greengrey Re: Jak się oduczyć plotkowania? 31.12.06, 18:31 "Panie strzeż mnie od tego, abym w każdych okolicznościach miał zawsze coś do powiedzenia..." może zacząć w ten sposób ? Odpowiedz Link Zgłoś
halszka2 Re: Jak się oduczyć plotkowania? 31.12.06, 18:37 Probuje walczyc z ta przywarą, ale udaje mi sie na krótko. Wstydze się tego ,co robie i staram się pilnowac. Ale co jakis czas znowu jezyk mnie zaświerzbi i powtarzam rozne zaslyszane wiesci. Nie jest moją swiadoma intencja zaszkodzic komus, ale chyba pokazać się jako osoba dobrze poinformowana i będąca w centrum różnych wydarzeń.Ostatnio powiedzialam pewnemu wspolnemu koledze o romansie naszej kolezanki. Po co ? Chcialabym definitywnie skonczyc z tym wraz z Nowym Rokiem. Jak Wy radzicie sobie z takimi pokusami ? Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Jak się oduczyć 31.12.06, 19:24 powiem ci co sama robię kiedy chce coś powiedzieć i bardzo mam na to ochotę, pozwalam sobie to zrobić ALE staram sie to powiedzieć TAK, żeby GDYBY omawiana osoba to słyszała - to żebym sie tego nie wstydziła żeby to powiedzieć tak jak nie wstydziłabym się tego samego powiedzieć w jego obecności w ten sposób mogę powiedzieć prawie wszystko tylko .. inaczej ale niektóre rzeczy wtedy wydają mi sie .. bezlitosne powierzchowne w takiej perspektywie i tych nie mówię Odpowiedz Link Zgłoś
bszalacha Re: Jak się oduczyć 31.12.06, 20:43 Jeśli chcesz się wydać dobrze poinformowaną to może skieruj swoją ciekawość poznawczą na sprawy tyleż ważne,co mało osobiste.Tyle waznych spraw dzieje się w tym kraju/świecie/.Za mało czytasz,nie masz zainteresowań a chcesz błyszvczeć. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Jak się oduczyć plotkowania? 03.01.07, 10:44 Pomyśl sobie, że zasłyszana wieść może nie tylko być fałszywa, ale i specjalnie spreparowana, żebyś się skompromitowała powtarzając ją. To powinno Cię trochę ostudzić, skoro Ci tak zależy na opinii otoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
renebenay Re: Jak się oduczyć plotkowania? 01.01.07, 09:34 Bardzo proste,mow o sobie a innych zostaw w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
jfk3 Re: Jak się oduczyć plotkowania? 01.01.07, 15:10 plotkowanie to efekt, skutek czegoś. Nalezałoby sie zastanowić dlaczego człwowiek, czasem naprawdę w niewybredny sposób plotkuje. A co wazniejsze dlaczego nie moze się opanować, wytłumaczyć sobie pewnych procesów które są w nim. Rozmawiałam raz z psychologiem (pożniej się okazało ze wykonuje ten zawód) i byłam w szoku w jaki sposób wyraża sie o innych. Ja byłam dla niej zupełnie obcą osobą, a rozmowa była przypadkowa. Nie miałam pojęcia że ludzie którzy z załozenia powinni być z sobą w harmonii, tym barzdiej ze innym radzą. Z kolei drugi przypadek, znam parę osób, które NIGDY nie wyrazają sie o nikim zle, nie plotkują, nie pomawiają. I to nie tylko ze nie mówią, ale tez NIE MYSLĄ o nikim zle. Po prostu starają sie zrozumieć drugiego człowieka, wyzwalając siebie. Warto zastanowić sie nad przyczyną. Odpowiedz Link Zgłoś
dziki.macho Re: Jak się oduczyć plotkowania? 01.01.07, 20:24 Ktos to musi zrobic za ciebie, tzn. zamknac ci buzke w taki sposob, ktory na cale zycie oduczy cie plotkarstwa. Odpowiedz Link Zgłoś