Dodaj do ulubionych

ciemne łokcie

18.11.10, 14:48
Witam !

Problem ciemnych łokci był już poruszany wiele razy. Dotąd byłam przekonana, że należy ścierać, peelingować i wcierać preparaty nawilżjące ( mi nie pomogło ). Niedawno rozmawiałam z kosmetyczką i dowiedziałam się, że jeśli te zabiegi nie pomagają to znaczy, iż problem leży głębiej w skórze a nie naskórku. Należy przestać peeligować a zacząć wcierać w łokcie krem z wit. C ale nie taki zwykły sklepowy krem - tam zawartość wit. C zazyczaj jest zbyt niska by być skuteczna ( przepisy ograniczaja ilość ) oraz wit. C jest w nieodpowiedniej formie ( gorzej przyswajana ). Suma sumarum poleciła mi krem c-boost i teraz zastanawiam się czy tak jest, że zwykła wit.C może pomóc rozjaśnić łokcie. Zastanawiam się także czy inne rozjaśniające kremy do twarzy, lub serum, mogą pomóc Tarczycę mam ok. Obecnie karmię piersią i dodatkowo zastanawiam się czy takie silnie skoncentrowane preparaty w ogóle mogę stosować. Tak mi się marzy wyjść w tym sezonie w krótkim rękawku wreszcie jak człowiek ach.....
Obserwuj wątek
    • nessie-jp Re: ciemne łokcie 18.11.10, 18:12
      Przebarwiona skóra na łokciach to może być efekt kilku różnych rzeczy (indywidualnie albo zbiorczo). Trzeba zbadać hormony tarczycy (TSH), unikać ekspozycji na słońce (filtr), unikać podpierania się łokciem w ciągu dnia, zwrócić uwagę, czy noszone ubranie (wełna, akryl) nie uczula, intensywnie nawilżać.

Witamina C to chyba trochę za mało, żeby ten problem ruszyć, a zewnętrzne drapanie :) peelingiem to już w ogóle...

Zamiast inwestować w drogie kremy, zacznij może od kupienia kropel dla dzieci Juvit
    • p_estka1 Re: ciemne łokcie 19.11.10, 11:58
      Polecam zwykły sok z cytryny i tłusty krem, a jeszcze lepiej zmiękczający do pięt.
    • adiennelive Re: ciemne łokcie 19.11.10, 13:25
      dziękuję za odpowiedzi
      ja też uważam, choć expertem nie jestem, że sama nawet bardzo stężona wit. C to chyba za mało, ja już z moimi łokciami takie cuda robiłam, aż do krwi niekiedy, więc chyba zwykła cytryna dla mnie to za mało, ale właśnie wracam z forum karmienie piersią i ponoć można stosować preparaty z mocznikiem nawet kwasem salicylowym, no to teraz znów pojawiła się u mnie nadzieja na krótki rękaw latem, dziś zacznę stosować xerial 50 po jakimś czasie napiszę czy cud się zdarzył:)))
      • p_estka1 Re: ciemne łokcie 19.11.10, 13:55
        Jeśli karmisz piersią, to nie ryzykuj, po co niepotrzebnie masz się denerwować, bo zawsze jakiś niedosyt będzie. Sok z cytryny naprawdę czasami czyni cuda, do tego jest pod ręką, ale wymaga systematyczności, a nacierać trzeba chociaż przez minutę, efekt jest szybki.
        Pzdr.
    • emikaa Re: ciemne łokcie 21.11.10, 18:53
      A ja rozjasniam zwyklą "piętką" od cytryny
    • joasajka Re: ciemne łokcie 22.11.10, 23:06
      Jestem po konsultacji z doradcą laktacyjnym i nie ma przeciwskazań, składniki preparatu w nieistotnej ilości mogą przeniknąć do pokarmu, poza tym mocznik jest produkowany w naszym organizmie. Tak więc wypróbuję i zobaczymy może się uda
    • martaszaniawska1991 Re: ciemne łokcie 20.04.11, 18:49
      witamina C w większym stężeniu dobrze rozjaśnia skórę tylko, że często uczula ja np. niestety nie mogę jej stosować. mogę polecić Medikrem, który sama stosuje od pewnego czasu, przyjemnie nawilża stwardniałą i spierzchniętą skórę i rozjaśnia ją. używam go też do pięt i kolan bo skóra tam pozostawia niestety wiele do życzenia. stosuję go od dwóch tygodni ale efekty już są, więc mam nadzieje że przestanę się wstydzić krótkich rękawków;]
      znalazłam go na stronie : dermalaboratories.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka