Dodaj do ulubionych

ekologiczne i wegańskie kosmetyki - znacie coś?

18.04.11, 13:23
moja przyjaciółka wegetarianka i ekolożka ma niedługo urodziny i wiem, że chciałaby dostać jakieś fajne kosmetyki. mam lekki problem, bo nie wiem, co mam jej kupić, żeby nie popełnić jakiejś gafy i żeby te kosmetyki były ekologiczne-wegańskie. podsunie ktoś jakiś pomysł?
Obserwuj wątek
    • kamahi Phenome 18.04.11, 13:44
      Spróbuj może tych kosmetyków. Ja ich sama nie używałam, ale ostatnio akurat wpadł mi w oko artykuł na temat założycielki firmy i zgodnie z jej wypowiedziami, ideą, która przyswiecała jej podczas pracy nad Phenome była właśnie chęć wyprodukowania w Polsce kosmetyków jak najbardziej eko, z jak najmniejszą ilością sztucznych chemicznych świństw.
      Wpisz w Googla Phenome i sama poczytaj więcej na ich stronie. Zdaje się, ze mają równiez sklep internetowy.
    • garraretka Silk Naturals. 18.04.11, 13:50
      Silk Naturals ma sporo kosmetyków 'vegan-friendly'.
      • znana.jako.ggigus Re: Silk Naturals. 13.07.11, 13:02
        ale silk to jedwab, a ten nie jest wegański.
        • rikol Re: Silk Naturals. 21.04.13, 20:17
          Firma sylveco ma kosmetyki roślinne, bardzo dobre i tanie.
    • magu-rka Re: ekologiczne i wegańskie kosmetyki - znacie co 19.04.11, 10:37
      W Rossmannie są rewelacyjne kosmetyki Original Source i one są na pewno wegańskie, więc możesz na nie się zdecydować, tym bardziej, że poza tym że są wegańskie, to jeszcze mają obłędne zapachy i duży wybór.
    • keti3 Re: ekologiczne i wegańskie kosmetyki - znacie co 19.04.11, 10:53
      Np. www.lavera.com.pl/
      www.zdrowekosmetyki.com.pl/index.php?main_page=index&manufacturers_id=4
      Skarbnic a wiedzy na temat kosmetyków naturalnych, ekologicznych, wegańskich, organicznych itp. jest forum Naturanie!
      forum.gazeta.pl/forum/f,26078,Naturalnie_.html
      • kkk-86 Re: ekologiczne i wegańskie kosmetyki - znacie co 19.04.11, 11:46
        znacie taka firmę jak Hempz?
    • nighthrill Re: ekologiczne i wegańskie kosmetyki - znacie co 19.04.11, 12:13
      Lush, Urterkram, Lavera, Body Shop ( choć tu kontrowersyjne, bo Body Shop został kupiony przez L'oreal, który jest beznadziejnym molochem kosmetycznym i testuje na zwierzętach, więc koleżąnce może nie odpowiadać). Z marek rossmannowych - polecane tu Original Source i Alterra, mają znaczek Vegan Society.
    • badziaa Re: ekologiczne i wegańskie kosmetyki - znacie co 21.04.11, 11:21
      dzieki za wszystkie odpowiedzi. byłam jak na razie w Rossmannie i kupiłam jej żel i mydło w płynie z tych Original Source, o którym pisaliście - nawet nie sądziłam, że te kosmetyki kosztują poniżej 10zł, myślałam, że jak wegańskie to mega drogie - cóż człowiek się uczy całe życie :D . Mam zamiar dokupić jeszcze jakiś balsam do ciała z innej firmy, ale w tym celu przeglądam Wasze linki i jak na razie chodze po sklepach. no cóż, mam czas do soboty ;) dzięki jeszcze raz!
      • kasiajotka Re: ekologiczne i wegańskie kosmetyki - znacie co 27.04.11, 09:53
        Ja to strasznie żałuję, że ta marka Original Source nie ma balsamów do ciała, bo już sobie wyobrażam te boskie zapachy na skórze. No cóż, na razie nie pozostaje mi nic innego, jak sycić zmysły płynami do kąpieli ;) Ale liczę bardzo, że wypuszczą linie balsamów do ciała.
    • white.apple Re: ekologiczne i wegańskie kosmetyki - znacie co 27.04.11, 12:28
      Polecam kosmetyki Weleda. Mają świetne kremy.
    • ladyjm Re: ekologiczne i wegańskie kosmetyki - znacie co 27.04.11, 16:45
      body shop?
    • k_arramba Re: ekologiczne i wegańskie kosmetyki - znacie co 29.04.11, 14:00
      Zdecydowanie polecam Original Source - zapachy świetne, brak składników pochodzenia zwierzęcego i nie testowane na zwierzętach. A, no i nie bez znaczenia jest przystępna cena
      • justa_75 Re: ekologiczne i wegańskie kosmetyki - znacie co 06.06.11, 22:25
        a ja jako wegetarianka polecam kosmetyki Pai. Może nie są najtańsze ale są naprawde doskonałe. Osobiście uwielbiam emulsje do mycia twarzy ktora jest w komplecie z muślinową ściereczką. To daje efekt delikatnego peelingu.
        Do niedawna prosiłam swoją siostrę o zakupy Pai w Anglii ale na całe szczęście odkryłam sklep natural4you.pl i nie musze juz czekac na przesylki z zagranicy.
        • tequilla78 Re: ekologiczne i wegańskie kosmetyki - znacie co 12.07.11, 22:52
          O tym czy kosmetyk jest rzeczywiście naturalny i eko czy nie świadczą przede wszystkim certyfikaty. Jest kilka godnych zaufania: ECOCERT, Soil Association, BDIH, Natrue, USDA Organic. Jeśli ktoś sam nie zna się na składach to lepiej wybierać kosmetyki z tymi właśnie certyfikatami, bo jest masa firm, które żerują na niewiedzy ludzi i sprzedają coś jako ekologiczne - nawet ma w nazwie eko, tylko że z ekologicznym kosmetykiem to nie ma nic wspólnego, bo może 5% składników eko, a 90% chemicznych. Jeśli ma certyfikat tylko Vegan Society to znaczy, że jest wegańskie i nie było testowane na zwięrzętach, ale czy jest na pewno całkiem naturalne to już inna sprawa. Z Rossmana Alterra ma właśnie BDIH, o Original Source nie słyszałam, więc nie będę się wypowiadać. Z Polskich marek jak na razie w pełnie eko kosmetyki to seria Avy Eco Linea z ECOCERTEM oraz seria be eco Flos Leku. Phenome czy Pat&Rub certyfikató nie mają, ale składy nie są najgorsze. I oczywiście jest całe mnóstwo znanych marek kosmetycznych naturalnych: Lavera, Weleda, Logona, Urtekram, Sante, Balm Balm, Florame, Madara itd
          • maranra Re: ekologiczne i wegańskie kosmetyki - znacie co 13.07.11, 13:52
            Certyfikat ma też Synesis, unijny EcoLabel, na bodajże żel pod prysznic. To jest polska marka kosmetyków - nastawili na "szlachetne kosmetyki", tzn. skuteczne, maksymalna ilość składników aktywnych i zero sztucznych konserwantów i innych uczulających świństw, testowania na zwierzętach etc.

Może to jest pomysł na prezent, bo są trochę "lepsiejsze" ;), choć niedrogie, na szczęście - ja używam i b. sobie chwalę, szczególnie eliksir pod oczy - megaskuteczny. Kupuję online: www.synesis.pl

Z polskich eko używałam też Bielendy, kremu do ciała, pięknie pachniał, ale właściwie nic poza tym ;) Przyjemność dla nosa, mniej dla skóry ;))) ale i tak było miło. Kupiłam w Rossmanie.
          • iwonaa231 Re: ekologiczne i wegańskie kosmetyki - znacie co 20.07.11, 18:22
            Dokladnie duzy wybor kosmetykow certyfikowanych maja na www.bio-planeta.pl fajne gratisy sklep znajduje sie w krakowie mozna odebrac kosmetyki osobiscie jestem zadowolona:)Polecam
    • mechantloup Re: ekologiczne i wegańskie kosmetyki - znacie co 14.07.11, 14:02
      Jest jeszcze polskie Fridge by Yde. w 100% eko.
      Nie jestem pewna, jak z wege.
    • so-nia87 Re: ekologiczne i wegańskie kosmetyki - znacie co 18.07.11, 21:38
      eko w 100% to pat&rub, lavera i obie firmy spełniają też warunek wege
    • weganlady Re: ekologiczne i wegańskie kosmetyki - znacie co 21.04.13, 17:15
      www.zielonelaboratorium.pl

młoda polska, wegańska marka kosmetyczna
      produkty świetnie działają - nawet na mega alergiczną skórę, i przepięknie pachną
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka