Dodaj do ulubionych

data waznosci perfum

22.04.11, 11:47
mam stare perfumy, jeszcze z lat 90 (sic!!) i nie maja one tego naczka, ze zuzyc je trzeba w ciagu 36 m. A nowe maja.
Trick producentow, zeby sie wiecej psikac?
stare perfumy pachna bdb, dodam, unikaty i mam zamiar sie nimi psikac do grobowej deski, a butelki niec mi wloza do trumny.
:)h
Obserwuj wątek
    • maggi9 Re: data waznosci perfum 22.04.11, 12:07
      Też to zauważyłam.Ostatnio kupiłam sobie perfumy, których używałam jakieś 10 lat temu.A, że buteleczki po perfumach przechowuje to sobie je porównałam.I własnie na tych nowych było to 36 miesięcy.Ciekawe co takiego się może w perfumach zepsuć?
      • znana.jako.ggigus Re: data waznosci perfum 22.04.11, 12:11
        oo fajnie ze mozesz kupic perfumy sprzed lat. moge zapytac niedyskretnie jakie to perfumy?
        bo ja ostatnio jestem na fali zapachow klasycznych, Rive gauche np. Ale to z polecenia pani z sklepu z perfumami, ktora szczerze stwierdzila, ze te nowe perfumy to generalnie nic ciekawego.
        • maggi9 Re: data waznosci perfum 22.04.11, 12:15
          Ale to nic specjalnego, żaden biały perfumiarski kruk niestety.
          Czerwony hugo boss w takiej śmiesznej buteleczce z czerwonym paskiem.Używałam tego jako nastolatka i ostatnio jak zobaczyłam je w promocji to stwierdziłam, że sobie przypomnę jak to było kiedyś;)
          • avoninka Re: data waznosci perfum 24.04.11, 12:08
            tez mnie kiedyś zastanawiało jaki termin "przydatności do zużycia" mają perfumy. Kiedyś przetrzymywałam w małej buteleczce resztki mojej ukochanej perfumy, i przyznaje że tak po 5 latach zapach był całkiem dziwny :( Dlatego tez zaprzestałam tej dziwnej praktyki że zostawiam na dnie kilka milimetrów perfumek.
            • znana.jako.ggigus Re: data waznosci perfum 24.04.11, 12:37
              perfumy niekoniecznie byly dziwne, po prostu moglas sie odzwyczaic od ich zapachu.
              Gust sie zmienia, ja np. po odstawieniu tabsow anty zmienilam perfumy i to diametralnie.
              Dawne perfumy pachna nieco inaczej, podobnie, ale jednak inaczej.
              • avoninka Re: data waznosci perfum 24.04.11, 12:45
                to nie była kwestia zmiany gustu, bo dezodorant mi się nadal podoba.
                Czasami mam zmiany na inny zapach, który nigdy wcześniej się mi nie podobał.
                Niestety mam ten problem, że nie każda perfuma, która się mi podoba pachnie tak samo na mojej skórze. Zawsze muszę przemyślanie wybierać zapachy żeby później na mnie nie śmierdziały, bo wtedy taka perfuma ląduje u mojej mamy na której wszystkie zapachy pachną cudownie :( ta moja skóra to pewnie po tacie :P
                • znana.jako.ggigus Re: data waznosci perfum 24.04.11, 18:15
                  dezodorant to inna bajka.
                  no chyba ze masz pare kropel starych perfum, i pryskasz skore jednego nadgarstka nowymi, a druga starymi i czujesz roznice.

Te perfumy, pluralia tantum, tak na marginesie.
                  • avoninka Re: data waznosci perfum 25.04.11, 21:17
                    Tak nie testowałam, już nie mogę znaleźć tej perfumy, została wycofana ze sprzedaży niestety, a te krople które trzymałam nabrały dziwnego zapachu. No ale cóż.... Na szczęście mam już inne równie piękne :)
    • dixi Re: data waznosci perfum 26.04.11, 10:29
      niestety, i perfumy mogą się spsuć...
      zasadniczy wpływ na zmianę zapachu ma nie tyle upływ czasu, co nieodpowiednie przechowywanie, tzn. w cieple, na slońcu, na podświetlanych i siłą rzeczy "podgrzewanych" półkach w perfumerii - w ten sposób nawet nie muszą stać parę lat, wystarczy parę miesięcy; osobiście nie doświadczyłam, ale na forach perfumiarskich czytam czasami że zdarzają się w perfumeriach zepsute testery;
      natomiast kupiłam kiedyś na allegro z sentymentu resztkę używanych, nie produkowanych juz perfum we flakonie - no i właśnie zepsute były - zapach jest wtedy dość charakterystyczny, jakby metaliczny, podobny niezależnie od tego co jest w środku flakonu;
      natomiast perfumom prawidlowo przechowywanym sam upływ czasu raczej nie zaszkodzi;
      • znana.jako.ggigus Re: data waznosci perfum 26.04.11, 11:39
        a to co innego, perfumy przechowuje sie w szufladzie. Teraz nastapi wymiana - zimoweida spac do komody, a letnie ida na polke.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka