kleopatra321 24.10.06, 16:48 Żaden czlowiek nigdy niczego nie robi bezinteresownie! Nie ma bezinteresownych ludzi!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwona334 nieprawda 24.10.06, 16:58 Po osiagnieciu swoich celow, po spelnieniu swoich marzen, niekiedy dzielisz sie zupelnie bezinteresownie z innymi swoja radoscia. Nie po to zeby sie chwalic. Po to, by szczypte swojej radosci dac innym. Odpowiedz Link Zgłoś
iwona334 Re: nieprawda 24.10.06, 17:23 shachar napisała: > oj, cos Iwonka nam kreci...;) Rozumiem, ze po dostaniu podwyzki Ty zapraszasz kolezanke do pubu, zeby sie tym pochwalic, a nie dlatego, ze chcesz podzielic sie z nia Twoja radoscia? Odpowiedz Link Zgłoś
shachar Re: nieprawda 24.10.06, 18:47 alez skadze, wszyscy w pracy to moi najlepsi koledzy, dziele sie z nimi kazda moja podwyzka sprawiedliwie,a jak cos zostanie to oddaje szefowi, zeby nie podejrzewal mnie o prace dla checi zysku.To fatalnie by o mnie swiadczylo, juz lepsza smierc. Odpowiedz Link Zgłoś
hansii są, są - jasne... 24.10.06, 20:52 ale z Toba, to ja sie nie bede niczym dzielil... nie mam niczego, co chcialabys ode mnie miec :) Odpowiedz Link Zgłoś
ogon_trolla Re: są, są - jasne... 24.10.06, 21:04 Prawda po czykroc prawda. Moja psycho... patrzy jak semp na zegar jak sie czasem z rozbawieniem rozgadam na terapi. Nic za darmo a jak mi wspolczuje bestia za kase. Odpowiedz Link Zgłoś
alfika Re: są, są - jasne... 25.10.06, 10:41 a któz cię zmusza do terapii? i dlaczego za pracę akurat psycholog miałaby nie dostawac zapłaty??? nie rozumiem :) są jeszcze jakieś napiętnowane zawody, których przedstawiciele powinni żywi się powietrzem? :)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
alfika Re: są, są - jasne... 24.10.06, 21:32 oj, Hansii... nie bądź takim pesymistą Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: Pamietaj! 24.10.06, 22:35 Robia,ale zazwyczaj sa to ludzie ktorzy nie wiedza co czynia czyli jaki maja interes w tym co robia. Pozostali to ci myslacy, bo miec w czyms interes to jeszcze nic niecnego,pytanie jest raczej, jaki to interes. Odpowiedz Link Zgłoś
taisy Re: Pamietaj! 24.10.06, 22:54 kleopatra321 napisała: > Żaden czlowiek nigdy niczego nie robi bezinteresownie! Nie ma bezinteresownych > ludzi!!!! ...... Nie zgadzam się. Przykre muszą być twoje doświadczenia z ludźmi. Moje są lepsze. Spotkałam w moim życiu wielu cudownych, bezinteresownych ludzi. Czego i tobie życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 nie ufam bezinteresownym 24.10.06, 23:40 wole uczciwa interesowność :) (jednym słowem zgadzam sie ze nie ma bezintersownosci i dlatego wolę taką interesowność która rozumiem a nie taka kóra nie widomo jak weźmie swoją zapłątę) np kochac powinno sie ZA TO ze ktoś jest dobry miły ciekawy seksowny czy solidny i inspirujacy czy cokolwiek lubimy Odpowiedz Link Zgłoś
zosia381 Re: nie ufam bezinteresownym 25.10.06, 00:04 Wolontariusze nie oczekują zapłaty, chociaż z wolontariatu też maja pewne korzyści - poznają nowych ludzi, wypełniają w ciekawy sposób swój wolny czas, uczą się. Odpowiedz Link Zgłoś
alfika Re: nie ufam bezinteresownym 25.10.06, 10:41 co za interesowne łajzy :))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
hansii babska filozofia... 25.10.06, 16:27 kocha sie za tkzw. "caloksztalt" - czyli w sumie niewiadomo za co, a nie zrozumiale, policzalne zalety :))) Odpowiedz Link Zgłoś
czarna0la Re: Pamietaj! 25.10.06, 06:41 to ja jestem bezinteresowna, w potocznym rozumieniu tego słowa, bo oczywiście, że zawsze można się doszukiwać drugiego dna, i ono oczywiscie jest, bo zawsze spełniamy jakieś swoje potrzeby, np. bycia dobrym człowiekiem (ja mam akurat taką potrzebę, głupie co ?!) Odpowiedz Link Zgłoś
shachar Re: Pamietaj! 25.10.06, 12:45 glupie to jest plaskie rozumienie interesownosci jako pobieranie kasy za przyslugi (argument wolontariatu) i jak tej kasy nie ma to nie znaczy od razu, ze mamy do czynienia z tzw. dobrym czlowiekiem bo ludzkie motywy sa rozne rozniste niektorzy szukaja emocji, rozruszania czegos w sobie niektorzy chca sie ukarac za bycie niedostatecznie dobrymi albo udowodnic innym ze sa zli albo wypelniac powinnosc, bo tak matka kazali itepe itede i tak jak napisala solaris, lepiej miec do czynienia z czlowiekiem, ktory mniej wiecej wie, jaki ma interes w byciu dobrotliwym bo jak nie wie,to wyrwany do odpowiedzi taki delikwent bywa baaardzo agresywny :) Odpowiedz Link Zgłoś
alfika Re: Pamietaj! 25.10.06, 13:05 niewiele mądrzejsze jest określanie interesownością zwykłe posiadanie dobrej motywacji... a cynizmu nie lubi zbyt wiele osób :)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
shachar Re: Pamietaj! 25.10.06, 13:51 alfika napisała: a cynizmu nie lubi zbyt wiele osób bardzo sluszna uwaga dlatego tez znakomita wiekszosc zastepuje swoje cyniczne motywacje tzw. 'dobrymi', dodam ,ze nieswiadomie Odpowiedz Link Zgłoś
alfika Re: Pamietaj! 25.10.06, 14:44 hehe nie rozmywaj, piszę o konkretach, nie o zastępowaniu :) Odpowiedz Link Zgłoś
luty10 Re: Pamietaj! 25.10.06, 14:34 kleopatra321 napisała: > Żaden czlowiek nigdy niczego nie robi bezinteresownie! Nie ma bezinteresownych > ludzi!!!! tylu Ci tu przytaknelo, ale ja nie moge sie z Toba i z nimi zgodzic... czy matka tulaca swoje dziecko robi to interesownie? czy maz opiekujacy sie chora zona, zada czegos w zamian...? czy syn pomagajacy swojej starej matce, czeka na spadek? czy przyjaciel wspierajacy przyjaciela w naglej finansowej potrzebie, czeka na rewanz? czy pomagajac nieznajomemu szukac zaginonego psa, chcemy udowodnic swoja dobroc? czy zatrzymujac sie na szosie, bo widzimy, ze stary czlowiek zmienia kolo, a obok stoi zmarznieta babuszka, myslimy o pojsciu do nieba? czy nie zapiekujemy sie malcem, ktory zgubil sie na ruchliwej ulicy, a moze nastepnego dnia bedziemy szukac jakiejs notatki w gazecie opisujaca nasza dobroc...? czy goraczkowo szukajc w plecaku plastra i bandazy na rozciety palec nieznajomego turysty, oczekujemy nagrody...? zajrzyjcie w swoje serca...jest tam sporo bezinteresownej milosci do drugiego czlowieka...roznieccie te iskre w plomien i nie bojcie sie okazywac ludziom czulosci...:) Odpowiedz Link Zgłoś
alfika Re: Pamietaj! 25.10.06, 14:46 zaraz będziesz miał tysiąc teorii, że pomagasz interesownie, bo sam chcesz się lepiej poczuć - albo nieświadomie zastępujesz dobrymi intencjami cynizm - albo na koniec, że jesteś nie ten tego, bo nie mówisz wprost, czego oczekujesz/co masz w zamian :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
luty10 Re: Pamietaj! 25.10.06, 14:58 alfika napisała: > zaraz będziesz miał tysiąc teorii, że pomagasz interesownie, bo sam chcesz się > lepiej poczuć - albo nieświadomie zastępujesz dobrymi intencjami cynizm - albo > na koniec, że jesteś nie ten tego, bo nie mówisz wprost, czego oczekujesz/co > masz w zamian :))))))) a co mi tam czyjes teorie... jak mnie ktos potrzebuje, to ja nie mysle, lecz dzialam... i znam podobnych... ale pocieszac nie umiem i doradzac... jakis falsz w tym czuje... Odpowiedz Link Zgłoś
luty10 Re: Pamietaj! 25.10.06, 15:26 ludzie, ktorzy nie wierza w bezinteresownosc, zawyczaj nie wierza tez, ze sa zrodlem wlasnego szczescia... oczekuja od innych uszczesliwiania...ale tak sie dziwnie sklada, ze ludzie ci, natrafiaja na takich samych oczekujacych uszczesliwiania... no, a pozniej wyciagaja wnioski o wszechobecnej interesownosci... Odpowiedz Link Zgłoś
shachar Re: Pamietaj! 25.10.06, 15:42 luty10 napisał: > ludzie, ktorzy nie wierza w bezinteresownosc, zawyczaj nie wierza tez, ze > sa zrodlem wlasnego szczescia... no luty, teraz powiedziales zdumiewajace Odpowiedz Link Zgłoś
luty10 Re: Pamietaj! 25.10.06, 15:54 shachar napisała: > no luty, teraz powiedziales no powiedzialem, i co?..:) Odpowiedz Link Zgłoś
shachar Re: Pamietaj! 25.10.06, 15:35 eee, lutek, kazuistyka i tyle! matka tuli niemowle, ale gniewnego nastolatka juz niekoniecznie maz chce zeby zona wyzdrowiala przyjaciel przestanie byc taki przyjacielski, jesli dlug zostanie zapomniany szukamy rodzica zagubionego kapsla bo wczuwamy sie w emocje dziecka no i co? dobrzy ci ludzie ,czy zli? a moze i jedno i drugie? a moze tak ma byc? Odpowiedz Link Zgłoś
luty10 Re: Pamietaj! 25.10.06, 15:51 shachar napisała: > eee, lutek, kazuistyka i tyle! a bo widzisz shachar, wszystko zalezy od tego co Ty w dana sytuacje wkladasz i z jakiej perspektywy patrzysz... jesli patrzysz z perspektywy trzydziestego pietra przez firanke zawodu i goryczy, to widak masz smetny...gdy patrzysz z glebi swojego serca i wkladsz w to uczucia, to sytuacje masz niesamowita...kazda jedna najmniesza sytauacje masz nieziemska i pelna znaczen...:) Odpowiedz Link Zgłoś
luty10 Re: Pamietaj! 25.10.06, 16:03 luty10 napisał: do goryczy i zawodu, dodam jeszcze obojetnosc... Odpowiedz Link Zgłoś
shachar Re: Pamietaj! 25.10.06, 16:08 zawod, gorycz, pobozne zyczenia.... to nie o to chodzi lutek odczuwam radosc, jesli moge choc o jote lepiej widziec staram sie nie patrzec przez firanke, jaka by ona nie byla :)) wezmy lisc, uschniety moze z jednej strony ,drugi z robalem, na trzecim kupa golebia, czwarty, piaty i szosty, i piecdziesiaty osmy, ladne i zielone wszystko to na powyginanej galezi a galezie tworza drzewo harmonijne i tak ma byc i jak ktos mowi ze widzi tylko motyle i biedronki stukolorowe to dla mnie oznaka ze sie nacpal Odpowiedz Link Zgłoś
luty10 Re: Pamietaj! 25.10.06, 16:18 shachar napisała: > wezmy lisc, uschniety moze z jednej strony ,drugi z robalem, na trzecim kupa > golebia, czwarty, piaty i szosty, i piecdziesiaty osmy, ladne i zielone > wszystko to na powyginanej galezi > a galezie tworza drzewo harmonijne > > i tak ma byc > i jak ktos mowi ze widzi tylko motyle i biedronki stukolorowe to dla mnie > oznaka ze sie nacpal a jaki jest temat tego watku...? "Żaden czlowiek nigdy niczego nie robi bezinteresownie! Nie ma bezinteresownych ludzi!!!!" a ja wlasnie pokazuje druga strone medalu...:) Odpowiedz Link Zgłoś
master_of_magic Re: Pamietaj! 25.10.06, 16:14 Zgadzam się. Tzw bezinteresowność to dla wielu po prostu egoistyczne pragnienie dostania się do Raju :) Odpowiedz Link Zgłoś
alfika Re: Pamietaj! 25.10.06, 16:18 a jak bezinteresowny jest niewierzący, to jak sobie wytłumaczysz? hehe Odpowiedz Link Zgłoś
kleopatra321 Re: Pamietaj! 25.10.06, 20:31 Wlasnie o to mi chodzilo uwazam ze czlowiek robiac cos dobrego dla innych ZAWSZE gdyby sie tak zastanowil glebiej to chodzi tylko i wylacznie o niego. Uwazam ze tak jest i nie zmienie tego zdania, matka karmi dziecko bo nie chce zeby bylo glodne ONA nie chce, syn opiekuje sie matka bo czuej przymus spoleczny, lub chce spalcic dlug wdziecznosci lub chce byc dla niej dobry lub czuje obowiazek +> nie ma czegos takiego jak bezinteresownosc!! to wymysl czlowieka ktory nie zajzal w ludzi glebiej.Jesli Ty czegos nie chcesz nie jestes przekonany to nie zrobisz tego czegos! TY CZEGOS CHCESZ! liczysz sie TY!! Odpowiedz Link Zgłoś