Dodaj do ulubionych

NIE LUBIĘ CZARNYCH

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.08.01, 13:24
Zwłaszcza tzw. "Afroamerykanów". To amerykański odpowiednik polskich dresiarzy
i przy okazji nosnik agresywnego rasizmu (tak tak kochani, wbrew temu czego Was
uczą w szkołach i telewizji, biali nie mają monopolu na rasizm).
A czemu o tym piszę? Ot tak chciałem się z kimś podzielić -dopóki jeszcze
wolno, zanim "polityczna poprawność" wpędzi nas w kolejny totalitaryzm. Kto
wie, może już niedługo każdego kto stwierdzi że np. Eskimos, Masaj, Pigmej i
Chińczyk czymś się jednak od siebie różnią, będzie ścigał Haski trybunał?

I jeszcze tylko jedna prośba. Pomyślcie chwilę samodzielnie, zanim dacie się
zamknąć w poukładanym za was świecie, w którym wszyscy są równi i obdarzeni
przez naturę takimi samymi zdolościami w każdej dziedzinie, a ci którzy
kwestionują taki stan rzeczy, to zwyczajni rasisci -potencjalni zbrodniarze,
którym trzeba pomóc.
Obserwuj wątek
    • Gość: czarna Re: NIE LUBIĘ CZARNYCH IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.01, 15:06
      Czarnych? Nawet kolor jest kwestia umowna. Mam ojca z Senegalu i wiesz co? Dla
      mnie to nie ja jestem czarna. To wy wszyscy jestescie rozowi...
      • Gość: Winyl Winyl do Czarnej;-) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.08.01, 17:43
        :-)))))
        Kotku...
        Nie chodzi mi o kolor skóry -raczej o styl bycia. Ja uwielbiam różnorodność,
        uważam, że tam gdzie spotyka się wiele kultur, dzieją się najciekawsze rzeczy
        ale wkurzają mnie Ci kolesie z AMERYKAŃSKICH gett, ze złotymi łańcuchami na
        szyi i nienawiścią w oczach, może dla tego że za często ich widze w telewizji,
        a może trochę się ich boję? Ale jeszcze bardziej drażni mnie to, że gdy o tym
        wspominam zaraz zaczynają się zarzuty o rasizm. Wiem , że pośród nich na pewno
        są wyjątki ale to przecież nie znaczy że nie ma żadnych generalnych tendencji.
        Gdyby tak było to w ogóle nic nie moglibyśmy powiedzieć o świecie, oprócz tego
        że "każdy jest inny", a to nie prawda... Zauważ że np. dwóch Norwegów jest do
        siebie bardziej podobnych niż Norweg do Aborygena.

pozdrawiam serdecznie

• Gość: Czarna Misiaczku... IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.01, 18:06
          Ludzi z łancuchami, w dresach, z "bejzbolami", z nienawiscia w oczach - sama nie
          lubie, nie znosze, boje sie. Sek w tym, ze ja jestem bardziej czarna, niz oni...
          wsrod nich jest mnostwo bialych, a to ze nie zobaczysz tego na amerykanskim
          filmie? Nie zartuje, przeciez wiesz, kto je robi. Rozowi... ;-)
          Ogolnie jest tak, ze boje sie nieuzasadnionej wrogosci, zawzietosci, braku
          otwartosci. Nie podjelabym sie jednak przypisywania jej jednej nacji, jak robia
          to amerykanskie filmy. A Ty w to wierzysz, naprawde?
          • Gość: Winyl Kotku... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.08.01, 20:55
            A może o czymś przyjemniejszym sobie pogawędzimy?
            Dasz mi maila?
            :-)))))
            • Gość: czarna Adres IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 05.08.01, 10:27
              Oblesna ta Wasza dyskusja, czytalam ze zdumieniem, bo mam wrazenie, ze jestes
              facetem na poziomie. Jak chcesz podyskutowac w tym tonie, co w drugiej czesci
              forum, popros o adres tego pseudoamerykanca.
              • Gość: Winyl Adres... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.01, 13:19
                Skarbie.
                Nie nie chcę w takim tonie, co z tamtym pseudoamerykancem. Z Tobą chcę inaczej.
                On mnie rozzłościł - i tyle. Podaj maila - proszę...
                Aha, obiecuje ze bedzie miło.
                • Gość: czarna Re: Adres... IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 05.08.01, 17:25
                  camurai@poczta.onet.pl I trzymam Cie za slowo a propos tonu...
        • Gość: Kinga Winyl IP: *.bloor1.on.home.com 15.08.01, 05:18

> ale wkurzają mnie Ci kolesie z AMERYKAŃSKICH gett, ze złotymi łańcuchami na
          > szyi i nienawiścią w oczach, może dla tego że za często ich widze w telewizji,

Czy ty nie lubisz czarnych na podstawie tylko tego co ogladasz w telewizji???
          Wierzyc mi sie nie chce
        • Gość: Jacek Re: Winyl do Czarnej;-) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.08.01, 01:28
          Mieszkałem w Stanach przez dwa lata, zgadzam się, że mieszkańcy gett nie budzą
          sympatii, ale zwracam uwagę Szanownego Pana, że Murzyni nie znaleźli się w
          Ameryce z własnej woli, a ich sytuacja kulturowa jest tragicznym efektem
          sztucznego odciecia od korzeni, od wartosci. W zamian podano im erzac kulturowy
          stworzony przez Białych. Jako Polak może się Pan pewnie czuć z
          odpowiedzialności za to wszystko, ale, jeśli w jakiejś mierze poczuwa się Pan
          do rasowego i kulturowego pokrewieństwa z Białymi Amerykanami i w dodatku
          gardzi Pan Czarnymi, to w jakimś stopniu podpisuje się Pan pod tym. Te getta
          wyrosły z krwi i nieszczęścia. Proszę o tym pamiętać. Jacek
    • Gość: volny Re: NIE LUBIĘ CZARNYCH dlaczego ????????????????? IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 04.08.01, 19:40
      Och wy male polaczki. Jetem bialy, jeatem plakiem i amerykaninem. Mieszkkm w Los Angles.
      Mam TV polonie, bardzo rozwnety system internetowy. Widzie duzo w okolo siebie.
      Z zona mamy bardzo duzy kontakt z bardzo roznymi ludzmi porzez typ pracy.
      Ona Apt manager Ja marketing i konsultacje. Tak ze mamy kontakt z ludzmi roznego pokroju oraz ze srodowisk
      biednych ( miasteczka w obrebie Los Angles rozna sie tym czy sa biedne czy bogate) i bogatych.
      I dziwi mnie ogromana bezpodstawna agesja polaczkow pezeciwko innym ludzim nie tylko czrnym
      po prostu ludzim rozniacym sie od nich samych. W polsce bardzo czesto ktos na wlasne oczy nie widzial
      czarnego tylko w TV, ale jak zobaczy czarnego to szuka kija.
      BRAK TOLERANCJI DO INNYCH TO CHYBA NOWA CHORABA NARODOWA POLAKOW.
      Ja miezakam tu ponad 19 lat i mialem bardzo rozne doswidczenia z czarnymi.
      Czasami nardzo skrajne, ale nie robie nigdy podumowania ze wszysczy ci koliorowi, albo ta czy innaga grupa
      sa waszysczy tacy sami. Zawsze w kazej grupie ludzi sa ci dobrzy i ci zli, ale nie wolno nam posumowywac
      wszystkich do jesdnej kreski.
      NP. Co bys zrobil jak bys zobaczyl ze twoj samochod na ktory w tym momencie nie masz jeszcze ubezpieczenia
      wlasnie sie pali. I wiedzlem ze to zrobil czarny. Ale nie moglem mu tego udowodnic. ( to bylo wiele lat temu)
      Powinienem pluc na kazdego czarnego.
      A z drugiej strony mimi najlepszymi nauczycielami w komputerach byli czarni. Bardzo duzo i szybko sie od nich
      nauczylem. Moja zana miala pracownikow na ktorych mogala polegac to takaze czasami byli czarni w zaleznosci
      gdzie mieszkamismy.
      Czy ja bronie tylko czarnych nie nie dziwi mnie bezpodstawna slepota jednych ludzi przeciwko drugim.
      Czy czarni sa bialymi glabkami oczywiscie nie niestety w TV jak zoaczycie nowe przestepstwo to przewazaja
      czrni inaczej mowiac jest ich panad 50% procent.
      Ale problemy stwarzaja inne nacje ludzie z meksyku, z azji, bardzo narzekaja na ameryke armenczycy.
      Zamykaja sie w swoich srodowiaskach. Wszystko im sie tu nie podoba ale dalej przyjzdzaja.
      Pytam wiec po co tu przyjerzdzaje jak im sie tu nie podoba.
      Mamy kilka osob z tej grupy na ktore mozemy liczyc.
      Temat jest rzeka.
      To dzieki naszej osobistej postawie przyciagamy ludzi i sytuacje w zyciu ktore sa dobe lub zle dla nas.
      NA mojej stronie web chce ten temat bardzo rozbudowac.
      Wracajac do czarnych to dzieki ich postawie takich ludzi Martin Luther King
      moge mieszkac w Ameryce i nie ma prawa mnie diskryminowac.
      Czy wsrod samych czarnych nie ma ludzi rasistow, oczywiscie ze sa, ale na podstawie tego nie mozemy
      wszystkich posumowywac.
      Dlatego ze wsrod polakow w Chacago lub NY sa ludzie glupi to amerykanie powinni podsumowac ze wszyscy sa
      tacy sami. Oczywiwcie ze nie.
      Droga do wspolpracy i lepszego zrozumiena innch jest dluga, ale to jedyna droga aby zylo nam sie lepiej na tej
      malej ziemi. przez internet swiat zmalal do wielkosci wioski.

Witold z Los Angeles

Gość portalu: Winyl napisał(a):

> Zwłaszcza tzw. "Afroamerykanów". To amerykański odpowiednik polskich dresiarzy
      > i przy okazji nosnik agresywnego rasizmu (tak tak kochani, wbrew temu czego Was
      >
      > uczą w szkołach i telewizji, biali nie mają monopolu na rasizm).
      > A czemu o tym piszę? Ot tak chciałem się z kimś podzielić -dopóki jeszcze
      > wolno, zanim "polityczna poprawność" wpędzi nas w kolejny totalitaryzm. Kto
      > wie, może już niedługo każdego kto stwierdzi że np. Eskimos, Masaj, Pigmej i
      > Chińczyk czymś się jednak od siebie różnią, będzie ścigał Haski trybunał?
      >
      > I jeszcze tylko jedna prośba. Pomyślcie chwilę samodzielnie, zanim dacie się
      > zamknąć w poukładanym za was świecie, w którym wszyscy są równi i obdarzeni
      > przez naturę takimi samymi zdolościami w każdej dziedzinie, a ci którzy
      > kwestionują taki stan rzeczy, to zwyczajni rasisci -potencjalni zbrodniarze,
      > którym trzeba pomóc.

• Gość: Winyl do p. Volnego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.08.01, 20:53
        O rany, człowieku, Ty chyba faktycznie mieszkasz w Stanach, bo nie wiem gdzie
        indziej mógłbyś nabrać tyle kretyńskiego optymizmu.

Po pierwsze, to odpowiedź na Twoje zarzuty znajduje się w odpowiedzi "Winyl do
        Czarnej".

Po drugie, chyba w ślad za swoim kongresem i prezydentem nabrałeś
        przeświadczenia o tym że masz do spełnienia swoistą misję, polegającą na
        rozświetleniu ameykańskim kagankiem mroków ciemnoty zalegających nad
        światem...Czy Ty masz ludzi za idiotów? Po jaką cholerę rozpisujesz się o tym,
        że znasz takiego a takiego Murzyna. Przecież problem leży zupełnie w czym
        innym, a mianowicie w mentalności pewnej grupy AMERYKAŃSKICH Murzynów
        nazywanych przez swoich pobratyńców "Niggaz" (nie wiem czy tak to się piszę).
        Poza tym gdy mówię o "Afroamerykanach" to robię to w znaczeniu statystycznym -
        a więc opisującym pewną tendencję, niemniej dopuszczającym wyjątki. Jako
        wysokiej klasy specjalista od marketingu zapewne wiesz, że statystyka nie rości
        sobie pretensji do dowodzenia czegokolwiek. Ona tylko opisuje -z mniejszym lub
        większym prawdopodobieństwem. Drugi problem na który chciałem zwrócić uwagę to
        taki, że polityczna poprawność (która w twoim kraju jest już niemal religią)
        jest kolejnym OSZUSTWEM tych którzy mają akurat władzę, a świat zbudowany na
        oszustwie musi prędzej czy później runąć, dostarczając wcześniej całej masy
        bolesnych rozczarowań.

Po trzecie, zanim następnym razem napiszesz o "wy nędzne polaczki" to dobrze
        się kutasie zastanów, bo to nie my napierdalaliśmy na ulicach takich
        wspaniałych ludzi jak Martin L. King...

• volny tylko to winyla - skina 04.08.01, 23:12
          Maly czlowieczku bez optimizmu to czlowiek umrze
          i tylko nie kretynskiego - wychodzi z ciebie prawdziwy cham
          a kutasem jestes tylko ty bo chyba nie slyszales o Jedwabnem
          co polaczki zrobily.
          Nie pisze ze wszyscy sa zli pisze ze w kazdej grupie sa dobrzy czy zli
          chyba ci zlosc zalzawila oczy i nie dowidzisz.
          jak jestes skinem to idz sie wypalowac bo takim jak ty juz nic nie pomoze.
          Jestes takim samym zaslepionym fantykiem jak czesc ludzi z izraela czy palestyny.
          Kompletni idioci tacy sami jak ty.
          mozesz pisac co chcesz na pewno nie bede tracil czasu na odpisywanie ci
          bo przyjemniejsze jest robienie KUPY NIZ PISANIE DO TAKIEGO DNA JAK TY WINYLU

> O rany, człowieku, Ty chyba faktycznie mieszkasz w Stanach, bo nie wiem gdzie
          > indziej mógłbyś nabrać tyle kretyńskiego optymizmu.
          >
          > Po pierwsze, to odpowiedź na Twoje zarzuty znajduje się w odpowiedzi "Winyl do
          > Czarnej".
          >
          > Po drugie, chyba w ślad za swoim kongresem i prezydentem nabrałeś
          > przeświadczenia o tym że masz do spełnienia swoistą misję, polegającą na
          > rozświetleniu ameykańskim kagankiem mroków ciemnoty zalegających nad
          > światem...Czy Ty masz ludzi za idiotów? Po jaką cholerę rozpisujesz się o tym,
          > że znasz takiego a takiego Murzyna. Przecież problem leży zupełnie w czym
          > innym, a mianowicie w mentalności pewnej grupy AMERYKAŃSKICH Murzynów
          > nazywanych przez swoich pobratyńców "Niggaz" (nie wiem czy tak to się piszę).
          > Poza tym gdy mówię o "Afroamerykanach" to robię to w znaczeniu statystycznym -
          > a więc opisującym pewną tendencję, niemniej dopuszczającym wyjątki. Jako
          > wysokiej klasy specjalista od marketingu zapewne wiesz, że statystyka nie rości
          >
          > sobie pretensji do dowodzenia czegokolwiek. Ona tylko opisuje -z mniejszym lub
          > większym prawdopodobieństwem. Drugi problem na który chciałem zwrócić uwagę to
          > taki, że polityczna poprawność (która w twoim kraju jest już niemal religią)
          > jest kolejnym OSZUSTWEM tych którzy mają akurat władzę, a świat zbudowany na
          > oszustwie musi prędzej czy później runąć, dostarczając wcześniej całej masy
          > bolesnych rozczarowań.
          >
          > Po trzecie, zanim następnym razem napiszesz o "wy nędzne polaczki" to dobrze
          > się kutasie zastanów, bo to nie my napierdalaliśmy na ulicach takich
          > wspaniałych ludzi jak Martin L. King...
          >

• Gość: dzidzia Re: tylko to winyla - skina IP: *.ipt.aol.com 05.08.01, 01:18

winyl, idz sie lecz chlopie, masz skrzywione pojecie swiata, ale okej,
            wyraziles swoje zdanie.nawet sobie gosci nie zdajesz sprawy, jaki zascianek
            odpierdalasz.a z przedmowca z usa sie zgadzam.nie ma co uoagalniac, i dzielic
            na takich czy innych.
            • cillian Re: tylko to winyla - skina 07.08.01, 15:02
              Jesteś rasistą
              Jak możesz uważać kogoś za gorszego na podstawie koloru skóry?
              czy to twoim zdaniem ma wpływ na odczucia innych ludzi a zwłaszcza czarnych?
              Nie sądzę...
              Żegnam ozięble.
          • Gość: Winyl drugi raz do p. Volnego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.01, 13:11
            volny napisał(a):

> Maly czlowieczku bez optimizmu to czlowiek umrze
            > i tylko nie kretynskiego - wychodzi z ciebie prawdziwy cham
            > a kutasem jestes tylko ty bo chyba nie slyszales o Jedwabnem
            > co polaczki zrobily.
            > Nie pisze ze wszyscy sa zli pisze ze w kazdej grupie sa dobrzy czy zli
            > chyba ci zlosc zalzawila oczy i nie dowidzisz.
            > jak jestes skinem to idz sie wypalowac bo takim jak ty juz nic nie pomoze.
            > Jestes takim samym zaslepionym fantykiem jak czesc ludzi z izraela czy palestyn
            > y.
            > Kompletni idioci tacy sami jak ty.
            > mozesz pisac co chcesz na pewno nie bede tracil czasu na odpisywanie ci
            > bo przyjemniejsze jest robienie KUPY NIZ PISANIE DO TAKIEGO DNA JAK TY WINYLU
            >
            A ja mimo wszystko Ci odpiszę, bo nie spisuję ludzi na straty po jednej czy dwóch
            głupich wypowiedziach (nawet tak głupich jak twoje).
            Tylko co właściwie mam Ci napisać skoro nie jesteś w stanie pojąć istoty problemu?
            Zgadzam się że w każdej grupie znajdą fajni i mniej fajni, i znowu nie wiem po co
            o tym piszesz skoro sprawa jest jasna? Chodzi o proporcje jednych w stosunku do
            drugich. Chodzi też o to że grupy ludzkie czymś jednak się od siebie różnią ( i
            oczywiście rasa nie jest tutaj jedynym wyznacznikiem). Nigdy nie twierdziłem że
            któraś z nich jest gorsza, powiedziałem tylko że jednej z nich nie lubię. Nie ma
            we mnie nienawiści do nikogo, jest tylko niechęć do pewnego sposobu bycia (no i
            ciebie mi trochę żal).
            Drażni mnie natomiast umysłowa ciasnosnota ludzi takich jak ty. Skoro nie pieję
            pochwalnych hymnów na cześć politycznej poprawności to automatycznie jestem skine
            który co najwyżej może się spałować. Brawo! A może znalazłbyś w swoim
            optymistycznym poukładanym móżdżku jakieś inne szufladki, bo akurat nazywając
            mnie skinem nie mogłeś bardziej się pomylić.
            Ale myśl sobie co chcesz. Jeśli obrażając mnie - tak jak to zrobiłeś, udało ci
            się uratować twój bezpieczny, czarno biały obraz świata to w porządku. Nawet się
            cieszę, bo wiem że wizyta u psychoterapeuty nie byłaby tania - a lepiej żebyś te
            pieniądze wydał np. na zawody "Monster Truck-ów".

p.s
            Tylko nie ucz nas, proszę, hitorii Europy, bo -jak większośc amerykanów-
            niepotrzebnie się kompromitujesz.
            • volny wyjatek do chma skina 05.08.01, 23:06
              jezeli pisnie w ten sposob nazywasz dyskusja to ty po prostu jestes
              fanatyk glupi skin
              tylko dawa cytaty
              <<<< bo nie wiem gdzie indziej mógłbyś nabrać tyle kretyńskiego optymizmu. >>>>>
              <<<<<<<to dobrze się kutasie zastanów, >>>>>>>>>>>>>>>

niestety to jest dla niektorych malych polaczkow typowa odpowiedz powtorze malych polaczkow jak ty
              nie chce obrazac innch ale jak juz pisalem w kazdej grupie sa wyjatki a ty do nich nalezysz.
              Tak jestem amerykaminem i dlatego przez zazdrosc trzaba mi ublizac
              Ale powiem ci uzywajac twoich slow "kretynku" zazwsze ludzie wiedza ze mam drugie obywatelstwo polskie
              i jestem z tego dumny. Czsami musze tylko tlumaczyc amerykanom ze jak w kazdym narodzie sa tacy ludzie jak
              ty fanatycy.
              Tak to jest demokracja zagladnela do polski wiec chamy jak ty mysla ze moga juz kazdego zmiszec z blotem
              poczyaj sobie jak inni zostali potrkowani w polsce znajdziesz to nawet na tym forum. jak potaktowano kogos z
              Kanady.
              ale majac jak to okresalsz "kretynski optymism" wiem ze jest duzo WSAPANIALYCH POLAKOW
              KTORZY MAJA ROZUM I WIEDZA CO TO JEST KULTURA I TOLERANCJA

A NAGONKA NA MURZYNOW, CZARNYCH, CZY KOGOKOLWIEK KTO JEST INNY NIZ TY JEST MAYSLIENIIEM
              TYLKO MALEGO POLACZKA JAK TY SKINIE

TO MAZNA TYLKO POROWANC DO ZASAD WENDETY JA TOBIE TY mnie TO JA CI TO I TAK DO 10 POKOLENIA
              TEGO SAMEGO KRETYNSKEGO POGLADU LUDZIE SA W IRLANDI ANGLI PLESTYNIE BASKOWE CZY INNE
              IDIOTY
              CZY TO OZNACZA ZE CALY NAROD JEST GLUPI ????????????
              NIE ALE ZAWSZE SA WYATKI TAKIE JAK TY SKINIE WYNYLU
              A JEZLI PISZESZ ZE NIE JESTES SKINEM TO JESZCZE GORZEJ
              BO MILOSZEWICZ PISALW WOLNYCH CHIWLCH WIERSZE W NIEDZILE CHODZIL DO KOSCOLA
              A W PRACY ZAJMOWAL SIE PLANAMI JAK ZMORDOWAC LUDZI ON NIE BYL SKINEM
              NIE WYCHODZL NA ULICE TO NIE BYL SKINEM
              ALE MIAL MYSLENIE DEBILA SKINA

KONIEC

ZRESZTA PO CO TO PISZE FANATYK NIGDY NIE ZROZUMIE ZE ROBI ZLE
              ZSLEPIENIE TO CHOROBA
              tak jak pijany mowi "ja pijany" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Witold
              • Gość: Winyl do Volnego i Reny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.01, 17:19
                volny napisał(a):

> jezeli pisnie w ten sposob nazywasz dyskusja to ty po prostu jestes
                > fanatyk glupi skin
                > tylko dawa cytaty
                > <<<< bo nie wiem gdzie indziej mógłbyś nabrać tyle kretyńskiego opt
                > ymizmu. >>>>>
                > <<<<<<<to dobrze się kutasie zastanów, >>>>
                > 2>>>>>>>>>>
                >
                > niestety to jest dla niektorych malych polaczkow typowa odpowiedz powtorze maly
                > ch polaczkow jak ty
                > nie chce obrazac innch ale jak juz pisalem w kazdej grupie sa wyjatki a ty do n
                > ich nalezysz.
                > Tak jestem amerykaminem i dlatego przez zazdrosc trzaba mi ublizac
                > Ale powiem ci uzywajac twoich slow "kretynku" zazwsze ludzie wiedza ze mam dru
                > gie obywatelstwo polskie
                > i jestem z tego dumny. Czsami musze tylko tlumaczyc amerykanom ze jak w kazdym
                > narodzie sa tacy ludzie jak
                > ty fanatycy.
                > Tak to jest demokracja zagladnela do polski wiec chamy jak ty mysla ze moga juz
                > kazdego zmiszec z blotem
                > poczyaj sobie jak inni zostali potrkowani w polsce znajdziesz to nawet na tym f
                > orum. jak potaktowano kogos z
                > Kanady.
                > ale majac jak to okresalsz "kretynski optymism" wiem ze jest duzo WSAPANIALYCH
                > POLAKOW
                > KTORZY MAJA ROZUM I WIEDZA CO TO JEST KULTURA I TOLERANCJA
                >
                > A NAGONKA NA MURZYNOW, CZARNYCH, CZY KOGOKOLWIEK KTO JEST INNY NIZ TY JEST MAYS
                > LIENIIEM
                > TYLKO MALEGO POLACZKA JAK TY SKINIE
                >
                > TO MAZNA TYLKO POROWANC DO ZASAD WENDETY JA TOBIE TY mnie TO JA CI TO I TAK DO
                > 10 POKOLENIA
                > TEGO SAMEGO KRETYNSKEGO POGLADU LUDZIE SA W IRLANDI ANGLI PLESTYNIE BASKOWE CZY
                > INNE
                > IDIOTY
                > CZY TO OZNACZA ZE CALY NAROD JEST GLUPI ????????????
                > NIE ALE ZAWSZE SA WYATKI TAKIE JAK TY SKINIE WYNYLU
                > A JEZLI PISZESZ ZE NIE JESTES SKINEM TO JESZCZE GORZEJ
                > BO MILOSZEWICZ PISALW WOLNYCH CHIWLCH WIERSZE W NIEDZILE CHODZIL DO KOSCOLA
                > A W PRACY ZAJMOWAL SIE PLANAMI JAK ZMORDOWAC LUDZI ON NIE BYL SKINEM
                > NIE WYCHODZL NA ULICE TO NIE BYL SKINEM
                > ALE MIAL MYSLENIE DEBILA SKINA
                >
                > KONIEC
                >
                > ZRESZTA PO CO TO PISZE FANATYK NIGDY NIE ZROZUMIE ZE ROBI ZLE
                > ZSLEPIENIE TO CHOROBA
                > tak jak pijany mowi "ja pijany" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                >
                > Witold

dobra, przyznaję, że nie powinnam była nazywać Cię kutasem, choć sprowokowałeś
                mnie swoimi "polaczkami". Przepraszam. Za kretyński optymizm już jednak Cię nie
                przeproszę, bo określenie to nie dotyczyło personalnie Ciebie tylko
                charakterystycznego dla amerykanów podejścia do życia.
                1. "Kretyński optymizm" nie oznacza wiary w ludzi -tak jak to zrozumiałeś, bo to
                jest mądry optymizm. Kretyński polega na tym że wychodząc z domu przyklejasz
                sobie do twarzy szeroki amerykański uśmiech nawet wtedy, gdy absolutni nie masz
                na to ochoty, a zanim zaśniesz powtarzasz sobię :"jestem najlepszy, dam radę...".
                Krótko mówiąc polega on na bezkrytycznej wierze w to że zawsze jesteś panem
                własnego losu, i jeśli tylko bardzo chcesz to wszystko możesz osiągnąć. Tymczasem
                to nie prawda... To jeden z mitów amerykańskiej kultury, który u europejczyków
                wywołuje ironiczny uśmiech, a was zapędza do gabinetów psyhiatrycznych (tylko
                lekarzowi możesz się przyznać, że jednak nie wszysko idzie wspaniale). Z drugie
                strony to bardzo skuteczna "marchewka" zawieszona przed waszym społeczeństwem,
                dzieki której osiągacie całkiem niezłe efekty w gospodarce. Ja jednak wolę nasz
                europejski luz.
                2. Wiem czym jest tolerancja, a tobie muszę chyba wyjaśnić że nie oznacza ona
                ślepej akceptacji wszystkiego co odmienne.
                3. Jeszcze raz proszę cię nie zajmuj się historią europy bo -jak wiekszosc
                amerykanów -jesteś totalnym ignorantem w tej dziedzinie i niepotrzebnie się
                kompromitujesz. Bolszewicy nie chodzili do kościoła i nie kryli się przed nikim
                ze swoim zamiarami...
                4. Jesli chodzi zaś o kościoły to zauważyłem taką śmieszną rzecz u amerykanów, że
                wypełniają masowo kościoły dopóki pastorzy utwierdzają ich w przekonaniu że są
                fantastyczni. Niech tylko jednak spróbują skrytykować jakieś zjawisko występujące
                wśród parafian -kościół pustuszeje i po prostu bankrutuje...
                5.Nie nazywaj Basków, Irlandczyków i Palesteńczyków idiotami, bo to narody dla
                których takie pojęcia jak wolność i godność jeszcze coś znaczą. Nie wiem jak ci
                to wytłumaczyć ale wygodny domek na przedmieściu, hamburger w ręce i święty
                spokój w głowie, to nie są aspiracje wszystkich ludzi.
                6.O politycznej poprawnosci nie bede juz pisal bo nie jestes w stanie zrozumiec
                problemu.Tylko pamietaj ze polit. poprawnosc (której najwyraźniej hołdujesz)i
                prawdziwy szacunek do innych -to dwie zupenie rozne rzeczy.
                7.Wymysliłem lepsza nazwe którą możesz mnie określać niż "skin". Nazywaj
                mnie "terrorystą"! W stanach tak się robi, ze jeśli ktoś nie przyjmuje
                amerykańskich reguł, to -przynajmniej potencjalnie - jest terrorystą (wiesz,
                ślina na pysku, nienawiść w oczach etc.). Ostatnio nawet taki americki film
                widziałem w którym "śmiertelnie niebezpiecznymi terrorystami" byli hakerzy
                internetowi. Cóż, włamania komputerowe rzeczywiście mogą okazać się problemem w
                wysoko rozwiniętych krajach. Trzeba zacząć wychowywać społeczeństwo, żeby
                przypadkiem nie zaczęli myśleć, żeby nie doszli do wniosku że wielkie korporacje
                robią więcej złego niż internetowi włamywacze. Trzeba wychować do bezmyślności,
                trzeba uspokoić.
                How are we? Fine! Everything''s great!
                8. Krótko mówiąc to niedobrze że, czerpiesz wiedzę o świecie i życiu z seriali
                telewizyjnych.
                A'' propos, co wolisz, "Belweryhills 90210" czy "Baywatch"?
                9. Powiedz mi jak to jest, że w amerykański bastion demokracji wciąż produkuje
                nowe tematy tabu? A może tylko przez przypadek rzuciłeś się na mnie jak zwierzę
                gdy wspomniałem że ludzie różnią się od siebie?

p.s
                siedziałem rok w stanach i nie chcę tam wcale wracać. dlaczego wydaje ci się że
                czegoś wam zazdroszczę?

DO RENY:
                Witaj!
                Na pewno masz złote serduszko i chciałaś dobrze, umieszczając swoją wypowiedź o
                eurpejskim rasizmie. No i w ogóle jesteś fajna.
                Niestety mylisz się...
                Nie będę przekonywał cię że Chińczycy gardzą (to nie jest nienawiść, tylko
                dyskretne poczucie wyższości) białymi, Japończycy też gardzą -nie tylko białymi
                ale pozostałymi azjatami, że Murzyni (zwłaszcza amerykańscy) nie lubią latynosów
                i białych, że francuzi wcale nie kochają arabów etc. Mógłbym tak w
                nieskończoność -ale po co?
                Powiem inaczej. Przekonanie o wyższości swojej grupy (plemienia, narodu, rasy)
                jest jedną z cech stwierdzoną wśród WSZYSTKICH LUDÓW I KULTUR na świecie,
                podobnie jak religijność, czy różne formy życia rodzinnego!
                Oczywiście, nie wszyscy dysponują taką samą siłą i gdy pierwsi amerykanie zaczęli
                rzeź indiańskich plemion, to było jasne że to tylko oni, a nie indianie, będą
                mogli DEMONSTROWAĆ poczucie swojej wyższości. Może dlatego wydaje Ci się że to
                europejczycy są nietolerancyjni? Tak się złożyło że zazwyczaj właśnie my mieliśmy
                technologiczną przewagę nad swoimi nieeuropejskimi sąsiadami. Nie ulegaj jednak
                pozorom, że tylko europejczycy uważają się za lepszych. Tak mają wszyscy. To
                cecha ludzkiego mózgu. Jeśli nie wierzysz to zerknij do pierwszego z rzędu
                podręcznika etnologii lub antropologii kulturowej (tylko nie amerykańskiego, bo
                tam nie wono mówić o takich rzeczach). A jeśli nie lubisz czytać - to przejdź się
                wieczorem po czarnej dzielnicy LA -tylko uważaj na siebie!

pozdrawiam
                • Gość: Renka Re: do Volnego i Reny IP: *.sympatico.ca 16.08.01, 08:04
                  Tymi cholernymi terrorystami, ktorzy wycieli Indian byli Hiszpanie (cywilizacja
                  Aztekow), Anglicy(Kanada), Wlosi i Francuzi!!! REszta Europy pomagala
                  zagospodarowywac zdobyte tereny.Pamietaj,wspolczesna Ameryka stworzona zostala
                  przez Europejczykow, tych agresywnych, bezwzglednych i takie geny zostaly
                  przekazane nastepnym pokoleniom. Albo jestes lunchem, albo masz lunch.To tez
                  wynika z twardosci regul gry na codzien.Szanse masz jedna , albo pierwsza ,
                  albo ostatnia, wiec w razie czego usmiechaj sie!
                • Gość: volny do vinyla moze zrozumie i moze cos inni sobie zapamietaja IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 21.08.01, 03:48
                  <<<<<<<
                  1. "Kretyński optymizm" nie oznacza wiary w ludzi -tak jak to zrozumiałeś, bo to
                  na to ochoty, a zanim zaśniesz powtarzasz sobię :"jestem najlepszy, dam radę...".
                  własnego losu, i jeśli tylko bardzo chcesz to wszystko możesz osiągnąć. Tymczasem
                  europejski luz.
                  >>>>>>
                  Mialem juz nic nie pisac w tym dziale,. zlaszcza jak w bardzo wylewny i dziwny sposob podsumowales
                  moja wiedze. Nie mam ochoty nikogo na sile przekonywac a zwlaszcza ciebie, ale moze czytaja to inni
                  i z powodu twojej ignorancji wyciagna zle wnoski.
                  ...........
                  To ze tu mieszkam to byl moj wybor.
                  To ze tu mieszkam wcale nie oznacza ze mi sie tu wszystko podaba, ale jak stosuje stara zasade
                  wdziecznosci jezeli ci ktos podal reke to nie nalezy jej kasac ( nawet jak wygaga na brudna ).
                  Czy to oznacza ze nigdy nic nie powiem.
                  Wcale nie, ale twoje podsumowanie po roku pobytu to na wakacjach nigdy nie bedzie prawidlowy w
                  porownaniu do tego kto zdecydowal sie mieszkac na stale. Znam polakow ktorzy tu przyjechali tylko
                  na chwile i zaraz wracja do kraju i powtarzaja to przez otatnie 30 lat.
                  To samo odnosi sie do Amerykanow ktorzy jada do polski i po powrocie mowia ze nie jest tam tak zle.
                  Moja opowiedz do nich jest prosta. Zaponij ze jestes amerykaninem, pojedz do polski na 2, 3 lata
                  znajdz prace pomieszkaj sobie jak tubylcy i nie jak bogaty amerykanin i potem porozmawamy.
                  Ja nie boje sie powiedzic komus prawde w oczy. Ale czesto mi sie nie chce po co i tak nie zrozumie.
                  ............
                  Jeszcze raz napisze ze ludzie ktorzy wyjechali z europy dawno temu Ci co chcleli zdobywac swiat to
                  czesto byli bandyci. To przyniesli do ameryki. Co mi pieprzysz na temat histori europy.
                  Jest tragiczna a ze nie znam jej wszystkich szczegolow to co z tego.
                  Liczy sie podejscie ludzi. A nie szczegoly co sie stalo i dlalczego.
                  Powiem ci co sie stalo ludzie ktorzy trabia o religii katolicy w irlandii protestanci w anglii sa
                  najglupszymi fanatykami jakich mozna sobie wyobrazic.
                  Piszesz mi ze chyba baskijczyjow ( o ile dobrze pamietam ) nie intersuja domki, a co do cholery twoim
                  zdaniem ma ICH interesowac !!!!!!!!!!!! acha juz wiem to jak zamordowac drugiego czlowieka.
                  Wiesz na takich samych zasadach dziala MAFIA ... ZAB ZA ZAB OKO ZA OKO.
                  no i widzimy do czego to prowadzi.
                  odejde od twojej kochanej europy
                  Zydki i Palestynczycy. Obydawa "pokrzywdzone narody" i co roba ano napieprzaja sie ile wlezie.
                  Fanatycy talibowie.
                  mozna wymieniac i wymieniac.
                  Poczyaj sobie troche ksiazek z zakresu psychologi a nie z zkresu historii.

Kortez bandyta i jego klika przyjechali ze swiatlej europy zeby podbic ameryka.
                  Jak to zrobili proste kortez kazal spalic okrety aby jego marynarze nie mieli mozliwosci wyboru.
                  Zreszta to samo zrobil dobroczynca narodu radzieckiego Zastrzelono mimimum 1 milion zolnierzy
                  rdzieckich za to tylko ze nie chceli isc na pewna smierc przeciwko niemcom.

Jezeli ludzie tylko sprobowali sie zastosowac do dobrych zasad w kazdej religi nie bylo wy wojen na
                  swiecie. Ale na razie ludziki sa jeszcze glupie.

A dlaczego dalem twoja wstawke na poczatek bo jest ona wpost dowodem na twoja ignorancje i brak
                  wiedzy na temat innych ludzi mimo ze tu niby mieszkales i to niby rok.
                  Zeby to zrozumiec powinienes przestudiowas kila ksiazek z zakrsu psychologi, aby zrozumiec takie
                  zachowanie. Jak widze jest ci to obce.
                  Poczytaj sobie recenzje i informacje od Stanislawa Hadyny ( mam nadzieje ze wiesz kto to ) na temat
                  bardzo waznego czlowieka ktory pisal o sposbach zachowania ludzi juz 150 lat temu.
                  Wielu amerykanow wychowalo sie na jego ksiazkach "Prentice Mulford 1834-1891"
                  piewsze wydanie po polsku ukazalo sie zanim jeszcze polska powstala 1911 roku

Tak ze nie pieprz mi tu na temat kretynskiego optymizmu jezeli nie masz pojecia o co chodzi.
                  A jezeli cie to denerwuje to wspaniale. mamy demokracje wiec mozesz myslec inaczej, ale to wcale
                  nie oznacza ze 250 milonow amerykanow to kretyni bo stosuja w zyciu to co daje im rezultat.
                  A jeszcze nie slyszlem zeby ktos kogos zabil nawet tym ( kretynskim ) optymizmem.

Co jest lepsze byc codziennie niezadowolonym z zycia czlowiekiem czy optymista ktory otwiera dziwi
                  na cos lepszego. Naprawde poczytaj sobie moze innym razem pogadamy sobie o tym.

acha jeszcze jedno
                  czylem jeszcze raz to co skopiwalem na gorze.
                  zapytaj pierszego lepszego lekarza tylko normalnego to znaczy takiego ktoremu zalezy na niesieniu
                  pomocy innym
                  jak wazna jest mysl z ktora usypisz.
                  zalecaja oni zeby nie czytac gazet, ogadac tv zwlaszcza dziennika albo inne myslec o negatywnych
                  rzeczach ktore cie spotkaly danego dnia jezeli byly one nawet prawdziwe.
                  TO JAK USYPIASZ JEST WAZNE DLA TWOJEGO UMYSLU CZY WSTANIESZ WYPOCZETY CZY W
                  KOSZMARBYM HUMORZE.
                  Jak powtarzasz sobie usypijac ze wszystko bedzie dobrze to tylko daltego ze spales spokojnie moze
                  wystarczyc abys pokonal jakis problem. Czy taj sie od razu zdarzy moze tak moze nie, ale co masz do
                  stracenia. No to tak ty wolisz byc w zlym humorze jak twoi inni koledzy. NP z pracy
                  przychodz rano do pracy a tu 10 kolegow prrzesciga sie w opowadaniach kto ma gorzej.
                  Zwymiotowac mozna po takiej porcji negatywizmiu.

ALE czy ty wiesz o czym ja pisze ????????????
                  jezeli ukaze sie opowiedz od ciebie to zobaczymy.
                  ale pamietaj ja nie oczekuje utarczki jezli ty to tak odbiersz to mi szkoda ciebie
                  sam sobie sciagasz na glowe problemy lub ludzi z problemami.

JA JESTEM BARDZO SZCZELIWYM CZLOWIEKIEM I NIKT NIE JEST MI WSTANIE TEGO ODEBRAC.
                  ...........
                  A ODPOWIADAM CI DLATEGO ZE JEST TO FORUM GDZIE CZYAJA INNI TAKZE,
                  CZESC JAK TO W ZYCIU BYWA STANA PO TWIJEJ STRNIE ( SZKLADA MI ICH TAZE )
                  ALE MOZE JEST TYLKO JEDNA OSOBA KTORA ZROZUNIE ROZNICE I MOJA WYPOWIEDZ JEJ TO
                  USWIADOMI ........... JEJ ZYCIE SIE ZMIENI NA LEPSZE MNIE TO WYSTRCZY.

Piekne opowadanie zacytowal ociec prezynenta Busha jak byl prezydentem

Idzie starszy czlowiek nad brzegiem oceanu i widzi ze przyplyw wyrzucil na piasek bardzo duzo
                  rozgwazd ktore bez wody gina
                  Za starszym czlowiekiem idzie nastolatek pogryzajac jabko. I co widzi ?
                  Co kila krokow straszy czlowiek schyla sie i podnosi rozgwiazde i wrzuca ja do wody.
                  Idzie dalej i nowu sie chyla i robi to samo.
                  Wkoncu mlodzian nie wyrzymal dogonil starszego czowieka i pyta go co on robi
                  Na to starszy czlowiek schylac sie znowu po rozgwazde opowiada ratuje rozgwiazdy.
                  Na to modzian": jest ich tu tysiace, nie uratujesz ich przeciez wszystkich, po co to wiec robisz?
                  ALE URATEJE TE OPOWIEDZIAL STARSZY CZOWIEK WRZUCAJAC NASTEPNA ROZGWAZDE DO
                  WODY.

Witold Wolkowski
                  email Witold@volny.com
                • Gość: Maria do Winyla IP: 192.168.1.* / *.slp.pl 11.09.01, 11:23
                  Wiesz, coś Ci powiem. Lubię Czarnych, Żółtych i w ogóle pociągają mnie
                  odmienności w sensie kulturowym i tak dalej. Muszę jednak powiedzieć, że chyba
                  rzeczywiście poruszyłeś temat tabu i ludzie atakują Cię z okropną agresją. Nie
                  wiem dlaczego, przecież nie mówisz nic złego - stwierdziłeś tylko, że kogoś nie
                  lubisz, a nie że ten ktoś jest zły. Czyli nie oceniłeś, a wyraziłeś swoją
                  opinię. Każdy ma do tego prawo. Poza tym podobają mi się Twoje wypowiedzi, bo
                  jest w nich dużo serdeczności nawet dla tych, którzy Cię atakują.

Pozdrawiam,
                  Maria
              • Gość: czarna Jestem w szoku... IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 06.08.01, 18:32
                Dlaczego do cholery mialabym - czy ktokolwiek inny - zazdroscic Ci
                amerykanskiego obywatelstwa??? POGIELO CIE?????? Masz problemy z
                samoakceptacja, przerost ego czy pierdolca na wlasnym punkcie?
          • Gość: Maria do volnego IP: 192.168.1.* / *.slp.pl 11.09.01, 11:07
            Piszesz o optymizmie i o tym, by nie oceniać grup na podstawie zachowań
            jednostek. To dlaczego używasz podsumowań typu "polaczki, co zrobiliście w
            Jedwabnem"?? W Twoich wypowiedziach jest mnóstwo agresji. Przeczysz sam sobie.
    • Gość: renka czerwonych nie lubie. IP: *.sympatico.ca 06.08.01, 05:47
      Rasizm to cecha narodowa Europejczykow, szczegolnie na wschod od Francji.
      A NIGERS sa wszedzie, szczegolnie w POlsce, gdzie jak widac rzadzi chyba nie
      narod, bo narodowi sie nic nie podoba.Strasznie duzo na tym forum nienawisci,
      agresji i zla.Po to pewnie powstalo, aby se Obywatele ulzyli.Przed wyborami
      komuchow(czerwoni Nigers).Pamietajcie, ze slowo Niger zarezerwowane jest tylko
      dla przyjaciol, kochani.Niewlasciwie uzyte moze zostac wepchniete spowrotem do
      gardla.Tak mi powiedzial kiedys Niger.
      • volny Re: czerwonych nie lubie. 06.08.01, 06:03
        Gość portalu: renka napisał(a):

> Rasizm to cecha narodowa Europejczykow, szczegolnie na wschod od Francji.
        > A NIGERS sa wszedzie, szczegolnie w POlsce, gdzie jak widac rzadzi chyba nie
        > narod, bo narodowi sie nic nie podoba.Strasznie duzo na tym forum nienawisci,
        > agresji i zla.Po to pewnie powstalo, aby se Obywatele ulzyli.Przed wyborami
        > komuchow(czerwoni Nigers).Pamietajcie, ze slowo Niger zarezerwowane jest tylko
        > dla przyjaciol, kochani.Niewlasciwie uzyte moze zostac wepchniete spowrotem do
        > gardla.Tak mi powiedzial kiedys Niger.

Renka
        niestety masz 100% racji
        czytalem Twoje inne pytanie
        zagladnij tam i znajdziesz tam moj email
        Witold
    • Gość: Clyde R. Re: NIE LUBIĘ CZARNYCH IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.01, 20:28
      Tak. _Tylko_ Europejczycy są rasistami. Dlaczego? To bardzo proste. Amerykanie,
      nasi wspaniali "ojcowie" demokracji (którzy nie wiedza, ze demokracje znali juz
      starożytni Grecy)nie moga nimi byc. Co by świat powiedział jakby sie
      dowiedział, ze jakis Amerykanin to rasista. Niestety, drodzy Państwo, to
      Amerykanie wymyślili Ku Klux Klan zanim w Europie doszedl do wladzy Hitler.To w
      Ameryce wybito prawie w pień rdzenną ludność (Indian, jakby jakiś Amerykanin
      nie wiedzial), a obecnie owi _PRAWDZIWI_ Amerykanie (ponownie przypominam -
      Indianie) siedzą sobie w rezerwatach (to taka amerykańska odmiana zoo) i
      wspólnie z resztą tego cudownego i niezwykle tolerancyjnego społeczeństwa
      zażywają rozkoszy demokracji. A tzw. Political Correctness doprowadza do tego,
      że jakiś niedouczony dupek dostaje pracę nie dlatego, że jest lepiej
      wykształcony, a dlatego, że jest np. czarny. Polityczna poprawność to kolejny
      fałszywy mit amerykańskiego społeczeństwa, który zamiast łagodzić konflikty
      społeczne, tylko je zaostrza. Wszystkich zaślepionych cudowną Ameryką niech
      uraduje fakt, że ten wielki obrońca demokracji światowej jest także jednym z
      największych na świecie producentów i handlarzy bronią. To wszystko w imię
      tolerancji i pokoju pomiędzy narodami. Dziękujemy Ci o wspaniała Ameryko. Mamy
      nadzieję, że kiedyś udławisz się swoimi brudnymi pieniędzmi. A na świecie jest
      wystarczająco dużo miejsca dla wszystkich ludzi bez względu na kolor skóry.
      Aha! Jakby ktoś nie wiedział to obecny konflikt izraelsko-palestyński
      zawdzięczamy szanownej Ameryce, pod nadzorem której powstało w/w państwo Izrael
      (na terenie Palestyny). Myślę, że Amerykanie ucieszyliby się gdyby na terenie
      stanu Kalifornia, Unia Europejska i ONZ utworzyło nowe, akceptowane przez
      większość świata Państwo Basków.

Gwoli wyjaśnienia. Nie jestem faszystą, rasistą etc. Jestem przeciwnikiem
      globalizacji, która jest tak na prawdę, pod względem kulturowym, amerykanizacją
      społeczeństw Europy, Azji, Afryki, Australii i Oceanii, oraz, pod względem
      gospodarczym, przejmowaniem wszelkich wpływów przez amerykańskie korporacje
      (McDonald`s, KFC, Ford, GM, GE, Boeing, czy wymieniać dalej? ;) ).
      • volny Re: NIE LUBIĘ CZARNYCH 07.08.01, 10:25
        Tak tak anty globalisci lubia przekrecac fakty i historie
        na ostanim spotkaniu tych boagatych unorzono 80% dlugow tym
        najbardziej zadluzonym i biednym krajom.
        A pisanie ze to ameryjanie zlikwodowali inndian
        to moze to tak wygalda
        czyli naprawde indianie to prawowici Amerykanie dopuki Kolumb Kortes i inni nie sprowadzili
        do obu ameryk dobrobytu europejskiego polegjacego na zabijaniu i grabieniu.
        a pisanie o brudnych pieniadzach jest wielkim absurdem ludzi pokroju anty _ globalistow
        bo to elita wladzy i polskich politykow idzie po trupach do pieniedzy.
        A w wielu przypadkach tylko tylko twoje brudne pieniadze moga uratowac ludzim zycie
        ile osob zbiera w polsce na operacje. czy ty anty wiesz o tym
        co jest porzebne ludzim dotknietych powodziom na odbudowe - pieniadze pieniadze.
        wiec nie pieprz mi tu anty globalisto na temat pieniedzy.
        A brak usznowania ludzi w kraju w ktorym odbywaja sie spotkanie i niszczenia ich mnienia
        podpalenia i inne grabierze sa dowodem na calkowity zaslepiony fanatyzm tych anty globalistow
        wiec lepiej bedz cicho i nie przeprz tu glodnnych kawalkow

Witold

Gość portalu: Clyde R. napisał(a):

> Tak. _Tylko_ Europejczycy są rasistami. Dlaczego? To bardzo proste. Amerykanie,
        >
        > nasi wspaniali "ojcowie" demokracji (którzy nie wiedza, ze demokracje znali juz
        >
        > starożytni Grecy)nie moga nimi byc. Co by świat powiedział jakby sie
        > dowiedział, ze jakis Amerykanin to rasista. Niestety, drodzy Państwo, to
        > Amerykanie wymyślili Ku Klux Klan zanim w Europie doszedl do wladzy Hitler.To w
        >
        > Ameryce wybito prawie w pień rdzenną ludność (Indian, jakby jakiś Amerykanin
        > nie wiedzial), a obecnie owi _PRAWDZIWI_ Amerykanie (ponownie przypominam -
        > Indianie) siedzą sobie w rezerwatach (to taka amerykańska odmiana zoo) i
        > wspólnie z resztą tego cudownego i niezwykle tolerancyjnego społeczeństwa
        > zażywają rozkoszy demokracji. A tzw. Political Correctness doprowadza do tego,
        > że jakiś niedouczony dupek dostaje pracę nie dlatego, że jest lepiej
        > wykształcony, a dlatego, że jest np. czarny. Polityczna poprawność to kolejny
        > fałszywy mit amerykańskiego społeczeństwa, który zamiast łagodzić konflikty
        > społeczne, tylko je zaostrza. Wszystkich zaślepionych cudowną Ameryką niech
        > uraduje fakt, że ten wielki obrońca demokracji światowej jest także jednym z
        > największych na świecie producentów i handlarzy bronią. To wszystko w imię
        > tolerancji i pokoju pomiędzy narodami. Dziękujemy Ci o wspaniała Ameryko. Mamy
        > nadzieję, że kiedyś udławisz się swoimi brudnymi pieniędzmi. A na świecie jest
        > wystarczająco dużo miejsca dla wszystkich ludzi bez względu na kolor skóry.
        > Aha! Jakby ktoś nie wiedział to obecny konflikt izraelsko-palestyński
        > zawdzięczamy szanownej Ameryce, pod nadzorem której powstało w/w państwo Izrael
        >
        > (na terenie Palestyny). Myślę, że Amerykanie ucieszyliby się gdyby na terenie
        > stanu Kalifornia, Unia Europejska i ONZ utworzyło nowe, akceptowane przez
        > większość świata Państwo Basków.
        >
        > Gwoli wyjaśnienia. Nie jestem faszystą, rasistą etc. Jestem przeciwnikiem
        > globalizacji, która jest tak na prawdę, pod względem kulturowym, amerykanizacją
        >
        > społeczeństw Europy, Azji, Afryki, Australii i Oceanii, oraz, pod względem
        > gospodarczym, przejmowaniem wszelkich wpływów przez amerykańskie korporacje
        > (McDonald`s, KFC, Ford, GM, GE, Boeing, czy wymieniać dalej? ;) ).

• Gość: Kinga Re: NIE LUBIĘ CZARNYCH IP: *.bloor1.on.home.com 15.08.01, 05:13

> Zwłaszcza tzw. "Afroamerykanów". To amerykański odpowiednik polskich dresiarzy
      > i przy okazji nosnik agresywnego rasizmu

Mam takie malutkie pytanko. Skad ci przyszlo do glowy, ze Afroamerykanin jest
      kims innym niz poprostu Afrykanczykiem urodzonym w Ameryce???

• Gość: Winyl Re: NIE LUBIĘ CZARNYCH IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.08.01, 13:07
        Gość portalu: Kinga napisał(a):

> Gość portalu: Winyl napisał(a):
        >
        > > Zwłaszcza tzw. "Afroamerykanów". To amerykański odpowiednik polskich dresi
        > arzy
        > > i przy okazji nosnik agresywnego rasizmu
        >
        > Mam takie malutkie pytanko. Skad ci przyszlo do glowy, ze Afroamerykanin jest
        >
        > kims innym niz poprostu Afrykanczykiem urodzonym w Ameryce???

To dobre pytanie, tylko nie wim do czego zmierzasz? Ale już odpowiadam:
        Po pierwsze chyba różnią ich jednak jakies cechy antropologiczne. No bo dlaczego
        90% afroamerykanów ma w najwyższej pogardzie swoich braci z Afryki?
        Po drugie -nawet jeśli się mylę i Afroamerykanie rzeczywiście są Afrykańczykami,
        to nie rozumiem co to zmienia? Chodzi mi o to że zastanawiająco wielu z nich
        zostaje jakimiś ulicznymi gangsterami, bandytami etc. Że nie potrafią się -w
        większości- przystować do innych standardów. To bardziej problem kulturowy niż
        rasowy. A może chodzi Ci o to, że oni nie pasują do miejsca, w którym się
        urodzili? Być może. Nie zamierzałem jednak zajmować się przyczynami, a tylko
        naświetleniem zjawiska.A może Ty rozwiniesz ten wątek? ;-))

pozdrawiam i ściskam
    • dziubdzinek Re: NIE LUBIĘ CZARNYCH 15.08.01, 17:32
      Przeczytalem caly watek z nieklamanym obrzydzeniem...
      I wiecie co? Wydaje mi sie, ze nie bardzo pasuje on do tematu niniejszego forum.
      Chyba, ze jako przyczynek do dyskusji o polskiej (moze nie tylko) ksenofobii. A
      jej objawy ma zarowno Winyl jak i Volny. Poza tym mysle, ze jesli juz sie
      przekomarzac, to wezmy realny w Polsce "problem Zyda", ktory wg ludzi prostych
      i nie tak prostych ludzi jest winny wszelkim naszym niepowodzeniom.
      Kwasniewski - Zyd, Balcerowicz - Zyd, UW -Zydzi, AWS - Zydzi, za cztery lata
      pewnie: SLD - Zydzi, wszystko w domysle - krwiopijcy, wrogowie polskiego
      narodu, szkodnicy. Niech problemem (?) Afroamerykanow zajmuja sie Amerykanie,
      O.K.? I co, Winyl, u nas zlodzieje samochodow i dresiarze to Zydzi?
      • Gość: Winyl Re: NIE LUBIĘ CZARNYCH IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.08.01, 00:26
        dziubdzinek napisał(a):

> Przeczytalem caly watek z nieklamanym obrzydzeniem...
        > I wiecie co? Wydaje mi sie, ze nie bardzo pasuje on do tematu niniejszego forum
        > .
        > Chyba, ze jako przyczynek do dyskusji o polskiej (moze nie tylko) ksenofobii. A
        >
        > jej objawy ma zarowno Winyl jak i Volny. Poza tym mysle, ze jesli juz sie
        > przekomarzac, to wezmy realny w Polsce "problem Zyda", ktory wg ludzi prostych
        > i nie tak prostych ludzi jest winny wszelkim naszym niepowodzeniom.
        > Kwasniewski - Zyd, Balcerowicz - Zyd, UW -Zydzi, AWS - Zydzi, za cztery lata
        > pewnie: SLD - Zydzi, wszystko w domysle - krwiopijcy, wrogowie polskiego
        > narodu, szkodnicy. Niech problemem (?) Afroamerykanow zajmuja sie Amerykanie,
        > O.K.? I co, Winyl, u nas zlodzieje samochodow i dresiarze to Zydzi?

Nie dość że jesteś głupi to piszesz nie na temat...Przede wszystkim jednak zbyt
        pochpnie wyciągasz swoje prostackie wnioski. Żydzi pasują do tego co pisałem
        o "Afroamerykanach" jak pięść do nosa. Jeżeli koniecznie musisz przenosić na
        polski grunt problemy rasowo-kulturowego zróżnicowania czarnych i białych w USA,
        to jest w Polsce nacja która bardziej do tego pasuje. Niestety musisz sam się
        domyśleć o kogo chodzi, bo ja mam dosyć z dupy wziętych zarzutów o rasizm.
        Uprzedzam że nie będzie to łatwe zadanie, bo przecież ludzie niczym się nie
        różnią, a poszczególne narody nie mają zadnych specyficznych cech -oprócz tych
        dobrych;-)))))))
        Nie widzę poza tym powodu, dla którego miałbym zostawić to Amerykanom. Rozumując
        tym torem należałoby zostawić kwestię praw człowieka samym Chińczykom etc.
        Amerykanie np. angażują całkiem pokaźne siły zajmując się problemai innych.
        Czasami nie kończy sie na samym zainteresowaniu. Pamiętasz jeszcze fajerwerki nad
        Kosowem?
        • dziubdzinek Re: NIE LUBIĘ CZARNYCH 16.08.01, 09:30

> Nie dość że jesteś głupi
          Ach, widzę, że już mnie przejrzałeś? To my się znamy? Z głupotą
          walczę od urodzenia... Niektórzy mówią, że głupi umrę.
          Tobie zazdroszczę, ty już jesteś tak mądry...

> to piszesz nie na temat...Przede wszystkim jednak zbyt
          Nie Winyl, wyjaśnię ci to tak. To ty nie piszesz na temat,
          bo to jest forum o psychologii, chyba, że twój problem
          z Afroamerykanami jest natury psychologicznej...

> pochpnie wyciągasz swoje prostackie wnioski.
          No to jeszcze raz - nie wyciągam wniosków, tylko próbuję sprowokować.
          To akurat mi się udało. Mogłeś mój post zignorować - a wypuściłeś się,
          jakby cię ktoś ugryzł.
          A prostactwo wygląda z każdej _twojej_ wypowiedzi. Może trochę
          mniej epitetów, co? Zwłaszcza do ludzi, których za grosz nie znasz.

Nie zarzucilem ci rasizmu, tylko ksenofobię. Wiesz, co to?

Żegnam ozięble.
    • Gość: volny do vinyla moze zrozumie i moze cos inni sobie zapamietaja IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 21.08.01, 03:50
      <<<<<<<
      europejski luz.
      >>>>>>
      Mialem juz nic nie pisac w tym dziale,. zlaszcza jak w bardzo wylewny i dziwny sposob podsumowales
      moja wiedze. Nie mam ochoty nikogo na sile przekonywac a zwlaszcza ciebie, ale moze czyaja to inni
      i z powodu twojej ignorancji wyciagna zle wnoski.
      ...........
      To ze tu mieszkam to byl moj wybor.
      To ze tu mieszkam wcale nie oznacza ze mi sie tu wszystko podaba, ale jak stosuje stara zasade
      wdziecznosci jezeli ci ktos podal reke to nie nalezy jej kasac ( nawet jak wygaga na brudna ).
      Czy to oznacza ze nigdy nic nie powiem.
      Wcale nie, ale twoje podsumowanie po roku pobytu to na wakacjach nigdy nie bedzie prawidlowy w
      porownaniu do tego kto zdecydowal sie mieszkac na stale. Znam polakow ktorzy tu przyjechali tylko
      na chwile i zaraz wracja do kraju i powtarzaja to przez otatnie 30 lat.
      To samo odnosi sie do Amerykanow ktorzy jada do polski i po powrocie mowia ze nie jest tam tak zle.
      Moja opowiedz do nich jest prosta. Zaponij ze jestes amerykaninem, pojedz do polski na 2, 3 lata
      znajdz prace pomieszkaj sobie jak tubylcy i nie jak bogaty amerykanin i potem porozmawamy.
      Ja nie boje sie powiedzic komus prawde w oczy. Ale czesto mi sie nie chce po co i tak nie zrozumie.
      ............
      Jeszcze raz napisze ze ludzie ktorzy wyjechali z europy dawno temu Ci co chcleli zdobywac swiat to
      czesto byli bandyci. To przyniesli do ameryki. Co mi pieprzysz na temat histori europy.
      Jest tragiczna a ze nie znam jej wszystkich szczegolow to co z tego.
      Liczy sie podejscie ludzi. A nie szczegoly co sie stalo i dlalczego.
      Powiem ci co sie stalo ludzie ktorzy trabia o religii katolicy w irlandii protestanci w anglii sa
      najglupszymi fanatykami jakich mozna sobie wyobrazic.
      Piszesz mi ze chyba baskijczyjow ( o ile dobrze pamietam ) nie intersuja domki, a co do cholery twoim
      zdaniem ma ICH interesowac !!!!!!!!!!!! acha juz wiem to jak zamordowac drugiego czlowieka.
      Wiesz na takich samych zasadach dziala MAFIA ... ZAB ZA ZAB OKO ZA OKO.
      no i widzimy do czego to prowadzi.
      odejde od twojej kochanej europy
      Zydki i Palestynczycy. Obydawa "pokrzywdzone narody" i co roba ano napieprzaja sie ile wlezie.
      Fanatycy talibowie.
      mozna wymieniac i wymieniac.
      Poczyaj sobie troche ksiazek z zakresu psychologi a nie z zkresu historii.

Kortez bandyta i jego klika przyjechali ze swiatlej europy zeby podbic ameryka.
      Jak to zrobili proste kortez kazal spalic okrety aby jego marynarze nie mieli mozliwosci wyboru.
      Zreszta to samo zrobil dobroczynca narodu radzieckiego Zastrzelono mimimum 1 milion zolnierzy
      rdzieckich za to tylko ze nie chceli isc na pewna smierc przeciwko niemcom.

Jezeli ludzie tylko sprobowali sie zastosowac do dobrych zasad w kazdej religi nie bylo wy wojen na
      swiecie. Ale na razie ludziki sa jeszcze glupie.

A dlaczego dalem twoja wstawke na poczatek bo jest ona wpost dowodem na twoja ignorancje i brak
      wiedzy na temat innych ludzi mimo ze tu niby mieszkales i to niby rok.
      Zeby to zrozumiec powinienes przestudiowas kila ksiazek z zakrsu psychologi, aby zrozumiec takie
      zachowanie. Jak widze jest ci to obce.
      Poczytaj sobie recenzje i informacje od Stanislawa Hadyny ( mam nadzieje ze wiesz kto to ) na temat
      bardzo waznego czlowieka ktory pisal o sposbach zachowania ludzi juz 150 lat temu.
      Wielu amerykanow wychowalo sie na jego ksiazkach "Prentice Mulford 1834-1891"
      piewsze wydanie po polsku ukazalo sie zanim jeszcze polska powstala 1911 roku

Tak ze nie pieprz mi tu na temat kretynskiego optymizmu jezeli nie masz pojecia o co chodzi.
      A jezeli cie to denerwuje to wspaniale. mamy demokracje wiec mozesz myslec inaczej, ale to wcale
      nie oznacza ze 250 milonow amerykanow to kretyni bo stosuja w zyciu to co daje im rezultat.
      A jeszcze nie slyszlem zeby ktos kogos zabil nawet tym ( kretynskim ) optymizmem.

Co jest lepsze byc codziennie niezadowolonym z zycia czlowiekiem czy optymista ktory otwiera dziwi
      na cos lepszego. Naprawde poczytaj sobie moze innym razem pogadamy sobie o tym.

acha jeszcze jedno
      czylem jeszcze raz to co skopiwalem na gorze.
      zapytaj pierszego lepszego lekarza tylko normalnego to znaczy takiego ktoremu zalezy na niesieniu
      pomocy innym
      jak wazna jest mysl z ktora usypisz.
      zalecaja oni zeby nie czytac gazet, ogadac tv zwlaszcza dziennika albo inne myslec o negatywnych
      rzeczach ktore cie spotkaly danego dnia jezeli byly one nawet prawdziwe.
      TO JAK USYPIASZ JEST WAZNE DLA TWOJEGO UMYSLU CZY WSTANIESZ WYPOCZETY CZY W
      KOSZMARBYM HUMORZE.
      Jak powtarzasz sobie usypijac ze wszystko bedzie dobrze to tylko daltego ze spales spokojnie moze
      wystarczyc abys pokonal jakis problem. Czy taj sie od razu zdarzy moze tak moze nie, ale co masz do
      stracenia. No to tak ty wolisz byc w zlym humorze jak twoi inni koledzy. NP z pracy
      przychodz rano do pracy a tu 10 kolegow prrzesciga sie w opowadaniach kto ma gorzej.
      Zwymiotowac mozna po takiej porcji negatywizmiu.

ALE czy ty wiesz o czym ja pisze ????????????
      jezeli ukaze sie opowiedz od ciebie to zobaczymy.
      ale pamietaj ja nie oczekuje utarczki jezli ty to tak odbiersz to mi szkoda ciebie
      sam sobie sciagasz na glowe problemy lub ludzi z problemami.

JA JESTEM BARDZO SZCZELIWYM CZLOWIEKIEM I NIKT NIE JEST MI WSTANIE TEGO ODEBRAC.
      ...........
      A ODPOWIADAM CI DLATEGO ZE JEST TO FORUM GDZIE CZYAJA INNI TAKZE,
      CZESC JAK TO W ZYCIU BYWA STANA PO TWIJEJ STRNIE ( SZKLADA MI ICH TAZE )
      ALE MOZE JEST TYLKO JEDNA OSOBA KTORA ZROZUNIE ROZNICE I MOJA WYPOWIEDZ JEJ TO
      USWIADOMI ........... JEJ ZYCIE SIE ZMIENI NA LEPSZE MNIE TO WYSTRCZY.

Piekne opowadanie zacytowal ociec prezynenta Busha jak byl prezydentem

Idzie starszy czlowiek nad brzegiem oceanu i widzi ze przyplyw wyrzucil na piasek bardzo duzo
      rozgwazd ktore bez wody gina
      Za starszym czlowiekiem idzie nastolatek pogryzajac jabko. I co widzi ?
      Co kila krokow straszy czlowiek schyla sie i podnosi rozgwiazde i wrzuca ja do wody.
      Idzie dalej i nowu sie chyla i robi to samo.
      Wkoncu mlodzian nie wyrzymal dogonil starszego czowieka i pyta go co on robi
      Na to starszy czlowiek schylac sie znowu po rozgwazde opowiada ratuje rozgwiazdy.
      Na to modzian": jest ich tu tysiace, nie uratujesz ich przeciez wszystkich, po co to wiec robisz?
      ALE URATEJE TE OPOWIEDZIAL STARSZY CZOWIEK WRZUCAJAC NASTEPNA ROZGWAZDE DO
      WODY.

Witold Wolkowski
      email Witold@volny.com
    • volny winylku mam dla ciebie perelke 21.08.01, 10:39
      Twoja postawa i ludzi innych wyzwala bezpodstawna agresje, nie pisze ze to robisz, ale to jak bedziemy
      reagowali na takie historie bedzie swiadczylo o naszej postawie.
      A brak u ciebie potepienia czynow glupich antyglobalistow. Bo w nowym tysiacleciu mozna by od ludzi
      wymagac jakies opanowania i rozsadku, ale oni postepuja jak banda.
      Pewnie nie wiesz skad sie wzielo slowo wandal. To proste w twojej kochanej europie byla miedzy innymi
      grupa wedrowna ludzi ktorza nazywala sie Wandalami.
      No i czym ta grupa sie zajmowala moze myslisz ze uprawa roli czy handlem
      NIE to byla grupa kTora jedziela po europie i GRABILA, PALILA, ZABIAJLA LUDZI DLA ZYSKU I ZABAWY
      dlatego teraz nazywa sie kogos kto niszczy rzeczy innych ludzi bez zadnej potrzeby WANDALEM.

NO ALE MAMY NOWA PERELKA NA DZIEN DZISIEJSZY
      NIE BEDE TEGO NAWET KOMENTOWAL TYLKO POWIEM ZE OGROMNIE MNIE ZASKOCZYLA
      HISTORIA JEDWABNE. SKAD SIE TACY LUDZIE WZIELI KTORZY Z ZIMNA KRWIA ZABIJALI
      BEZBRONNYCH LUDZI.

HISTORA Z WCZORAJ CZYLI CALKIEM SWIEZA
      zycze nie przyjemnej lektury...................
      ..........................................................................
      Napad na Cyganów

- To była regularna bitwa: tamci używali kijów, kamieni,
      butelek i płonących bali drewna - opowiadają
      wstrząśnięci Romowie. Na cygańską rodzinę
      odpoczywającą pod Płockiem napadła
      kilkudziesięcioosobowa banda uzbrojona w kije.
      Dopiero policja rozgoniła napastników

Cygańska rodzina z Borów Tucholskich od dwóch
      tygodni była na wczasach w ośrodku Borowik w
      Koszelówce, położonej 20 km od Płocka. Przyjechali sześcioma samochodami, około 20 osób,
      wypoczywać nad jeziorem w lesie.

W ostatnią niedzielę późnym wieczorem pod bramą ośrodka zaczęli się gromadzić młodzi agresywni
      mężczyźni z okolicy. Było ich przynajmniej kilkunastu. Właściciel Borowika Józef Szambelan wezwał
      policję. Najpierw przyjechał radiowóz z odległego o parę kilometrów Gąbina. - Dwóch policjantów było
      jednak bezradnych - kręci głową Szambelan. Odjechali na komisariat wezwać pomoc z Płocka.
      Tymczasem napastnicy zaatakowali wracającego ze spaceru Roma. Pobity wyrwał się i wzywając
      pomocy, uciekł na teren ośrodka. Pozostali Romowie z pomocą właściciela Borowika zatrzasnęli
      bramę. Atakujących przybywało, zwoływali kolegów, którzy podjeżdżali samochodami. Mieli ze sobą
      kije i kamienie.

Około północy pod ośrodkiem zebrała się już kilkudziesięcioosobowa grupa. - Krzyczeli, że nas
      pozabijają, spalą jak w Mławie [w czerwcu 1991 r. doszło tam do poważnych zamieszek
      antycygańskich - red.] i zgwałcą nasze żony - relacjonował jeden z Romów. - Wyzywali nas od
      "brudasów". Zabarykadowaliśmy się w budynku ośrodka, dzieci i kobiety zgromadziliśmy w jednym
      pokoju.

Po północy kilkudziesięciu napastników sforsowało bramę. Nie mogli wedrzeć się do środka, bo na
      parterze okna są zakratowane, a Cyganie zabarykadowali drzwi. Niszczyli więc samochody, wybijali
      szyby i wrzucali do wnętrza płonące kłody.

- Moja dwuletnia wnuczka cudem ocalała, bo rzucona w okno cegła minęła ją o kilka centymetrów -
      mówi jeden z Romów.

Dopiero kilkunastoosobowa grupa interwencyjna policji z Płocka rozpędziła chuliganów. Uciekający
      odgrażali się, że wrócą. Na miejscu zatrzymano trzech mężczyzn podejrzewanych o udział w napadzie.
      - Są to mieszkańcy Gąbina - mówi rzecznik płockiej policji Jarosław Brach. - Mają 18, 19 i 23 lata.
      Dwóch z nich było trzeźwych, jeden miał 0,2 promila alkoholu we krwi.

Jeden z Romów, który dostał cegłą w twarz, został odwieziony do szpitala. Inny z niegroźnymi ranami
      po opatrunku został zwolniony do domu.

Ośrodek Borowik wyglądał wczoraj po południu jak pobojowisko. Budynek straszy powybijanymi
      szybami, na dziedzińcu stoją auta z potłuczonymi szybami i wgniecioną karoserią. Straty szacuje się
      na ok. 50 tys. zł. Między autami kręcą się ofiary zajścia - kilku z nich ma na sobie bandaże.

- Urodziłem się w Polsce, chodziłem do polskiej szkoły, jestem katolikiem, mam polski paszport i
      mieszkanie w Polsce - mówi jeden z Cyganów. - Czemu jestem gorszy? Chciałem tu tylko odpocząć z
      rodziną.

- Ci Cyganie to ludzie porządni, chciałbym mieć tylko takich gości jak oni - dodaje Szambelan.

Romowie są wystraszeni. Po krótkiej naradzie na boku zdecydowali, że nie podadzą swoich nazwisk.

- Dlaczego?

- Bo nie! - odpowiada stanowczo jeden z nich.

Wczasowicze z sąsiednich ośrodków nie wiedzą, co się działo w nocy. Mężczyzna w średnim wieku: -
      Słyszałem krzyki, wrzaski, tłuczone szkło, łamane gałęzie za płotem, ale nie widziałem, co tam się
      działo.

Wczoraj trwały przesłuchania trzech zatrzymanych mężczyzn. Policja nie chce mówić, co z nich wynika.
      - Wciąż nie znamy powodu tego ataku - powiedział tylko rzecznik płockiej policji. - Wolimy dmuchać na
      zimne i w najbliższych dniach zwiększymy nadzór w tym rejonie.

Andrzej Lemanowicz, Arkadiusz Adamkowski, Płock (20-08-01 20:35)

> i przy okazji nosnik agresywnego rasizmu (tak tak kochani, wbrew temu czego Was
      >
      > uczą w szkołach i telewizji, biali nie mają monopolu na rasizm).
      > A czemu o tym piszę? Ot tak chciałem się z kimś podzielić -dopóki jeszcze
      > wolno, zanim "polityczna poprawność" wpędzi nas w kolejny totalitaryzm. Kto
      > wie, może już niedługo każdego kto stwierdzi że np. Eskimos, Masaj, Pigmej i
      > Chińczyk czymś się jednak od siebie różnią, będzie ścigał Haski trybunał?
      >
      > I jeszcze tylko jedna prośba. Pomyślcie chwilę samodzielnie, zanim dacie się
      > zamknąć w poukładanym za was świecie, w którym wszyscy są równi i obdarzeni
      > przez naturę takimi samymi zdolościami w każdej dziedzinie, a ci którzy
      > kwestionują taki stan rzeczy, to zwyczajni rasisci -potencjalni zbrodniarze,
      > którym trzeba pomóc.

• Gość: Sabina Re: winylku mam klopot ze zrozumieniem o co ci chodzi IP: *.mega.tmns.net.au 08.09.01, 05:01
        >Nie będę przekonywał cię że Chińczycy gardzą (to nie jest nienawiść, tylko
        dyskretne poczucie wyższości) białymi,
        >Japończycy też gardzą -nie tylko białymi
        ale pozostałymi azjatami, że Murzyni (zwłaszcza
        amerykańscy) nie lubią latynosów
        i białych, że francuzi wcale nie kochają arabów
        >etc. Mógłbym tak w
        nieskończoność
        i w innym poscie:
        >
        Zgadzam się że w każdej grupie znajdą fajni i mniej
        fajni, i znowu nie wiem po co
        o tym piszesz skoro sprawa jest jasna? Chodzi o
        proporcje jednych w stosunku do
        drugich. Chodzi też o to że grupy ludzkie czymś jednak
        się od siebie różnią ( i
        oczywiście rasa nie jest tutaj jedynym wyznacznikiem).
        Nigdy nie twierdziłem że
        któraś z nich jest gorsza, powiedziałem tylko że jednej
        z nich nie lubię. Nie ma
        we mnie nienawiści do nikogo, jest tylko niechęć do
        pewnego sposobu bycia (no i
        ciebie mi trochę żal). "

I jeszcze:
        "Nie chodzi mi o kolor skóry -raczej o styl bycia. Ja uwielbiam różnorodność,
        uważam, że tam gdzie spotyka się wiele kultur, dzieją się
        najciekawsze rzeczy
        ale wkurzają mnie Ci kolesie z AMERYKAŃSKICH gett, ze złotymi
        łańcuchami na
        szyi i nienawiścią w oczach, może dla tego że za często ich
        widze w telewizji,
        a może trochę się ich boję? Ale jeszcze bardziej drażni mnie
        to, że gdy o tym
        wspominam zaraz zaczynają się zarzuty o rasizm. Wiem , że
        pośród nich na pewno
        są wyjątki ale to przecież nie znaczy że nie ma żadnych
        generalnych tendencji.
        Gdyby tak było to w ogóle nic nie moglibyśmy powiedzieć o
        świecie, oprócz tego
        że "każdy jest inny", a to nie prawda... "

Pare luznych uwag, pozwol

To chyba jakis egzystencjalny bol istnienia!!!
        nie chodzi Ci o to, ze sa CZARNI, zle o pewien typowy zespol agresywnych
        zachowan, jak piszesz. Dlaczego wiec nie napisales, ze nie lubisz lobuzow z
        Ameryki afrykanskiego pochodzenia jesli uwazasz ze biale lubuzy sa OK - to
        oczywiscie twoja sprawa)??? Uzycie slowa "czarny" klasyfikuje Twoja wypowiedz
        jako rasistowska , bo przypisuje cechy negatywne pewnej grupie ludzi laczac
        je niejako przyczynowo z kolorem skory.
        Jak wiec cie nie wziac za rasiste?!!!

2. Owszem zgadzam sie, co do zewnetrznych cech roznych ras. Wsrod
        przedstawicieli kazdej z nich bedzie wiele zewnetrznych podobienstw, a roznic w
        stosunku do przedstawicieli innej rasy, ale co do reszty (czlowiek to nie tylko
        kolor skory i oczu, ksztalt nosa, dlugosc nog) to jednak::: kazdy JEST INNY i
        to, czy ty w to wierzysz, czy nie, faktu nie zmienia.

3. Nikt nie moze ci zabronic bycia rasista,to prawda, i sobie nim badz, ale na
        szczescie mozna ludziom zabronic szerzenia nienawisci rasowej, etnicznej,
        dysyminujacych wypowiedzi nt. plci, wieku, upodoban seksualnch.
        A to wszystko nie po to tylko, zeby obrzydzic Ci, kolego, zycie, ale by ulatwic
        je nam wszystkim. Posluze sie tu sloganen, >>"by wszystkim zylo sie lepiej "
        I wiem, ze znowu wyskoczysz z argumentem o kretynskim optymizmie i hipokryzjii
        ( bo to przeciez nie tylko przesady rasowe pchaja swiat do konfrontacji, wojen,
        nedzy, sa inne, jak mamona, polityka to , tamto, zydokomuna, czy moze tylko
        komuna...!!...!!! blah, blah, bla)

4. Co do obawy przed przymusowa polityczna poprawnoscia, ktora gdzies tam czyha
        za rogiem zdegenerowanej demokracji, hej, czlowieka o Twojej bezkompromisowej
        postawie i zapale godnym przyzwoitej "Sprawy" nie powinno to chyba przerazac???
        No chyba, ze Ci wytna jezyk i poobcinaja palce u rak i nog.

5.To ze ludzie gardza soba i ze ogolnie pewne grupy uwazaja sie za lepsze w
        stosunku do innych, nie swiadczy bynajmniej, ze tak jest.
        Otoz widzisz, Skarbie, -ze pozwole sobie na ten protekcjonalny ton ( tak jak Ty
        to zrobiles w stosunku do paru dyskutantek!). Jest to zjawisko kompensacji
        stosowane glownie przez ludzi z gleboko ukrytym poczuciem nizszosci i nie ma
        nic wspolnego z narodowoasia, kultura - istnieje istnialo i bedzie istniec
        wsrod tzw. masy. I o to na tym swiecie chodzi, zeby takie niezdrowe
        postrzeganie siebie i swiata leczyc, a nie, jak sugerujesz - wzmacniac. (to tak
        jakbys mowil - "Chinczycy, Japonczycy, Francuzi ... umniejszaja pewne nacje -
        to mnie tez wolno!!" , Pewnie ze tak, Skarbie, wolno ci. Nie oczekuj jednak, ze
        wszyscy beda Ci przyklaskiwac. )

Tak wiec ciesz sie, ze sa miejsca jak to forum na ktorym rasistowskie i inne
        dyskryminujace i obrazliwe wypowiedzi pojawiaja sie, i nikt za nie nie idzie do
        mamra!!

Ja zas oczekuje czasow, gdy wyrazanie pewnych opinii obrazajacych innych ludzi,
        bez wzgledu na to czy "Obrazajacy" uwaza, to co mowi za "Obrazliwe", czy tez
        nie, BEDZIE KARALNE.

Pozdrawiam

• Gość: Parys Re: NIE LUBIĘ CZARNYCH IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.01, 23:01
      Jestes chory i strasznie ograniczony.Wspólczuje.
    • maszmi Re: NIE LUBIĘ CZARNYCH 11.09.01, 12:52
      Nie lubie:
      grubych,rudych,piegowatych,łysych,starych,kalekich,chorych,nienormalnych,nie
      katolików.........................
      Wszyscy mają być tacy jak ja:piękni,zdrowi młodzi,mądrzy.
      Reszta do gazu - to jest twoja filozofia!
      Kiedyś ciebie zepchną na margines - może nawet własne dzieci.
      zyczę ci tolerancji

• maszmi Re: NIE LUBIĘ CZARNYCH 13.09.01, 09:08
      Nowy Jork to właśnie dzieło tych co nie lubią innych.Pewnie jesteś zadowolony,że
      "czarni" zgineli?
      Przecież ich nie lubisz!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka