postitnote 15.10.09, 15:25 Czy w będąc w ciąży mogę korzystać z sauny i parowej i suchej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
savilala Re: ciąża a sauna 15.10.09, 19:15 Chyba raczej nie, juz sama ciąża to ogromne obciążenie dla organizmu i dla calego ukladu krwionosnego a co mowiąc jeszcze tak ekstremalne warunki? Grozi nawet wylewem. krwotokiem. Ja bym nie poszla... Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynawitryna Re: ciąża a sauna 17.10.09, 11:59 Zawsze warto spytać lekarza, ale wątpię, żeby był zachwycony tym pomysłem - przegrzewanie organizmu w ciąży zawsze grozi poronieniem. Nie warto ryzykować. Sauna zasadniczo jest wykluczona tak samo, jak gorące kąpiele. Odpowiedz Link Zgłoś
claratrueba Re: ciąża a sauna 18.10.09, 06:10 Nie możesz korzystać. Podobnie z bardzo gorących kąpieli. Temperatura uszkadza układ nerwowy płodu. Z tego powodu wysoka gorączka matki jest również b. niebezpieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: ciąża a sauna 31.01.10, 12:57 temperatura w saunie nie podnosi bardzo ogólnej ciepłoty ciała, to całkiem co innego niż gorączka matki... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: ciąża a sauna 31.01.10, 13:13 Gwiazda "CiP", niejaka Lipcowa, w ciazy to i do solarium chodzila, wiec kto wie ;). Odpowiedz Link Zgłoś
jokal7 Re: ciąża a sauna-nie 31.01.10, 14:23 Nie !! Dziewczyny powinnyście choćby z literatury i filmu wiedzieć że gorąca kąpiel to starodawny środek poronny .. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: ciąża a sauna-nie 31.01.10, 14:25 Np. w "Sobolu i pannie" byla taki watek... Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: ciąża a sauna-nie 31.01.10, 16:29 czy wiesz czym różni się gorąca kąpiel od sauny? a co do środków poronnych, to próbowano wszystkiego, ale nie wszysko przynosiło efekty, druty pomagały dość mocno, tylko nie każda ciężarna przeżywała.... a co do sauny - zapytajcie finek dlaczego tak chętnie korzystają z sąuny, nie tylko w okresie poza ciążowym. I dlaczego nawet czasami w niej rodzą... Odpowiedz Link Zgłoś
ulurka1 Re: ciąża a sauna 03.02.10, 13:30 Od kiedy to temperatura otoczenia podnosi tempertature ciala? Co to za bzdety, to jesli na zewnatrz jest 40 stopni to Twoje cialo tez ma 40? A jesli chodzi o saune to jest ona wskazana tylko dla osob, ktore nie maja problemow z sercem, nadcisnieniem itp. Ciaza obciaza organizm i czesto kobiety maja zwiekszone cisnienie wiec nie powinny korzystac z dobrodziejstw sauny, zwlaszcza jesli organiz jest do niej nie przyzwyczajony. Mieszkam w jednym z krajow na dalekej polnocy, gdzie saune buduje sie wczesniej niz stawia dom. Niemalze kazdy rodzina jest w posiadaniu sauny, dzieci sa od malenkosci przyzwyczajane do niej wiec pozniej kobiety w ciazy mnie jej sie obawiaja. Aczkoliek tylko kobieta z idealnym zdrowiem w okresie ciazy moze z niej korzystac i to sauna nie moze byc b mocno nagrzana. Odpowiedz Link Zgłoś
kowal-esia Re: ciąża a sauna 31.01.10, 15:09 Mnie lekarz na każdej wizycie przestrzegał przed gorącymi kapielami, gdyż grożą poronieniem,a byłam w na początku ciąży w zagrożeniu. Myślę że sauna to całkiem odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: ciąża a sauna 01.02.10, 11:49 Bzdury. Choroby serca sa przeciwskazaniem, ale nie ciaza. No ale w kraju bez kultury "saunowej" lekarze beda zabraniac na wszelki wypadek, co wynika po prostu z ich niewiedzy. W Finlandii kobiety w ciazy do sauny chodza. Ba, niedlugo po porodzie zabieraja tam niemowlaki. Opowiesci o dzialaniu poronnym pomine litosciwym milczeniem... Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: ciąża a sauna 02.02.10, 10:30 Ano własnie, zakazy często wynikają z niewiiedzy. łatwiej zakazać niż się douczyć, podszkolić. A potem inne osoby na wszelki wypadek powtarzają, nie sprawdziwszy jak jest naprawde. Inna rzecz, że wiele polskich saun nie spełnia warunków odpowiednich dla ciężarnych. Jak na innym forum wspominała dziewczyna mieszkająca w Finlandii - tam w swoim domu w ciąży korzystają, ale same regulują sobie temperaturę i wilgotność. I jest ok, i nie słychać by mieszkańcy okolic skandynawii byli szczególnie chorowici bądź mieli pociążowe problemy... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: ciąża a sauna 02.02.10, 15:14 Wlasnie - roznice kulturowe + panie w Finlandii sa przyzwyczajone do sauny od dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: ciąża a sauna 03.02.10, 09:06 wyniki kulturowe nie wpłyną na szkodliwość sauny dla przyszłego dziecka :-) A w Polsce też są mamusie znające saunę od dziecka. osobiście korzystam regularnie z sauny od ponad ćwierć wieku i mam dwóch zdrowych udanych potomków. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: ciąża a sauna 03.02.10, 12:49 W pierwszym watku nie ma mowy o tym, ze czhodzi o ciezarna praktycznie meiszkajaca w saunie...Ty piszezs o wyjatku. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: ciąża a sauna 03.02.10, 18:56 Annojustyno, zaczynanie saunowania w ciąży - nie jest wskazane, kontynuacja w dostosowanej do potrzeb saunie - nie szkodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
rachela25 Re: ciąża a sauna 03.02.10, 12:52 podczas ciąży nie są wskazane gorące kąpiele , a co dopiero sauna Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: ciąża a sauna 03.02.10, 18:57 zdaniem niektórych to wciąży nic nie jest wskazane... Jakby tak zasnąć na 9 miesięcy?... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: ciąża a sauna 03.02.10, 13:04 nchyb napisała: > Jak na innym forum wspominała dziewczyna mieszkająca > w Finlandii - tam w swoim domu w ciąży korzystają, ale same regulują > sobie temperaturę i wilgotność. I jest ok, i nie słychać by > mieszkańcy okolic skandynawii byli szczególnie chorowici bądź mieli > pociążowe problemy... Tez mieszkam w Finlandii. :) W Polsce i w Niemczech spotkalam sie nawet z tym, ze zabronione jest polewanie kamieni (!!!). Taka sauna musi byc strasznie nieprzyjemna. A u siebie w domu rzeczywiscie moge regulowac "ustawienia", jak mi pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
murzynka-bamba Re: ciąża a sauna 03.02.10, 15:04 Wyczytalam ostatnio w książce Tombaka że sauna jest dobra dla kobiet w ciazy i ze kobiety ktore z niej korzystały rodziły szybko i bez komplikacji a takze momentalnie wracaly do dobrej formy :) Myślę jednak ze faktycznie najlepiej byłoby gdyby przyszla matka miala wgląd na temperaturę panująca wewnątrz sauny i mogla jąsobie wrazie uznania podwyższać lub obniżac , a nie sadze aby na ogólnie dostępnych saunach bylo to mozliwe Chyba ze we własnym domu tak jak dziewczyny pisaly albo innym wyjsciem jest wynajęcie sauny na godziny Odpowiedz Link Zgłoś