07.05.07, 03:03
Uwazajcie na NLP... Coraz wiecej ludzi uczestniczy w kursach nlp i
wykorzystuja to przeciwko nam. Moja kolezanka byla okolo tygodnia temu na
imprezie i podszedl do niej jakis koles, mowi, ze wogole jej nie interesowal
(nie ten typ urody, cytat "taki maly karakan"). Ola jest otwarta osoba wiec
nie splawila go od razy tylko dala mu chwile, zeby powiedzial co ma
powiedziec i nara, ale tego nara nie bylo... tak jej zakrecil w glowie, ze
dala mu nr. tel i sie z nim umowiala nastepnego dnia. Mowi, ze koles sie jej
przyznal, ze byl na szkoleniu NLP i wykorzystal nabyta tam wiedze, zeby z nia
porozmawiac bo bardzo mu sie spodobala. Olka mi powiedziala, ze jak jej to
powiedzial to sie zdenerwowala, ze nia manipuluje itp. ale jak jej
uswiadomil, ze gdyby nie ten trening to teraz by nie siedzieli przy kawie i
nie spedzali milo czasu to go zrozumiala. Zainteresowala mnie ta opowiesc
poniewaz jeszcze niedawno nie mialem pojecia co to jest nlp a teraz sie
zastanawiam czy sie nie wybrac na taki kursik.

P.s. Zastanawiam sie takze, czy Olka mnie nie zmanipulowala ta opowiescia! ;)
Obserwuj wątek
    • mazur39 prymitywna kryptoreklama! 07.05.07, 04:42
      spadaj ze "swoimi i cudzymi problemami" na forum ogłoszeń!
    • ppppppppp9 Odnosnie NLP... 07.05.07, 07:41
      witam, o NLP slyszalem z tydzien temu i wlasnie dzisiaj nosilem sie z zamiarem
      zapytania na forum co o tym sadzicie, dlatego postanowilem sie podlaczyc pod
      ten post.

Moze powyzszy post to reklama, choc w sumie nie widze zadnego linku, no ale
      ciekawi mnie co obiektywnie sadzicie na temat NLP?

Nie tyle chodzi o uwodzenie (choc to tez - czemu nie :P) ale ogolnie o poznanie
      NLP i nauczenie sie stosowania w relacjach z innymi ludzmi oraz lepszego ich
      rozumienia.

Czytalem cos o kursach, np. sa szkolenia ktore trwaja tydzien, kosztuja 3
      tysiace zlotych i pretenduja do tego, ze calkowicie zmienia twoje zycie, i
      spojrzenie na swiat. Pewnie duzo w tym przesady ale moze i troche prawdy? Linku
      nie podaje, bo nie jestem regularncm forumowiczem (jak widac po nicku,
      zalozylem byle jaki byle tylko moc sie wypowiedziec) i nie chce byc jak kolega
      wyzej posadzony o autoreklame.... no ale jesli ktos byl na jakis szkoleniach i
      cos mu daly, bylbym ciekaw co konkretnie...

alternatywnie, moze polecacie jakas ksiazke o NLP, po polsku? jesli tak, to
      jaka?

czy tez ten caly NLP to pic na wode?

pozdrawiam,
      • asidoo Re: Odnosnie NLP... 07.05.07, 07:47
        Nie boję się NLP, bo jestem tak nieufna, że sama sobie nie wierzę. Żaden
        akwizytor nigdy na nic mnie nie namówił, trudno we mnie wzbudzić poczucie
        winy... Żyje mi się z tym bardzo dobrze.
        • koszalek_opalek1 Re: Odnosnie NLP... 14.05.07, 18:56
          Hehe, ale NLS pewnie ulegasz jak tylko się da :PPP To dość niebezpieczny sposób
          podrywania, szczegóły na blogu uwodzenie-nls.greatwap.net/
      • ppppppppp9 Re: Odnosnie NLP... 11.05.07, 18:05
        ok, nikt sie nie wypowiedzial, wiec zakupilem ksiazke "wprowadzenie do NLP"
        Connora/ seymora

zobaczymy na ile mi sie przyda

swoja droga wciaz ciekawi mnie co sadzicie o NLP...
      • nlpnetpl Re: Odnosnie NLP... 11.05.07, 22:38
        ppppppppp9 napisała:
        > alternatywnie, moze polecacie jakas ksiazke o NLP, po polsku? jesli tak, to
        > jaka?

Zobacz tu (caly dzial):
        www.nlp.net.pl/index.php?d=szukaj&szukaj=klasyka+NLP&szukaj_opis=1
        NLP jest fajne.

Pozdrawiam,
        A.
    • lsilanow Re: NLP! 07.05.07, 17:42
      prymitywna? nie tak łatwo tak modelowac wypowiedz...
      ale wsypa jest - nikomu nam nie znana osoba przedstawiła nam swoją koleżankę
      a w ostatniej linijce nazwała ją per "Olka", swojsko, a co nam do tego, skoro nawet autora postu dobrze nie znamy?
      manipulowanie jest trendy :(((((
      • mixs71 Re: NLP! 09.05.07, 03:55
        Widze, ze niektorzy potraktowali moja wypowiedz jako reklame... ale reklame
        czego NLP?
        Chcialem poprostu przedstawic Wam historie, ktora zrobila na mnie wrazenie.
        Wczesniej nie mialem pojecia co to jest NLP i, ze wogole cos takiego istnieje.

lsilanow masz racje, nie ladnie tak opowiadac o kims skoro nie wiecie kim ja
        jestem. Rzadko sie wypowiadam na forach (nie mam poprostu czasu; 4 rano a ja
        przed komuterem siedze!) i nie wiedzialem, ze taka forma tutaj panuje.

Od mojego ostatniego postu zaglebilem sie w temat NLP i jestem coraz bardziej
        ciekawy jak to wyglada od strony praktyki. Tym samym chcialbym sie dowiedziec
        jak takie szkolenia wygladaja i czy warto sie zapisywac.

Pozdrawiam
        • renkaforever Re: NLP! co to jest? 09.05.07, 07:15
          Co to oznacza NPL?
          • saksalainen W zasadzie szkoła psychologiczna 09.05.07, 12:26
            neuro-linguistic programming - pewien rodzaj podejscia/rozumienia człowieka i jego psychicznych problemów poprzez analize (oparta na formalno-lingwistycznych zasadach) jego przekazu (tzn. wypowiedzi ustnych, ale i mowy ciała).

Ze wzgledu na duza skutecznosc tych metod i stosunkowa łatwosc nauczenia sie ich nawet przez laika, znalazły zastosowanie równiez poza terapia, np. w akwizycji. Na kursach (i z ksiazek) mozna sie nauczyc m.in. jak dopasowywac swoja komunikacje do partnera (lepszy kontakt) i jak formułowac wypowiedzi w sugestywny sposób (wpływanie na ludzi).
            • sankanda Re: W zasadzie szkoła psychologiczna 11.05.07, 23:06
              wybacz, ale to sa pierdoly...
        • nie-spamerom Re: NLP! 18.07.07, 18:32
          mixs71 napisał:
          > Widze, ze niektorzy potraktowali moja wypowiedz jako reklame...

No cóż - sam jesteś sobie winien.... Najpierw piszesz: "Uwazajcie na NLP... Coraz wiecej ludzi uczestniczy w kursach nlp i wykorzystuja to przeciwko nam. ", czyli niby jesteś na nie, a pod koniec wypowiedzi zmieniasz nagle ton i mówisz że jednak to super sprawa i też zamierzasz wypróbować.. Coś kręcisz... To typowe - jak reklama jakiegoś cudownego systemu do totolotka: "Dzisiaj znajomy mi powiedział, że ma super system, NA POCZĄTKU NIE WIERZYŁEM, ale SPRÓBOWAŁEM i UWIERZYŁEM, i teraz CHCĘ się podzielić Z TOBĄ (nie wiem czemu, ale często ci co robią kryptoreklamę wpadają w jakiś nadto osobisty ton, jakby byli moimi kolegami.. widocznie to jakaś strategia manipulacyjna.. ma zmniejszać dystans..), moim SZCZĘŚCIEM. "

• kisiel60 Re: NLP! 20.07.07, 14:19
            niby tak a niby nie.. ja sam bylem nieraz tak zafascynowany tematem ze wyrazalem
            opinie sprzeczne same z soba.. no coz koledze moze zabraklo chwili zeby ochlonac
            po przyplywie informacji na temat nlp i widac w trakcie pisania posta wena mu
            "skakala".. anyway temat cnlp jest bardzo interesujacy i wzbudza emocje a tu
            kazdy ma prawo je wyrazac.

K.
            • ja_adam Re: NLP! 20.07.07, 14:37
              NLP nie wiem czemu ale kojarzy mi sie z lizaniem...
              • kisiel60 Re: NLP! 22.07.07, 23:37
                cos w tym jest ;) a czy to twoje jedyne skojarzenie ? wiesz za pomoca nlp mozna
                by dowiedziec sie czemU..

pzdr
                • andrus23 Re: NLP! 23.07.07, 16:48
                  a gdzie mozna sie wytrenowac nlpowo?? ja znam tylko cieslaka...
                  • macer125 Re: NLP! 24.07.07, 14:20
                    cieslak jest spoko. w sumie to wiekszosc trenerow sie wywodzi od tych samych
                    guru na ktorych cie nie bedzie stac wiec roznicy to nie robi do kogo pojdziesz :)
                    • dobruszek1983 Re: NLP! 24.07.07, 16:00
                      Czyli wynika z tego, że jednak Cieślak;)
                      • dobruszek1983 Re: NLP! 26.07.07, 18:15
                        dobruszek1983 napisała:

> Czyli wynika z tego, że jednak Cieślak;)

Cytuję samą siebie no ale;) Kolega właśnie wrócił z kursów NLP ( kolejna osoba
                        ):d Postaram sie dzisiaj wyciągnąć coś więcej na temat jego spostrzeżeń i
                        zamieścić je tutaj:P

• haggen Re: NLP! 26.07.07, 18:36
                          Chetnie uslysze cos wiecej na temat kursu. Znajomy student psychologii po
                          odbyciu wykladow monograficznych dotyczacych czlowieka w trudnej sytuacji
                          zadaniowej mocno nakrecil sie na temat treningu personalnego. Przejalem na
                          okres urlopu materialy z tych wykladow i sam nabralem takiego cisnienia na
                          rozwoj wiedzy na wlasny temat, swiadomosci i ogolnej poprawy jakosci zycia, ze
                          nieprzerwanie szukam kogos, kto mial faktycznie bezposredni kontakt z takim
                          trenerem.
                          • kapryz Re: NLP! 26.07.07, 21:01
                            W takim razie profesjonalny kurs NLP Cie nie zawiedzie. Ja dokladnie takie
                            odczucia mam po zakonczeniu kursu - nastawienie na samorozwoj! Zarowno w
                            obrebie zdolnosci percepcyjnych jak i umiejetnosci, zdolnosci umyslowych,
                            fizycznych... wszystko nabralo okreslonego celu, ktory jednoczesnie napelnil
                            kolorem wszelkie zyciowe dzialania :) Moze to dlatego, ze wczesniej moje zycie
                            bylo przepelnione monotonia i nie potrafilem poukladac sobie planu nawet
                            pojedynczego dnia, ale przeskok po kursie byl ogromny. Panuje nad zyciem, nie
                            ono nade mna :)
                            • spokkkooo Re: NLP! 27.07.07, 14:36
                              a czy znacie godne polecenia szkoly albo trenerow w Krakowie? interesuje mnie
                              kurs NLP ale chcialbym trafic na fachowca z prawdziwego zdarzenia a nie
                              kolejnego chetnego do zarobienia szybkiej i niemalej kaski. jesli macie jakies
                              sugestie to czekam na info.
                              pozdrawiam
                              • dobruszek1983 Re: NLP! 27.07.07, 18:51
                                "Moze to dlatego, ze wczesniej moje zycie
                                bylo przepelnione monotonia i nie potrafilem poukladac sobie planu nawet
                                pojedynczego dnia, ale przeskok po kursie byl ogromny. Panuje nad zyciem, nie
                                ono nade mna :)"

- Bardzo słuszna sugestia w tym miejscu padła dwa posty wyżej:). Czasem sama po
                                sobie wiem, iż ułożenie sobie "planu dnia" jest czymś ciężkim ( co dla
                                niektórych może być wręcz śmieszne w tym momencie dla mnie nie jest) bądź
                                potrzeba do tego silnej mobilizacji. Nieraz próby spaliły na panewce po 3 dniach
                                takiego planowania- po prostu chęci były większe ale czyny już nie;)
                                • macer125 Re: NLP! 30.07.07, 19:13
                                  mi tam cnlp pomaga w nieco wazniejszych rzeczach niz ulozenie sobie planu dnia
                                  :) ale spoko rozumiem ze do tego tez sie przydaje...

[pzdr]
                                  • dobruszek1983 Re: NLP! 31.07.07, 12:30
                                    Nom NLP jako całość jest wszechstronne i bardzo ciekawe- nie da sie ukryć tego
                                    faktu. Póki co dużo głosów jeszcze jest przeciwko takiemu systemowi nauki - no
                                    ale może się to kiedyś zmieni;)))
                                    • shadowss Re: NLP! 02.08.07, 12:41
                                      Hmm a co to jest to całe 'nlp'? nie spotkałem sie nigdy z tego typu skrótem ani
                                      nikt z moich znajomych o_O
                                      • dobruszek1983 Re: NLP! 02.08.07, 12:48
                                        shadowss napisała:

> Hmm a co to jest to całe 'nlp'? nie spotkałem sie nigdy z tego typu skrótem ani
                                        > nikt z moich znajomych o_O

=
                                        neurolingwistyczne programowanie

Mały suplement:P

NLP jest "technologią rozwijania ludzkich umiejętności". Dzięki NLP osiągniesz
                                        korzyści w świecie biznesu, edukacji i rozwoju osobistego. NLP jest sztuką i
                                        nauką ludzkiej doskonałości w obszarach komunikowania, wywierania wpływu,
                                        ustalania celów

to jest cytat - poczytaj coś więcej na ten temat np wśród dostępnej literatury
                                        ew. www.cnlp.pl

Pozd.
                                  • kapryz Re: NLP! 31.07.07, 15:00
                                    Mercer, to jest wlasnie caly urok tego kursu - pomaga roznym ludziom w
                                    zaleznosci od ich potrzeb i oczekiwan. Swoja droga, widze, ze tez byles u
                                    Cieslaka ;)
                                    • macer125 Re: NLP! 01.08.07, 17:23
                                      no bylem i sie zastanawiam czy nie pojsc ponownie. wciaga mnie ta zabawa bo
                                      efekty widac niemalze nastepnego dnia... no coz jedyny bol to ze trza czasami
                                      zycie wstecz przeorganizowac ;)

pzdr
    • brak.polskich.liter Re: NLP! 09.05.07, 17:17
      mixs71 napisał:

> P.s. Zastanawiam sie takze, czy Olka mnie nie zmanipulowala ta opowiescia! ;)

Na pewno zmanipulowala jak nic. Ty lepiej uwazaj. Nie tylko na NLP, rowniez na
      znajomych, nieznajomych, a takze kosmitow, psy, koty, golebie, rosliny
      doniczkowe, a zwlaszcza pelargonie, bo manipulacja czai sie wszedzie.
      Bo to w ogole taki spisek jest, wiesz, ogolnoswiatowy. I wszyscy sa przeciwko
      Tobie :P
      • lemoniada.cytrynowa Re: NLP! 09.05.07, 17:36
        Ech.. żeby to była prawda
        Ech... żeby to było takie proste

ale otumianiajcie się ludziki, otumianiajcie... będzie Wam lżej
        • sankanda Re: NLP! 11.05.07, 23:03
          to jest naprawde otumanianie, ale co zrobic, skoro niektorym bardzo sie
          pzrydaje czy to w zyciu zawodowym (przedsiebiorstwa organizuja sesje dla swoich
          przedstawicieli handlowych) czy hmmmm...prywatnym, niestety.
          z grubsza chodzi o to, zeby "programowany" mial latwosc dominowania sytuacji,
          na zasadzie "facet skrzyzowal lewa noge na prawej, co oznacza, ze nie jest
          panem sytuacji... moge leciec na calego" ;) . moze sie to przydac w
          negocjacjach niskich i srednich lotow. mysle, ze sukces zaprogramowania zalezy
          od inteligencji programowanego. im nizsza, tym owocniejsze programowanie ;):))
    • ag_a1 Re: NLP! 12.05.07, 20:55
      Ja myślę że im więcej będziemy wiedzieć o NLP tym trudniej będzie nas
      zmanipulować ;))Ja trochę czytałam o tych technikach i powiem,że stosowanie ich
      może przydać się w życiu zawodowym,czasem w towarzyskim czy uczuciowym ale
      takie ciągłe manipulowanie kimś jest męczące i nie jest się wtedy sobą.Ale dużo
      daje w poznaniu innych ludzi i ułatwia porozumiewanie się.
      • ewag52 Re: NLP! 13.05.07, 09:31
        www.kodumyslu.pl/
    • justa_79 Re: NLP! 29.05.07, 14:48
      czyli każdy coś słyszał, a nikt nic nie wie :) interesuje mnie skuteczność
      kursów NLP - ktoś uczestniczył?
      • macer125 Re: NLP! 19.06.07, 15:38
        potwierdzam skutecznosc :) dopiero co zaczalem kurs a juz czuje sie lepszy :)
        fajna sprawa !
      • bursztyn78 Re: NLP! 19.06.07, 15:55
        Witaj

ja byłem we wrocławiu na kursie NLP. Na praktyku. Wrażenia bardzo pozytywne.
        Przede wszystkim spora dawka wiedzy w jaki sposób kształtować siebie, jak
        poradzić sobie w trudnych chwilach, pracować nad charakterem.
        Można się także sporo dowiedzieć o mechanizmach zachodzących w komunikacji
        między ludźmi.
        Polecam.

Pozdr

B.
        • ja_adam Re: NLP! 19.06.07, 16:03
          żeby to wiedzieć, trzeba chodzić na kursy?
          A chodzicie na kursy jedzenia?
          • andrus23 Re: NLP! 19.06.07, 16:12
            ja_adam napisał:

> żeby to wiedzieć, trzeba chodzić na kursy?
            > A chodzicie na kursy jedzenia?

a wiesz czym jest doskonalenie hmmm zacznijmy od przykladu jedzenia
            mozesz jesc lapami, potem ewentualnie cos jak noz, widelec ale jakbys dalej
            poszperal to dowiesz sie w jakim szkle jaki trunek, jaki noz do czego, kiedy
            siadasz itp
            kolejny przyklad - masz prawko?? jak tak pewnie sadzisz ze jestes idealnym
            kierowca, wg. badan ponad 90% facetow mysli ze super jezdzi jednak okazuje sie
            ze to tylko zludzenie - po to sa szkoly jazdy - doskonalenia kierowcow
            reasumujac czlowiek ciagle sie uczy a wiedza jaka daje nlp z pewnoscia przyda
            sie w wielu aspektach zycia
            pozdro

• dennis28 Re: NLP! 19.06.07, 16:21
              Płaćcie, płaćcie ciężką kasę za złudzenia i
              marzenia....buahahahahahahahaha.Dzięki wam naiwniacy trenerzy NLP zarabiają
              krocie i mogą jeździć furami o jakich wam się nie śni.A na dodatek wydaje wam
              się,że po kursie to wy takimi małymi psychologami jesteście:);) i czytacie z
              ludzi jak z otwartej księgi...hihihihi. Sorry,ale głupich nie sieją, sami się
              rodzą.
            • ja_adam Re: NLP! 19.06.07, 16:22
              no dobrze ale na cholere mi kurs?

jedzenie:
              -kupiłem sobie mixer, taki z 20 tysiącami odbrotów, każdego dnia wymyslam
              koktajle, dziś na obiad mielismy experyment jedzeniowy...

Prawko:
              mam je od ...20 lat, i jako intelygienty :) człowiek doskonale wiem jakie
              popełniam błędy. Nie miałem ani jednego wypadku, prócz dachowania, boczny wiatr!
              gdzie zginęło moje dziecko.

Moim zdaniem, jesli ktoś idzie na łatwizne, szuka kursów, to tak jak z językiem
              obcym, jak ktos chce to się i arabskiego nauczy, kupi sobie ksiązki, pojedzie do
              egiptu, albo zapisze do al- kaidy
              • ja_adam Re: NLP! 19.06.07, 16:23
                może dodam NLP jest bardzo ciekawym zagadnieniem, który powinien być wykładany
                na lekcjach szkoły podstawowej a nie wtedy, gdy ktoś ma pół mózgu.
                • andrus23 Re: NLP! 19.06.07, 16:55
                  no to swietnie ze taki samouczek z Ciebie, masz jednak problemy z matematyka no
                  chyba ze prawko zrobiles w wieku 15 lat....

pozdro600
                  • ja_adam Re: NLP! 19.06.07, 17:41
                    z matematyki będę zawsze bucem i zaden kurs tego nie zmieni
              • lsilanow Re: NLP! 19.06.07, 16:26
                przykro mi, teraz Cię rozumiem
                • chuq Re: NLP! 21.06.07, 15:38
                  witam!
                  nie da sie ukryć, że człowiek jest istotą niedoskonałą i całe życie sie będzie
                  uczył.. jak się zatrzyma równoznaczne jest to z cofaniem, tak więc nauka i
                  nauka bez tego ani rusz!
                  a szkolenia nlp tylko mogą to ułatić i pomóc w realizowaniu samego
                  siebie..przynajmniej jak tak sądze :)
                  pzdr
                  • montana2 Re: NLP! 21.06.07, 23:31
                    Kompletnie nie rozumiem postawy pewnych ludzi piszacych tutaj. <Zauwazylem, ze
                    nlp jest tematem budzacym skrajne emocje. Lepiej to niz nie budzic zadnych!>
                    Jest garstka osob, ktore na sile mowia, ze NLP jest do niczego chociaz, nigdy
                    nie mialy z nim nic wspolnego. Rozumiem, ze ktos byl na takim treningu i mu sie
                    nie podobalo...spoko!... ale pisanie o czyms o czym sie nie ma pojecia moze
                    tylko zaszkodzic a nie pomoc. Niektorzy maja problemy i szukaja pomocy w NLP i
                    zapewniam Was, ze pewna czesc znajdzie lekarstwo na swoje problemy wlasnie na
                    takich kursach!

Zastanowcie sie prosze, jakie konsekwencje moga niesc informacje, ktore tutaj
                    zamieszczacie.

Ktos wczesniej napisal, ze za nasze pieniadze trenerzy NLP kupuja sobie auta o
                    jakich my nawet nie snimy...;) Ja to traktuje jako plus. Jak ktos jest w czyms
                    dobry, ma duzo zadowolonych klientow, ktorzy do niego wracaja poniewaz IM
                    POMAGA... czemu ma sobie nie kupic fury z klima!

Pozdrawiam WSZYSTKICH

• dennis28 Re: NLP! 22.06.07, 09:31
                      (...)"Ktos wczesniej napisal, ze za nasze pieniadze trenerzy NLP kupuja sobie
                      auta o
                      jakich my nawet nie snimy...;) Ja to traktuje jako plus. Jak ktos jest w czyms
                      dobry, ma duzo zadowolonych klientow, ktorzy do niego wracaja poniewaz IM
                      POMAGA... czemu ma sobie nie kupic fury z klima!(...)
                      Widzisz...to nie o to chodzi,czy są dobrzy czy nie, tylko o to, że ludzie są
                      naiwni i łatwo dają sobie robić sieczkę z mózgu:)
                      • andrus23 Re: NLP! 22.06.07, 17:59
                        sieczke?? heh w takim razie moze kazdy sam bedzie sie doskonalil i sam do
                        wszystkiego dochodzil?? po co wywarzac otwarte drzwi?? jak mozna skorzystac z
                        wiedzy innych to cemu nie poza tym nlp to nie tylko mozliwosc szkolenia siebie
                        ale takze po welu kursach innych - sam wtedy mozesz smigac dobra fura....
                      • montana2 Re: NLP! 22.06.07, 18:17
                        dennis28...byles kiedys na takim kursie...? Szkoda kasy i nie pozwolisz sobie
                        zrobic sieczki z mozgu, wiec pewnie nie pojdziesz. Fakt NLP nie jest tematem
                        tanim, chociaz sa wyjatki. Wiem, ze sa trenerzy, ktorzy organizuja bardzo tanie
                        kursy, na ktorych tlumacza co i jak w NLP... podoba Ci sie zostajesz, temat Cie
                        nie kreci wychodzisz... finansowo nie ryzykujesz.

Co chcesz osiagnac piszac, ze trenerzy NLP robia ludziom sieczke z mozgu?
                        Chcesz uchronic nieswiadomych biedaczkow przed praniem mozgu... zacne!

Moje wypowiedzi stawiaja NLP w pozytywnym swietle chociaz sam nie jestem
                        zapalencem. Bylem na jednym kursie, dowiedzialem sie ciekawych rzeczy z ktorych
                        korzystam na codzien.

Chwale NLP poniewaz mam znajomego, ktory mial powazne problemy. Szukal roznych
                        rozwiazan i wlasnie NLP mu pomoglo... mozna powiedziec, ze wrocil do zycia.

Dlatego nie zgadzam sie z osobami, ktore pisza o nlp tak nieprzychylne opinie.
                        Jak ktos moze znales odpowiedz na swoje problemy wlasnie na takim kursie to
                        czemu go zniechecacie.

Pozdrawiam
                        • lsilanow Re: NLP! 27.06.07, 16:20
                          ja uważam, że nie auta są celem pomagających
                          jak i że NLP to narzędzie, które jest li tylko narzędziem, i może byc wykorzystane w dobrych (terapeutycznych, wspomagających celach), jak i złych (typu kurs "Jak zostac światowej sławy manipulatorem w week-end, dla opornych, i przy tym zarabiac kokosy okręcając ludzi wokół palca oraz wyrywac laski hurtem i potem je porzucac, jak się znudza") przez wszelkiej maści hochsztaplerów.
                          Mi się idea NLP bardzo podoba, aczkolwiek nie jest ono rozwiązaniem wszelkich problemów. I zastosowane nieostrożnie ("wyobrażam sobie, że tak kanapka ze słoniną jest w istocie pysznym koktajlem z truskawek" ;) ) może poczynic szkody. Jak każde narzędzie z resztą.
    • zdezorientowana4 Re: NLP! 24.06.07, 21:23
      pl.wikipedia.org/wiki/Programowanie_neurolingwistyczne
      • macer125 Re: NLP! 27.06.07, 15:26
        zdezorientowana o co chodzi z tym linkiem ? :)

pzdr
        • macer125 Re: NLP! 27.06.07, 15:28
          montana masz racje !

denerwuja mnie ludzie ktorzy z zasady neguja cos czego nie znaja.. ja tez mam
          juz swoje malutkie doswiadczenie w nlp i dzieki cieslakowi udaje mi sie wiele
          rzeczy robic lepiej albo po prostu inaczej :)

pozdrawiam wszystkich "kumatych"
          • andrus23 Re: NLP! 27.06.07, 16:11
            heh cos o tym Cieslaku glosno ostatnio sie robi :) jakies linki mam do jego
            artykulu i sam u niego bylem ale czy przypadkiem to nie jakas reklama zy cos ??

pozdro
            • bursztyn78 Re: NLP! 27.06.07, 16:16
              Jak masz jakieś materiały od niego to może wrzuć je gdzieś. Tak żeby można było
              sciągnąć
              • mixs71 Re: NLP! 04.07.07, 22:35
                Kto to jest ten cieslak?

POZDRO
    • czlowiek_powazny Re: NLP! 04.07.07, 22:37
      Dobrze, ze NLP istnieje, nieudacznicy nieudacznikom i tak byc powinno. W tym
      przypadku jestem alterglobalista
      • montana2 Re: NLP! 10.07.07, 15:22
        Do czlowieka powaznego: kiedys wyjdziesz ze sklepu z jakim bublem wreku i w
        drodze do domu zorientujesz sie, ze to co wlasnie kupiles nie jest Ci do
        niczego potrzebne. Pozdro
        • macer125 Re: NLP! 10.07.07, 16:45
          montana a co to ma do nlp ? :) bo nie skumalem tej fazy z butelka ;)

pzdr
          • bursztyn78 Re: NLP! 10.07.07, 17:33
            ja też nie łapię ;)
    • crazyrabbit Re: NLP! 11.07.07, 00:32
      A ja myślałam , ze Wam chodzi o Niesterydowe Leki Przeciwzapalne!!!
      No tak zmanipulować starego repa... buchachacha
      • cometessa Re: NLP! 11.07.07, 11:34
        coś czuję, że post ppppppppp9 to również podpucha ;) NLPerów heh
        • kisiel60 Re: NLP! 11.07.07, 17:58
          no to jak w koncu z tym nlp ? nie chce mi sie czytac calego posta ale sam nie
          wiem co o tym myslec i czy sa jacys rzetelni trenerzy..
          pzdr
          • macer125 Re: NLP! 16.07.07, 05:41
            jest w cholere ( juz sie dowiedzialem :) ) w polsce zacznij od grzesiaka,
            cieslaka albo batki.. za granica la valle, bandler..

nlp rox :)
            • kisiel60 Re: NLP! 16.07.07, 23:02
              www.cnlp.pl sprawdzilem i chyba te oferty cieslaka sa tansze.. no coz kiedys
              trza zainwestowac w siebie.. moze sie uda firme na to naciagnac :D

pzdr
              • crazyrabbit Re: NLP! 17.07.07, 01:59
                Aż tak jesteś zdesperowany? Kurcze , to może zgłoś sie na szkolenie do mnie ,
                podpowiem parę fajnych sztuczek i nie skasuję jak za zboże :PPPP
                • dobruszek1983 Re: NLP! 18.07.07, 13:54
                  Z tego co przeczytałam przed chwilą ( a trochę czasu mi to zajęło :P )widać dość
                  skrajne opinie na temat NLP. Jeden z postowiczów napisał o autach jakimi jeżdżą
                  trenerzy tych kursów za pieniądze "szarych naiwnych mas uczestniczących w
                  warsztatach".
                  Zatem pare słów od siebie.
                  Przypuśćmy, iż jako przykład w tym miejscu posłuży wybór kursów NLP na celu
                  poprawy komunikacji międzyludzkiej. Wiele z nas jest z natury nastawionych na
                  to, iż co obce będzie dla mnie na pewno złe. Wg schematu coś obcego- stawiamy
                  sobie przysłowiowy "mur", który ma chronić nas przed przejawami obcości. Wobec
                  tego należy zniechęcić także pozostałych do takiego toku myślenia aby ich myśli
                  nie zbiegały się w tym kierunku. Jeśli nie mamy o czymś zupełnego pojęcia to
                  rodzi się tutaj w umyśle doskonale znane każdemu pojęcie "niewykorzystanej
                  szansy" (.."hmm a może tak spróbować?...(chwila zastanowienia)...nic o tym
                  jednak nie wiem...nie warto...chociaż?" )a także braku pewności co do słuszności
                  np wyboru w/w kursu(warsztatów). Także po części rozumiem owe skrajnie odmienne
                  wypowiedzi w tym poście:)
                  Jednakże wiele osób stwierdza, iż kursy takie pomogły im w eliminacji
                  negatywnych czynników w ich życiu co doprowadziło do realizacji określonych
                  zamierzeń. Wzmożona konsekwentność poczynań prowadzi b. często do poprawy stanu
                  bytu człowieka. Wewnętrzne poczucie silnego "ja" w podejmowanych wyborach, które
                  okazują się w późniejszym czasie bardzo trafne- cieszy każdego z nas:-)
                  • macer125 Re: NLP! 20.07.07, 14:59
                    a czy sama masz doswiadczenie praktycze w nlp ? jesli tak to ktory trener ?

pzdr
                    • jadwiga_76 Re: NLP! Uważacie dziewczyny! 31.07.07, 16:42
                      Przypadkowo trafiłam na to forum, ale zainteresowało mnie, gdyż sama ostatnio
                      otarłam się o ten temat.
                      Będąc na jednej z dyskotek zauważyłam grupkę facetów, którzy sami tańczyli.
                      Jeden z nich zaczął ze mną rozmawiać i choć nie był w moim typie nalegał, abym
                      dała mu numer telefonu. Wcale nie chciałam, gdyż nie był młodszy, gdyż nie był
                      w moim typie. Niemniej po godzinie znowu zaczął mnie nękać i w końcu mu dałam.
                      Drugi z tych co tam był powiedział kilka rzeczy, które mnie zainteresowały i z
                      rozmowy wynikało, że jest chyba psychologiem i stwierdziłam, że warto byłoby
                      się z nim spotkać. Wymienilismy sie numerami telefonów. Spotkalismy się i
                      opowiadał, że zajmuje się NLP zawodowo i że prowadzi szkolenia. Mówił, że można
                      pomóc ludziom pozbyć się np. fobii. Po spotkaniu sprawdziłam tego kolesia i co
                      sie okazało: trafiłam na samego guru, który prowadzi szkolenia z uwodzenia ?!?
                      Tak, potwierdzam robi na tym super kasę. Zresztą powiedział, że "już nie musi
                      pracować" i furą też niezłą jeździ. Marki nie będę pisać.
                      Wracając do tego pierwszego gościa, który jak się okazało był kursantem tego
                      guru. Następnego dnia wysłał mi sms-a "Wiem jak szybko kobiety w twoim wieku
                      potrafią zmienić zdanie i następnym razem stworzę bardziej odpowiednie
                      warunki". Poczułam się okropnie jak królik doświadczalny!

Chciałam tylko wyrazić tu swoją opinię, iż jeśli NLP ma komuś pomóc np. wyjść
                      ze swojej nieśmiałości i poznać kobietę, ok, ale jeśli ktoś tego nadużywa tak
                      jak ten pierwszy koleś i traktuje kobiety jak króliki doświadczalne to chyba
                      coś tu jest nie tak.

Ostrzeżenie dla wszystkich dziewczyn:
                      Uważajcie! Faceci są coraz bardziej wyrachowani! Chodzą na "kursy uwodzenia" po
                      tego, żeby nauczyć się uwodzenia. Dla mnie uwodzenie samo w sobie źle się
                      kojarzy, bo oznacza posunięcie sie do działań, żeby zdobyć kobietę w jakiś
                      konkretnym celu, tzn. żeby sie nią zabawić i ją potem rzucić. Jeśli tak jest to
                      potępiam tych co tak postępują.
                      • dobruszek1983 Re: NLP! Uważacie dziewczyny! 31.07.07, 19:02
                        O widzisz pierwszy i treściwy post z jakim się spotkałam na tym a także poza tym
                        forum.
                        - potępiający niewłaściwe metody postępowania i nadużywania ich w celu pod
                        tytułem "zabaw się kimś a potem najzwyczajniej w świecie rzuć" ot co pokazać, że
                        jest się panem sytuacji- nie na tym rzecz polega- także nie podoba mi sie takie
                        coś...jeszcze w dodatku jeśli ktoś po takim kursie wykorzystuje nabytą wiedzę do
                        praktyk krzywdząc innych.
                        - ale nie negujący właściwych stricte- pomagających poznać kogoś- ale nie
                        zmierzający bynajmniej do tego aby skrzywdzić w jakiś sposób tą osobę. Chodzi
                        tutaj o wszelkie przejawy pozytywnych aspektów płynących z kursów (gdzieś tam
                        wyżej wymienionych) np K. Cieślaka.
                      • kapryz Re: NLP! Uważacie dziewczyny! 31.07.07, 22:12
                        Jadwiga, slusznie zwrocilas uwage na fakt, ze niektore kursy NLP zyskuja
                        charakter calkowicie marketingowy a prowadzacy je trenerzy wykorzystuja swoja
                        wiedze budujac swojego rodzaju "szkoly uwodzenia". Jednak czlowiek, z ktorym
                        mialas do czynienia na miano psychologa nie zasluguje na pewno, bo w jego
                        przypadku kodeks zawodowy sluzy chyba do wycierania butow. Niestety takie
                        czasu - ludzie staraja sie zarabiac pieniadze na potrzebach innych... niesmiali
                        faceci badz niespelnieni businessmani nabiora sie z latowscia na hasla
                        reklamowe takich kursow. I w tym tkwi problem, bo zaawansowany i rzetelnie
                        prowadzony kurs NLP ma sluzyc przede wszystkim poprawie jakosci zycia,
                        progresji w obrebie dokonan zyciowych, analizie przyczyn i przebiegu ludzkich
                        zachowan. Takich kursow jednak niedlugo bedzie mozna szukac ze swieczka. Ja
                        mialem szczescie trafic na konkretnego trenera juz na samym poczatku mojej
                        przygody z NLP (szczerze polecam www.cnlp.pl) i przyznam, ze ze wzgledu na
                        charakter kursu i sposob jego reklamowania znakomita wiekszosc kursantow
                        stanowili ludzie, ktorzy faktycznie przyszli dowiedziec sie czegos o sobie a
                        nie o sposobie wyciagniecia numeru od obcej dziewczyny.
                        • dobruszek1983 Re: NLP! Uważacie dziewczyny! 01.08.07, 12:06
                          Przede wszystkim chęć rozwoju osobistego co prowadzi przecież do jego
                          zwiększania. Dla opisywanych przez Ciebie wyżej dwóch osobników warsztaty NLP
                          okazały się jednak niezbyt trafna inwestycją w życiu- po prostu nie umieją i
                          pewnie nigdy nie będą umieć wykorzystać potencjału jaki płynie po ukończonych
                          kursach. Praktyka, praktyka jeszcze raz praktyka ale nigdy kosztem drugiej osoby
                          aby wykorzystać ja dla swoich potrzeb ( mowa o podobnych sytuacjach, która
                          wymieniłaś w swoim poście ). Pan K. Cieślak z pewnością nie jest osobą, która
                          nastawiona jest na zysk poprzez pozyskiwanie nieśmiałych mas ludzi;) Tak jak
                          napisał poprzednik "ze świeczką szukać..." i jest to trafne stwierdzenie - jak
                          widać znalazł on na samym początku odpowiedniego trenera co z pewnością
                          zaprocentuje mu w poszerzeniu polu działania jeśli chodzi o życie osobiste
                          (wszelkiego rodzaju kontakty międzyludzkie) bądź pracę etc;)

Pozdrawiam
                        • kisiel60 Re: NLP! Uważacie dziewczyny! 01.08.07, 17:30
                          Co wy tak wszyscy o tym cieslaku ciagle ? Czy on naprawde jest taki dobry czy po
                          prostu podobalo sie wam ale nie macie porownania. Sam sie rozgladalem ze kursem
                          i nie powiem Cieslak ma dobra oferte, ale boje sie "wtopic" tysiac zlotych na
                          dzien dobry. Mozecie to jakos merytorycznie podeprzec ?

• dobruszek1983 Re: NLP! Uważacie dziewczyny! 01.08.07, 18:22
                            kisiel60 napisał:

> Co wy tak wszyscy o tym cieslaku ciagle ? Czy on naprawde jest taki dobry czy p
                            > o
                            > prostu podobalo sie wam ale nie macie porownania. Sam sie rozgladalem ze kursem
                            > i nie powiem Cieslak ma dobra oferte, ale boje sie "wtopic" tysiac zlotych na
                            > dzien dobry. Mozecie to jakos merytorycznie podeprzec ?
                            >
                          • dobruszek1983 Re: NLP! Uważacie dziewczyny! 01.08.07, 18:37
                            kisiel60 napisał:

> Co wy tak wszyscy o tym cieslaku ciagle ? Czy on naprawde jest taki dobry czy p
                            > o
                            > prostu podobalo sie wam ale nie macie porownania. Sam sie rozgladalem ze kursem
                            > i nie powiem Cieslak ma dobra oferte, ale boje sie "wtopic" tysiac zlotych na
                            > dzien dobry. Mozecie to jakos merytorycznie podeprzec ?
                            >

Ech skasowało mi poprzedniego posta- to co pisałam i dałam wyślij i wyszedł
                            tylko cytowany fragment tekstu;)

Merytorycznie: K.Cieślak podczas swoich warsztatów NLP obejmuje całość z
                            wymienionych punktów w ofercie programowej. Tzn masz pewność, że nic nie
                            zostanie tylko na papierze a nie zostanie zrealizowane w teorii bądź praktyk etc.;)
    • eric6 Re: NLP! 02.08.07, 14:57
      Owszem, są idioci, którzy próbują manipulować, ale to można bardzo łatwo
      wykryć. Ogólnie w NLP zmienia sie podejscie faceta. Proponowane metody mogą
      pomoc, ale na krótko...zmieniając podejscie, jesteś spójny... Także polecam
      zamiast NLSu, PUA. Jest to podejści dobre dla obu stron. Wiele daje wiara w
      siebie, pewność, że jest sie wartością samą w sobie... Polecam darmowego e-
      booka, może to pomoże Ci podjąć decyzję www.pewnosc.infinitemind.pl
      • dobruszek1983 Re: NLP! 02.08.07, 18:08
        Hmm czemu zmienia podejście faceta? i co to jest PUA- nie kojarzę w tym momencie.
        • gruda Re: NLP! 03.08.07, 09:35
          no zmienia... facet staje sie pozbawionym emocji robotem:) zartuje, mialem
          okazje kiedys na ten temat porozmawiac z przyjacielem, co byl na kursie u
          Cislaka, faktycznie moga zachodzic pewne zmiany w psychice, ale moze ktos kto
          byl niech sie wypowie.

Pozdr.
          G.
          • dobruszek1983 Re: NLP! 03.08.07, 14:05
            gruda napisał:

> no zmienia... facet staje sie pozbawionym emocji robotem:) zartuje, mialem
            > okazje kiedys na ten temat porozmawiac z przyjacielem, co byl na kursie u
            > Cislaka, faktycznie moga zachodzic pewne zmiany w psychice, ale moze ktos kto
            > byl niech sie wypowie.
            >
            > Pozdr.
            > G.

Wejdź na stronkę K. Cieślaka i sprawdź sobie newsletter poprzez mail- dostałam
            właśnie i czytam- polecam:)

Pozdrawiam all 4umowiczów
            • macer125 Re: NLP! 03.08.07, 22:41
              no ja juz newsletter mam.. czytaliscie o tych znizkach za przyprowadzenie ludzi
              ? ciekawe jak mu to wyjdzie, mysle ze takie praktyki sie nie sprawdzaja ale moge
              sie mylic.
              • dobruszek1983 Re: NLP! 03.08.07, 23:04
                macer125 napisała:

> no ja juz newsletter mam.. czytaliscie o tych znizkach za przyprowadzenie ludzi
                > ? ciekawe jak mu to wyjdzie, mysle ze takie praktyki sie nie sprawdzaja ale mog
                > e
                > sie mylic.

Czas pokaże;) Hehe nie no jeśli K.Cieślak jest dobry i wyrobił sobie markę to
                czemu miałyby się mu te zniżki nie sprawdzić? Zresztą wielu, którzy już
                skorzystali z jego warsztatów jest zadowolona i poleca skorzystać z nich swoim
                znajomym...;)

I tym miłym akcentem kończymy dzień- rano trzeba wstać:(
                Dobranoc
                • gruda Re: NLP! 04.08.07, 12:23
                  sie zarejestrowalem i co? dostalem jakiegos maila o komunikacji, ale szczerze to
                  nie chcialo mi sie czytac.

Moze zorganizujemy konkurs na rozwiniecie skrótu NLP? pozniej wyslemy wyniki do
                  tych wszystkich Cieslaków, Grzesiaków i innych, moze za wprowadzenie nowego
                  pojecia dostaniemy bezplatne kursy?? Co wy na to?

Moja propozycja: NLP "Nie Lubię Przegrywać"

PS: jak ktos kto tu pisuje ma poprzednie newsleetery od Cieslaka to niech
                  podesle na gruda@gazeta.pl

thnx
                  • dobruszek1983 Re: NLP! 04.08.07, 14:15
                    Hehe z tymi skrótami to sądzę, że raczej nie przejdzie ;) ( chociaż rozbawił
                    mnie ten pomysł nie powiem- grunt o do dobry humor:P )

Co do newsletter - przeczytaj polecam akapit 'systemy reprezentacyjne'
                    • gruda Re: NLP! 05.08.07, 20:42
                      Tak na poważnie, to przejrzałem tę stronkę www.cnlp.pl i nie powiem, jest na co
                      odkładać pieniądze...

Pozdr
                      • dobruszek1983 Re: NLP! 05.08.07, 22:12
                        gruda napisał:

> Tak na poważnie, to przejrzałem tę stronkę www.cnlp.pl i nie powiem, jest na co
                        > odkładać pieniądze...
                        >
                        > Pozdr

No dokładnie trzeba tylko zebrać w sobie motywację i pieniążki;) Heh przebywam
                        razem z osoba palącą w domu...chętnie bym sprawiła aby zainwestował lepiej
                        pieniążki w swoje życie a nie w dym;)

• macer125 Re: NLP! 06.08.07, 01:41
                          ja tez mam samych palaczy w domu :( jak zostane 2gim cieslakiem to ich
                          wszystkich oducze! ja wam dam palacze domowi ;) !

pzdr
                          • dobruszek1983 Re: NLP! 06.08.07, 09:56
                            macer125 napisała:

> ja tez mam samych palaczy w domu :( jak zostane 2gim cieslakiem to ich
                            > wszystkich oducze! ja wam dam palacze domowi ;) !
                            >
                            > pzdr

No i jak widać w tym miejscu przydałoby się aby podbudować relacje między
                            personalne i oduczyć ich tego poprzez umiejętny dialog:D ( of cuz po wiedzy
                            nabytej na kursach )
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka