Dodaj do ulubionych

podkład, fluid czy konieczny?

30.03.11, 10:15
pewnie to głupie pytanie, ale zastanawiam się czy podkłąd bądź fluid nie chronią twarzy przed działaniem słońca albo czy nie utrzymują nawilżenie w skórze w ciagu całego dnia. Ja nie używam, stosuje tylko krem pod oczy i na twarz, mam piegi, lat 34, trochę drobnych zmarszczek pod oczami. Ale wydaje mi sie, ze kremy, które uzywam (Oriflame ) nie utrzymują nawilzenia przez cały dzień na twarzy. A kolei przed podkłądami zawsze sie wzbraniałam bo sądziłam (moze mylnie), że zatykają pory itd. Proszę o wyjaśnienie jak to jest, bo skórę mam gładką i tak naprawdę wizualnie ten podkład czy fluid nie jest potrzebny, ale moze dla dobra skóry... proszę o radę
Obserwuj wątek
    • hermina5 Re: podkład, fluid czy konieczny? 30.03.11, 10:29
      Jesli skóre masz beproblemową to nie ma najmniejszej potrzeby, aby używać podkładu, zwłaszcza wiosnąi latem, kiedy to cudo chętnie spływa z twarzy . Lepeij kupićporzadny krem rozświetlający i nawilzajacy - daje on efekt lekko rozswietlonej, stonowanej skóry o wiele lepszy latem i wiosną niz podkład.

Natomiast zimą podkład sieprzydaje - głownei dlatego, ze tworzy dodatkową warstwę ochornną i chroni przed nieciakwym wrazeniem typu czerwone jak burak policzki.

• claratrueba Re: podkład, fluid czy konieczny? 30.03.11, 10:39
      ale zastanawiam się czy podkłąd bądź fluid nie chroni
      > ą twarzy przed działaniem słońca albo czy nie utrzymują nawilżenie w skórze w c
      > iagu całego dnia.

Tak, robią to. Jest to "warstwa ochronna" dla skóry przed promieniowaniem, przed wyparowywaniem wilgoci, skażonym powietrzem. Moja kosmetyczka twierdzi, że ze względu na centralne ogrzewanie i klimatyzację bardzo wysuszające powietrze i zanieczyszczenie powietrza podkład jest po prostu konieczny. Ale jest istotne by nie był to podkład oparty np. jedwabiu, beztłuszczowy- taki nie zapycha porów, tworzy cienki film na skórze i jest po prostu trwały. Revlon color stay jest b. dobry, rewelacyjny Guerlain Extreme Parure- ale cena też "ekstremalna".
    • jarka63 Re: podkład, fluid czy konieczny? 30.03.11, 12:27
      Istnieją podkłady z dość wysokim filtrem przeciwsłonecznym, np. Diorskin Forever ma SPF 25.
      • kasha77 Re: podkład, fluid czy konieczny? 30.03.11, 15:08
        jesli masz ładną cerę to krem koloryzujący powinien byc ok.mają wysokie filtry i dobrze nawilżają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka