Dodaj do ulubionych

Jak się oduczyć plotkowania?

31.12.06, 18:28
Obserwuj wątek
    • greengrey Re: Jak się oduczyć plotkowania? 31.12.06, 18:31

"Panie strzeż mnie od tego,
      abym w każdych okolicznościach
      miał zawsze coś do powiedzenia..."

może zacząć w ten sposób ?
    • halszka2 Re: Jak się oduczyć plotkowania? 31.12.06, 18:37
      Probuje walczyc z ta przywarą, ale udaje mi sie na krótko. Wstydze się tego ,co
      robie i staram się pilnowac. Ale co jakis czas znowu jezyk mnie zaświerzbi i
      powtarzam rozne zaslyszane wiesci. Nie jest moją swiadoma intencja zaszkodzic
      komus, ale chyba pokazać się jako osoba dobrze poinformowana i będąca w centrum
      różnych wydarzeń.Ostatnio powiedzialam pewnemu wspolnemu koledze o romansie
      naszej kolezanki. Po co ?
      Chcialabym definitywnie skonczyc z tym wraz z Nowym Rokiem.
      Jak Wy radzicie sobie z takimi pokusami ?
      • solaris_38 Jak się oduczyć 31.12.06, 19:24
        powiem ci co sama robię

kiedy chce coś powiedzieć i bardzo mam na to ochotę, pozwalam sobie to zrobić
        ALE staram sie to powiedzieć TAK, żeby GDYBY omawiana osoba to słyszała -
        to żebym sie tego nie wstydziła

żeby to powiedzieć tak jak nie wstydziłabym się tego samego powiedzieć w jego
        obecności

w ten sposób mogę powiedzieć prawie wszystko tylko .. inaczej
        ale niektóre rzeczy wtedy wydają mi sie .. bezlitosne powierzchowne w takiej
        perspektywie i tych nie mówię
        • bszalacha Re: Jak się oduczyć 31.12.06, 20:43
          Jeśli chcesz się wydać dobrze poinformowaną to może skieruj swoją ciekawość
          poznawczą na sprawy tyleż ważne,co mało osobiste.Tyle waznych spraw dzieje się
          w tym kraju/świecie/.Za mało czytasz,nie masz zainteresowań a chcesz błyszvczeć.
      • horpyna4 Re: Jak się oduczyć plotkowania? 03.01.07, 10:44
        Pomyśl sobie, że zasłyszana wieść może nie tylko być fałszywa, ale i specjalnie
        spreparowana, żebyś się skompromitowała powtarzając ją. To powinno Cię trochę
        ostudzić, skoro Ci tak zależy na opinii otoczenia.
    • renebenay Re: Jak się oduczyć plotkowania? 01.01.07, 09:34
      Bardzo proste,mow o sobie a innych zostaw w spokoju.
    • jfk3 Re: Jak się oduczyć plotkowania? 01.01.07, 15:10
      plotkowanie to efekt, skutek czegoś.

Nalezałoby sie zastanowić dlaczego człwowiek, czasem naprawdę w niewybredny
      sposób plotkuje. A co wazniejsze dlaczego nie moze się opanować, wytłumaczyć
      sobie pewnych procesów które są w nim.

Rozmawiałam raz z psychologiem (pożniej się okazało ze wykonuje ten zawód) i
      byłam w szoku w jaki sposób wyraża sie o innych.
      Ja byłam dla niej zupełnie obcą osobą, a rozmowa była przypadkowa. Nie miałam
      pojęcia że ludzie którzy z załozenia powinni być z sobą w harmonii, tym barzdiej
      ze innym radzą.

Z kolei drugi przypadek, znam parę osób, które NIGDY nie wyrazają sie o nikim
      zle, nie plotkują, nie pomawiają. I to nie tylko ze nie mówią, ale tez NIE MYSLĄ
      o nikim zle.

Po prostu starają sie zrozumieć drugiego człowieka, wyzwalając siebie.

Warto zastanowić sie nad przyczyną.
    • dziki.macho Re: Jak się oduczyć plotkowania? 01.01.07, 20:24
      Ktos to musi zrobic za ciebie, tzn. zamknac ci buzke w taki sposob, ktory na
      cale zycie oduczy cie plotkarstwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka