłoś
xy2 Re: oddawanie moczu na trawnikach 13.07.05, 20:51 Krtysiu, ale powiedz tak z drugiej strony czemu wychodzac z domu zawsze mam miec ryzyko wdepniecia w psie gowno, dlaczego ma mnie budzic poteżny huk z domu sasiada z klatki obok, który słychac na drugim końcu miasta, wrzask dzieci... jest to straszne Odpowiedz Link Zgłoś
katja Re: oddawanie moczu na trawnikach 16.07.05, 00:52 Wszedzie za granica dzieci sikaja na trawie i pod drzewkami a takze pieski... Co do mowienia przez nos to jest bardzo elegancko. Ty "wicht - wicht" nie masz pochodzenia arytokratycznego tylko jestes z plebsu to nie umiesz mowic przez nos. Tak tez dzieje sie i za granica a w szczegolnosci we Francyji tam tez mowia przez nos a co dopiero Brytyjczycy, Olaboga! Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Re: oddawanie moczu na trawnikach 16.07.05, 01:08 xy2 napisała: > Krtysiu, ale powiedz tak z drugiej strony czemu wychodzac z domu zawsze mam > miec ryzyko wdepniecia w psie gowno, dlaczego ma mnie budzic poteżny huk z domu sasiada z klatki obok, który słychac na drugim końcu miasta, wrzask dzieci... > jest to straszne Ale lepsze od ryzyka wdepnięcia w np. minę talerzową albo od huku granatu, nie...? Przeciez zawsze może byc gorzej:) Odpowiedz Link Zgłoś
r.richelieu Re: Polski styl 16.07.05, 01:44 Osiedle dwudziestu domków, a każdy z domków na własne kopyto. Brzydko? A co to pana obchodzi, panie sąsiedzie. Płot 2,2, ile normy budowlane dopuszczają? Ile? Zaraz, zaraz, zrobię dokładnie tyle, odgrodzę się od barachła. Psa kupię, nikt mi nie wlezie, a wyprowadzać go będę na trawnik niczyj, ten koło pobliskego przystanku. Wspólny ten trawnik? Niech będzie, ale ja o niego dbać nie będę. Ale każdy z państwa powiedział, że nie będzie dbać o wspólną przestrzeń. A czy ja się o nią prosiłem? Syf mamy w Polsce, mówię panu, normalnie smród nie do zniesienia. Administracja mogłaby, panie, zrobić coś z tym trawnikiem. Tak, tylko że oni tam stołki grzeją za nasze pieniądze. Bo rząd mamy, panie, bardzo zły. Itd Odpowiedz Link Zgłoś
jotrope Re: Polski styl 18.07.05, 20:17 Moze nie jest to chec odgradzania sie od "barachla" tylko ochrona prywatnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
wykrywacz.klamcow Re: Polski styl 18.07.05, 21:07 Sek w tym, ze faktycznie ci ktorzy sie odgradzaja od innych wyprowadzaja zwierzaki na wspolne (pardon, niczyje) trawniki. Albo porzucaja swoje smieci na ulicach bo szkoda im kasy na wykupienie kosza od firmy komunalnej. I ciesza sie, ze sa odgrodzeni od tych syfiarzy co to brudza... Odpowiedz Link Zgłoś
jotrope Re: Polski styl 18.07.05, 21:10 Jak to wykupic kosz ? To nie jest obowiazkowo przydzielany przez miasto ? Odpowiedz Link Zgłoś
wykrywacz.klamcow Re: Polski styl 18.07.05, 21:12 Jesli masz wlasny dom, to za wywoz smieci musisz zaplacic. grosze, ale jednak. Taniej jest wyrzucic na skrzyzowaniu jadac do pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Polski styl 18.07.05, 21:12 No nie wiem, czy grosze. Ja płacę około 16 złotych raz na 2 tygodnie za 1 pojemnik. Odpowiedz Link Zgłoś
wykrywacz.klamcow Re: Polski styl 18.07.05, 21:14 Uwazasz ze to duzo? Tyle co bilet do kina. Dwa kina na miesiac odzalujesz chyba? Majac wlasny dom... Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Polski styl 18.07.05, 21:22 Co ma wspólnego "Majac wlasny dom..."? Oczywiście, że odżałuję, wszak płacę. Tyle, że nie są to "grosze". Odpowiedz Link Zgłoś
wykrywacz.klamcow Re: Polski styl 18.07.05, 21:25 > Co ma wspólnego "Majac wlasny dom..."? To ze aby kupic/wybudowac dom, trzeba dysponowac sumami przy ktorych 32zl/miesiac to wlasnie "grosze". Przynajmniej w moim odczuciu. Mnie nie stac na kupno domu, a jednak uwazam ze 32zl to kwota "groszowa" (moze dlatego nie stac mnie na dom? :"P) Szczerze mowiac, nie wiem jaki procent czynszu pozera wywoz smieci np. u mnie. Ale tez place. Odpowiedz Link Zgłoś
baba2005 Re: Polski styl 18.07.05, 21:33 Szczerze mowiac, nie wiem jaki procent czynszu pozera wywoz smieci np. u mnie. To jest podobna kwota. Oczywiscie roznie sie to ma w zaleznosci od tego, czy mieszkasz w budynku spoldzielczym czy np. prywatnym. W kazdym razie roznice sa niewielkie. Tez uwazam, ze "dbanie" o czystosc, jakie tutaj zaprezentowano, to czysta nomen omen hipokryzja. ;) p.s. Czesc Kwieto :) Odpowiedz Link Zgłoś
wykrywacz.klamcow Re: Polski styl 18.07.05, 21:37 > p.s. Czesc Kwieto :) Witam :") Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Polski styl 18.07.05, 21:57 dom mozna miec po rodzicach)) toz nie mówię, że nie płacę te 32 złote to za 2 pojemniki miesięcznie, jesli jest cos więcej (większe porządki itp) suma odpowiednio się zwieksza. poza tym nie wyrzucisz starego mebla, czy innych wiekszych rzeczy, w tym celu gromadzi je sie i raz na jakis czas trzeba zamówic kontener, który kosztuje juz kilkaset złotych Odpowiedz Link Zgłoś
baba2005 Re: Polski styl 18.07.05, 21:59 Tez zamawiamy :) Ale to sie rozklada na kilka kamienic i nadal pozostaje kwota rzedu kilkanascie PLN ;) No i jest w miare czysto :) Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Polski styl 18.07.05, 22:04 no własnie, u mnie sie nie rozkłada) dlatego piszę, że dla mnie nie są to grosze Odpowiedz Link Zgłoś
baba2005 Re: Polski styl 18.07.05, 22:06 To dzialaj, zeby sie rozlozylo ;) Po co Ci caly kontener ??? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Polski styl 18.07.05, 22:09 taaaa, ostatnio załadowałam cały z czubem, myslisz, że taki kontener to bógwico?) Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Polski styl 18.07.05, 22:15 Poważnie mówiąc, to odkąd mieszkam w "domku z ogródkiem" dotarło do mnie, co to znaczy "problem smieci". Aktualnie mam ze 2 metry sześcienne makulatury, mnóstwo słoików, flaszek, 2 worki starej odziezy, nie licząc innych gratów, których nie kładzie sie do małego w sumie pojemnika, bo oszczędza się w nim miejsce. Pól albo lepiej kontenera. A teraz popatrz - nie wolno palić w miastach skoszonej trawy ani liści - to byłby już 1 pojemnik tygodniowo więcej. i tak dalej). Odpowiedz Link Zgłoś
baba2005 Re: Polski styl 18.07.05, 22:21 A gdzie mieszkasz ? Nie odpowiadaj, pytanie jest retoryczne, bo: Jesli sa pojemniki na surowce wtorne, to smieci redukuja sie co najmniej o polowe :) Stara odziez rowniez odnosi sie do specjalnych pojemnikow. Jedynie duzy remont generuje wieksza ilosc odpadow - ale wtedy trzeba pewnie koszt wywozu wkalkulowac w cene remontu :) p.s. co do lisci i trawy nie wypowiadam sie, bo temat mi nieznany, choc slyszalam cos na temat kompostu :) Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Polski styl 18.07.05, 22:23 Heh)) no dobra, dajmy spokój, naprawdę sama sobie na złośc nie dokładam kosztów )) ale przynajmniej wiem, co to sa śmieci i zrozumiałam ich wymiar globalny)) Odpowiedz Link Zgłoś
malvvina Re: Polski styl 18.07.05, 23:07 alkohol wszedzie (piwo ! fuj) kompleksy wszelkiego typu "dramaturgia" zycia codziennego zarcie bez ladu i skladu o kazdej godzinie od lodow po frytki - balagan w tym jak licho snobizm na glinianych nogach ta tendencja do martyrologii wciaz i wciaz dumni z czegos jestesmy ? dumni nie butni nie zadufani no faktycznie fatalne akcenty w jezyku i nosowanie na calosc najlepiej to ta babka kolorowa (mulatka, murzynka ?)z chanelu meteo mowi ;-) polish styl of life to wciaz : jak kupic najlepsze i najtansze kafelki Zapomnialam : kultura (rozumiem przez to sztuke a nie sposob przechodzenia przez jezdnie) sie zgubila pluf bum tzn w porownaniu z przeszloscia a nie z innymi krajami (bo tu i tak pl wypada lepiej) obsesja : jak zrobic forse (pewnie noca na maszynce) styl ? ogolny ? no...sredni Odpowiedz Link Zgłoś
baba2005 Re: Polski styl 18.07.05, 23:13 Malwinko, my tu o odpadach, a Ty tak wysoko mierzysz... ;))) p.s. A piwo akurat lubie - Ty nie? ;) Do reszty sie nie ustosunkuje: kafelkow nie kupuje, mulatek na meteo nie ogladam... O co Ci chodzi ??? ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
malvvina Re: Polski styl 19.07.05, 00:03 a bo ja wim tak se napisalam co mi do glowy przyszlo a ze blubry ? no coz polka tyz jestem ;-) > O co Ci chodzi ??? ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
wykrywacz.klamcow Re: Polski styl 18.07.05, 22:15 Nie przesadzaj, jak robilem remont z wywaleniem polowy scian, zrywaniem podlog itp. to wywiozlem tylko dwa kontenery gruzu. 200zl za sztuke Odpowiedz Link Zgłoś
wykrywacz.klamcow Re: Polski styl 18.07.05, 22:17 Warszawa, myslalem ze tu drogo? Odpowiedz Link Zgłoś
wykrywacz.klamcow Re: Polski styl 18.07.05, 22:13 > dom mozna miec po rodzicach)) Wtedy i troche kasy tez sie ma po rodzicach :") > te 32 złote to za 2 pojemniki miesięcznie, jesli jest cos więcej (większe > porządki itp) suma odpowiednio się zwieksza. Owszem. Ja place ryczalt, bede musial sprawdzic ile zajmuja smieci. Mysle ze sporo... > poza tym nie wyrzucisz starego mebla, czy innych wiekszych rzeczy, w tym celu > gromadzi je sie i raz na jakis czas trzeba zamówic kontener, który kosztuje > juz kilkaset złotych Tak samo jak w bloku, do smieci "gabarytowych" trzeba zamawiac kontener na wlasna reke. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Polski styl 18.07.05, 22:18 > Wtedy i troche kasy tez sie ma po rodzicach :") Nie rozumiem, co sugerujesz. > > > Tak samo jak w bloku, do smieci "gabarytowych" trzeba zamawiac kontener na > wlasna reke. Mieszkałam kiedys w bloku i wiem, jak to wyglada. Jak masz do wyrzucenia stary fotel, zamawiasz kontener za 200 złotych? > > Odpowiedz Link Zgłoś
wykrywacz.klamcow Re: Polski styl 19.07.05, 21:22 > > Wtedy i troche kasy tez sie ma po rodzicach :") > > Nie rozumiem, co sugerujesz. Rzadko sie zdarza, ze ktos kto ma dom nie ma pieniedzy na jego utrzymanie. To przypadki ekstremalne... Przynajmniej jesli mowimy o podmiejskich dzielnicach duzych miast. > Mieszkałam kiedys w bloku i wiem, jak to wyglada. > Jak masz do wyrzucenia stary fotel, zamawiasz kontener za 200 złotych? Jesli jest to jeden fotel, czekam az zarzadca zamowi kontener dla wszystkich mieszkancow. Mniej wiecej raz na pol roku dzieje sie cos takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Polski styl 19.07.05, 22:23 > > Rzadko sie zdarza, ze ktos kto ma dom nie ma pieniedzy na jego utrzymanie. To > przypadki ekstremalne... Przynajmniej jesli mowimy o podmiejskich dzielnicach > duzych miast. Przeciez mam na utrzymanie domu, ale nie po rodzicach (sama żałuję) )) Jak Ty to wykombinowałeś, że nie mam?) > > Jesli jest to jeden fotel, czekam az zarzadca zamowi kontener dla wszystkich > mieszkancow. Mniej wiecej raz na pol roku dzieje sie cos takiego. > No to tak, jak i ja. Raz na rok zarządca (czyli ja) zamawia kontener). > Odpowiedz Link Zgłoś
wykrywacz.klamcow Re: Polski styl 19.07.05, 22:37 > Przeciez mam na utrzymanie domu, ale nie po rodzicach (sama żałuję) )) > Jak Ty to wykombinowałeś, że nie mam?) napisalas "mozna miec dom po rodzicach" jako odpowiedz na to, ze jak sie ma dom to sie ma pieniadze :"). > No to tak, jak i ja. Raz na rok zarządca (czyli ja) zamawia kontener). No widzisz. I moj kontener tez jest wkalkulowany w moj czynsz, niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Polski styl 19.07.05, 22:44 > > napisalas "mozna miec dom po rodzicach" jako odpowiedz na to, ze jak sie ma dom > > to sie ma pieniadze :"). Aha. To ja chyba nie zrozumiałam (jak zwykle). > > > No to tak, jak i ja. Raz na rok zarządca (czyli ja) zamawia kontener). > > No widzisz. I moj kontener tez jest wkalkulowany w moj czynsz, niestety... No przeciez wiem) Problem śmieci bywa fascynujący ... > > Odpowiedz Link Zgłoś
wykrywacz.klamcow Re: Polski styl 20.07.05, 08:01 > Problem śmieci bywa fascynujący ... Bardziej: absorbujacy :") Odpowiedz Link Zgłoś
r.richelieu Re: Polski styl 19.07.05, 22:34 kto pierwszy postawi 2-metrowy mur, ten winien wszęcia podejrzliwości sąsiedzkiej. Jeśli odgradza się znaczy ma coś do ukrycia, albo do ukradzenia. Jeśli odgradza się od sąsiadów takim murem to stosunki z tym sąsiadem w większości wypadków uleają pogrorszeniu. Jeśli zbyt długo będzie sam z takim ogrodzeniem to społeczność sąsiedka może dać mu w popalić przy najbliższej okazji, np. kiedy wyjedzie na wczasy. Jeśli całe osiedle zostanie zamknięte za murem, ot gated communities, w Warszawie już 200, to okoliczne społeczności szlag będzie trafiał na widok tego wyobrażanego bogactwa. Mur nie jest ochroną prywatności, bo dziecko przez niego przejdzie, jest natomiast zarzewiem mnóstwa konfliktów w mikroskali. Szkoda, że nadal zapewnia poczucie bezpieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
andy_b Re: Polski styl 18.07.05, 22:17 jotrope napisała: > Czy istnieje cos takiego jak polski styl zycia ? Pewnie. To wieczne niezadowolenie, skrzywienie i narzekanie, patrzenie na innych wilkiem i warczenie kiedy się odezwą. To kłamanie, oszukiwanie, kręcenie, robienie na lewo i kantowanie do którego zachęcają lata tradycji i idiotyczne przepisy państwowe, tak idiotyczne, że żyć by się nie dało w zgodzie z nimi. Ale to nie jest polski styl życia. To styl życia polactwa. Polactwo (termin wprowadzony i bezbłednie opisany przez Rafała A. Ziemkiewicza) to obecnie większość mieszkańców tego kraju. Polaków jest jak na lekarstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
drak62 Re: Polski styl 19.07.05, 09:23 Polska -podobnie jak inne kraje -jest dosyć zróżnicowana. Nie ma jednolitego stylu. Aczkolwiek mamy tendencje do narzekania i widzenia wszystkiego w czarnych barwach. Koncentrujemy sie na trzeciorzędnych sprawach i roztrząsamy przeszłość. Sa regiony (były zabór niemiecki, pruski i austriacki) które (zwlaszcza na prowincji) są zadbane i charakteryzują się większą gospodarnością. Natomiast ziemie byłego zaboru rosyjskiego przypominają bardziej to co możemy zaobserwować na prowincji Rosyjskiej czy Ukraińskiej-większe zaniedbania i bałagan. Odpowiedz Link Zgłoś