Dodaj do ulubionych

Odczuwanie przynaleznosci narodowej ...

28.07.05, 21:20
wytlumaczcie prosze mnie ciemnemu co to jest takiego narodowosc bialoruska ?
Trzy czwarte tych ludzi nosi polskie nazwiska, swiadomosc bycia czyms
absolutnie odrebnym od polskosci czy rosyjskosci jest bardzo nikla ...
kto i kiedy (i w jakim celu) stworzyl Republike Bialoruska ? jak to widzicie
w kontekscie czucia sie Polakiem, z naszym Gnieznem, Piastami, Grunwaldami,
Sobieskimi, Chopinami, Adasiami etc ...
Imagine.
Obserwuj wątek
    • alaaa6 Re: Odczuwanie przynaleznosci narodowej ... 28.07.05, 21:33
      imagiro napisał:

> wytlumaczcie prosze mnie ciemnemu co to jest takiego narodowosc bialoruska ?
      > Trzy czwarte tych ludzi nosi polskie nazwiska, swiadomosc bycia czyms
      > absolutnie odrebnym od polskosci czy rosyjskosci jest bardzo nikla ...
      > kto i kiedy (i w jakim celu) stworzyl Republike Bialoruska ? jak to widzicie
      > w kontekscie czucia sie Polakiem, z naszym Gnieznem, Piastami, Grunwaldami,
      > Sobieskimi, Chopinami, Adasiami etc ...
      > Imagine.

niewiemy,
      a co masz przeciwko temu?

Niemcy tez moga o Danzig zapytac;((

mam tu cos dla Ciebie...

www.szczescie.sites.pl/
      ale nie zwiazane z tematem ..sorki..
      • imagiro Re: Odczuwanie przynaleznosci narodowej ... 28.07.05, 21:42
        oho, zaczyna sie .... ja nie mam nic PRZECIWKO, pytam sie tylko ... jeszcze
        jeden temat tabu ? zaraz mnie nazwiesz bialorusofobem ? to nie watek o Niemcach
        i ja niczego sobie nie roszcze ... PYTAM
        Imagine.
        • alaaa6 Re: Odczuwanie przynaleznosci narodowej ... 28.07.05, 21:45
          imagiro napisał:

> oho, zaczyna sie .... ja nie mam nic PRZECIWKO, pytam sie tylko ... jeszcze
          > jeden temat tabu ? zaraz mnie nazwiesz bialorusofobem ? to nie watek o
          Niemcach
          > i ja niczego sobie nie roszcze ... PYTAM
          > Imagine.

sa pytania na ktore nie ma odpowiedzi...
          To nie temat tabu,ale taki ktory moze awanture rozpetac,jestesmy przygotowani
          na awantury?
          i nie krzycz,ja jestem glupia ale nie jestem glucha..
          • imagiro Re: Odczuwanie przynaleznosci narodowej ... 28.07.05, 21:48
            nie interesuje mnie czy to wywola awanture czy nie ... lubie zdefiniowane
            peryferia mojej egzystencji ... cenia twoja otwartosc ale nie nazywaj sie
            glupia w mojej obecnosci ...
            • alaaa6 Re: Odczuwanie przynaleznosci narodowej ... 28.07.05, 21:51
              imagiro napisał:

> nie interesuje mnie czy to wywola awanture czy nie ... lubie zdefiniowane
              > peryferia mojej egzystencji ... cenia twoja otwartosc ale nie nazywaj sie
              > glupia w mojej obecnosci ...

kokietowalam...
              mysle ze tymi dobrami kultury narodowej mozna sie cieszyc,bez okreslania kto
              bardziej ma do tego prawo "spadku"

Jest duzo spraw ktore ,ze wzgledow politycznych kazano nam zrozumiec...
              • imagiro Re: Odczuwanie przynaleznosci narodowej ... 28.07.05, 21:59
                mozna i tak jak mowisz ... ale wez dla przykladu Czeczencow ... u nich poczucie
                swiadomosci narodowej, odrebnosci i w konsewkwecji walki o niezaleznosc jest
                bardzo silne ... mysle, ze gdyby jutro Bialorus wciagnieto do ZBIR-u nikt by
                sie tym specjalnie nie przejal na na tych terenach ... czy to o czyms nie mowi ?
                Imagine.
                • xy2 Re: Odczuwanie przynaleznosci narodowej ... 28.07.05, 22:02
                  powiedziałabym, ale mam obawy, ze ktos nazwie mnie ku.. i obdarzy innymi
                  epitetami
                • wykrywacz.klamcow Re: Odczuwanie przynaleznosci narodowej ... 28.07.05, 22:03
                  > mysle, ze gdyby jutro Bialorus wciagnieto do ZBIR-u nikt by
                  > sie tym specjalnie nie przejal na na tych terenach ...

A na jakiej podstawie te wnioski?
                  • imagiro Re: Odczuwanie przynaleznosci narodowej ... 28.07.05, 22:12
                    mam takiego czuja ... i ty dobrze wiesz, ze Bialorusini dawno by powstali
                    przeciwko rusyfikacji, gdyby ich poczucie swiadomosci narodowej bylo choby w 50
                    procentach polskiego ...
                    • xy2 tam nie ma ropy nt. 28.07.05, 22:13
                    • wykrywacz.klamcow Re: Odczuwanie przynaleznosci narodowej ... 28.07.05, 22:33
                      Wiesz, jeden z moich wykladowcow opowiadal anegdotke o managerze ktory "mial czuja" i podpisywal
                      umowy nie kalkulujac czy mu sie to oplaca (a traf chcial, ze dawal ceny ponizej kosztow). W dosc
                      krotkim czasie dzieki swojemu "czujowi" puscil firme z torbami.
                      Byloby smiesznie, gdyby nie to ze rzecz dziala sie naprawde a firma byla jedna z polskich stoczni :/

> i ty dobrze wiesz, ze Bialorusini dawno by powstali
                      > przeciwko rusyfikacji, gdyby ich poczucie swiadomosci narodowej bylo choby w 50
                      > procentach polskiego ...

Powtorze jeszcze raz - nie oceniaj narodu tylko i wylacznie na podstawie wlasnego "czuja".
                      Znasz chociaz jednego Bialorusina?
                      Rozmawiales z jakims na temat jego poczucia narodowosci?
                      Bialorusini by powstali... czesi, slowacy jakos nie powstawali, mimo znacznie wiekszych tradycji. A tak
                      sie sklada, ze bialorusini maja podobny jezyk do rosyjskiego, wiec "rusyfikacja" u nich moze wygladac
                      tak jak rozmowa kaszuba z goralem - beda roznice ale czy na pewno istotne?

Jesli zas idzie o to co tam teraz sie dzieje - to rzecz dosc skomplikowana. Pogadaj sobie z jakims
                      Bialorusinem na ten temat, moze Ci co nieco wyjasni.
                      • xy2 Re: Odczuwanie przynaleznosci narodowej ... 28.07.05, 22:37
                        jedno jest niekwestionowane, nie jest to światły naród

są jednostki, jednak jest ich bardzo mało
                        • wykrywacz.klamcow Re: Odczuwanie przynaleznosci narodowej ... 28.07.05, 22:55
                          > jedno jest niekwestionowane, nie jest to światły naród

To samo moglbym powiedziec np. o mieszkancach USA...
                          I jakie to ma znaczenie?
                          • imagiro Re: Odczuwanie przynaleznosci narodowej ... 28.07.05, 23:03
                            znaczenie takie, ze przyznalbym ci racje .... wiec ?
                            • xy2 Re: Odczuwanie przynaleznosci narodowej ... 28.07.05, 23:04
                              bez dogmatu nie zrozumie..
    • xy2 Re: Odczuwanie przynaleznosci narodowej ... 28.07.05, 21:41
      Adasiowi Litwa była blizsza, Chopinowi nie wiem czy nie Francja..

Lwów tez był polski

ja tam nie mam zapędów patriotycznych, tam dobrze gdzie mnie jest dobrze, jakos
      wcale nie jestem dumna z tego powodu, że jestem Polka ani nie mam na tym tle
      kompleksów
      • imagiro Re: Odczuwanie przynaleznosci narodowej ... 28.07.05, 21:42
        nie o to pytalem kochanie ...
        • xy2 Re: Odczuwanie przynaleznosci narodowej ... 28.07.05, 21:45
          megalomania pewnej grupy, to wszystko, chęć bycia państwem niezależnie czy
          silnym, czy słabym.

co masz w Hiszpanii? tam jest nieco inaczej, jedak cel przyświeca ten sam
          • imagiro Re: Odczuwanie przynaleznosci narodowej ... 28.07.05, 21:50
            panstwo jest czyms innym od narodowosci .... jest bez watpienia panstwo
            bialoruskie ... jak wyglada ta narodowosc i jej swiadomosc ( w tym przede
            wszystkim historyczna) ?
            Imagine.
            • xy2 Re: Odczuwanie przynaleznosci narodowej ... 28.07.05, 21:55
              historycznie.., nie do mnie pytanie, bo kiepsko stoje z historia. jak poczytam
              to chętnie odpowiem, ale teraz nie czuje sie absolutnie na siłach
            • yoosh Re: Odczuwanie przynaleznosci narodowej ... 28.07.05, 21:59
              Najlepiej byloby zapytac o to Bialorusinow.My Polacy mozemy najwyzej
              domniemywac .Nie nam osadzac czyjas narodowosc i swiadomosc.Nie bedzie to ani
              prawdziwe ani uczciwe.
              • imagiro Re: Odczuwanie przynaleznosci narodowej ... 28.07.05, 22:03
                tu nie chodzi o ocenianie widziane jako ponizanie ... chodzi o zwykla analize.
                co z tym zrobi podly czlowiek, tego nie wiem ... ale wolno nam myslec i
                zastanawiac sie .... nie uciekajmy od tego. Chrystus tez nauczal by nie sadzic
                innych by samemu nie byc sadzonym a jednak mowil : "nie grzesz wiecej", tym
                samym wystawiajac laurke ...
                Imagine.
                • yoosh Re: Odczuwanie przynaleznosci narodowej ... 28.07.05, 22:22
                  Dajmy ludnosci zamieszkujacej dany kraj prawo do samostanowienia i
                  samookreslenia.Co z tym zrobia-ich sprawa.Może zgina,moze zwycieza,moze zostana
                  wcieleni do sasiada-sami poniosa konsekwencje.
                  A Ukraina?
                  Mozna miec swiadomosc narodowa a nie stanowic panstwa-tybetanczycy.
                  • imagiro Re: Odczuwanie przynaleznosci narodowej ... 28.07.05, 22:31
                    widze, ze nie rozumiesz o co mi chodzi ... niech sobie tam mieszkaja i rzadza
                    sie jak chca ... jedyna sila jaka im jednak to moze uniemozliwic jest wlasnie
                    brak swiadomosci narodowej ... Tybetanczycy doczekaja sie swego dnia, Czeczency,
                    Kurdowie i inni ... obawiam sie ze Bialorusini nie zdaja sobie sprawy z tego ze
                    maja szanse jakiej nigdy nie mieli w historii ... a dlaczego ? bo tego az tak
                    bardzo nie pragna ... a dlaczego ? ze wzgledu na niska swiadomosc narodowa ...
                    Wiedzialem ze w koncu ktos zapyta o Ukraine ... w moim odczuciu Ukraincy
                    maja o wiele wieksze poczucie odrebnosci narodowej niz Bialorusini ... ale
                    jeszcze stulecia uplyna (pomijajac 2012) zanim zrzuca z siebie
                    ciezar "pokrewienstwa" z Rosjanami ...
                    • wykrywacz.klamcow Re: Odczuwanie przynaleznosci narodowej ... 28.07.05, 22:36
                      Pytam jeszcze raz: na jakiej podstawie wmawiasz Bialorusinom "niska swiadomosc narodowa"?
                      O czuju juz slyszalem, a jakies konkrety? Przyklady?
                      • imagiro Re: Odczuwanie przynaleznosci narodowej ... 28.07.05, 22:45
                        nie ignoruj czuja wykrywaczu ... to czasami znacznie wiecej niz wiedza na dany
                        temat ... spytaj kobiet, one doswiadczaja tego fenomenu czesciej od nas ...
                        a przyklady ? hm ... lata nauki historii w szkolach, uniwersytetach ...
                        nie ciekawi cie, dlaczego podobnego pytania nie zadalem o Czeczeni, o Baskach,
                        a nawet o Ukrainie ?
                        • wykrywacz.klamcow Re: Odczuwanie przynaleznosci narodowej ... 28.07.05, 22:56
                          Nie, ciekawi mnie dlaczego zadales to pytanie akurat o Bialorusi.
                          Akurat w momencie kiedy u nich najwiecej sie dzieje, tyle ze niejako "podskornie" (patrz artykul o
                          podziemnym liceum)
                          • imagiro Re: Odczuwanie przynaleznosci narodowej ... 28.07.05, 23:02
                            to mnie zawsze fascynowalo, teraz jakos tak "podeszlo pod skore" ...
                            Andrzej Kmicic ....
    • wykrywacz.klamcow Re: Odczuwanie przynaleznosci narodowej ... 28.07.05, 22:02
      Tak po prawdzie, to Adas (Mickiewicz) mowil po Bialorusku wlasnie :")
      Wiec nie taki do konca on "nasz".

Brak panstwa Bialoruskiego o niczym nie swiadczy, Polski tez dosc dlugo nie bylo (zabory) a jednak
      ludzie czuli sie Polakami.

Poczucie odrebnosci narodowej w tych ludziach jest silne, wierz mi. To nie jest tak, ze ktos stworzyl
      panstwo, nazwal je Bialorusia i powiedzial jego mieszkancom ze maja od dzisiaj taka a taka
      narodowosc. Ten proces idzie od drugiej strony.

Popatrz sobie chocby na Lemkow.
      • imagiro Re: Odczuwanie przynaleznosci narodowej ... 28.07.05, 22:09
        czyli chcesz powiedziec, ze jakies 500 lat temu, moze 800, a moze i 1000,
        dokonano jakiegos rozbioru Bialorusi, wymazano ja z mapy Europy i Rosja
        Sowiecka wspanialomyslnie odtworzyla ten narod dajac im wlasna flage i
        reprezentanta w ONZ ? Kiedy i gdzie istnialo panstwo w ramach ktorego istniala
        narodowosc bialoruska ? pokaz mi w porownaniu do Rzplitej, Wegrow, Czechow czy
        Litwinow ....
        • wykrywacz.klamcow Re: Odczuwanie przynaleznosci narodowej ... 28.07.05, 22:26
          Nie zrozumiales.

Chce powiedziec, ze poczucie narodowosci to troche cos innego niz panstwo zamkniete w jakichstam
          granicach.
          Postaw sobie np. Grecje, albo cesarstwo Rzymskie, ktorych historia siega dlugo p.n.e i Polske,
          powstajaca dopiero u shcylku X w. Co moglby pomyslec Grek lub Rzymianin w odniesieniu do
          powstajacego panstwa Polskiego? Dokladnie to samo co Ty myslisz o Bialorusinach - "po cholere oni sie
          upieraja przy tym panstwie, ich swiadomosc narodowa jest bardzo nikla, powinni zostac wcieleni do
          starszego tradycjami o ponad wiek Cesarstwa Niemieckiego... Panstwo Polskie to sztuczny i
          niepotrzebny twor"

Zwrocilem Ci uwage na Lemkow - oni rowniez nie mieli nigdy swojego panstwa. Ale ich poczucie
          odrebnosci kulturowej bylo na tyle silne, ze przestraszeni Polacy zorganizowali akcje "Wisla".

Podobnie jest np z Kaszubami, gdzie mowi sie ze gwara kaszubska powinna byc traktowana jako
          odrebny i pelnoprawny jezyk.

Innymi slowy, procesy tworzenia sie narodow nie wszedzie przebiegaly rownoczesnie. Natomiast nie
          widze powodu by dziwic sie, ze jakas grupa kulturowa wyksztalcila w sobie na tyle silna wiez, by moc
          okreslic sie odrebnym narodem.
          • xy2 Re: Odczuwanie przynaleznosci narodowej ... 28.07.05, 22:29
            mowa ojczysta.. niesamowite. spojrz na Holendrów, ile oni maja dialektów, a nie
            są wielkim państwem..
          • imagiro do wykrywacza 28.07.05, 22:40
            wykrywaczu, swiadomosc narodowa to nie slupki graniczne, to morze przelanej
            krwi za te slupki ... moznaby dla experymentu, na granicy polsko-czesko-
            slowackiej utworzyc pas 5-cio kilometrowy po jednej i po drugie stronie
            obecnej granicy i stworzyc panstwo Republika CzePol ... ci ludzie, ich
            przodkowie mieszkali tam od stuleci, ale nikt nie toczyl wojen o ten 10-cio
            kilometrowy pas, nikt nie pisal ksiazek o pieknie jezyka Czepolskiego, nikt
            nie wysylal ambasadorow czepolskich do Londynu itp. itd ... czym wiec jest
            swiadomosc ludzi w Czepolu ... jedni wola Zywca, drudzy Pilznera ale zaden z
            nich nie chce nawet stworzyc czegos takiego jak Pilzywca ... czyli czegos
            odrebnego ... czy rozumiesz o czym mowie, wykrywaczu ?
            Imagine.
            • xy2 Re: do wykrywacza 28.07.05, 22:42
              a nie mówiłam ze cola za rope

po co walczyc? no po co:)
            • wykrywacz.klamcow Re: do wykrywacza 28.07.05, 22:54
              No widzisz, a Bialorusini chca stworzyc Bialoruskie piwo, i uzywac jezyka Bialoruskiego. Wlasnie o tym
              mowimy.

Poczytaj sobie (niestety jeden tekst jest w archiwum, platnym)

serwisy.gazeta.pl/df/1,34471,2503544.html
              serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,2470687.html
              Rzecz dotyczy podziemnego liceum bialoruskiego, gdzie naucza sie (mimo sprzeciwu wladz) historii
              Bialorusi i w jezyku Bialoruskim.
              Przypomina Ci to cos moze?

Wlasnie o to tu chodzi - o to ze Bialorusini chca mowic po Bialorusku i chca nazywac sie Bialorusinami.
              Tak samo jak Polacy chca mowic po Polsku i nazywac sie Polakami. To czy chca tego od lat 5, 50, 500
              czy 5000 nie ma zadnego znaczenia.
              • xy2 Re: do wykrywacza 28.07.05, 22:55
                Heineken nie chce zainwestować, a to pech...:)
              • imagiro Re: do wykrywacza 28.07.05, 23:00
                to ze ktos chce mowic po amerykansku i nazywac sie amerykaninem nie oznacza,
                ze ten ktos ma ku temu jakies naturalne, historycznie uwarunkowane podstawy ...
                spojrz na mnie ... jak spiewaja hymn amerykanski na jakiejkolwiek imprezie,
                wstaje z nimi, ale reki sobie nie klade na sercu, nie spiewam i ogolnie rzecz
                biorac mam to gdzies ... a dlaczego ? bo moj tato byl w Dreznie podczas
                bombardowania a nie w Pearl Harbour ... jak wiec widzisz, to ze dla kogos
                stworzy sie enklawe, nie oznacza, ze ta enklawa wykreuje swiadomosc narodowa ...
                Imagine.
                • xy2 Re: do wykrywacza 28.07.05, 23:02
                  a jak śpiewają poski hymn narodowy, stajesz na baczność:)
                  obudzisz sie w srodku nocy i baczność:P
                  • imagiro Re: do wykrywacza 28.07.05, 23:04
                    polski hymn jest jedynym, ktory mnie wzrusza ... tak juz pozostanie
                    • xy2 Re: do wykrywacza 28.07.05, 23:05
                      a mnie szabla nie wzrusza, w ogóle i nic na to nie poradze
                    • wykrywacz.klamcow Re: do wykrywacza 28.07.05, 23:07
                      > polski hymn jest jedynym, ktory mnie wzrusza ... tak juz pozostanie

A wlasciwie czemu?

Tylko dlatego ze ktos kiedys stwierdzil ze taka piosenka jest ladna?
                      Przeciez to narzucona piesn, skomponowana pod konkretne zamowienie a nastepnie odgornie wybrana
                      przez pewnego generala na hymn.
                      Dlaczego wiec wzrusza?
                      • imagiro Re: do wykrywacza 28.07.05, 23:08
                        ciebie sie pytam wykrywaczu ....
                        • wykrywacz.klamcow Re: do wykrywacza 28.07.05, 23:12
                          Ale to Ciebie wzrusza, nie mnie
                          Wiec?
                          • imagiro Re: do wykrywacza 28.07.05, 23:16
                            wiec ty nie masz swiadomosci narodowej ...
                            • wykrywacz.klamcow Re: do wykrywacza 28.07.05, 23:17
                              Byc moze.
                              Ty natomiast mowisz o jej braku u Bialorusinow.

Jaka jest roznica miedzy Toba, wzruszonym przy hymnie Polskim, a Bialorusinem, wzruszonym przy
                              hymnie Bialoruskim?
                              Hmm?
                              • imagiro Re: do wykrywacza 28.07.05, 23:22
                                40 milionow jest takich jak ja ... i chocby 200 lat kazano nam spiewac Heil
                                Hitler, to powrocimy do Mazurka ... mam znowu czuja, ze hymn bialoruski moznaby
                                zastapic bez specjalnych przeszkod rosyjskim ...
                                • wykrywacz.klamcow Re: do wykrywacza 28.07.05, 23:39
                                  > mam znowu czuja, ze hymn bialoruski moznaby
                                  > zastapic bez specjalnych przeszkod rosyjskim ...

A pytales Bialorusinow, co na ten temat sadza?
                                  Znowu odsylam do linka:

www.bialorus.pl/index.php?pokaz=nurty_kultury&&Rozdzial=kultura
                                  Wlasciwie powinienem Ci dzekowac... nie wiedzialem np. ze Polska dokonala rozbioru Bialorusi w XX-
                                  leciu miedzywojennym...
                • wykrywacz.klamcow Re: do wykrywacza 28.07.05, 23:05
                  Jezzzzuuuuu....
                  Zrozum wreszcie, ze korzenie powstawania Bialorusi i poczucia Bialoruskosci siegaja znacznie glebiej
                  niz powolanie do zycia Republiki Bialoruskiej...
                  I ze to nie jest tak, ze ktos sobie wymyslil Bialorus i powiedzial "od dzis jestescie Bialorusinami, macie
                  taka a taka kulture, taki a taki jezyk, itd itp", tylko wlasnie odrebnosc kultury i jezyka, poczucie
                  przynaleznosci do pewnej grupy narodowej zaowocowalo powstaniem Bialorusi?

Podalem Ci przyklad z Polska - dlaczego nie dziwisz sie, ze w ogole powstalo cos takiego jak Panstwo
                  Polskie? Tylko dlatego ze ktos (pra-piast) stwierdzil ze stworzy enklawe ktora nazwie Polska a dalej
                  pojdzie juz z gorki?

No powiedz - czym rozni sie powstanie Polski od powstania Bialorusi?
                  • imagiro Re: do wykrywacza 28.07.05, 23:14
                    tysiacleciem sie rozni .... pokaz mi klienta, ktory walczyl o scalenie
                    Bialorusi ... kto jej bronil ... tak rodzily sie narodowosci opisujac swe
                    terytoria, broniac ich ... to o czym mowisz to jakis twor bez korzeni ...
                    wiesz dlaczego federalny rzad USA nigdy nie pozwolilby na secesje takiego np.
                    Teksasu ? Bo swiadomosc Teksanczyka (narodowa) to swiadomosc Amerykanina, a nie
                    lokalnego watazki roponosnego ...
                    • xy2 Re: do wykrywacza 28.07.05, 23:15
                      są świetni teksanczycy i jak to potrafia oddac obrazem, niesamowite
                    • wykrywacz.klamcow Re: do wykrywacza 28.07.05, 23:18
                      Przeczytaj sobie to, co podlinkowalem w poscie "troche kultury".
                      Potem dyskutuj. Oki?
            • yoosh Re: do wykrywacza 28.07.05, 22:57
              Ta swiadomosc narodowa opiewana w literaturze,za ktora nasze dziady i
              pradziady krew przelewali niedlugo o kant dupy rozbijesz.

Jaka jest tozsamosc narodowa dzieci,ktore urodzily sie w Polsce,wyjechaly do
              Szwajcarii,rodzice pracuja np.we Francji,mowia kilkoma jezykami,na studia
              pojada do UK,a potem osiedla sie np. w Australii.W europie juz duza czesc
              ludnosci zatraca poczucie swiadomosci narodowej,miesza sie wszystko w jednym
              wielkim tyglu,i przyjdzie czas na Bialorus.
              • xy2 Re: do wykrywacza 28.07.05, 22:59
                nie szargaj Kanta, on wątpił

a twórcy dziadów naród:)
              • imagiro Re: do wykrywacza 28.07.05, 23:05
                masz racje, ale bedziemy jeszcze w podziemiu czytywac Adasia ... GLOBALIZM and
                THE NEW WORL ORDER ... juz niedlugo ...
                • xy2 Re: do wykrywacza 28.07.05, 23:06
                  nie sądze, Europa to Europa, nie pozwoli sobie na to... mam nadzieje
                  • imagiro Re: do wykrywacza 28.07.05, 23:09
                    buahahahahahahahahahahahahahaha .... to sie dzieje na twoich oczach !!!!!!!!!
                    • xy2 Re: do wykrywacza 28.07.05, 23:14
                      wiem, ale... Europa przez duze E pozbyła sie pietna religii

niektóre kraje tez mogłyny, ale buszmeni sie brzydko mówiac wpie..ja i
                      zniechecaja do oswiecenia. wkurza mnie to, ale nie ma na to wpływu. cola ma
                      władze, nieważne, że i rdze zeżre...

nie powiem, lubie sie czasem jej napic
    • rybolog Re: Odczuwanie przynaleznosci narodowej ... 28.07.05, 22:55
      A wiesz ze to jest ciekawe? Ale nie z Bialorusinami...tylko z Polakami. Zalozmy,
      ze jutro byloby referendum o przylaczenie Polski, jako jednego ze stanow, w USA.
      Jak myslisz, jaka bylaby frekwencja i wyniki?
    • wykrywacz.klamcow Troche kultury... 28.07.05, 23:00
      tutaj:

www.bialorus.pl/index.php?pokaz=nurty_kultury&&Rozdzial=kultura

miedzy innymi o "naszym" Adasiu, ktory (jak wspomnialem) pisal w jezyku Bialoruskim.
    • fnoll historia! 28.07.05, 23:52
      Białoruś jest historycznie związana z Wielkim Księstwem Litewskim, a pośrednio
      z Polską - właśnie się dziś dowiedziałem, że "Bogurodzica" była hymnem WKL
      zanim przejęło ją królewstwo polskie - ale muszę to jeszcze zweryfikować...
      tylko jak? przeciętny polonista wie w temacie tyle tylko, co napisano w
      podręczniku... ludność Białorusi została schrystianizowana przez Kościół
      Wschodni, "upaństwowiona" przez Litwinów - te dwie kwestie stanowią o jej
      odrębności względem ludności uznawanej za "polską"
      • rybolog Re: historia! 29.07.05, 00:19
        Zeby nie bylo nieporozumien w dzisiejszym cywilizowanym swiecie...Polske powinno
        sie pozostawic Polakom, Litwe Litwinom, Bialorus terazniejszym Bialorusinom a
        Rosje i Czeczenie, Rosjaninom...

A Adas i tak Polakiem nie byl, tylko Litwinem, Milosz tez...nie przygarniajmy
        sobie wieszczow, wystarczy ze Francja przygarnela sobie Sklodowska...zreszta z
        jej przyzwoleniem. Ale i tak Polka byla, tego sie nie wyprze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka