cytrynka_32 21.09.06, 16:27 Czy ktoś z was jest w stanie podać w miarę dokładną definicję niedojrzałości emocjonalnej??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
7zahir Re: niedojrzałość emocjonalna 21.09.06, 16:33 Poczytaj tu: www.antykoncepcja.com.pl/article3_1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
elisa-lena Re: niedojrzałość emocjonalna 21.09.06, 20:50 Jeżeli rodzice nie zaspokoją potrzeb rozwojowych swojego dziecka, może z niego wyrosnąć Dorosłe Dziecko. Sprawdź, czy masz zadatki na bycie Dorosłym Dzieckiem i co możesz zrobić, jeśli już nim się stałeś. Jestem dość sceptyczna co do wiedzy tego pana, który napisał ten artykuł. I ciekawi mnie skąd czerpał wiedzę do tego artykułu, bo pisze jak amator. Do niedojrzałosci emocjonalnej moze przyczynić się ogromna ilość czynników i nie zawsze ma to związek z układami rodzinnymi. Częsty wpływ na niedojrzałość emocjonalną mają nasze geny, układ biologiczno genetyczny, indywidualny rozwój mózgu każdego człowieka. Dorastamy w nierówny sposób, każdy inaczej. To co jednemu zabiera lat 20 innemu moze zabrać 50. Wszystko jest bardzo indywidualne dlatego trzeba być ostrożnym w wypowiadaniu na temat czyjejś niedojrzałości. Typowym skrajnym zaburzeniem emocji jest bordeline, cierpi na nią bardzo wiele osób. Odpowiedz Link Zgłoś
kama987 Re: niedojrzałość emocjonalna 21.09.06, 21:44 Niepanowanie nad emocjami, szukanie przyczyny swoich niepowodzeń życiowych u innych ludzi zamiast u siebie. Zaniedbywanie obowiązkow rodzinnych, rodzicielskich, pracowniczych. Zachowywanie się jak stare wiecznie dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
majaa31 Re: niedojrzałość emocjonalna 21.09.06, 18:39 Moim zdaniem niedojrzałość emocjonalna wyraża się tym,że niedojrzały emocjonalnie człowiek nie może pogodzić się ze swoją dorosłością,tym,że musi,powinien podejmować odpowiedzialne decyzje,że odpowiada za drugiego człowieka ,z którym np. postanowił się związać,że nie można bawić się uczuciami innych.Byłam w związku z takim człowiekiem-straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
shachar Re: niedojrzałość emocjonalna 21.09.06, 18:45 oraz takze w tym, ze niedojrzaly emocjonalnie czlowiek nie jest w stanie pogodzic sie z tym ,ze jest odpowiedzialny sam za siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: niedojrzałość emocjonalna 22.09.06, 09:16 Dokladnie tak. Niedojrzalos emocjonalna to przede wszyskim nieodpowiedzialnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
shachar Re: niedojrzałość emocjonalna 22.09.06, 19:35 to nieodpowiedzialnosc za siebie (tak dokonczylabym to zdanie) i skladanie tej odpowiedzialnosci w dlonie obecnego przybocznego. Odpowiedz Link Zgłoś
paco_lopez Re: niedojrzałość emocjonalna 22.09.06, 10:35 ale jest tez coś takiego jak zgnilizna emocjonalna obiawiająca się nadodpowiedzialnością i zamartwianiem sie o wszystko i wszystkich. matkowaniem połowie rodziny i nieumiejętnością zrobienia sobie dobrze mimo, iż ktoś tam sie zachmurzy. podłożem bywa brak zaufania i beznadzieja osobista. mniej problemów w życiu sprawiają mi piotrusie pany niż przekręceni i ci skoncentrowani na działaniach odpowiedzialnych. Odpowiedz Link Zgłoś
neftyda Re: niedojrzałość emocjonalna 22.09.06, 10:56 Oto dokładna definicja dojrzałości emocjonalnej (z wykładów z psychologii rozwoju): DOJRZAŁOŚĆ EMOCJONALNA- zdolność do przeżywania emocji intensywnych bez poczucia winy i leku; umiejetność zachowania równowagi miedzy wyrażaniem uczuć a ich kontrolą; osoba dojrzała emocjonalnie kieruje się w postępowaniu swoimi poglądami, planami, jest odpowiedzialna za swoje czyny, potrafi przewidzieć skutki swojego postępowania, kieruje się w podejmowaniu decyzji uczuciami wyższymi- to też zdolność do wyrzeczeń. Czyli wniosek prosty, nidojrzała emocjonalnie osoba nie przejawia w/w cech. Odpowiedz Link Zgłoś
blue_as_can_be Re: niedojrzałość emocjonalna 22.09.06, 11:10 neftyda napisała: > Oto dokładna definicja dojrzałości emocjonalnej (z wykładów z psychologii > rozwoju): > DOJRZAŁOŚĆ EMOCJONALNA- zdolność do przeżywania emocji intensywnych bez > poczucia winy i leku; umiejetność zachowania równowagi miedzy wyrażaniem uczuć > a ich kontrolą; osoba dojrzała emocjonalnie kieruje się w postępowaniu swoimi > poglądami, planami, jest odpowiedzialna za swoje czyny, potrafi przewidzieć > skutki swojego postępowania, kieruje się w podejmowaniu decyzji uczuciami > wyższymi- to też zdolność do wyrzeczeń. > Czyli wniosek prosty, nidojrzała emocjonalnie osoba nie przejawia w/w cech. > jakoś podejrzana ta definicja jak dla mnie... 1.nie bardzo wierzę, że uczucia można kontrolować (a na pewno już nie należy). kontrolować można to, w jakim stopniu uczucia kierują naszym zachowaniem, ale nie uczucia jako takie - chyba, że mówimy o tych cudownych mechanizmach wyparcia, racjonalizacji itp, ale one nie bardzo komponują się chyba z dojrzałością ;))) 2.nie zawsze można się kierować w postępowaniu swoimi planami i poglądami, czasem dojrzałość przejawia się w zaakceptowaniu braku własnego planu i spokojnym oczekiwaniu, co przyniesie przyszłość, moim zdaniem człowiek dojrzały bierze także pod uwagę poglądy innych osób oprócz swoich własnych Odpowiedz Link Zgłoś
neftyda Re: niedojrzałość emocjonalna 22.09.06, 12:38 Po pierwsze to jest DEFINICJA książkowa. Więc dojrzałość to tez akceptacja, o której piszesz i branie pod uwagę opinii innych (ale tylko branie pod uwagę) - tzw. korzystanie z mądrości starszych Po drugie w definicji nie jest napisane że uczucia się kontroluje tylko że należy zachować równowagę pomiędzy wyrażaniem a kontrolą uczuć. To jest różnica. I oczywiście są ludzie którzy kontrolują swoje uczucia - ale to inny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
blue_as_can_be Re: niedojrzałość emocjonalna 22.09.06, 14:14 a... książkowa... no, w takim razie z pewnością prawdziwa, to zamyka temat :-) Odpowiedz Link Zgłoś
blue_as_can_be Re: niedojrzałość emocjonalna 22.09.06, 11:23 nie mam "dokładnej definicji", ale wyobrażam sobie dojrzałość jako: 1.wysoki poziom samoświadomości - umiem rozpoznawać swoje uczucia i stany emocjonalne, wiem skąd one się biorą 2.umiejętność radzenia sobie z wewnętrznymi problemami bez udawania, że ich nie ma albo że mnie nie uwierają 3.akceptację skutków podejmowanych działań i decyzji, nawet jeśli nie są dobre 4.zdolność do racjonalnej, obiektywnej oceny swojej sytuacji życiowej, społecznej, etc. 5.zdolność do podejmowania adekwatnych działań dla osiągnięcia założonych celów więcej grzechów nie pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
hellio Re: niedojrzałość emocjonalna 22.09.06, 12:13 Nie każdy rodzaj dojrzałości można zdefiniować w sposób arbitralny. Dojrzałość płciową na przykład - tak, w wypadku emocjonalnej jest znacznie trudniej, a definiowanie wiąże się zwykle z oceną, w jakim stopniu dana osoba poddaje się normom kulturowym i społecznym. I oczywiście te normy są różne w różnych społecznościach. Mnie osobiście dojrzałość emocjonalna kojarzy się silnie z uświadomieniem sobie własnych stanów i uczuć i gotowością do przyjmowania odpowiedzialności. Hania Odpowiedz Link Zgłoś