IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.03, 23:45
Widzieliście ten film z oględzin lekarskich, prawda?
Trudno nie, na okrągło od 2 dni TV ten spektakl daje.

Jakieś refleksje?

Co czujecie ogladając taki koniec dyktatora?
Obserwuj wątek
    • Gość: frustro nie będę dyktatorem, uroczyście oswiadczam n/t IP: *.future-net.pl 15.12.03, 23:47
      • Gość: gf uff...choć jeden demokrata na Psach ;) n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.03, 23:53
    • Gość: Richelieu* Re: Saddam H. IP: *.localdomain / 213.77.25.* 15.12.03, 23:52
      z prochu powstałeś i w proch się obrócisz?
      • Gość: gf Re: Saddam H. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.03, 23:55
        myslisz, że dostanie czapę? nie jestem tego tak pewna

• Gość: frustro nie zasłaniaj sie prochami n/t IP: *.future-net.pl 15.12.03, 23:55
    • jmx Re: Saddam H. 15.12.03, 23:59

Będę naiwna -
      zwycięstwo sprawiedliwości dziejowej(?)
      albo
      dobra nad złem.
      • Gość: gf Re: Saddam H. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 00:01
        czyli czujesz satysfakcję?
        • jmx Re: Saddam H. 16.12.03, 02:48
          Gość portalu: gf napisał(a):

> czyli czujesz satysfakcję?

"Satysfakcja" to nie jest dobre określenie.
    • Gość: gf nie garniecie się chłopcy i dziewczęta? ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 00:24
      Chcecie powiedzieć, ze mozna coś takiego oglądać beznamietnie? :)
      • Gość: Richelieu* Re: nie garniecie się chłopcy i dziewczęta? ;) IP: *.localdomain / 213.77.25.* 16.12.03, 00:33
        a czy moja ekscytacja sprawi, że oględziny będą dokładniejsze a trybunał
        szybciej wyda wyrok?
        • Gość: gf Re: nie garniecie się chłopcy i dziewczęta? ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 00:43
          oj RR...

ofkors not
      • malvvina Re: nie garniecie się chłopcy i dziewczęta? ;) 16.12.03, 00:36
        czy mozna ? nie wiem
        ja moge
        bo nie wierze
        bo mnie nie podnieca
        bo mam wrazenie (eetam przekonanie !) ze mnie w trabe ...
        I pewnie dlatego ze nie jest on dla mnie zadnym symbolem innym procz tego ze
        jest znakomitym produktem dzialan usa
        i jestem nimi zdegustowanaaaaa
        > Chcecie powiedzieć, ze mozna coś takiego oglądać beznamietnie? :)
        • kwieto Re: nie garniecie się chłopcy i dziewczęta? ;) 16.12.03, 00:46
          Dixit :")
        • Gość: gf więc ja chciałam powiedzieć, że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 00:49
          niezaleznie od jednoznacznej oceny jego rządów (ze szczególnym wskazaniem na
          milion ofiar i wymyślne tortury) oglądając to widowisko czułam głębokie
          współczucie i zażenowanie - jak zawsze kiedy widzę czyjeś upokorzenie

chciałam porozmawiać o tym, czy stosunek do czyjejś przeszłości i świadomość
          ogromu zła, jakie wyrządził wpływa czy nie - w Waszym przypadku - na odbiór
          takiego filmu

chcę powiedzieć, że istnieją nagrania wcześniejszej akcji - wyciąganie go z tej
          dziury i ten helikopter, no i późniejsze przesłuchania, a TV pokazuje niemal
          wyłącznie to i ze dla mnie jest w tym coś nieludzkiego

tyle :)
    • Gość: az Re: Saddam H. IP: *.magtel.net.pl 16.12.03, 00:55
      Złapali go?
      Bóg zapłać niewiasto za wieści.
      To se jutro o tym poczytam w necie.
    • Gość: ryb Re: Saddam H. IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 16.12.03, 01:05
      Jeden z wiekszych bledow amerykanskiej propagandy. Tego nie powinni nigdy
      pokazac. Jak widac ciagle nie rozumieja gdzie sa granice czlowieczenstwa. Nie
      zdziwilbym sie, gdyby po tym filmie Saddam H. stalby sie bohaterem w arabskim
      swiecie, pomimo tego co zrobil...

ryb
      • Gość: gf ale miło Cie widzieć :)))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 01:21
        zastanawiam się, czy media nie przekroczyły jakiejś granicy
        nie przypominam sobie niczego podobnego, co byłoby pokazywane na taką skalę i
        wszędzie
        • Gość: ryb Re: ale miło Cie widzieć :)))) IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 16.12.03, 01:25
          Mnie rowniez milo Cibie widziec :)))

Przekroczyly, nie tylko media, ale rowniez ci, ktorzy dali na to autoryzacje.

ryb
          • Gość: gf Re: ale miło Cie widzieć :)))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 01:27
            tak, to prawda.
            niestety.
            • yagnieszka Macie krotka pamiec 16.12.03, 02:41
              Nie pamietacie wykonania wyroku na Caucescu? Ponizenie Saddama to male piwo w
              kontekscie tego jak postapiono z tamta para. Ze im sie pewnie nalezalo, to jedno
              ale JAK sie sprawa odbyla, to jest to, czego nie mozna zapomniec.
              • Gość: gf mamy doskonałą pamięć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 13:22
                oraz wewnętrzny, głęboki sprzeciw wobec zdania "im sie pewnie nalezalo".
      • jmx Re: Saddam H. 16.12.03, 02:58
        Gość portalu: ryb napisał(a):

> Jeden z wiekszych bledow amerykanskiej propagandy. Tego nie powinni nigdy
        > pokazac. Jak widac ciagle nie rozumieja gdzie sa granice czlowieczenstwa.
        Nie
        > zdziwilbym sie, gdyby po tym filmie Saddam H. stalby sie bohaterem w
        arabskim
        > swiecie, pomimo tego co zrobil...

A ja myślę, że chodziło im o to co wtedy z jego synami. Chcieli pokazać, że to
        rzeczywiście jest on.

I dlatego nie odczuwałam satysfakcji (o czym wyżej) bo to "też" człowiek.
        Dobrze, że go złapali ale...

A jeśli chodzi o granice człowieczeństwa - ktos sobie przypomina Ceausescu
        (nie pamietam pisowni)? Albo pokazywanie na okrągło samolotów wbijających się
        w WTC i wyskakujących ludzi? Te granice już dawno zostały przekroczone.
        Nie róbmy z Saddama męczennika.
        • Gość: gf Nikt nie robi z niego męczennika, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 13:32
          bo po prawdzie nie o niego samego tu chodzi.

Że to on, można pokazać inaczej - nie taki był cel tego video. Zresztą jedyne
          potwiedzenie tożsamości , wobec mnogości sobowtórów (i to świetnych), to DNA.

Cel propagandowy jest jasny - złamanie mitu Saddama (a więc i strachu przed
          nim) w oczach czułych na "honor" Arabów. Nie tych, którzy dziś tworzą
          antyamerykańskie bojówki a wzięli się z sił bezpieczeństwa albo partii, tylko
          tych, którzy ze strachu albo innych pobudek (np. przeświadczenia o mozliwym
          powrocie reżimu) udzielają im pomocy. Nie jest tylko jasne, czy dobrze
          obliczono reakcję.

WTC to co innego jednak - tak, jak pokazywanie ofiar wypadku.
          Pamietaj, ze w niektórych telewizjach był ban na drastyczne zdjęcia z egzekucji
          NC.
          • komandos57 Re: Nikt nie robi z niego męczennika, GF 16.12.03, 13:41
            Manipulacja medialna..........
            Czyz ci Arabowie nie sa w stanie "zrobic" okraglego stolu?
            Mozna uniknac odpowiedzialnosci,mozna przeobrazic sie,mozna wdziac inny plaszcz
            lub futro z mysich.....
            Sadam o okragly stol......i za kilka lat prezydent Sadam H.
            wolnego,demokratycznego Iraku.
            Polska demokracja w pampersie moze moze byc przykladem dla Iraku....
            • Gość: gf Re: Nikt nie robi z niego męczennika, GF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 13:44
              Komandos, PRL nie był krwawym reżimem z milionem ofiar na koncie. Był
              niedomokratycznym systemem, w którym łamano prawa człowieka, ale skala nie jest
              porównywalna. Mimo wszystko.
              • komandos57 Re: Nikt nie robi z niego męczennika, GF 16.12.03, 13:55

> Komandos, PRL nie był krwawym reżimem z milionem ofiar na koncie. Był
                > niedomokratycznym systemem, w którym łamano prawa człowieka, ale skala nie
                jest porównywalna. Mimo wszystko.
                xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
                Moze.....ale gdzie jest granica?Jakie przyjac kryteria?kryteria.Jakkolwiek
                wiemy bardzo malo na temat sytuacji w Iraku.Wiemy tyle,na ile nam pozwalaja
                media sterowane....
                Kiedys bedac w Polsce ogladalem brytyjski film dokumentalny o Palestynie i
                Palestynczykach.Reporter pokazal jak to "WYBRANI" kamieniowali czlowieka(bili
                duzym kamieniem w glowe by go zrobic kaleka),rozgladajac sie uwaznie by nikt
                tego nie widzial.
                Polityka........Konwicki mowi "kto noromalny pcha sie do polityki!"
                • Gość: gf Re: Nikt nie robi z niego męczennika, GF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 14:03
                  No cóż, bez względu na ewentualne inne motywy działania, każdy polityk ma
                  podwyższoną (w stosunku do przeciętnej) potrzebę władzy, co samo w sobie czyni
                  z niego bardziej posiedzieć niż postać ;)

Natomiast nie ma powodu, by nie dawać wiary tym setkom ludzi w Iraku, którzy
                  opowiadają przed kamerą, co ich spotkało. Nie ma powodu, by nie wierzyć AI czy
                  Human Rights Watch.
                  • komandos57 Re: Nikt nie robi z niego męczennika, GF 16.12.03, 14:17
                    Gość portalu: gf napisał(a)
                    . Nie ma powodu, by nie wierzyć AI czy
                    > Human Rights Watch.
                    xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
                    Human Rights Watch......no wlasnie,czy HRW dziala samodzielnie?Jestem
                    sceptyczny....potrafie widziec inaczej....mam do tego prawo,prawda?
                    A tragedia "kowalskiego"czesto rozgrywa sie przy zamknietych
                    drzwiach.Irak.....mam kolege z Iranu.ateista.Fascynuje mnie jego widzenie
                    problemu czlowieka,jego zniewolenia.A Sadam.....duzo w tym przesady.To tylko
                    czlowieczek,jeden z wielu.Ba, bardzo wielu.
                    Czytalas Kapuscinskiego?Ten potrafi uprzytomnic czlowiekowi czym jest tragedia
                    zycia ludzkiego.
                    Polityka,.....ilez w tym cynizmu!
                    --
                    • Gość: gf Re: Nikt nie robi z niego męczennika, GF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 14:24
                      > Czytalas Kapuscinskiego?Ten potrafi uprzytomnic czlowiekowi czym jest
                      tragedia
                      > zycia ludzkiego

Tak. Lapidaria wręcz uwielbiam :)
                      Ale Ty wiesz, ze Kapuściński jest w Polsce przez wielu podejrzewany o częściową
                      konfabulację? hihi. Nieważne, jeśli nawet.

Re Saddam jeden z wielu: nie szkodzi. z faktu ze łapiemy co dziesiatego
                      złodzieja nie wynika że należy przestać, albo że złodziejstwo nie jest be.
                      • komandos57 Re: Nikt nie robi z niego męczennika, GF 16.12.03, 14:36
                        Gość portalu: gf napisał(a): > Tak. > Re Saddam jeden z wielu: nie szkodzi. z
                        faktu ze łapiemy co dziesiatego
                        > złodzieja nie wynika że należy przestać, albo że złodziejstwo nie jest be.
                        xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
                        W Polsce......e tam!Widze to wlasnym wzrokiem.A ze nie "zyje" tu,wiec sie nie
                        wypowiadam.Szkoda mi jednak ludzi.
                        Wczoraj,na strychu ,w domu mojej babci znalazlem jakas gazete z 1998 roku.I
                        wypowiedz,dluga wypowiedz p.Millera.Jak ten facet lze!!!!!!!
                        Retoryka.....oslepic,otumanic,wysmiac,wykorzystac,kopnac w dupe.Wracajac do
                        Sadama......Trzeba by miec jubilerska wage by znalezc roznice miedzy nim a
                        innymi,ktorych nie widzi i nigdy widziec nie bdzie HRW.
              • procesor Re: Nikt nie robi z niego męczennika, GF 16.12.03, 14:13
                > Komandos, PRL nie był krwawym reżimem z milionem ofiar na koncie. Był
                > niedomokratycznym systemem, w którym łamano prawa człowieka, ale skala nie
                > jest porównywalna. Mimo wszystko.

Powiedz to rodzinom tych co zginęli po 1945 bo przekonania mieli nie takie
                jak trzeba.. Tych co zginęli w Poznaniu, na Wybrzezu, Radomiu.
                Myslisz że to sie nie liczy? Wymiar ludzki jednostkowy liczy sie najbardziej.

Milion ofiar. Potworne.
                Jeden ukochany człowiek - bo poszedł protestowac - i świat sie komus zawalił.

Mam wrazenie girl że dla ciebie Polska jest w ogóle najgorszym i najmniej
                istotnym miejscem na ziemi.
                Czemu nie wyemigrujesz pod skrzydłą podziwianego przez ciebie Busha? Nie
                pytam ze złośliwościa w głosie - lecz z ciekawości.
                • Gość: gf Re: Nikt nie robi z niego męczennika, GF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 14:19
                  Ja podziwiam Busha? Za co?
                  i dlaczego miałabym emigrować, nie bardzo rozumiem?

innymi słowy: co Ty pleciesz procesor?

> Powiedz to rodzinom tych co zginęli po 1945 bo przekonania mieli nie takie
                  > jak trzeba.. Tych co zginęli w Poznaniu, na Wybrzezu, Radomiu.
                  > Myslisz że to sie nie liczy? Wymiar ludzki jednostkowy liczy sie najbardziej.

no cóż, historia mojej rodziny jest akurat bogata w ofiary na rzecz tego kraju,
                  także powojenne, ale to bez znaczenia.
                  nigdy nie postawię znaku równości pomiedzy PRL a reżimem partii Baas, bo to by
                  oznaczało, ze nie mam zielonego pojęcia o polityce i historii

śpij dalej i śnij słodko
                • alfika Re: Nikt nie robi z niego męczennika, GF 16.12.03, 16:12
                  Girl juz odpowiedziała, więc nie będę tu dodawać -
                  a jak chcesz, Procesorko, poczytać wypowiedzi kogoś, kto własnie przeżywa
                  miłość na zabój do tego, co nie-polskie -
                  to polecam pannę yagienkę

---
                  Sygnaturka jaka jest każdy widzi :)
    • lahliq Re: Saddam H. 16.12.03, 10:02
      Słyszałam, że pokazanie go właśnie w taki sposób jest specjalnym przekazem do
      świata arabskiego, nie dla nas. Dla nas to nieludzkie, poniżej jego godności
      (choć ja akurat tak tego nie odczułam). Pokazano go tak, jak wcześniej
      pokazywano w arabskich przekazach ujętych jeńców amerykańskich (czy innych).
      Też byli brudni, zabiedzeni, tchórzliwi, nie posiadali już nic z waleczności.
      Ten przekaz nie był tylko przeznaczony dla nas.
      A jak byście chcieli go zobaczyć? Jak walczy i się broni? Czy już zabitego, jak
      jego synowie?
      Mi tylko przeszkadza świadomość, że nie ma możliwości sprawiedliwego osądzenia.
      Po prostu nie ma.
      • Gość: gf oczywiście, ze zostanie sprawiedliwie osądzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 13:38
        ponieważ niesprawiedliwe osądzenie nie leży w interesie amerykańskim ani
        irackim - nie mam co do tego najmniejszych wątpliwości

to, gdzie będzie proces, jeszcze się okaże i zdecydują względy bezpieczeństwa
        wewnętrznego Iraku

ja chciałabym go zobaczyć, jak normalnego więźnia
        niekoniecznie podczas tych procedur higienicznych
        • yagnieszka Re: oczywiście, ze zostanie sprawiedliwie osądzon 16.12.03, 14:31

> ponieważ niesprawiedliwe osądzenie nie leży w interesie amerykańskim ani
          > irackim - nie mam co do tego najmniejszych wątpliwości

To jestes jedna z nielicznych osob na swiecie, ktore tych watpliwosci nie maja -
          jakiej stacji nie wlaczyc - amerykanskiej, kanadyjskiej, brytyjskiej,
          niemieckiej, francuskiej (polskiej nie mam, wiec nie wiem, sorry) - wszyscy na
          wyscigi wyrazaja watpliwosci, szczegolnie eksperci, znawcy histori i prawnicy.
          Jak zapewne wiesz, Amerykanie niezle w Saddama inwestowali swego czasu i byl
          ich najlepszym przyjacielem w tamtym rejonie wiec teraz pojawilo sie wielkie
          zapytanko kogo udaloby mu sie skompromitowac (o tym, ze Rumsfelda to juz
          wszyscy wiemy, bo zdjecia z usciskow i usmiechow pokazuja na okraglo i z
          nieukrywana satysfakcja) gdyby doszlo do uczciwego, publicznego procesu. A wiec
          do takiego procesu dojsc nie moze. Smutne to bardzo ale nader odpowiednie jako
          kolejny argument w dyskusji o wartosciach demokracji stosowanej.

> to, gdzie będzie proces, jeszcze się okaże i zdecydują względy bezpieczeństwa
          > wewnętrznego Iraku
          Jasne - "okaze sie" - bardzo pojemna figura slowna :o)

> ja chciałabym go zobaczyć, jak normalnego więźnia
          > niekoniecznie podczas tych procedur higienicznych

Az taka wage przywiazujesz do kostiumow i dekoracji?
          • Gość: gf Re: oczywiście, ze zostanie sprawiedliwie osądzon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 14:53
            eksperci francuscy i niemieccy muvisz, hehe...

dam Ci dobrą radę: zanim padniesz na kolana przed facetem, który wystepuje w
            mediach i ma dr przed nazwiskiem, alb piszą że jest z instytutu jakiegośtam,
            sprawdź, co muvił drzewiej :)

pomyśl też o tych wszystkich ekpertach, co opowiadali banialuki przed wojną o
            skutkach i o przebiegu - spodziewanym - akcji

jedno spore "hihihi"

nie bardzo rozumiem, co ma sytuacja sprzed 20 lat do sprawiedliwosci procesu?
            oczywiście, ze S był wspierany i bardzo słusznie
            mam nadzieję, ze rozumiesz, dlaczego

dziś coraz głośniej muvi się o międzynarodowym trybunale
            i dobrze

Kostiumy i dekoracje?
            mimo wszystko wierzę, ze jesteś lepsza od tego co to wypisujesz
            • yagnieszka Re: oczywiście, ze zostanie sprawiedliwie osądzon 16.12.03, 19:51

> nie bardzo rozumiem, co ma sytuacja sprzed 20 lat do sprawiedliwosci procesu?
              > oczywiście, ze S był wspierany i bardzo słusznie
              > mam nadzieję, ze rozumiesz, dlaczego
              >
              Prawde mowiac nie do konca rozumiem dlaczego zabicie 5000 Kurdow w 1988 bylo OK
              a teraz sie "nagle" okazuje zbrodnia. Laska panska na pstrym koniu jezdzi - w
              1988 roku Saddam zabil tych Kurdow korzystajac z broni masowego razenia(!)
              sprzedanej i ofiarowanej mu przez Francuzow i Amerykanow. Wtedy pojawily sie
              nikle protesty w "wolnych mediach" krajow demokratycznych ale przeciez nikomu u
              wladzy (w Stanach czy gdzie indziej) nie bylo na reke robic cokolwiek w tej
              sprawie wiec gladko i bez rozglosu ucieto leb hydrze. Teraz jako spolecznosc
              miedzynarodowa bedziemy sadzic Saddama za tamta zbrodnie. I zapewne slusznie,
              ale sprawa w tym, ze nie on jeden winien. I winni, lub przynajmniej
              odpowiedzialni, znowu albo wciaz sa przy wladzy w krajach "swietej" koalicji
              bushowej. Dlatego nie podzielam przekonania ani co do tego, ze popieranie
              Saddama w 1988 roku bylo sluszne, ani ze mozemy sie spodziewac sprawiedliwego,
              uczciwego procesu.
        • lahliq Re: oczywiście, ze zostanie sprawiedliwie osądzon 16.12.03, 15:03

> ponieważ niesprawiedliwe osądzenie nie leży w interesie amerykańskim ani
          > irackim - nie mam co do tego najmniejszych wątpliwości
          >
          > to, gdzie będzie proces, jeszcze się okaże i zdecydują względy bezpieczeństwa
          > wewnętrznego Iraku
          >
          > ja chciałabym go zobaczyć, jak normalnego więźnia
          > niekoniecznie podczas tych procedur higienicznych

Oj, nie chodziło mi o to, że proces może być przeprowadzony niesprawiedliwie.
          Po prostu nie ma kary za takie zbrodnie... Nie ma... Ilość cierpienia, którą
          zadał swojemu narodowi jest nie do odpokutowania. Niestety. Jakakolwiek kara
          nie usatysfakcjonuje.

A jeszcze raz powtarzam, że ten pokaz był raczej dla Irakijczyków i innych
          Arabów. Coraz więcej czytam opinii o tym jak to zostało przez nich odebrane.
          Mi jest obojętne jak go pokazują. To były tylko zabiegi higieniczne. Dla mnie
          to nie jest taki normalny, zwykły więzień.
          • Gość: gf Re: oczywiście, ze zostanie sprawiedliwie osądzon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 15:13
            Wszyscy rozumiemy sens propagandowy tego video.

Pytałam o Wasze odczucia i dziękuję, że napisałaś.
            • lahliq Re: oczywiście, ze zostanie sprawiedliwie osądzon 16.12.03, 15:25
              Ale właśnie moje odczucia są takie, że cokolwiek pokazano, to wiem, że nie na
              mnie miało to zrobić wrażenie. Dlatego jeśli nawet przez chwile był cień
              niesmaku to szybko minął. Odczucia: "No proszę, taki bogaty a podejrzewają, że
              ma wszy." ;)
    • kiitek Re: Saddam H. 16.12.03, 10:44

> Widzieliście ten film z oględzin lekarskich, prawda?
      > Trudno nie, na okrągło od 2 dni TV ten spektakl daje.
      >
      > Jakieś refleksje?
      >
      > Co czujecie ogladając taki koniec dyktatora?

Pewną satysfakcję,że wreszcie go złapali i nadzieję,ze skażą go na karę śmierci.
      • Gość: gf Re: Saddam H. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 14:05
        > Pewną satysfakcję,że wreszcie go złapali i nadzieję,ze skażą go na karę
        śmierci

Masz instynkt zemsty silnie rozwinięty, nie da się ukryć.
        • Gość: az Re: Saddam H. IP: *.magtel.net.pl 16.12.03, 14:35
          Czy tu o zemście mowa?
          Może bardziej o zapewnieniu sobie i najbliższym bezpieczeństwa?
          • Gość: gf Re: Saddam H. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 14:55
            nie, mowa o reakcji na konkretne video

śpij spokojnie: Saddam już Ci nic nie zrobi ;)
            • komandos57 Re: Saddam H. GF 16.12.03, 15:00
              Mam cos do "az" ale nie bede Ci smiecil.
              --
              • Gość: gf Re: Saddam H. GF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 15:04
                śmieć do woli :)
                tu nie państwo policyjne, ja nie mam obsesji na punkcie czystości wątków :)

You are welcome :)
                • komandos57 Re: Saddam H. GF 16.12.03, 15:10
                  Kiedys "az"wypowiadala sie zem nie chwycil rekawic przez nia rzuconych.Jakich
                  rekawic?Od kiedy to szkapy,puste jak szafa gdzie mole wyzarly futra z mysich
                  psiutek nosza rekawice? Getry raczej.....Rzuc podkowe,odezwe sie!Moze i
                  nie.....Zem zajety niczym i nie chce czasu tracic na ciebie "az"
                  --
                  • Gość: az Re: Saddam H. GF IP: *.magtel.net.pl 16.12.03, 15:18
                    > Zem zajety niczym i nie chce czasu tracic na ciebie "az"
                    Bogu niech będą dzięki.
            • Gość: az Re: Saddam H. IP: *.magtel.net.pl 16.12.03, 15:07
              To ja poproszę o to video. Kiedy będzie puszczane? Wykupię rezerwację.
              Jest gdzieś może w sieci?
              Obawiam się, że nic Saddamowi nie zrobią.
              I nie ma chęci zemsty w tej mojej obawie.
              • Gość: gf Re: Saddam H. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 15:11
                a zobacz tu na gazecie.pl - pewnie mają
                TV nie oglądasz?
                • komandos57 Re: Saddam H. 16.12.03, 15:15

> a zobacz tu na gazecie.pl - pewnie mają
                  > TV nie oglądasz?
                  xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
                  o tak,ona oglada.patrzy i nic nie widzi.
                  ona ze wpatrzona w obudowe.To zwykly tepak
                  • Gość: gf Re: Saddam H. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 15:22
                    az to facet moim zdaniem
                • Gość: az Re: Saddam H. IP: *.magtel.net.pl 16.12.03, 15:24
                  A kiedy mam zobaczyć? Tu dzieją się ciekawsze na tę chwilę sprawy.
                  Tv - swoje już w życiu obejrzałem, poczytałem.
                  Teraz słucham. Choćby Was.
        • kiitek Re: Saddam H. 16.12.03, 15:18

> > Pewną satysfakcję,że wreszcie go złapali i nadzieję,ze skażą go na karę
          > śmierci
          >
          > Masz instynkt zemsty silnie rozwinięty, nie da się ukryć.

To nie zemsta,tak byloby sprawiedliwie
          • Gość: gf Re: Saddam H. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 15:25
            to to samo w gruncie rzeczy
            sprawiedliwość jest zemstą w białych rękawiczkach
            • kiitek Re: Saddam H. 16.12.03, 15:26

> to to samo w gruncie rzeczy
              > sprawiedliwość jest zemstą w białych rękawiczkach

nazywaj to sobie jak chcesz,drań musi ponieść karę
            • Gość: az Re: Saddam H. IP: *.magtel.net.pl 16.12.03, 15:35
              Chyba cos pieprzycie.
              Żyć trzeba. Bezpiecznie. To podstawowe imperatywy.
              Droczcie się o słowa.
              • Gość: gf Re: Saddam H. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 15:45
                Ale co ma do tego bezpieczeństwo? jeśli mylisz ze pozostawienie Saddama przy
                życiu grozi wiekszym niebezpieczeństwem, to nie masz racji. Ani on nie
                ucieknie, ani nie bedzie to miało wpływu na pogrobowców reżimu.
                • Gość: az Re: Saddam H. IP: *.magtel.net.pl 16.12.03, 15:56
                  Tak myślę.
                  Pobłażanie zagrożeniom, to nie dbanie o własny los.
    • yukka gf 16.12.03, 11:14

zgoda.
      dla mnie jest to żenujące widowisko z cyklu "zwierzęta. wrogowie ludzi".
      i wcale mnie nie przekonuje, że inni robią jeszcze gorzej...

ps,
      YH
    • j_ar Re: Saddam H. 16.12.03, 15:33
      > Widzieliście ten film z oględzin lekarskich, prawda?
      > Trudno nie, na okrągło od 2 dni TV ten spektakl daje.
      >
      > Jakieś refleksje?
      >
      > Co czujecie ogladając taki koniec dyktatora?

czuje, ze nas robia w konia, ze nie tak wygladaja sprawy jak je przedstawiaja,
      ze nie da sie przelozyc tragedii wielu ludzi na jeden wyrok, ze nie mam na to
      wplywu, ze sam bym stal sie morderca majac takiego morderce w rekach i czulbym
      sie dobrze, nie jest mi go zal, zal mi ludzi, ktorym zycie sie zwichnelo przez
      taka gnide....
      a poza tym nic
      • komandos57 Re: Saddam H. Jar 16.12.03, 15:39
        Zbyt plytko widzisz problem.Zes nakrecon przez media.W konia wtedy cie
        zrobia,jak pozwolisz sie zrobic.Badz arystokrata w mysleniu.
        • j_ar Re: Saddam H. Jar 16.12.03, 15:51
          arystokrata w mysleniu to drapanie sie po jajach
    • maly.ksiaze Co dalej? Kto będzie sądził Saddama? 16.12.03, 16:12
      Irakijczycy? Amerykanie? Jakiś międzynarodowy sąd? Właśnie, niedawno utworzono
      ICC (Międzynarodowy Sąd Kryminalny), powołany do obsługi takich mniej więcej
      spraw. Choć akurat USA, wraz ze zdaje się większością ludzkości, akurat się
      nie zapisały...

Czy ktokolwiek jest w stanie zapewnić Saddamowi H. czy jakiemukolwiek
      przestępcy tego rodzaju tzw. uczciwy proces, w sensie prawa karnego? Osobiście
      nie sądzę.

Pozdrawiam,

mk.
      • Gość: gf Re: Co dalej? Kto będzie sądził Saddama? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 16:15
        to sie po polsku nazywa Międzynarodowy Trybunał Karny :)
        (proszę uprzejmie :)

MTS w Hadze sądzi nieuczciwie Twoim zdaniem?
        • maly.ksiaze Re: Co dalej? Kto będzie sądził Saddama? 16.12.03, 17:04
          Czy 'nieuczciwie' oznacza, że wyroki są niesprawiedliwe, czy coś innego? Jeśli
          chodzi o to pierwsze, to nie przypuszczam, aby sądzonych w głośnych sprawach
          spotykała tam niesprawiedliwość. Co to, to nie.

Czytałem jednak niedawno artykuł o sądzeniu oskarżonych o udział w masakrach w
          Rwandzie. Autor artykułu - a właściwie jeden z prawników 'od praw człowieka',
          którzy w procesach uczestniczyli - twierdził, że prawo do obrony de facto w
          tych sądach nie istnieje. Że poprostu sędzia nie zajmuje się ustaleniem
          winny/niewinny, lecz wraz z oskarżycielem 'ustala stopień winy i właściwy
          wymiar kary'. Taka ludowa sprawiedliwość - to nie są uczciwe procesy karne, bo
          zbyt silna jest presja.

Z tego co wiem MTH (dziękuję) nie miał jeszcze okazji się wykazać. Poczekajmy.

Pozdrawiam,

mk.
      • komandos57 Re: Co dalej? Kto będzie sądził Saddama? 16.12.03, 16:15
        maly.ksiaze napisał:

> Irakijczycy? Amerykanie?k.Zima.......
        xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
        Sadam bedzie sadzon w .....Tworkach.Zem pewien dzisia dzwonil do mnie i mi
        powiedzial.chcial tez za moim posrednictwem pozdrowic forumowiczow psychologia
        z Gazety.
    • Gość: gf coś na koniec fajnego ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 16:12
      zwróciliście uwage na krawat Bremera, kiedy muvił "l&g, we've got him" ?
      do Samoobrony był wstąpił ani hibi ;)))
    • alfika Re: Saddam H. 16.12.03, 16:19
      nie widziałam

paskudne już zdjęcia w inecie
      żenujące i smutne, acz ulga, że aresztowany
      dla niego możliwe też ulga
      • komandos57 Re: Saddam H. 16.12.03, 16:22
        alfika napisała:

> nie widziałam
        >
        > paskudne już zdjęcia w inecie
        > żenujące i smutne, acz ulga, że aresztowany
        > dla niego możliwe też ulga
        xxxxxxxxxxxxxxxxxx
        o tak.dzisiaj dzwonil do mnie i powiedzial mi ze mu ulzylo.Juz nie jest
        wzdety.Dostal turbo laksy.Tez cie pozdrawia
        • alfika Re: Saddam H. 16.12.03, 16:24
          a ta rezygnacja to rzeczywiście, komandosie, przemyślana prowokacja

no wiesz - ile byś cdał radę żyć w lepiance ze świadomością bycia poszukiwanym
          po latach dyktowania swoich zasad wszystkim, czy kto chciał czy nie?

rusz głową
          wczuć się w czyjeś położenie to nie taki znów trud
          • komandos57 Re: Saddam H. 16.12.03, 16:29
            alfika napisała:

owania swoich zasad wszystkim, czy kto chciał czy nie?
            >
            > rusz głową
            > wczuć się w czyjeś położenie to nie taki znów trud
            xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
            e tam.sam mieszkam w lepiance.mam tylko futro z mysich psiutek.I na glowe
            zawsze wdziewam maciejowke.Ale ja zem komandos.Pytasz"co czujecie" Oczywista ze
            orgazma.Razem z tymi hamburgerami amerykanskimi przezywam orgazma.
            • alfika Re: Saddam H. 16.12.03, 16:31
              Ty żeś komandos, to i do lepianek niecoś może przyzwyczajony

ale Saddam to raczej na komandosa nie wygląda i wyglądać nie będzie

czy z hamburgerem czy bez
              • komandos57 Dzieki za........ 16.12.03, 16:34
                Jestesci bardzo brzydcy.Napusciliscie zime na mnie!!!!Nie wstyd wam forumowicze?
                • alfika Re: Dzieki za........ 16.12.03, 16:37
                  co by Ci tu... hmmm... futro może wdziej?

byle ciepłe, a nie z ... cienkiej skórki
                  • komandos57 Re: Dzieki za........ 16.12.03, 16:39
                    Fajnie,spadam.Dobranoc.Oczywista zem przywdzial futro.
                    • alfika Re: Dzieki za........ 16.12.03, 16:40
                      Już??? To śpij dobrze
                • Gość: gf Re: Dzieki za........ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 16:42
                  Choć ja Ci nabędę drogą kupna czapkie :)
                  Uszatka ok czy ma zły imicz? ;))
                  • alfika Re: Dzieki za........ 16.12.03, 16:44
                    idź że do @ jak ubierzesz Komandosa

wiem, ze to moze potrwać
                    nawet powinno

;)
                  • komandos57 Re: Dzieki za........ 16.12.03, 16:46
                    Lubie czapki uszanki.Imidza mam zawsze swojego.
                    • Gość: gf Re: Dzieki za........ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 16:50
                      a szaliczek masz? :)
                • r.richelieu Re: Dzieki za........ 16.12.03, 22:06
                  nie lubisz Zimy? z futrami? to my Ci taką dziołchę naszykowaliśmy, a Tobie się
                  nie poboba. Co, że zimna jak głaz. Już Ty tam ją rozgrzejesz
    • Gość: kardiolog Re: Saddam H. IP: 5.3.1R* / 208.147.1.* 17.12.03, 05:31
      widzialem tylko migawki z nieogolonym gosciem, troche informacji z ulicznych TV.
      Amerykanie ogladajacy newsy 14.12 ( u mnie plus 6 godzin) krzczeli na ulicach -
      kill the fucknin' morder!- Nie wiem, musze uzupelnic "swoj stan swiadomosci".

Dobrze, ze go znalezli. Odbylem kilka rozmow z Izraelijczykami. Nie wiem, czy
      pojmanie Saddama rozwiaze konflikt- scczegoly nt wyciaganych przez nich
      wnioskow moze innym juz razem.

pozdrawiam
      kardiolog

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka