Dodaj do ulubionych

Psychoterapia przez internet - co myslicie?

13.03.07, 09:46
Np.znalazlam cos takiego : www.pozacentrum-pop.pl/psychoterapia/e-
porady.htm
Mieszkam za granica i ciezko mi sie dostac do polskiego psychoterapeuty,poza
tym ciezko u mnie z czasem,mam male dziecko i pracuje.Dlatego ciekawi mnie
czy ktos korzystal moze i moze polecic jakas psychoterapie przez internet?
Obserwuj wątek
    • c_y_n_i_k Re: Psychoterapia przez internet - co myslicie? 13.03.07, 10:42
      Na ile się orientuję w tej dziedzinie, to raczej jest to totalny absurd (nie
      otwierałem tego linku).
      Podam tylko jeden powód: w prawdziwej psychoterapii w trakcie "leczenia"
      zadzieżgnięta zostaje swoista relacja pomiędzy pacjętem i psychoterapętą. Jakoś
      nie widzę miejsca no coś podobnego bez pełnego kontaktu, werbalnego i
      niewerbalnego.
    • taisy Re:To zależy co jest celem owej terapii. 13.03.07, 11:15
      Link się nie otwiera wiec nie wiem o co tam chodzi.
      Wszytsko zależy jak w sensie praktycznym taka terapia wyglada.Trzeba
      przypuszczać,ze z obu stron dobrze funkcjonuje komunikacja gdzie zarówno klient
      jak i psychoterpeuta swietnie umieja wyrazić swoje myśli poprzez pisany tekst.
      Sama nigdy z takiej terapi nie korzystałam, wiec mało wiem na temat.
      Jednak jezeli celem terapii jest przerobienie jakiegos bolesnego przezycia, czy
      incydentu itepe z samego zycia klienta to moim skromnym zdaniem, terapia w
      gabinecie daje lepsze rezultaty. Jest to miedzyludzki kontakt.

Za ekranem komputera człowiek jest bardzo anonimowy i oczywiscie moze sie
      szybciej i łatwiej otworzyc, jednak jest to kontakt pozbawiony wielu aspektów
      istotnych w terapii. Jak np. mowa ciała, współczucie i empatia wyrazana ciałem,
      głosem.
      Przez Internet to trochę tak jakbyś czytała ksiazkę, choć ksiażkę skierowana do
      ciebie.Musisz sama wybrać czy taka forma ci odpowiada.
      Z drugiej strony nic nie wolno przesadzać, moze to byc własnie to co Tobie
      pomoze.Okazać sie dobre dla ciebie.
      Wiesz, samo znalezienie dobrego terapeuty to jak szukanie igły w stogu siana.
      Sama niedawno byłam w sytuacji kryzysowej/jestem w niej nadal/ kiedy o swoich
      problemach chciałam porozmaiwiać z osoba profesjonalną.No i owszem, wszytsko
      zaczęło się niby dobrze. Pani owa 'zarazała' mnie swoim spokojem ducha i
      pocieszała. Ale gdy przyszło do konkretów to nie mogła mi pomóc. Ona sama
      potrzebuje pomocy! O zgrozo!
      Tak to jest z szukaniem terapii, ciezko znaleść kogoś z kim człowiek jest w
      stanie znaleść to czego szuka. Dlatego doszłam do wniosku, ze to bez znaczenia
      z jakich srodków pomocy korzystamy w danej chwili, oby tylko one nam pomogły.
    • ewag52 Re: Psychoterapia przez internet - co myslicie? 13.03.07, 12:20
      to tak, jak seks przez telefon
    • hellio Re: Psychoterapia przez internet - co myslicie? 13.03.07, 16:22
      Novalee1 - uważam, ze lepszy rydz, niż nic.
      Na stronie jest wyjaśnienie, czym różni się, jak to nazywają, e-poradnictwo od
      psychoterapii. Ten ośrodek ma dobrą opinię.
      Dla zainteresowanych link w całości.
      www.pozacentrum-pop.pl/psychoterapia/e-porady.htm
      • paolo.89 Re: Psychoterapia przez internet - co myslicie? 13.03.07, 19:54
        Zalety pomocy psychologicznej on-line:

klient decyduje o tym, jak często i ile czasu poświęci na terapię,
        klient kontroluje treść informacji wysłanych do ePsychologa - może przemyśleć i
        poprawiać swój e-mail ile razy chce,
        nie trzeba wychodzić z domu i poświęcać czas na dojazd (co jest ważne
        szczególnie dla osób chorych, z ograniczeniem ruchu, niepełnosprawnych,
        opiekujących się dziećmi lub chorymi),
        pomoc psychologiczna on-line jest tańsza od tradycyjnego kontaktu z
        psychologiem (psychoterapeutą),
        wielu osobom łatwiej jest pokonać trudności w werbalizowaniu problemów oraz
        poczucie wstydu powstające w momencie bezpośredniego spotkania z psychologiem
        (psychoterapeutą),
        pisanie o swoich problemach pozwala na obiektywny wgląd w istotę problemu oraz
        na dystans wobec wielu przeżyć, doświadczeń, stanów i emocji,
        niektóre osoby czują się bezpieczniej kiedy nie muszą być w kontakcie
        bezpośrednim z terapeutą i łatwiej jest im poruszać swoje problemy

Wady pomocy psychologicznej on-line:

komfort klienta korzystającego z pomocy psychologicznej on-line zależy od jego
        umiejętności korzystania ze sprzętu,
        brak natychmiastowej reakcji ze strony psychologa (terapeuty) na informacje
        uzyskane od klienta- zazwyczaj na odpowiedź trzeba czekać,
        brak informacji niewerbalnych (np.:gesty, ton głosu). Jest to jeden z
        podstawowych argumentów przeciwko pomocy psychologicznej on-line. W tradycyjnej
        formie kontaktu psycholog (psychoterapeuta) opiera się na wskazówkach
        niewerbalnych, co jest niemożliwe na odległość.
        Wpływa to na obniżenie jakości relacji interpersonalnych, brak bliskości
        fizycznej - ważnym i leczniczym doświadczeniem jest poczucie, że jest się
        wysłuchanym. Brak kontaktu fizycznego może sprawiać, że to, co przekazuje
        terapeuta może być odebrane jako pozbawione jakiegokolwiek zaangażowania
        emocjonalnego,
        obawy co do tego, że ktoś może włamać się do komputera, czy podejrzeć pocztę ,
        niepewność, co do poprawnego opisania lub zrozumienia i interpretowania tekstu
        pisanego,
        izolacja klienta od świata zewnętrznego i zerwanie bezpośrednich kontaktów
        interpersonalnych, co czasami jest istotą problemów w życiu klienta

Zasady udzielania pomocy psychologicznej online

--------------------------------------------------------------------------------
        Wróć do ->ePsycholog

--------------------------------------------------------------------------------

Zasady

Zamówienie konsultacji, pomocy psychologicznej on-line jest równoznaczne z
        akceptacją poniższych zasad oraz regulaminu polityki prywatności organizacji
        PPD - The Psychological Centre / Poradnia Psychologiczna Dublin.
        Każda z osób chcąca skorzystać z serwisu ePsycholog, zobowiązana jest do
        rejestracji w serwisie ePsycholog.
        Serwis ePsycholog, działający pod adresem dublin.ias.com.pl, prowadzony jest
        przez organizację pozarządową typu non-profit PPD - The Psychological Centre /
        Poradnia Psychologiczna Dublin, wpisaną do ewidencji działalności gospodarczej
        pod numerem 434008, z siedzibą w Dublinie.
        Konsultanci serwisu ePsycholog udzielają pomocy psychologicznej online za
        pośrednictwem kompleksowego serwisu ePsycholog (moduł pytań, chat).
        Serwis ePsycholog jest bezpłatny, istnieje możliwość złożenia dotacji na rzecz
        funkcjonowania serwisu - "Wspomóż Nas" po lewej stronie.

Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych - informujemy, że dane osobowe
        klientów wykorzystywane są wyłącznie do realizacji kontaktu z psychologiem i
        nie są udostępniane osobom trzecim.
        Zamówienie konsultacji jest równoznaczne z wyrażeniem zgody na wykorzystanie
        opisywanych problemów i sytuacji, w opracowaniach internetowych, książkowych i
        prasowych, z zachowaniem pełnej anonimowości klienta.

zródło: dublin.ias.com.pl/pl/index.php?id=58,0,0,1,0,0
    • novalee1 Re: Psychoterapia przez internet - co myslicie? 14.03.07, 16:06
      Dziekuje bardzo,szczegolnie za dwie ostatnie odpowiedzi.Moze faktycznie lepsza
      taka pomoc niz zadna.Trudno o psychologa w mojej okolicy i trudno o czas w
      mojej sytuacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka