Dodaj do ulubionych

Cień do powiek

IP: 212.14.48.* 21.03.04, 20:20
Mam problem z dobraniem dla siebie cienia do powiek.Jestem brunetką o czrnych
włosach, brązowych oczach i ciemnej oprawie oczu. Nigdy nie używałam cieni do
powiek, bo nigdy nie potrafiłam dobrać ich koloru . Zastanawiam się czy są
jakies uniwersalne kolory, które noszą brunetki czy blondynki, czy jest to
kwestia zupełnie indywidualna i zależy po prostu od osoby. Czyli, ze jednemu
w czyms dobrz, a drugiemu w tym samym zupełnie nie...
No i prosiłabym o jakieś dobre marki cieni w dość rozsądnych cenach.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
P.S. A moze sa jakies strony internetowe z takimi poradami???
Obserwuj wątek
    • Gość: magda Re: Cień do powiek IP: *.elartnet.pl / 62.233.208.* 21.03.04, 20:39
      Nie jestem ekspertem w sprawach kolorystycznych, a gdy mam taki problem to
      zwracam sie z pomoca na forum na stronie www.wizaz.pl
    • mroofka2 Re: Cień do powiek 21.03.04, 20:56
      hej! Jestem wizażystką więc mogę ci podpowiedzieć co nieco, a poza tym ja też
      mam ciemne włosy i brązowe oczy! na lato proponuję nieco odwżniejsze kolory
      typu zielenie, w których będzie ci prześlicznie, a ponadto fiolety, róże, beże.
      Unikaj brązów!!!!Choć w porze jesiennej w połączeniu z czerwieniami wyglądają
      całkiem, całkiem.Niebieskie oczy są trochę tandetne, ale też ten kolor będzie
      ci pasował!
      • Gość: Asia Re: Cień do powiek IP: 212.14.48.* 21.03.04, 23:36
        Dzięki serdeczne za poradę!!Chyba się skuszę na jakąś zieleń:)Pozdrawiam
      • Gość: gość Re: Cień do powiek IP: 217.8.176.* 22.03.04, 17:44
        Niebieskie oczy są trochę tandetne, ale też ten kolor będzie
        > ci pasował!
        Przepraszam, co mialas na mysli piszac, ze niebieskie oczy sa tandetne? Ja
        protestuje. Nie ma tandetnego koloru oczu.
      • colleen_1 Do mroofki 22.03.04, 18:37
        Wow, ja tez chce taka porade. Bylabym wdzieczna gdybys napisala co mi bedzie
        pasowac.

Mam wlosy ciemno blond, jasna cere, piwne oczy i przy tym ciemna oprawe oczu.
    • Gość: K. Re: Cień do powiek IP: *.mtvk.pl 22.03.04, 13:06
      Polecam Ci cienie IsaDory. Ja je uwielbiam. Co do kolorow, to mozesz kupic
      jakies tanie cienie i wyprobowac kolory, np. zolcie, pomarancze, turkusy
      (bardzo modne w tym sezonie i odpowiednie dla brunetek o ciemnej oprawie oczu).
      Na pewno dobrze beda wygladaly kremowe beze, lososiowe roze, fiolety. Nie
      bardzo wyobrazam sobie przy Twojej urodzie szarosci i blekitow...
      • Gość: Kosmetolog.Aga Re: Cień do powiek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.04, 18:06
        Nie chcialabym nigogo pouczac ale jesli prosisz o wypowiedz jak najwiecej
        kolezanek to chcialabym podkresic ze zajmujac sie kolorystyka watpie czy bedzie
        ci dobrze w cieplych kolorach ktore zasugerowala "k"- bez urazy dla "k".
        Mozesz o to takze zapytac kolezanke wizazystke ktora napewno dobrze zna sie na
        kolorach.
        Niezlenie od typu urody mozemy wybierac dla siebie praiwe wszystkie kolory
        jednak w odpowiedniej cieplej lub zimnej tonacji. Robiac makijaz ktory ma
        podkreslac nasza urode powinnysmy wlasnie tym kryterium sie kierowac. Jesli nie
        znamuy sie na kolorystyce warto czasem poeksperymentowac z kolorami wybierajac
        je intuicyjnie jednak tak jak podkreslam caly czas w odpowiedniej tonacji( w
        twoim przypadku zimnej). Nie kazdemu bowiem pasuja te same kolory bowiem w tej
        samej tonacji moze byc bardzo duzo rozmaitych odcieni.
        • Gość: K. Re: Cień do powiek IP: *.mtvk.pl 23.03.04, 08:49
          Alez K. sie wcale nie obraza :)
          Zasugerowalam takie kolory, bo WYOBRAZILAM sobie urode autorki watku raczej
          jako ciepla- brunetke o brazowych oczach, ciemnej oprawie i brzoskwiniowej
          cerze. Jak dla mnie to tonacja ciepla.

A na jakiej podstawie kategorycznie twierdzisz, ze dziewczyna ma urode o zimnej
          tonacji?? Przeciez podstawa oceny jest odcien cery, a o tym autorka nie
          wspomniala. Przeciez osoba o ciemnych wlosach i oczach moze byc i latem, i
          jesienia, i zima!
      • madzia773 Re: Cień do powiek 23.03.04, 12:52
        Ja tez proszę o poradę:mam blond włosy w odcieniu popielatym ciemnozielone oczy
        i ciemną oprawę oczu. Używam od 2 lat ciebi Isa Dory takich z rózem i
        fioletem.Osttanio kupiłam brąz Inglota ale oko jest trochę rozmyte. W tym
        fioletoróżu jest mi dobrze,ale chciałabym coś zmienic.Czy do końca życia jestem
        skazana na jeden zestaw kolorów?
        • Gość: K. Re: Cień do powiek IP: *.mtvk.pl 23.03.04, 13:14
          To chyba masz taki sam "koloryt" jak ja :) Tylko nie napisalas jaki masz odcien
          cery: kosc sloniowa, brzoskwiniowy, sniady, rozowy, zoltawy?

Ja uzywam cieni w zimnych odcieniach: szarosci, grafity, roze, fiolety, sliwki
          (z isadory to np. amethyst crystal, crystal mauve). Brazow raczej nie polecam,
          nie podkreslaja oka, chyba ze maja taki przydymiony odcien (np. sandy sky
          IsaDory). Mam tez cienie blekitne (ocean), ale jakos nie wygladaja na mnie zbyt
          dobrze... Moze niebieski wpadajacy w fiolet bylby lepszy?

Nie musisz byc skazana na wciaz te same kolory. Wszystkie te kolory, o ktorych
          napisalam wyzej mozna laczyc ze soba i kombinacji jest baaardzo duzo.
          Przepraszam, ze ja pisze na podstawie palety IsaDory, ale tylko tych cieni
          uzywam.

Co do szminek, to oczywiscie brudne roze, wrzosy itp. :)))
          • madzia773 Re: Cień do powiek 23.03.04, 13:22
            dzieki K. za odpowiedź.Faktycznie zapomniałam o cerze-jest jasna w odcieniu
            chyba rózowym choć okropnie mi we fluidach o takim odcieni.Używam fluidu w
            kolorze jasnego beżu nie rózu. To,że posługujesz się paletą Isa Dory mi
            odpowiada bo sama lubię ich cienie.Muszę sprawdzić w domu jak nazywa się ten
            zestaw który mam teraz. Widziałam,ze ID wypuściła teraz taką palete za 99 zł w
            nowej kolorystyce ale nie zdązyłam się przyjrzeć.
            Jak sprawdzę w domu te cienie to jeszcze napisze wieczorem.
            Co do niebieskiego to wygladam -wydaje mi się wulranie-ale nie mogę trafić na
            właściwy odcień.
            Kiedyś próbowałam stonowanego turkusu o odcieniu morskim tez niepsecjalnie.
            Kupiłam tez zielone seledyn wpadający w pistację w lekko trawiastą zieleń i
            oczywiście oko zniknęło. Pomógło trochę mocne wytuszowanie czarną maskarą rzęs.
            Co do szminek to we fioletach jest mi źle-mam oszronione brudne róże,ale i tak
            nakładam na siebie kilka smzinek zeby uzyskać odpwoiadający odcień.Jedyny kolor
            przy którym nie musze kombinowac to błyszczyk Inglota Fruits in Ice odień
            blackberry chyba.
          • madzia773 do K. 23.03.04, 21:07
            Już jestem w domciu i sprawdziłam-te moje z Isa Dory to poczwórne nr 23 soft
            lilacs.Czy możesz mi podać jakich ty "numerów" używasz? I czy podwójnych czy
            poczwórnych? Jaki masz nr szminki w kolorze brudnego rózu,bo ja jak pisałam nie
            mogę trafić w swój odcieńn i nakładam kilka pomadak naraz jedna na drugą
            • madzia773 Re: do K. 24.03.04, 11:32
              Hej,K.myślałam że się jeszcze odezwiesz w sprawie cieni ID i wymienimy się
              poglądami na temat kolorków
    • mroofka2 Re: Cień do powiek 22.03.04, 19:43
      Jeśli chodzi o moją wypowiedź, że "niebieskie oczy są trochę tandetne",
      chodziło mi o to że laski dzisiaj malują się zazwyczaj niebieskimi cieniami, co
      jest najłatwiejszym wyjściem, ale niekoniecznie najefektywniejszym!!!!Jeśli zaś
      chodzi o radę dla colleen, to znowu się może powtórzę, ale nie stosuj za często
      niebieskiego koloru, jak robią to zazwyczaj blondynki. Na pewno ładnie ci
      będzie w tym kolorze, ale nie bój się trochę poeksperymentować.Spróbuj
      podkreślić oczy ciemną kredką(obrysować wokół), a na ruchomą powiekę nałożyć
      ciemny-czarny cień,rozjaśniając go nieco np. perłowym beżem.Ponadto wypróbuj
      kolory jasno-turkusowe, w lecie róże, ale nie za bardzo wyzywające, bo jak
      piszesz masz jasną karnację, a one doskonale pasują, podobnie jak fiolety i
      czerwienie do karnacji ciemnej, a poza tym polecałabym w ogóle jasne, beżowe
      kolory przed wcześniejszym obrysowaniem oka na czarno.
      • colleen_1 Re: Cień do powiek 22.03.04, 20:02
        Nie mam bardzo jasnych wlosow. Co do niebieskich cieni to kiedys uzywalam ale
        mialam takie, ktore chyba zawieraly malo pigmentu bo dawaly bardzo delikatny
        efekt. Niedawno kupilam inne (szaroniebieskie) i wygladalam w nich tragicznie.
        Przyznam szczerze ze chcialam sprawdzic jak to co napiszesz pokryje sie z tym
        jakich cieni uzywam. No wiec najczesciej uzywam jasnego brazu, poza tym sliwki,
        fioletu, rozy (ale tak jak piszesz niewyzywajacych).
        Dzieki za ten "przepis" co do makijazu oka. Na pewno wyprobuje :).
      • Gość: gość Re: Cień do powiek IP: 217.8.176.* 22.03.04, 20:40
        Rozumiem, ze mialas na mysli niebieski cien do powiek, a nie kolor oczu.
        Co do niebieskiego cienia, wszystko zalezy chyba od typu urody. Sama mam
        niebieskie oczy i wiekszosc z pan wizazystek proponuje mi cienie w kolorze
        brazowym, czasami nawet jakies takie pomaranczowe twierdzac,ze takie kolory
        wydobeda kolor teczowki. Tymczasem ja w tych kolorkach wygladam tragicznie. Z
        malym wyjatkiem. Kupilam ostatnio zestaw Isadory o wdziecznej nazwie Sandy sky.
        Niby brazy, ale takie przyszarzale. I to byl dobry wybor.
        Wszysko zalezy od karnacji. A niebieski niebieskiemu nie rowny
        Czy malowanie oczu na niebiesko to najlatwiesz wyjscie? Oj chyba nie. Niezle
        sie trzeba napracowac, zeby taki makijaz byl efektowny. Bo mowimy o makijazu, a
        nie o pomazaniu sie.
    • Gość: Natalia Re: Cień do powiek IP: *.sk5.am.poznan.pl 22.03.04, 21:49
      Mam ten sam typ urody jak Ty, tylko oczy czarne. Lubię się malować i robię to
      codziennie, a mój makijaż jest dość mocny, ze szczególnym uwzględnieniem
      właśnie oczu (są duże i wyraziste). Moje kolory to CIEMNE grafity (prawie
      czarne - tzw. oko przydymione), śliwka, brązy i granaty. Pytałam kiedyś
      wizażystę Chanel, jakie barwy są dla mnie odpowiednie, a on wymienił dokładnie
      te, które stosuję. W nich czuję się najlepiej, żadne róże, zielenie mnie nie
      pociągają. Ale to oczywiście kwestia gustu... Osobiście wiele razy spotkałam
      się z opinią, że mam świetny makijaż...Za to raz, jak umalowałam się
      pastelowymi cieniami, wszyscy dziwnie mi się przyglądali i pytali, czy jestem
      zdrowa i dlaczego wyglądam na taką zmęczoną... hi hi hi
      • lola211 Re: Cień do powiek 23.03.04, 10:58
        Od rana stosujesz taki mocny wyrazisty makijaz? Mnie takze jest super w takiej
        tonacji, ale jakos nie bardzo moge sie przemóc, by w południe paradowac z okiem
        zrobionym na granat czy czern, dlatego na dzien stosuje makijaz stonowany.
        Taki makijaz pasuje na dzien?
        • Gość: Kosmetolg Aga Odpowiedź do K IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.04, 19:16
          Droga K. Zasugerowalam ze jest ona zimnym typem urody poniewaz anlize
          kolorystyczną robi sie nie podstawie trzech wyznacznikow...koloru oczu, skory i
          włosow.Tak jak w przyrodzie tak i w nas samych barwy harmonizuja ze soba.
          Dlatego najczesciej jest tak ze te 3 wyznaczniki sa w tej samej tonacji...
          cieplej lub zimnej. Zdarza sie jednak ze nie jest tak... dlatego wtedy
          wiekszosc tonacji decyduje o całokształcie. Nie chcialabym robic tu wykaldu o
          okolorystyce bo wiekszosc osob nie znajc sie na niej krytykuje podzial na pory
          roku w makijazu choc tego mnie wlasnie uczono na wykładach z analizy
          kolorystycznej i znajdujac potwierdzenie tego w praktyce wlasnie tym sie
          kieruje.
          Wracajac do twojego pytania...
          wlosy cieny braz(prawie czarne) naturalne to zimny kolor
          włosy brazowe u osob z bardzo ciemnymi włosami sa w bardzo wielu przypadkach
          bardzo ciemne dlatego braz ten jest raczej czekoladowy
          stad juz przewaga zimnych kolorow sugeruje zimny typ urody.
          W praktyce najłatwiej rozpoznac taki typ urody.
          A poza tym zapytanie o koloryt cery moze dawac mylne osady bowiem czesto sami
          nie potrafimy rozpoznac koloru i go okreslic bo jest to zalezne od naszej
          percepcji i wielu czynnikow.
          Mam nadzieje ze jesli bedziesz miala jeszce do mnie jakies pytania to bede
          potrafila na nie odpowiedziec. Pozdrowienia
          • Gość: kosmetolog.Aga Poprawka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.04, 19:17
            Oczy brazowe u osob... powinno byc przepraszam za pomyłke
            • agnie_szka9 zielone cienie do brązowych oczu 24.03.04, 12:00
              ...wszystko zależy od ogólnego wyglądu buźki po upacykowaniu :-) nie zgodzę się
              w związku z tym, że wszystkim brynetkom o brązowych oczach pasują cienie
              zielone (a nie np. brązowe...) i że kobietki z zielonymi oczkami nie powinny
              malowac się na ...zielono. Jestem brunetką o brązowych oczach i najlepiej czuję
              się w brązach i beżach. Z zielonym cieniem wyglądam po prostu tragicznie :-(
              Moja mama ma natomiast kocie, zielone oczy...i najlepiej wygląda właśnie w
              zgniłej zieleni na powiekach...
              nie jestem wizażystką, ale co mogę zaproponować z własnego
              doświadczenia...próbujcie same! malujcie się różnymi kolorami, eksperymentujcie
              i malujcie się tak, żebyście WY się czuły w tym najlepiej!!

Pozdrawiam zielono-brązowo :-)))
              • Gość: mroofka2 Re: zielone cienie do brązowych oczu IP: .53.26.* / *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.04, 12:15
                co do listu agnieszki9 to nie do końca masz rację moja droga!nie napisałaś co
                prawda jakimasz kolor włosów, ale już po stwierdzeniu, że masz brązowe oczy i
                malujesz się na brązowo świadczy o tym, że tak naprawdę blade masz pojęcie na
                ten temat.Owszem są dziewczyny, korym brązowy kolor pasuje do ich brązowych czy
                piwnych oczu ale w większości przypadków nie powinno się stosować tego samego
                koloru cieni co kolor oczu.Co za tym idzie, dużo dziewcząt po prostu nie
                wygląda najlepiej sądząc że ten sam odcień oczu ma się równać z odcieniem
                cieni. i pewnie ty robisz dokładnie ten sam błąd!!!Głównym problemem jest nie
                to, co lubisz ale to jak bardzo coś lubisz i jak bardzo nie chcesz przekonać
                się do czegoś innego- w tym przypadku do innych kolorów cieni!Oczywiście
                polecam eksperymenty swoim klientkom tak bardzo jak bardzo polecam malowanie
                się w taki sposób jak one same preferują!Sądzę jednak że pewne rady wielu
                osobom mogą się przydać!
                • agnie_szka9 Re: zielone cienie do brązowych oczu 24.03.04, 12:46
                  o przepraszam, napisałam przecież, że jestem brunetką!!
                • agnie_szka9 do mroofka2 24.03.04, 12:54
                  piszesz w takim tonie, jakbyś pozjadała wszystkie rozumy! trochę luzu
                  dziewczyno! maluję się od kilkunastu lat. kolor moich tęczówek wcale nie zlewa
                  się z kolorem cieni do powiek. blade pojęcie to mają niektóre "wizażystki". jak
                  mnie taka jedna kiedyś pomalowała, to wyglądałam strasznie. Bardzo często
                  spotykam się z opiniami (kobiet i mężczyzn) i pytaniami na temat mojego
                  makijażu: kto mnie tak ładnie maluje. nie twierdzę, że wszystkie brunetki o
                  brązowych oczach powinny malować się na brązowo, jak i tego, że nie powinny!!!
          • jkobuu Re: Do Agi 24.03.04, 11:58
            Witam!
            Ja mam wieczny problem z określeniem mojego typu.Nigdy nie byłam u
            profesjonalisty, raz tylko na pokazie Avonu dowiedziałam się,że jestem typem
            ciepłym. ALE później pani z Loreal'a powiedziaął mi,że zdecydowanie zimny..I
            sama juz nie wiem. Jestem szatynką- często farbuję włosy na ciemny brąz- przy
            twarzy pod wpływem słońca włosy płowieją i mam blond pasemka.Cerę mam b. bladą
            (białą,aż świecę czasem hihi), nie mam rumieńców. Oczy mam szaro-niebieskie z
            żółtymi plamkami, więc czassem wydają się zielone.
            Oprawa oczu nie za ciemna.
            I co Ty na to droga Ago? Czy mogłabyś potwierdzić przynależnośc do któregos
            typu?
            Pozdrawiam :))
            • Gość: justa Re: Do Agi IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 24.03.04, 12:28
              ja bym stawiała na zimny - biała cera, szaro-niebieskie oczy - chłodne kolory.
              biorąc pod uwagę kolor włosów - najprawdopodobniej lato.
            • kiskil-lilla do jkbuu 24.03.04, 12:32
              Mysle ze jestes zimnym typem urody lato true... jesli twoje włosy sa bardziej
              mysie niz ciepłe złociste brazowe to potwierdzi moje przypuszczenia.
              • jkobuu Re: do jkbuu 24.03.04, 12:39
                mi też się wydaje,że raczej jestem chłodnym typem. A włosy mam takie niby
                brązowe,ale przetykane takimi złotymi włoskami.
                • kiskil-lilla Re: do jkbuu 24.03.04, 12:47
                  Złotymi od słonca moze... zadrzaja sie panie jesienie o ciemniejszych niz rude
                  włosach ale juz sam opis oczu i skory sugeruje letni typ urody.
                  Jeli moge ci jeszce jakos pomóc to moze znajdz w domu kosmetyk o barwie
                  pomidorowej ceglastej i drugi o barwie najlepiej rozowej rubinowej...najlepiej
                  pomadke lub cien.
                  Na srodki jednego policzka pomaluj kółko ciepłymi kolorami a na drugim zimnymi.
                  Zakrywaj biala kartka raz jedna raz druga strone i przygladaj sie kolorycie
                  skory w stosunku do barwy na policzku. Jesli jestes latem to zdecydowanie nie
                  bedziesz sie sobie podobała w kolorach ceglastych pomidorowych ktore sprawia ze
                  twoja skora wyda sie szara, uwydatnia sie cienie pod oczami...jakbys była chora.
                  • jkobuu Re: do jkbuu 24.03.04, 12:58
                    Dzięki za radę :))) Już wiem,ze pomidorowy na pewno nie będzie mi pasował, bo
                    wolę czerwienie ale takie własnie rubinowe, bordo. Ale kiedys miałam sweter w
                    kolorze ceglastym i wszyscy mówili mi ,że też dobrze wyglądam w nim...dlatego
                    nie wiem..może jestem typem mieszanym? Jesli chodzi o kolorystykę cieni, pomadek
                    to róznie to bywa, bo czasem te niby do zimnego typu zupełnie mi nie
                    pasuja..stąd moje "rozterki" ;)) Jeśli chodzi o róż na policzki, to używam
                    takiego brudnego różu.
                    • Gość: Kosmetolog.Aga Re: do jkbuu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.04, 13:30
                      Jest tyle kolorow ze jeden drud=giemu nie rowny... i nie w kazdym bedzie dobrze
                      wszystkim. Tak samo w nie kazdym zimnym kolorze bedziesz dobrze wygladala
                      bowiem kazdy ma swoja wlasna palete kolorow ale do tego tzreba wykonac analize
                      kolorystyczna. Pozdrawiam
                      P.S Kiruj sie pewnymi zasadami ale wybieraj kolory intuicyj nie i takie w
                      ktorych sie dobrze czujesz...to przewaznie trafione wybory
    • Gość: Iska Re: Cień do powiek IP: *.augustow.sdi.tpnet.pl 24.03.04, 18:35
      Witam, tak tu sobie i czytam i widze, ze macie dziewczyny pojecie o tym co
      piszecie, w zwiazku z czym takze poprosze o porade :).
      Mam bardzo jasna cerez 'rumiencem', oczy brazowo- zielone, ale bardzo ciemne,
      tak ze z daleka wygladaja jak czarne, wlosy ciemno brazowe, w
      takim,hmmm, "mysim" kolorze. Na codzien maluje sie brazami i bezami w chlodnych
      odcieniach, czasami na jakas impreze mocny roz ;). Kiedys kupilam sliwkowe
      cienie, ale kompletnie mi nie pasuja, wygladam w nich jak chora. Jakie cienie
      do oczu polecacie?
      No i jeszcze jedno. Chcialabym dla ozywienia koloru wlosow pofarbowac je na
      czekoladowy braz, czy bedzie to pasowalo? Bardzo prosze o porady.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka