Dodaj do ulubionych

Jak rozpoznac silikony w szamponach i odzywkach?

29.11.09, 23:24
Silikony w preparatach do wlosow daja zludne uczucie gladkosci, nie ozywiaja
wlosow - jak w skladzie rozpoznac silikony?
Obserwuj wątek
    • sleepysheep Re: Jak rozpoznac silikony w szamponach i odzywka 29.11.09, 23:33
      www.laboratoriumurody.pl/forum/uwaga-na-silikony,t731.html
      • minniemouse Re: Jak rozpoznac silikony w szamponach i odzywka 30.11.09, 04:00
        ale z kolei nie ma nic lepszego od silikonu dla bardzo zniszczonych
        wlosow. ja tam chwale sobie.

Minnie
        • factory2 Re: Jak rozpoznac silikony w szamponach i odzywka 30.11.09, 11:22
          Ależ oczywiście, że jest. Zwykła maseczka z naftą kosmetyczną lub olejek kokosowy.
          • nessie-jp Re: Jak rozpoznac silikony w szamponach i odzywka 30.11.09, 15:24
            O nie, maseczka z nafty jest upiorna :/ Przesusza włosy, a przetłuszcza skórę
            głowy, drażni, śmierdzi i nie daje się domyć. Serdecznie dziękuję wszystkim
            naftom i silikonom.
            • factory2 Re: Jak rozpoznac silikony w szamponach i odzywka 30.11.09, 15:48
              Z moimi włosami maska: nafta+parafina+rycyna+żółtko działa cuda.
              • nessie-jp Re: Jak rozpoznac silikony w szamponach i odzywka 30.11.09, 21:01
                Ja używam podobnej maski, tyle że bez nafty i jaja (zamiast żółtka daję trochę
                zwykłej odżywki do włosów). Też działa cuda, a nie podrażnia mnie jak ta
                cholerna nafta :)

Silikony też mnie podrażniają i dlatego ich unikam. Nie ma sensu wcierać sobie w
                skórę głowy czegoś, co ma działać dobroczynnie na włosy
    • nessie-jp Re: Jak rozpoznac silikony w szamponach i odzywka 30.11.09, 15:23
      Ich nazwy kończą się często na "-cone" :)
      • lisa125 Re: Jak rozpoznac silikony w szamponach i odzywka 30.11.09, 16:13
        niby są włosy fajne... ale podobno trzeba przed farbowaniem włosy
        "odsylikonować", bo kolor się nie przyjmie taki jaki być powinien...

ja polecam
        szampon
        dodający objętości

• enith Re: Jak rozpoznac silikony w szamponach i odzywka 30.11.09, 18:10
          No właśnie nie wiem, jak to jest z silikonami przed farbowaniem. Podobnie jak ty słyszałam, że włosy należy umyć szamponem oczyszczającym, jeśli są bardzo obciążone silikonami. Tymczasem dosłownie kilka dni temu natrafiłam na informację, że zawieszony w silikonach olejek arganowy nałożony na włosy PRZED farbowaniem, ułatwia penetrację farbie, a kolor na silikony kładziony jest głębszy i bardziej równomierny.
          A abstrahując od farbowania, jeśli stosuje się szampony i odżywki z silikonami, oczyszczający szampon raz w tygodniu jest niezbędny, zwłaszcza, gdy ma się cienkie włosy, które łatwo oklapują.
          • asiek_asiekowaty Jaki to jest szampon oczyszczajacy? 30.11.09, 18:49
            Bo hmm kazdy szampon jest oczyszczajacy. :P To gdzie znalezc tyen specjalnie
            oczyszczajacy z silikonow?
            • lisa125 szampon oczyszczający sylikon ;-) 30.11.09, 18:58
              dziewczyny - kto szuka nie błądzi ;-)
              jest tak
              Nowoczesne preparaty do pielęgnacji włosów (szampony, balsamy..) coraz częściej
              oparte są na silikonie, który regeneruje powierzchnię włosa. Problem pojawia
              się, gdy na takich włosach chcemy wykonać zabieg fryzjerski (trwała ondulacje,
              farbowanie, rozjaśnianie), gdyż sylikonowa powłoka otaczająca włos uniemożliwia
              dostateczną penetrację - włos bardzo słabo wchłania środki chemiczne.
              Color Essentials Intensive Cleaner jest jedynym dostępnym na rynku szamponem
              kosmetycznym, który zmywa sylikon, przygotowując włosy do zabiegów fryzjerskich.
              szampon

• enith Re: Jaki to jest szampon oczyszczajacy? 30.11.09, 19:40
              Szampony oczyszczające mają zazwyczaj bardzo prosty skład i kompletnie zmywają wszelkie zanieczyszczenia i osady na włosach. Po umyciu włosy "piszczą", nie ma tej sztucznej gładkości nadawanej przez silikon. Niestety, szampony oczyszczające zazwyczaj bardzo przesuszają włosy, więc warto po myciu nałożyć odżywkę lub ampułkę nawilżającą (najlepiej bez silikonu). Sporo firm ma w swoim asortymencie typowe szampony oczyszczające (clarifying), ale też polskie szampony ziołowe o bardzo prostym składzie mają właściwie bardzo podobne działanie.
              Ja mam dwa szampony: łagodniejszy Suave i pancerny Neutrogeny (zwłaszcza ten wżera się we włos i zmywa wszystko poza samym włosem:)
          • nessie-jp Re: Jak rozpoznac silikony w szamponach i odzywka 30.11.09, 21:00
            > Tymczasem dosłownie kilka dni temu natrafiłam na informację,
            > że zawieszony w silikonach olejek arganowy nałożony na włosy PRZED farbowaniem

Tylko ile szamponów tak naprawdę zawiera ten olejek? Pewnie jakiś znikomy procent.

Poza tym nie sugerowałabym się zbytnio tekstami reklamowymi
            • enith Re: Jak rozpoznac silikony w szamponach i odzywka 30.11.09, 21:37
              Nie nie, nie chodzi o szampon z olejkiem arganowym. Chodzi o typowe serum z olejkiem marokańskim, z tym, że zawieszone w silikonach. Wg użytkowniczek tego produktu, dodawanie go w małej ilości do przyrządzonej już mieszanki farby i oksydantu, daje fenomenalne efekty po farbowaniu. Jeszcze inne panie najpierw nakładają ten produkt na włosy, a następnie NA TO kładą farbę. I też są bardzo zadowolone z efektu (opieram się o opinie z Makeup Alley). Tymczasem ja zawsze sądziłam, że oblepione silikonami włosy właśnie nie będą przyjmować farby. Po to właśnie myje się włosy szamponami typu pre - treatment, żeby zmyć osad, wyrównać ph i przygotować je pod farbowanie. Stąd moje zdziwienie, gdy przeczytałam o mieszaniu silikonów z farbą do włosów.
              • nessie-jp Re: Jak rozpoznac silikony w szamponach i odzywka 30.11.09, 22:44
                Hm, może diabeł tkwi w proporcjach? :) Jeśli silikon służy tylko do
                rozprowadzenia tego olejku po włosach, to być może nie obkleja go tak
                całkowicie, jak w przypadku włosa przez wiele miesięcy traktowanego szamponem i
                odżywką z silikonami?

Szczerze powiedziawszy, nigdy nie czułam szczególnej potrzeby zwiększania
                penetracji farby wgłąb włosa, bo to trochę obosieczny miecz
                • minniemouse Re: Jak rozpoznac silikony w szamponach i odzywka 30.11.09, 23:45
                  ja uzywam szamponu powiekszajacego objetosc, a odzywki z silikonem.
                  ewnetualnie rownie dobrze wygladza odzywka jaka dodaja do farby
                  Loreal. no ale takiej sie nie kupi osobno tylko wylacznie z farba.

a do dokladnego usuniecia srodkow stylizujacych sa szampony typu
                  clarifying- np Neutrogena anti-residue. naprawde czysci mocniej niz
                  przecietny szampon.

Minnie

(
    • takajatysia Re: Jak rozpoznac silikony w szamponach i odzywka 03.12.09, 09:34
      dimethicone to podstawowy silikon dodawany do kosmetyków wszelakich bardzo
      często. Poza tym silkonami są wszelkie substancje z nazwami kończącymi się na
      "siloxane".

Nie trzeba się bronić przed silikonami w kosmetykach. Jako takie nie odżywiają,
      ale mają doskonałe właściwości smarne (doskonale pokrywają różne powierzchnie
      baaaardzo cienką warstwą), zabezpieczają powierzchnie skóry lub włosów przed
      czynnikami zewnętrznymi i zapobiegają przesuszeniu - utracie wody(jeśli ma się
      wszystko odpowiednio nawilżone przed smarowaniem). Tak mi na zajęciach z
      przedmiotu "silikony" mówili :D
      • nessie-jp Re: Jak rozpoznac silikony w szamponach i odzywka 03.12.09, 16:12
        > zabezpieczają powierzchnie skóry lub włosów przed
        > czynnikami zewnętrznymi i zapobiegają przesuszeniu

No, ale podrażniają chorą skórę głowy :( Przy ŁZS po użyciu szamponu z
        silikonami wszystko mnie zaczyna swędzieć 5 minut po umyciu głowy :(

A w przypadku włosów cienkich i niezbyt gęstych, nałożenie silikonów powoduje,
        że fryzura błyskawicznie klapnie.

Po prostu jest to świetny kosmetyk do włosów przesuszających się, puszących,
        grubych czy szorstkich. A nie za dobry do cienkich, gładkich, oklapłych.
        Zwłaszcza, że kolejne aplikacje powodują nawarstwienie silikonu i coraz większą
        oklapłość.

Tymczasem nie wiedzieć czemu wszyscy wytwórcy pchają te silikony do wszystkich
        absolutnie produktów jak popadnie, nie zastanawiając się, że co dla niektórych
        jest świetne, dla innych jest przekleństwem :)
        • capilli Re: Jak rozpoznac silikony w szamponach i odzywka 08.12.09, 23:38
          Prawda, że nie wszystko jest dla każdego. Pamiętajmy dziewczyny, że dobre silikony rozpuszczają się w wodzie i nie wczepają w niego na amen. Świetnie się wypłukują, a po nałożeniu produktu na włosy zapewniają im połysk i miękkość w dotyku. Przy włosach delikatnych warto na silikony uważać.
          • pani_stenia Re: Jak rozpoznac silikony w szamponach i odzywka 01.01.10, 18:20
            Od kiedy to koleżanko silikony się w wodzie rozpuszczają. Chyba raczej emulsje
            silikonowe. Ale co racja to racja na zniszczone włosy nie ma nic lepszego ni
            aminofuncyjne silikony. (INCI: amodimethicone)
    • lll33 Możecie podać jakieś przykładowe marki? 01.01.10, 22:12
      Bo iść do marketu i czytać składu mi się nie chce...
      • naise przyłączam sie do prośby 04.01.10, 16:09
        ja tez prosiłabym o marki. szczególnie prośbe kieruje do nessie bo
        pisała o ŁZS, niestety też mam ten problem :(
        • nessie-jp Re: przyłączam sie do prośby 04.01.10, 22:10
          Ja używam przy ŁZS szamponów Joanna Naturia Miód i Cytryna, Joanna
          Czarna Rzepa, Joanna "Z apteczki babuni" (szampon i odżywka,
          często włosy myję samą odżywką).

Bez silikonów są też szampony Ziaji i bodajże Eva Natura.

Jednak przy ŁZS niestety jest tak, że trzeba długo szukać właściwego dla siebie
          szamponu, bo nie tylko te silikony podrażniają...
    • bgoralska1972 Re: Jak rozpoznac silikony w szamponach i odzywka 04.01.10, 21:32
      Osobiscie uważam, że jest przepasc miedzy szamponami sklepowymi a
      profesjonalnymi. Nawet jak farbowałam włosy uzywałam szampony do włosów
      normalnych albo przetłuszczajacych a odzywke regenrującą (ale nie po kazym
      myciu) z niedrogich odzywek chwalilam sobie zielony reginol a wlasciwie to byl
      rekonstruktor włosa. Wlosy były fajne ale chyba najmniej obciazone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka