26.10.10, 11:07
Chciałam zapytać o cosmelan, bo podobno jest to najlepszy zabieg na przebarwienia. Mam 35 lat i od 2 lat zauważam wyraźne plamy na czole, policzkach i nad górną wargą. Mam ciemną karnację i bardzo łatwo się opalam, ale staram się nie leżeć na słońcu i stosuję kremy z filtrem. Od 5 lat biorę tabletki hormonalne, czy to one są główną przycyzną moich przebarwień? Kiedy najlepiej zrobić ten zabieg i jak często trzeba go powtarzać, bo wiem że jest dość drogi? Czy lepszy będzie laser?
Obserwuj wątek
    • anna.pura.rynasiewicz Re: Cosmelan 27.10.10, 09:45
      Faktycznie Cosmelan i Dermamelan to najskuteczniejsze zabiegi na przebarwienia. Taki zabieg robimy tylko raz w roku, najlepiej jesienią, żeby zlikwidować wszystkie nowe, pojawiające się latem, przebarwienia. Główną ich przyczyną jest oczywiście słońce i dlatego jedynym sposobem, żeby się uchronić przed ich nawracaniem jest skuteczna ochrona przeciwsłoneczna (przez cały rok!). Latem obowiązkowo filtry o współczynniku ochrony 50, zimą w mieście ok. 20-30. Przebarwienia łatwiej powstają u osób o ciemniejszej karnacji, tak jak u Pani, a także w czasie ciąży i przyjmowania tabletek hormonalnych.
      Zaletą Cosmelanu jest to, że po zabiegu przez kilka miesięcy (2-4) stosujemy krem, który powoduje lekkie złuszczanie, dzięki czemu skóra przez cały ten okres jest rozjaśniona i wygładzona. To złuszczanie jest korzystne przede wszystkim dla skóry łojotokowej, o rozszerzonych „porach”, z tendencją do powstawania zaskórników.
      Jeśli chodzi o zabiegi laserowe, to skutecznie usuwa przebarwienia laser Fraxel, ale też jest to drogi zabieg (twarz ok. 2-2,5 tys. zł), wymagający powtórzenia i dość bolesny, a w Pani przypadku powinien wystarczyć Cosmelan (cena ok. 1800 zł).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka