Dodaj do ulubionych

Wady zgryzu - leczenie?

IP: *.acn.pl 14.04.04, 11:35
Znowu o aparatach na zęby... :-).
Chciałabym poznać Wasze doświadczenia w leczeniu wad zgryzu - chodzi mi tu
nie o prostowanie krzywych (zrotowanych) zębow, a o zmianę ustawienia dolnych
i górnych łuków zębów wzgledem siebie.
Moja wada polega na tym, że dolny łuk zebów (dolna szczęka) jest zbyt duży w
stosunku do górnego - na szczęście dolne zęby nie "wyszły" przed górne,
natomiast nie "chowają się" pod górne. Efekt jest taki, że górne i dolne zęby
(na przodzie) stykają się ze sobą "końcami". Wybaczcie ten niefachowy opis :-)

Ortodontka powiedziała mi, że zródlem tej wady są kości dolnej szczęki, czego
oczywiście aparat nie poprawi. Aparat może ustawić zęby prawidłowo względem
siebie, ale będzie to "na siłę" - dolne zęby będą "odgiete do tyłu", a
przednie "do przodu". I trzeba wyrwać jeden ząb z przodu!
Nie wiem, czy końcowy efekt jest wart zachodu.
Czy ktoś miał może podobne doświadczenia?
Pozdr.

Obserwuj wątek
    • Gość: goha Re: Wady zgryzu - leczenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.04, 11:55
      Tak mam podobne doświadczenie z synem Ta wada najprawdopodobniej(jesli
      zrozumiałam twój opis) nazywa sie progenia.Ma ją mój syn .Leczy się to
      operacyjnie i to u dobrego specjalisty.Aparat który aktualnie nosi syn jest
      przygotowaniem do zabiegu .Usunieto mu zęby ale ósemki, nic z przodu!!!Ósemki
      jeszcze nawet nie zdąrzyły mu wyJść.Zabieg miał w znieczuleniu ogólnym w
      szpitalu.Jak dobrze pójdzie za pół roku będzie miał operacyjną korektę żuchwy i
      szczęki.Jezeli masz jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem, sama szukałam
      ratunku w internecie u ludzi pół roku temu.
      • ortodonta orto odpowiada 14.04.04, 12:03
        z Twojego opisu wynika, że to nie progenia, tylko przodozgryz. o rozpoznaniu
        progenii decydują rysy twarzy i ustawienie zębów względem siebie. jeśli rysy są
        ok, to progenii nie mamy. usunięcie dolnego siekacza może być dobrym
        rozwiązaniem na znalezienie prawidłowych relacji szczęki wzgl. żuchwy.
      • ortodonta orto 14.04.04, 12:03
        ile syn ma lat? kiedy będzie operowany?
        Gość portalu: goha napisał(a):

> Tak mam podobne doświadczenie z synem Ta wada najprawdopodobniej(jesli
        > zrozumiałam twój opis) nazywa sie progenia.Ma ją mój syn .Leczy się to
        > operacyjnie i to u dobrego specjalisty.Aparat który aktualnie nosi syn jest
        > przygotowaniem do zabiegu .Usunieto mu zęby ale ósemki, nic z przodu!!!Ósemki
        > jeszcze nawet nie zdąrzyły mu wyJść.Zabieg miał w znieczuleniu ogólnym w
        > szpitalu.Jak dobrze pójdzie za pół roku będzie miał operacyjną korektę żuchwy
        i
        >
        > szczęki.Jezeli masz jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem, sama
        szukałam
        > ratunku w internecie u ludzi pół roku temu.
        • Gość: goha Re: orto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.04, 12:52
          Syn jest pełnoletni, stwierdzono zakończenie kostnienia na podstawie RTG.
          Operacje będzie miał prawdopodobnie latem, jeżeli do tego czasu zakończy się
          korekta ortodontyczna.obydwoje lekarze: chirurg i ortodonta przyjmują syna
          równocześnie i konsultują się
          • ortodonta Re: orto 14.04.04, 12:57
            pełnoletni, czyli 18?, op w wieku 19?
            Gość portalu: goha napisał(a):

> Syn jest pełnoletni, stwierdzono zakończenie kostnienia na podstawie RTG.
            > Operacje będzie miał prawdopodobnie latem, jeżeli do tego czasu zakończy się
            > korekta ortodontyczna.obydwoje lekarze: chirurg i ortodonta przyjmują syna
            > równocześnie i konsultują się
            • Gość: goha Re: orto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.04, 12:59
              tak
    • Gość: posta Re: Wady zgryzu - leczenie? IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.04.04, 12:37
      witam
      ja mam chyba odwrotny problem: w wieku 25. lat zaczęła zaciskać mi się szczęka
      i "zaczęłam zjadać" sobie dolne zęby. Poszlam z ukruszeniami do dentysty i
      zostałam od razu odesłana do ortodąty. Zaciskanie się szczęki było o tyle
      uciążliwe, że rano budziłam się ze 'zjedzonymi" policzkami od wewnątrz;((.
      podobno to przerost szczęki nad żuchwą. Leczę się od roku, ale jeszcze nie mam
      aparatu stałego, gdyż cały czas przesuwam zęby, które, no cóż, do prostych
      nigdy nie nalażały. Miałam usunietą jedną ósemkę na początku leczenia i to
      wszystko.
      • Gość: katinka Re: Wady zgryzu - leczenie? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 14.04.04, 14:58
        Może i ja przy okazji się poradzę :)
        U mnie problem wyglada inaczej - w wieku 21 lat zaczely mi rosnąć ósemki (na
        które w sumie nie było już miejsca...). Ból głowy nie do zniesienia. :(
        W końcu zostały usunięte ale przez czas ich wzrostu przesunęły się pozostałe
        zęby. To jest do naprawienia aparatem? ( stomatolog nie zaproponował mi żadnej
        pomocy...)
        • Gość: goha Re: Wady zgryzu - leczenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.04, 15:20
          Jedyne co moge poradzić to szukać dobrego ortodonty, ja sama byłam u szesciu i
          to w dość odległych miastach Warszawa Polanica Bielsko.Dentysta u mojego syna
          tez nie zauwazył wady, był bardzo zdziwiony.Z tego co wiem nie ma w tej chwili
          wady , której nie da się usunąć.Trzeba tylko szukać specjalisty i pytać go o
          wszystkie wątpliwości.Warto zainwestować w samą wizytę 100 czy 200 zł. byleby
          być pewnym że lekarz wie co robi
          • Gość: aga Re: Wady zgryzu - leczenie? IP: *.telia.com 14.04.04, 22:39
            To jeszcze ja mam pytanie :) Mam taka sama wade zgryzu jak Twoj syn, ortodonta
            stwierdzil ze pozostaje tylko operacja. Myslalam dlugo nad tym czy chce miec
            taka operacje, bo boje sie jakis komplikacji, co jesli cos zle pojdzie, no i
            rysy twarzy sie zmienia-co jesli sie nie rozpoznam ;) Mam teraz 22 lata i po
            przeczytaniu Twojego postu znow zaczelam sie zastanawiac czy nie przeprowadzic
            takiej operacji. Czy mozesz napisac cos wiecej na ten temat? Jak taka operacja
            przebiega,jak to wogle wyglada, jaki jest koszt... Bylabym bardzo wdzieczna za
            odpowiedz. Moj email to agahenke@hotmail.com
            Pozdrawiam serdecznie
            Aga
            • moniorek1 Re: Wady zgryzu - leczenie? 15.04.04, 00:01
              Rysy twarzy po operacji napewno ci sie zmienia mysle ,ze na lepsze i nie sadze
              zebys miala problem z rozpoznaniem samej siebie. Operacja polega na skroceniu
              kosci zuchwy, po zabiegu prawdopodobnie bedziesz miala zadrutowana szczeke
              przez jakis czas.
            • Gość: goha Re: Wady zgryzu - leczenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.04, 00:04
              napisałam na priv.
              • ortodonta Re: Wady zgryzu - leczenie? 15.04.04, 13:11
                swego czasu o progenii pisałem w tym wątku:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=4490100&v=2&s=0
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka