Dodaj do ulubionych

psychologia watykanu

20.03.03, 16:07
milczy, a ktos powiedzial ze P. ma teraz do spelnienia dziejowa misje
pokazania ze nikt nie walczy przeciwko Islamowi. Gdyby On stanal teraz na
wysokosci zadania fajnie byloby znow byc Polka katoliczka.
Moze powinien tam pojechac. Dalczego ten kosciol zawsze milczy.???+
Obserwuj wątek
    • maly.ksiaze Co to znaczy 'milczy' 20.03.03, 16:23
      Papiez (i wogole Rzym) wypowiedzial sie glosno, dobitnie i po wielokroc
      przeciwko tej wojnie. Czego oczekujesz jeszcze: kabotynskich gestow a'la
      wyslanie 200 zolnierzy - tylko w druga strone?

Pozdrawiam,

mk.
      • Gość: Sławek Re: Co to znaczy 'milczy' IP: 195.245.224.* 20.03.03, 16:26
        Poza tym Papież jest dla innych narodów dużo mniejszym autorytetem niż dla
        Polaków więc i jego możliwości są chyba mniejsze.
    • Gość: aiszka4 Re: psychologia watykanu IP: 217.8.186.* 20.03.03, 16:25
      saana napisała:

> milczy, a ktos powiedzial ze P. ma teraz do spelnienia dziejowa misje
      > pokazania ze nikt nie walczy przeciwko Islamowi.

Słyszałam dziś informację, że Watykan nie milczy. Nie przytoczę Ci dokładnie
      oświadczenia Papieża, ale nie jest obojętny wobec tragedii wojny.

Gdyby On stanal teraz na
      > wysokosci zadania fajnie byloby znow byc Polka katoliczka.
      > Moze powinien tam pojechac. Dalczego ten kosciol zawsze milczy.???+

A ja jestem Polką i katoliczką, niezależnie od tego, kto rządzi Polską i kto
      zasiada w Watykanie. Nie sztuką jest poczuwać się, kiedy wszystko jest OK.

Pozdrówka:))
      Dostałaś mojego drugiego maila?
    • saana Re: psychologia watykanu 20.03.03, 16:59
      Jan Paweł II modli się za mieszkańców Iraku, podało we czwartek rano Radio
      Watykańskie.

Papież poinformowany został o rozpoczęciu przez USA i Wielką Brytanię działań
      wojennych przeciwko Irakowi i podczas porannej mszy świętej, odprawianej w
      prywatnej kaplicy, modlił się w intencji ofiar konfliktu.

Watykan nie skomentował jeszcze nocnego ataku na Irak, ograniczając się do
      relacjonowania wiadomości agencyjnych i oficjalnych komunikatów

moze jest jakas nastepna informacja ktora przeoczylam??+
      Papiez musi wystepowac przeciwko wojnom, ale w tym przypadku powinien aktywnie
      dzialac zaprosic przedstawiciela islamu lub cos wtym stylu. Najgorsze
      niebezpieczenstwo jest w ogloszeniu swietej wojny. Na razie Husajn wezwal do
      organizowania sie w Godzille. A jezeli wezwie Irakijczykow mieszkajacych w
      Europie do swietej wojny. ....
      Papiez moze teraz duzo dobrego zrobic tez dla wizji kosciola katolickiego, po
      tych wszytskich skandalach o ktorych bylo ostatnio bardzo glosno.
      I wlasnie uwazam ze pokazowa jak najbardziej jest potrzebna.
      Pokazuwa contra pokazuwa.
      PS niestety nie moge teraz kontynuowac dyskusji...:-(
      • kamfora Re: psychologia watykanu 20.03.03, 17:41
        saana napisała:

> Papiez musi wystepowac przeciwko wojnom, ale w tym przypadku powinien
        aktywnie
        > dzialac zaprosic przedstawiciela islamu lub cos wtym stylu.

Jeśli wiesz lepiej, co powinien zrobić Papież, to może powinnaś
        pojechać do Watykanu i tam to powiedzieć?;-)
    • otryt Re: psychologia watykanu 20.03.03, 17:05
      Papież wiele razy wypowiadał się zdecydowanie przeciwko tej wojnie. Nawet dziś
      odpowiedział na słowa Busha i Husajna, którzy w przemówieniach do swoich
      narodów zapewniali, że Bóg jest po ich stronie i pomoże im w wojnie. Papież
      stwierdził, że Bóg jest Bogiem pokoju i nie popiera żadnej wojny!
      • chimichanga Re: psychologia watykanu 20.03.03, 17:43
        Zarzut, ze Watykan milczy jest bardzo krzywdzacy. Z moich obserwacji wynika,
        ze papiez byl jedna z najwiekszych publicznych postaci najdobitniej
        wyrazajacych swoj sprzeciw. Szkoda tylko, ze nie pojechal do Waszyngtonu
        pogadac z W. Pewnie by to nic nie dalo bo ten kutas W. mysli ze jest Bogiem.
        • Gość: J.S. Do saany i chimichanga IP: *.tnt1.lafayette.in.da.uu.net 21.03.03, 05:17
          chimichanga napisała:

> Zarzut, ze Watykan milczy jest bardzo krzywdzacy. Z moich obserwacji wynika,
          > ze papiez byl jedna z najwiekszych publicznych postaci najdobitniej
          > wyrazajacych swoj sprzeciw. Szkoda tylko, ze nie pojechal do Waszyngtonu
          > pogadac z W. Pewnie by to nic nie dalo bo ten kutas W. mysli ze jest Bogiem.
          Saana, jaka szkoda ze nie mozesz prowadzic dalej dyskusji. Nie moge sie
          doczekac co jeszcze moglabys napisac.
          Chimichanga, kto to jest ten k...s W ?. Prawie jestem pewien ze chodzi ci o
          tego k....a Jurka. Czyz nie?
          J.S.
          • saana Re: Do saany i chimichanga 21.03.03, 12:00
            Bush uzywa slowa Bog- myslisz ze przecietny Arab wiec co robi papiez. Ale
            jezeli pojechalby tego juz nie mozna zamaskowac!!!
            Jezeli nie widzisz ze w tej calej cholernej zabawie tutaj tkwi realne
            niebezpieczenstwo to umyj sobie oczy.
            • maly.ksiaze Re: Do saany i chimichanga 21.03.03, 15:52
              1. Wojna niesie ze soba realne niebezpieczenstwa. Tak to jest z wojnami -
              ciekawe czemu zakladasz, ze wszyscy inni to glupcy i tylko Ty widzisz prawde.
              2. Mysle, ze 'przecietny Arab' ma gdzies to, co robi Papiez. Cokolwiek by nie
              robil.

Pozdrawiam,

mk.
              • saana Re: Do saany i chimichanga 21.03.03, 16:33
                mysle , ze przecietny Arab jest manipulowany odpowiednio (zreszta jak pzecietny
                inny czlowiek) i wracajac do tego Araba, tylko spectakularny czyn moze nie byc
                zafalszowany.
                Mysliz ze daloby sie przemilczec wizyte papieza w kraju islamskim albo cos w
                tym stylu.
                • saana Re: Do saany i chimichanga 21.03.03, 16:35
                  oczywiscie o ile wczesniej jakis islamski fanatyk nie zabilby go.
                  • saana Re: Do saany i chimichanga 21.03.03, 16:38
                    i wcale nie uwazam ze tylko ja mam racje. Ale boje sie i wszystko co pisze jest
                    wyrazem mojego strachu. Niewatpliwie robie w gacie myslac co z tej zabawy
                    wyniknac moze.
                    o
    • Gość: Alla Re: psychologia watykanu IP: *.a2000.nl 21.03.03, 16:38
      Kosciol nie milczy tylko media milcza o postawie kosciola.
      Podziekowac lewicowym mediom, a szczegolnie zawsze prawdomownej GW.
      • Gość: Malwina Re: psychologia watykanu IP: *.d1.club-internet.fr 21.03.03, 16:44
        media lewicowe (bo je tak lubisz) tyle mowia ile warto mowic - bo jak kosciol
        bedzie rzadaca partia polityczna to beda mowic wiecej.
        Chyba ze juz jest ????
        Tytul "psychologia watykanu" do psa podobny - jaka psychologia ? to sie nazywa
        polityka (tak jak istnieje polityka szkolnictwa czy kultury , w tym sensie ,
        patates !)
        Istnieja jeszcze naiwni ludzie ktorzy wierza w wojny religijne ?
        uuuuu...
      • pani_domu Re: psychologia watykanu 21.03.03, 16:49
        Nie bardzo rozumiem, co mialoby wyniknac ze spotkania Papieza z jakims Imamem
        albo innym swiatobliwym starcem Islamu. Kolejna "photo-op" jak to nazywaja ci,
        co mowia po angielsku?
        Ja sie ciesze, ze Papiez publicznie potepil wojne, ze modli sie o pokoj
        i nawoluje wszystkich ludzi dobrej woli do takich samych modlitw. Nie jestem
        religijna, przede wszystkim zas nie naleze do kosciola rzymsko-katolickiego ale
        Papieza uwazam za moze juz ostatni moralny autorytet. Mysle, ze dla wielu
        ludzi, nawet i ateistow, On tym wlasnie jest - kompasem wyznaczajacym droge ku
        wyzszym wartosciom. Wiec jezeli On z Watykanu glosi, ze Amerykanie bladza, to
        dla mnie jest to wazny znak jaka jest postawa Kosciola Rzymsko-Katolickiego
        w sprawie tej akurat wojny. I chyba ma to dla mnie wieksza wartosc gdy glosi to
        On sam w tym swoim oknie - stary, zgarbiony, trzesacy sie a jednak mocny tymi
        wartosciami, o ktore walczy nie armia a wlasnie duchem.
        Amerykanie sa jak tacy "bullies" ze szkolnych podworek - prawo silniejszego,
        prawo piesci itd. A tu naprzeciwko staje starzec i mowi, ze bladza - czy mozna
        sie czegos wiecej od Niego domagac? Czy jest lepszy przyklad na odwage cywilna
        dla kazdego z nas indywidualnie? Nie sadze. Jestem pod wielkim wrazeniem
        postawy Papieza w tej akurat sprawie.
        • re_ne do Pani_d. 21.03.03, 23:09
          Droga Pani, abstrahujac juz od tematu wojny, jesli Papiez jest dla Ciebie tak
          wielkim autorytetem moralnym, to uzasadnij mi dlaczego przeciwny jest uzywania
          prezerwatyw, nawet w Afryce, gdzie ludzie masowo zarazaja sie Aidsem? Bo
          przyznam, ze dla mnie jest to po prostu niehumanitarne.
    • saana Re: psychologia watykanu 21.03.03, 16:39
      to razem z GW milczy o nim wiekszosc swieckich pism na swiecie.
      • saana Re: psychologia watykanu 21.03.03, 18:33
        to ze papiez wystepuje przeciwko wojnie jest zgodne z przykazaniem nie zabijaj.
        wiec ja nie widze nic nadzwyczajnego ze papiez religi katolickiej jest
        przeciwko wojnie.
        moim zdaniem modlitwa i postepowanie zgodne z przykazaniami nalezy do
        obowiazkow papieza i jest chyba rozumiane jako codzienny jego obowiazek, wiec
        nie rozumiem waszych zachwytow nad tym ze sie wypowiedzial przeciwko wojnie.
        • kamfora do saany 21.03.03, 18:50

Hmmm - czy mogłabyś sprecyzować, o co Ci właściwie chodzi?
          podaję linki do artykułów w konkurencji ;-)

tygodnikforum.onet.pl/1114511,0,4675,922,artykul.html
          tygodnikforum.onet.pl/1114510,0,4675,922,artykul.html
          • kamfora i jeszcze jeden :-) 21.03.03, 19:19
            tygodnikforum.onet.pl/1114510,0,4675,922,1,artykul.html
          • saana Re: kamfora 21.03.03, 21:55
            dzieki za linki.
            Jan Paweł II przyjął zarówno wicepremiera Iraku Tarika Aziza jak i Kofiego
            Annana, sekretarza generalnego ONZ. Byli u niego również katolicki premier
            Hiszpanii José Maria Aznar i brytyjski premier Tony Blair.
            pzeczytalam.
        • Gość: Sławek Re: psychologia watykanu IP: *.pke.pl 21.03.03, 18:59
          Co z tego, że Papież w kółko potepia wojny i przemoc wogóle skoro Saddamy,
          Osamy i inne Kimy mają gdzieś jego słowa i robią swoje a cała wystraszona
          reszta nie widzi innego sposobu na spokój jak zabić tamtych. To tak jakby
          miejscowy proboszcz wszedł na stadion gdzie policja leje się z kibolami i
          wołał: Pax !
          • intel.prac Re: psychologia watykanu 21.03.03, 19:09
            Gość portalu: Sławek napisał(a):

> Co z tego, że Papież w kółko potepia wojny i przemoc wogóle skoro Saddamy,
            > Osamy i inne Kimy mają gdzieś jego słowa i robią swoje a cała wystraszona
            > reszta nie widzi innego sposobu na spokój jak zabić tamtych. To tak jakby
            > miejscowy proboszcz wszedł na stadion gdzie policja leje się z kibolami i
            > wołał: Pax !

Ja tu pierwszy raz wiec tylko zacytuje cos z Wieszcza:
            "pewien mnich zwisajac z galezi
            patrzyl na nich z niesmakiem i rzezil:
            zaprzestancie wzajemnych podbojow,
            korzyjstajcie z dobrodziejstw pokoju,
            pochowajcie urazy i zwloki,
            i dojzyjcie do nowej epoki"
            Z kogo to, Kotku, jakby zapytal S.P. Kisiel?
            I jak sie ma do kontekstu, aha ;)
        • pani_domu Re: psychologia watykanu 21.03.03, 19:33
          saana napisała:

> to ze papiez wystepuje przeciwko wojnie jest zgodne z przykazaniem nie
          zabijaj.
          > wiec ja nie widze nic nadzwyczajnego ze papiez religi katolickiej jest
          > przeciwko wojnie.
          > moim zdaniem modlitwa i postepowanie zgodne z przykazaniami nalezy do
          > obowiazkow papieza i jest chyba rozumiane jako codzienny jego obowiazek, wiec
          > nie rozumiem waszych zachwytow nad tym ze sie wypowiedzial przeciwko wojnie.

A mozesz sprecyzowac swoje oczekiwania?
          Nie sadze aby idea wojujacego kosciola wzorem z czasow swietych wojen byla
          najlepszym rozwiazaniem dla jakiegokolwiek przywodcy duchowego. Duchowego -
          podkreslam!
          Dlaczego uwazasz, ze modlitwa to za malo? Czyz nie powtarzamy sobie co jakis
          czas "gdyby tylko wszyscy ludzie dobrej woli..." zakladajac, ze nas - ludzi
          dobrej woli jest sporo i mamy MOC? No wiec papiez jest tym duchowym
          przywodca "ludzi dobrej woli", ktorzy wierza w owa dobra wole i w to, ze na
          dluzsza mete ta nasz MOC jest wieksza niz bombardowanie Bagdadu czy Nowego
          Jorku.
          Mysl, duch itd. wciaz waza wiecej niz cala bushmenska armia pomnozona przez
          blairowska.
          Ludzie dobrej woli - laczmy sie :-)
          • saana Re: psychologia watykanu 21.03.03, 21:46
            ale jest tez przywodca kosciola, a jedno z hasel Busha jest god bless America-
            czy wobec tego nie nalezy sie ostrzej odciac od takiego hasla.
            • Gość: pajacyk Re: psychologia watykanu IP: *.dip.t-dialin.net 21.03.03, 22:51
              Jak to milczy ,przeciez jak wlaczysz tv to siedza i ciagle pirdola
              (aborcja ,eutanazja itd.), a to ze nie na temat to fakt.
              • Gość: inka_sama Re: psychologia watykanu IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 21.03.03, 22:55
                Gość portalu: pajacyk napisał(a):
                > Jak to milczy ,przeciez jak wlaczysz tv to siedza i ciagle pirdola
                > (aborcja ,eutanazja itd.), a to ze nie na temat to fakt.

Biedny pajacyku - twój telewizor tylko TV Puls odbiera?

No nie wytrzymałam.
                • Gość: pajacyk Re: psychologia watykanu IP: *.dip.t-dialin.net 21.03.03, 22:59
                  Gość portalu: inka_sama napisał(a):

> Gość portalu: pajacyk napisał(a):
                  > > Jak to milczy ,przeciez jak wlaczysz tv to siedza i ciagle pirdola
                  > > (aborcja ,eutanazja itd.), a to ze nie na temat to fakt.
                  >
                  > Biedny pajacyku - twój telewizor tylko TV Puls odbiera?
                  >
                  > No nie wytrzymałam.
                  albo ty tylko seriale brazylijskie ogladasz i nie wiesz co jest w programie
                  • Gość: inka_sama Re: psychologia watykanu IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 21.03.03, 23:11
                    To w tv nadaja jeszcze jakies brazylijskie seriale? Nie wiedziałam! :o)

A możesz podac ile w tym tygodniu oglądałaś/łeś programów o eutanazji i
                    aborcji - gdzie wypowiadali sie przedstawiciele kościoła? I moze na którym
                    programie były. Skoro sa tak często to w następnym tygodniu spróbuje tez
                    pooglądac. :o)
                    • Gość: pajacyk Re: psychologia watykanu IP: *.dip.t-dialin.net 21.03.03, 23:22

> To w tv nadaja jeszcze jakies brazylijskie seriale? Nie wiedziałam! :o)
                      >
                      > A możesz podac ile w tym tygodniu oglądałaś/łeś programów o eutanazji i
                      > aborcji - gdzie wypowiadali sie przedstawiciele kościoła? I moze na którym
                      > programie były. Skoro sa tak często to w następnym tygodniu spróbuje tez
                      > pooglądac. :o)
                      orginalna to ty nie jestes:) a teraz paciorek i spac jak przystalo na
                      porzadnego katolika:))buahahahahaa
                      • Gość: inka_sama Re: psychologia watykanu IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 21.03.03, 23:30
                        Gość portalu: pajacyk napisał(a):
                        > orginalna to ty nie jestes:) a teraz paciorek i spac jak przystalo na
                        > porzadnego katolika:))buahahahahaa

Oryginalna moze nie. Chociaz? Kto wie?

Ale chciałam uscislic co miałes na mysli. Niestety , jak przewidywałam, brak
                        rzeczowych argumentów pokryty został głupkowatym wysmiewaniem rozmówcy.

Prawdopodobnie w tym tygodniu nie było ani jednego programu o takiej tematyce.
                        Ani z wypowiedziami papieza - ani bez. Ale nie sprawdzałąm.
                        Zreszta - zeszlismy z tematu tego watku.
                        A spac jeszcze nie idę.
                        • Gość: pajacyk Re: psychologia watykanu IP: *.dip.t-dialin.net 21.03.03, 23:39

> Gość portalu: pajacyk napisał(a):
                          > > orginalna to ty nie jestes:) a teraz paciorek i spac jak przystalo na
                          > > porzadnego katolika:))buahahahahaa
                          >
                          > Oryginalna moze nie. Chociaz? Kto wie?
                          >
                          > Ale chciałam uscislic co miałes na mysli. Niestety , jak przewidywałam, brak
                          > rzeczowych argumentów pokryty został głupkowatym wysmiewaniem rozmówcy.
                          >
                          > Prawdopodobnie w tym tygodniu nie było ani jednego programu o takiej
                          tematyce.
                          > Ani z wypowiedziami papieza - ani bez. Ale nie sprawdzałąm.
                          > Zreszta - zeszlismy z tematu tego watku.
                          > A spac jeszcze nie idę.
                          Przewidywalas??? To zmien nick na (Wrozka)
                • Gość: Malwina inka IP: *.d1.club-internet.fr 21.03.03, 23:40
                  bylas tu ostatnio nieobecna ?
                  • Gość: inka_sama Malwino... IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 21.03.03, 23:44
                    i tak - i nie.
                    Czytam - ale inka_sama nie czesto teraz pisze. :o)

Ale wiem jak tu ostatnio pare osób/osoba rozrabiało.
                    • Gość: Malwina n IP: *.d1.club-internet.fr 21.03.03, 23:46
                      i
                      e
                      od p
                      o
                      w
                      i
                      a
                      d
                      a
                      j
                      plizzzzz
                      • saana oj 24.03.03, 10:51
                        no , wiec sprawdzilam jak ktos chce wiedziec to wejdzie na strony papieskie
                        itd. wiedomosci I wszystkego dowie. w Polsce pewnie wszyscy sa zarzucani
                        wiadomosciami robiac z papieza bohatera ale zrobilam maly quiz wsrod znajomych
                        mieszkajacych w roznych krajach i we Francji zero w Szwecji zero,Belgii zero.
                        moze to nie clal europa ale jak na bohatera przystalo powinno byc o nm glosno
                        wszedzie.
    • komandos57 Re:Nie plec bzdur. 21.03.03, 22:08
      Ja tu jestem by pomagac a nie P.BRRRRRRRRRRREEEEEDDDDDNNNNNIIIIIIEEEEEEEEEEEE.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka