Dodaj do ulubionych

Environ - Krem RAD SPF15

19.04.11, 14:40
czy zna ktoś ten krem? kosmetyczka zachwala jako całkowita blokadę przeciwsłoneczną, używanie kremu podobno bezproblemowe porównując z tradycyjnymi filtrami 50+ (nie bieli, nie wałkuje, nie świeci etc)
Będę wdzięczna za wszelkie opinie, także o innych kosmetykach Environ;
Obserwuj wątek
    • justy1 Re: Environ - Krem RAD SPF15 19.04.11, 21:43
      1. o ile mi wiadomo, w UE jest zakaz twierdzenia, że jakiś kosmetyk może stanowić "całkowitą blokadę przeciwsłoneczna"
      2. jakim cudem żenujące spf 15 miałoby być "całkowita blokadą przeciwsłoneczną"??!
      3. na pewno nie bieli? bo zawiera filtry mineralne (dwutlenek tytanu), które zwykle bielą.
      4. zawiera Parsol1789 w towarzystwie dwutlenku tytanu, czyli nie zapewnia fotostabilnej ochrony przed UVA.
      5. za te kasę można kupić kilka o niebo skuteczniejszych środków.
      • dixi Re: Environ - Krem RAD SPF15 19.04.11, 22:19
        hmmm, ja właśnie kompletnie nie znam się na biochemii i liczyłam na to że ktoś mi ten "cud" potwierdzi; mam bonus na stówę do konkretnego salonu kosmetycznego, chcę tam wejść, coś nabyć, ewentualnie dopłacić drobną różnicę i wyjść; potrzebuje porządny filtr, dziś byłam rozeznać i polecono mi to... znaczy się on działa jak zwykły SPF 15, obecny w prawie każdym kremie drogeryjnym na dzień - czyli dla mojej twarzy z (aktualnie prawie niewidocznymi) przebarwieniami tak, jakby filtra nie było?

• justy1 Re: Environ - Krem RAD SPF15 19.04.11, 22:27
          > znaczy się on dzi
          > ała jak zwykły SPF 15, obecny w prawie każdym kremie drogeryjnym na dzień - czy
          > li dla mojej twarzy z (aktualnie prawie niewidocznymi) przebarwieniami tak, ja
          > kby filtra nie było?

nawet gorzej- co raz więcej drogeryjnych kosmetyków zawiera niezłe filtry, a ten environ jest zupełnie niefotostabilny (aż dwa destabilizatory Parsolu1789: TiO2, ethylhexyl methoxycinnamate). takie kremy to można było oferować w latach 90-tych.
          • dixi Re: Environ - Krem RAD SPF15 19.04.11, 23:02
            dzięki justy, prawdopodobnie uratowałaś mnie przed łatami na twarzy już na samym początku sezonu :)
            szukam dalej, póki co moim faworytem pozostaje Ziaja SPF30 :D, a na plażę "cementowy" anthelios 50+;
            • issey_miyake Re: Environ - Krem RAD SPF15 20.04.11, 13:37
              dixi napisała:

> a na plażę "ceme
              > ntowy" anthelios 50+;

w dużej ilości, co 2 godziny re aplikacja równie dużej ilości
    • dixi Re: Environ - Krem RAD SPF15 20.04.11, 21:21
      justy, issey - a możecie się odnieść do tego? sklepestetyka.pl/ext/cms/artykul/235
      wiem że artykuł reklamowy generalnego dystrybutora Environ, ale to takie całkowite robienie ludziom wody z mózgu? i sprzedają ten krem przynoszacy więcej szkody niż pożytku za ponad stówę sztuka tylko dlatego, ze w salonie kosmetycznym i w bialym fartuchu?
      i jeszcze... cytat z artykułu: "Ostrzegamy przed stosowaniem blokad ze sformułowaniami: całkowita ochrona, całodzienna ochrona lub blokada przeciwsłoneczna."
      Na ulotce z cennikiem kosmetyków Environ, którą dostałam - "Blokada przeciwsłoneczna RAD (75 ml) 125,00 zł
      :D
      • justy1 Re: Environ - Krem RAD SPF15 21.04.11, 01:05
        autor nie ma bladego pojęcia o ochronie przed UVA.
        W temacie też fotostabilnosci wprowadza w błąd, przemilczając, że po ok.30 minutach od nałożenia chroniący przed UVA Parsol1789 ulegnie rozkładowi, a wtedy będzie można polegać (w temacie UVA) wyłącznie na malej dawce dwutlenku tytanu, który nie chroni przed całym zakresem UVA, i który jest łatwo zetrzeć ze skóry usuwając resztki ochrony.
        Sformułowanie "jego unikatowy skład umożliwił uzyskanie najwyższego wskaźnika ochrony przed UVA" to brednia.
        informacje o antyoksydantach, fotostarzeniu i SPF (dot. wyłącznie UVB) są względnie prawidłowe.
        "filtry najnowszej generacji" czyli pospolite i znane od dziesięcioleci: dwutlenek tytanu, Parsol1789 i ethylhexyl methoxycinnamate występujące w ok.99% filtrów drogeryjnych- żenada.
        no i w kółko ta nieszczęsna "blokada".

Dalej: skoro RAD jest taki skuteczny, a SPFy wyższe niż 15 są zbędne, to po co używać na niego pudru spf30 Jane Iredale? należałoby dodać, że aby pudrem (i każdym innym kosmetykiem) uzyskać deklarowane spf30, należy nałożyć tego pudru 2mg na każdy cm kwadratowy skóry- nikt nie jest w stanie nałożyć sobie takiego tynku, wiec nikt nie uzyska spf30 stosując puder mineralny.

komentarz opiera się na założeniu, że prawdziwy jest skład podany na stronie: www.cosmeticanalysis.com/cosmetic-products/environ-rad-spf-16.html
        • issey_miyake Re: Environ - Krem RAD SPF15 21.04.11, 10:24
          Link poprawnie: www.cosmeticanalysis.com/cosmetic-products/environ-rad-spf-16.html

Dokładnie to co napisała Justy. Niestety jakoś muszą się zareklamować, jakiś marketing posiadać, jak większość firm, które opisują coś z czym większość śmiertelników nie ma zielonego pojęcia. Największą chwałą w tym kremie są antyoksydanty, które mają rzeczywistą ochronę przed czynnikami zew. w tym uv. Ale to nie upoważnia do tego, by to stosować. Poza tym jeśli nałożysz mniej niż 2ml tego kremu na twarz, to będziesz miała ochronę spf 0. Jak nałożysz mało jakiegoś z spf 50+, to ochrona będzie ok. 7, więc zawsze coś, he he :).
    • katarzynamka Re: Environ - Krem RAD SPF15 27.06.17, 14:44
      Dixi, a używałaś? Ja stosuję go w salonie po zabiegach i polecam moim klientkom i o dziwo opinie są bardzo dobre. Jedyne, co drażni to czasem pęka tubka podczas stosowania. Na pewno nie polecałabym RADu osobom o nadwrażliwej skórze, z nadaktywnymi melanocytami. W okresie letnim moim zdaniem najlepsze jest regularne stosowanie SPF 30. Warto pozwolić skórze, żeby wyprodukowała swój naturalny filtr, jakim jest melanina. Zimą RAD sprawdza się super i wcale nie bieli bo tytan jest zmikronizowany. Jestem kosmetologiem, to są oczywiście moje prywatne odczucia i opinie klientek salonu. marketing może nie trafiony, ale powiedz mi, kto teraz pisze prawdę na opakowaniu/ ulotce? Na przyszłość polecam najpierw przetestować, a póżniej oceniać. Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka