tabaluga33 19.04.08, 14:18 Jakie cechy charakeru ma czlowiek silny psychicznie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malawinka Re: Silny czlowiek 19.04.08, 14:25 oj,silne,a nie słabe czy słabiutkie Odpowiedz Link Zgłoś
gapuchna Re: Silny czlowiek 19.04.08, 14:31 A czy w ogóle jest coś takiego, jak siła psychiczna? czasem, obserwując ludzi, odnoszę wrażenie, ze to bardziej kwestia charakteru. To, czy się poddajemy, lub jak szybko - według mnie - jest wynikiem naszych złożonych cech osobowych. I chyba niewielu potrafi to w sobie dopracować. Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: Silny czlowiek 19.04.08, 14:38 z Pewnoesci potrafi dostosowac sie do kazdych okolicznosci, niemniej ciagle pozostaje soba. Odpowiedz Link Zgłoś
ja2210 Re: Silny czlowiek 19.04.08, 15:25 potrafi nie dac po sobie poznac jak bardzo sie denerwuje lub czyms przejmuje. z moich dlugoletnich obserwacji wynika ze ludzie silni psychicznie tez maja uczucia, tylko ze potrafia je trzymac na wodzy, lub po prostu nie pozwalaja im tak latwo 'wyplywac na wierzch'. Odpowiedz Link Zgłoś
pustynna_roza Re: Silny czlowiek 19.04.08, 15:49 ja2210 napisała: > potrafi nie dac po sobie poznac jak bardzo sie denerwuje lub czyms przejmuje. z > moich dlugoletnich obserwacji wynika ze ludzie silni psychicznie tez maja > uczucia, tylko ze potrafia je trzymac na wodzy, lub po prostu nie pozwalaja im > tak latwo 'wyplywac na wierzch'. To chyba nie do konca o to chodzi, sa ludzi ktorzy dusza w sobie swoje uczucia co jest podobnoe niedobre dla psychiki, i ci ktorzy lubia je wyladowywac, to chyba nie swiadczy o tym czy ktos jest silny psychicznie czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
akwarysta84 Re: Silny czlowiek 19.04.08, 15:49 Nie pyta się "jakie cechy charakteru ma człowiek silny psychicznie",..:) on poprostu wie swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
akwarysta84 Re: Silny czlowiek 19.04.08, 17:36 Gdy szaleją wszystkie kompasy on nadal wie gdzie płynąć. Gdy wszystko straci nadla wierzy w to co o zawsze wierzył. Na każdą skundę słów, zarabia sobie pięcioma godzinami pracy. Nigdy nie rani nikogo.(zawiść to "godność" maluczkich) Wie co jest dobre,a co złe i nie potrzebuje do tego niczyjej opini. Odpowiedz Link Zgłoś
anidobraanizla Re: Silny czlowiek 19.04.08, 17:08 Silna osoba to taka, która: - nie sprzeda się, tzn. nie zmieni swojego wygądu i zasad tylko po to, aby, np. być lubianym; - jest dojrzała emocjonalnie, czyli potrafi się określić: czy kogoś kocha i będzie kochać czy nie, czego chce/ nie chce od życia i dlaczego, itp.; A charakter może mieć różny: być jak wulkan lub dziecko autystyczne, ekstrawertyk czy introwertyk, zabawowiec czy domator, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
dotyk_wiatru Re: Silny czlowiek 19.04.08, 17:21 Wie, że da sobie radę, zwłaszcza jeśli zdaje sobie sprawę z tego, że nie ma innego wyjścia...To nie jest zamiennikiem określenia 'pewny siebie'... To znaczy tyle, że nie poddaje się tak łatwo... Odpowiedz Link Zgłoś
en.en Re: Silny czlowiek 19.04.08, 18:59 tabaluga33 napisała: > Jakie cechy charakeru ma czlowiek silny psychicznie? --- chodzi w przezroczytej koszuli nocnej w srodku ruchliwego miasta i nie zakrywa wstydliwie tego co mu widac. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Re: Silny czlowiek 19.04.08, 20:47 temu pytaniu da odpowiedz tylko skutek czy przetrwał wyzawania bo to tak jak z doborem przeżywa nie tyle najsilniejszy co najlepiej dostosowany czasem trzcina wiotka którą wiatr zegnie mocniejsza od drzewa które złamie siła ma wiele twarzy Odpowiedz Link Zgłoś
moon_witch Re: Silny czlowiek 19.04.08, 23:53 Jest emocjonalnie stabilny i dojrzaly. Posiada rownowage psychiczna. W sumie jest dzis trudno o ludzi silnych psychicznie. Czlowiek to istota stworzona do zycia w naturze. W jaskiniach zyli nasi przodkowie przez wiele tysiacleci, a to co my nazywamy cywilizacja mamy dosc krotko, co tez ma wplyw na ksztaltowanie sie psychiki. <<<<<<<xxx>>>>>>>> Odpowiedz Link Zgłoś
cari_oka Re: Silny czlowiek 20.04.08, 01:06 Taki człowiek przede wszystkim czuje się pewny siebie. Ma świadomość samego siebie - co nie wykształca się u ludzi o określonych bliżej cechach charakteru. To człowiek, który nie przyjmuje złej energii do siebie, złej energii od innych ludzi. To trudne zadanie - ale obojętnie czy jest nieśmiały, towarzyski, skryty czy ambitny, może być człowiekiem silnym psychicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
groszek_w_puszce Re: Silny czlowiek 20.04.08, 01:46 To taki , ktory czuje w sobie siłę i wie , że cokolwiek sie nie wydarzy , to go nie złamie , a jednoczesnie czuje w sobie sympatie do swiata i ludzi i jest wrażliwy i ciepły. Odpowiedz Link Zgłoś
hatroha Re: Silny czlowiek 20.04.08, 04:39 ...to człowiek który nie przesiaduje na forach internetowych. Odpowiedz Link Zgłoś
groszek_w_puszce Re: Silny czlowiek 20.04.08, 09:10 hatroha napisał: > ...to człowiek który nie przesiaduje na forach internetowych. O , może właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
groszek_w_puszce Re: Silny czlowiek 20.04.08, 09:06 groszek_w_puszce napisała: > To taki , ktory czuje w sobie siłę i wie , że cokolwiek sie nie > wydarzy , to go nie złamie , a jednoczesnie czuje w sobie sympatie > do swiata i ludzi i jest wrażliwy i ciepły. Oczywiście to był taki żart.Pisząc to, miałam na myśli siebie ale się wygłupiałam. Silny człowiek?Nie zastanawiałam się nad tym. Odpowiedz Link Zgłoś
groszek_w_puszce Re: Silny czlowiek 20.04.08, 09:28 To taki , który potrafi bez zastanawiania się, dać w mordę temu , kto obrazi kobietę w jego towarzystwie. A dlaczego nie? Odpowiedz Link Zgłoś
hatroha Re: Silny czlowiek 20.04.08, 14:08 I tu się mylisz, bo silny mężczyzna nie bywa w towarzystwie nieudaczników a jeśli już będzie w sytuacji jaką opisujesz, po prostu wyjdzie. Czasami jest szansa na to by delikwenta strofować ale najczęściej efektem tego jest eskalacja problemów. Gdybym ja komuś chciał dać w mordę...mogłoby się okazać, ze mógłbym kogoś do końca życia okaleczyć...To nie ma nic wspólnego z siłą. Silny mężczyzna unika walki, tylko ludzie słabi poszukują sytuacji w której mogliby innym , sobie coś udowodnić. Odpowiedz Link Zgłoś
groszek_w_puszce Re: Silny czlowiek 20.04.08, 14:21 hatroha napisał: > I tu się mylisz, bo silny mężczyzna nie bywa w towarzystwie nieudaczników a jeś > li już będzie w sytuacji jaką opisujesz, po prostu wyjdzie. Czasami jest szansa > na to by delikwenta strofować ale najczęściej efektem tego jest eskalacja prob > lemów. > Gdybym ja komuś chciał dać w mordę...mogłoby się okazać, ze mógłbym kogoś do ko > ńca życia okaleczyć...To nie ma nic wspólnego z siłą. > Silny mężczyzna unika walki, tylko ludzie słabi poszukują sytuacji w której mog > liby innym , sobie coś udowodnić. Hm , podoba mi się to co napisałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
opcja1-3 Re: Silny czlowiek 20.04.08, 22:34 Przede wszystkim nie upija się, tylko stara się rozwiązywać napotkane problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
koala_tralalala ... 20.04.08, 14:41 W mojej opinii czlowiek silny psychiczne: -nie zalamuje sie problemami, potrafi je przewalczyc, -w sytuacjach kryzysowych przyjmuje postawe "walcz", a nie "siedz i utyskuj a swoj los" -potrafi zajac odmienne stanowisko niz grupa i bronic swojego zdania, -panuje nad swoimi emocjami Odpowiedz Link Zgłoś
groszek_w_puszce Re: nie pozwala wlezc sobie na glowe innym n/t 20.04.08, 16:57 i nie musi całe życie poszukiwać silnej osoby dla siebie , żeby się na niej uwiesić psychiką. Odpowiedz Link Zgłoś
anidobraanizla Re: nie pozwala wlezc sobie na glowe innym n/t 20.04.08, 17:05 Silny człowiek nie wstydzi się tego, że potrzebuje mieć w kimś oparcie. Odpowiedz Link Zgłoś
groszek_w_puszce Re: nie pozwala wlezc sobie na glowe innym n/t 20.04.08, 17:11 anidobraanizla napisała: > Silny człowiek nie wstydzi się tego, że potrzebuje mieć w kimś > oparcie. Oczywiście , że tak. Co innego miałam na myśli. Miałam kiedyś przyjaciółkę , która całe życie szukała jakiejś silnej osoby czy to kobiety czy mężczyzny , żeby się na tym kimś "uwiesić" , bo była tak słaba psychicznie , że sama nie potrafiłaby. Tak mi się przypomniało w związku z tematem. Odpowiedz Link Zgłoś
clarissa3 Re: nie pozwala wlezc sobie na glowe innym n/t 20.04.08, 19:06 i silny człowiek potrzebuje czasem wsparcia - tylko trudniej mu je znaleźć, myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
uncommon_phenomenon nie da sie go zlamac w zaden sposob 20.04.08, 20:32 robi to co uwaza, jest konsekwentny w tym co robi, ma silna wole, nieugiety, nie straszne mu przeszkody, odwaznie stawia czola wyzwaniom, nie zalamuje sie przy byle niepowodzeniu, potrafi efektywnie dzialac pod presja, w stresie Odpowiedz Link Zgłoś
uncommon_phenomenon Re: nie da sie go zlamac w zaden sposob 20.04.08, 20:35 i jeszcze cos: silny czlowiek ma silna psychike - czyli jak ma powazny problem to szuka rozsadnego rozwiazania, a nie popelnia samobojstwo Odpowiedz Link Zgłoś
anidobraanizla Re: nie da sie go zlamac w zaden sposob 21.04.08, 01:25 To zależy. Np. nie można powiedzieć, że Romeo i Julia byli słabi. Potrafili się określić, że chcą być razem i nie chcą bez siebie żyć, walczyli o swoje szczęście, ale wyszło jak wyszło. Byliby słabi, gdyby odpuścili. Tylko rodziny mieli durne. A takich ludzi jest cała masa. Odpowiedz Link Zgłoś