joanna_1 08.12.02, 20:26 No własnie. Może ktoś z Was zna to określenie i kojarzy z jakimiś konkretnymi zaburzeniami? Czym sie charakteryzuje taka osobowość? Będę wdzięczna za komentarze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ismena Re: osobowość anankastyczna IP: *.waw.cdp.pl, / *.crowley.pl 08.12.02, 22:10 Osobowosc anankastyczna (obsesyjno-kompulsywna). Zaburzenie osobowosci charakteryzujace sie nadmierna dokladnoscia, watpliwosciami i ostroznoscia. Czlowiek jest nadmiernie pedantyczny i ulegly wobec konwencji spolecznych, jest sztywny i uparty, ma trudnosci w podejmowaniu decyzji. Czesto pojawiaja sie natarczywe i niechciane mysli lub impulsy. Odpowiedz Link Zgłoś
procesor Re: osobowość anankastyczna 08.12.02, 23:11 Sporo takich wokół nas. I nawet nie wiedzą że tak ich mozna ładnie nazwać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzena495 Re: osobowość anankastyczna IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 08.12.02, 23:14 No i co Joanno, czy to Ci coś dało? Po co zadajesz takie pytania? Masz egzamin z psychopatologii, czy co? Bo jeśli na forum szukasz diagnozy, to lepiej idź do psychoterapeuty. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_1 Re: osobowość anankastyczna 09.12.02, 13:25 Nie naruszyłam chyba żadnej Twojej intymnej sfery. Pytan zadałaś więcej niż ja. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_1 Re: osobowość anankastyczna 09.12.02, 13:22 Dziekuję Ismeno za konkretną odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
olt Re: osobowość anankastyczna 08.12.02, 23:52 coby polaczyc przyjemne z pozytecznym, przeczytaj lemowe "opowiesci o pilocie pirxie", konkretnie opowiadanie "ananke" ;-) pozdrawiam OLT Odpowiedz Link Zgłoś
procesor Re: osobowość anankastyczna 08.12.02, 23:59 To moze jeszcze i mitologie? :) Ale autorce chyba nie o to chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
olt Re: osobowość anankastyczna 09.12.02, 08:46 procesor napisała: > To moze jeszcze i mitologie? :) > Ale autorce chyba nie o to chodziło. ech, autorka chyba nie precyzuje o co jej konkretnie chodzilo... to podrzucam smaczny motyw literacki, a co mi tam ;-) OLT Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_1 Re: osobowość anankastyczna 09.12.02, 13:30 olt napisała: > ech, autorka chyba nie precyzuje o co jej konkretnie chodzilo... > to podrzucam smaczny motyw literacki, a co mi tam ;-) Czym się charakteryzuje osobowość anankastyczna innymi słowy co to jest osobowość anakastyczna - jak dla mnie brzmi to konkretnie, więc? Ale doceniam poczucie hunoru, chociaż w tej sprawie z motywów literackich skorzystać nie mogę :( Odpowiedz Link Zgłoś