Dodaj do ulubionych

trenerzy wg Hellingera

01.06.06, 16:58
Słyszała, ze na polskim grucie bardziej sprawdzaja sie "nasi". Może bardziej
czują nasze uwarunkowania, "ducha narodu"? ja brałam udział w warsztatach Uli
Sylwestrzak, Polki zamieszkałej w Niemczech. Podobało mi sie, ale nie mam
żadn3ej skaliporównawczej. W warsztatach przeważały zdecydowanie kobiety. Czy
ktos jeszcze mógłby podzielić się wrażeniami z ustawień?
Obserwuj wątek
    • freezoner Re: trenerzy wg Hellingera 05.06.06, 08:51
      Uczestnictwo w ustawieniach metodą Hellingera dało mi jasny obraz tego, co
      dzieje się między moimi rodzicami i z czego to wynika. Prowadzące - Elżbieta
      Sanigórska i Teresa Ossowska. Wśród uczestników było wiele osób uzależnionych
      emocjonalnie od uczestnictwa w warsztatach. Podobno są to nagminne przypadki.
      Potwierdziło to moją obserwację, że niektórzy ludzie uwielbiają żyć cudzymi
      emocjami - czyżby ich własne już im się znudziły?

Moim zdaniem udział w warsztatach pozwala zmienić perspektywę postrzegania
      swojego problemu, czasami w ogóle go dostrzec. Natomiast nie mam pewności, czy
      daje jakąś trwałą zmianę. Ludzie mylą w moim przekonaniu mocne przeżycie
      emocjonalne ze zmianą, którą potem faktycznie odczuwa się w życiu. Oczywiście
      nie oznacza to, że w wyniku wglądów uzyskanych podczas warsztatów ktoś
      nie "idzie do przodu", ale mam wrażenie (po obserwacji zachowań i postaw moich
      znajomych), że dokonuje tego niewiele osób.

W moim przypadku zmiana była taka, że przestałem się dziwić temu, co obserwuję
      w relacji pomiędzy moimi rodzicami. Jednakże, gdy się później zastanowiłem, to
      sam mógłbym wymyślić 10 teorii na temat tego, dlaczego odnoszą się do siebie
      tak, jak się odnoszą.
      • hesjja Re: trenerzy wg Hellingera 19.06.06, 10:29
        Nie byłam na seansie ale napewno to zrobię.
        Chciałam się tylko odnieść do tego co napisał freezoner. Mówisz, że sam mógłbys
        dojsc do pewnych wniosków jednak nie zrobiłeś tego bez pomocy specjalisty. I
        pewnie tu kryje się sens...
        • woman-in-love Re: trenerzy wg Hellingera 02.07.06, 14:18
          czy ktoś może podac przykłady osób prowadzących sesje wg Hellingera w Polsce?
          Co do poprzedniego postu, to często wydaje nam sie, że moglibysmy cos lepiej
          zrobić sami. Tylko dlaczego do tej pory tego nie zrobilismy? Nie chodzi o
          bieganie na sesję co weekend, ale docenienie, ze takie zajęcia otwieraja nam
          oczy i klapki w głowie. Pozdr :-)
    • duk123 Re: trenerzy wg Hellingera 03.09.06, 23:22
      Niebezpieczny Bert Hellinger forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?s=d1e25495d3e37764094a669804cbf03c&showtopic=357
      • beata2802 Re: trenerzy wg Hellingera 02.01.07, 14:58
        Nie wszystko, co tam jest napisane jest prawdą. Osoba, ktora to pisała w ogóle
        nie doświadczyła ustawień i po tym, co pisze widać, że napradę mało wie o
        metodzie.

Byłam an ustawieniach obsmarowanej tam pani Berezowskiej i nie zgadzam się z
        podlinkowaną przez ciebie krytyką. Nie słyszałam z jej ust nigdy nic, co by
        usprawiedliwiało kogoś, kto uczynił drugiemu zło.
      • wahwah Re: trenerzy wg Hellingera 19.11.07, 10:46
        O, dzięki za link! Na tym forum chyba robili jakieś zmiany techniczne i mój
        stary link do tego artykułu nie chciał działać.
    • anika_123 Re: trenerzy wg Hellingera 19.11.07, 22:36
      Ja bralam udzial w ustawieniach prowadzonych przez Viole Ambroziak i
      Katarzyne Szymanska.

W ustawieniu brala udział 12 osobowa grupa. Mezczyzni równiez wiec
      nie zalezy to od płci jak ktos tu napisal. Fantastyczna forma
      weekendowego wyjazdu: 3 dni w tej samej grupie, w ciszy i spokoju.
      Organizowane przez Instytut Nowych Doswiadczen wspierany przez
      Instytut Ericksonowski. Fachowo i klimatycznie.
      www.nowagorka.pl/
      Nie zdecydowałabym sie chyba na inna forme. Ustawienia maja to do
      siebie ze w rekach nie-fachowca i wsrod przypadkowych ludzi moga
      latwo wymknac sie spod kontroli.

Poza tym maja sens kiedy sa czescia terapii. Nie wyobrazam sobie, ze
      moglabym zostac sama z doswiadczeniami/wrazeniami po ustawieniu, bez
      mozliwosci przedyskutowania tego z terapeuta.
      • 7em ja byłem 21.11.07, 22:51
        u Anny Winnickiej w Katowicach. Polecam tą fantastyczną osobe i jej profesjonalizm.
        www.ustawieniaRodzin.pl
        Więcej informacji na tej stronie. Myslę, że trzeba to przeżyć by zrozumieć. Tego
        nie da się opowiedzieć.

Pozdrawiam
        • myszkownia Re: ja byłem 16.12.07, 01:49
          Bywam na Ustawieniach u Janusza Sztencel (Warszawa), prowadzi i rodzinne i
          biznesowe, jest bardzo dokładny, rozwija i zamyka wiele wątków pobocznych w
          Ustawieniu, pracuje też dużo na relacjach, co bardzo mi się podoba.
          Polecam i pozdrawiam

www.ustawieniasystemowe.waw.pl/
          • gruszka72 Heiko Hinrichs 02.12.08, 18:36
            Mnie bardzo odpowiada prowadzenie ustawień przez Heiko Hinrichsa. Zajmuję się
            tematem od ok. 7 lat, widziałam wielu terapeutów, sporo spośród nich bardzo
            dobrych, niemniej Heiko ujął mnie jako bardzo "ludzki człowiek"; ma pełne
            szacunku i niezwykle cierpliwe podejście do ludzi, do tego pełny profesjonalizm
            (wiele lat doświadczeń w różnych technikach psychoterapeutycznych) i minimalna
            dawka narcyzmu (oj, znam "ustawiaczy" będących a tej kategorii na topie
            skali...). Co do rozumienia polskości - Heiko jak dla mnie ma jej w sobie sporo,
            jego rodzina pochodzi z Łodzi, jest otwarty na polskość, 3 tyg wakacji spędził w
            Krakowie na kursie polskiego i całkiem nieźle się porozumiewa. Choć oczywiście
            warsztaty prowadzi z tłumaczem. Więcej info na stronie www.hellinger.com.pl
            pozdrawiam, Agnieszka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka