Dodaj do ulubionych

peelingi a zbliżajace się lato

26.05.11, 22:41
Wybrałam się do gabinetu na serię mikrodermabrazji (w ciągu ostatniego roku znacznie pogorszył mi się stan cery: jest szara i zmęczona, pojawiły się zaskórniki, pogłębiły zmarszczki, zwłaszcza nosowo-wargowa), lekarz po obejrzeniu skóry odradził mikro i zasugerował mezoterapię w połączeniu z peelingami. Zgłębiam się w temat (jestem zupełnie początkująca) i o ile mezoterapię akceptuję, to mam pewne obawy co do peelingów o tej porze roku. Czy rzeczywiście można bezpiecznie stosować kwasy glikolowy i migdałowy również teraz?
Obserwuj wątek
    • issey_miyake Re: peelingi a zbliżajace się lato 26.05.11, 23:31
      camisa_negra123 napisała:

> to mam
      > pewne obawy co do peelingów o tej porze roku. Czy rzeczywiście można bezpieczni
      > e stosować kwasy glikolowy i migdałowy również teraz?

bezpieczne latem są zabiegi z kwasów:

- polihydroksy (PHA)
      - migdałowy
      - azelainowy
      • princessa.of.persia Re: peelingi a zbliżajace się lato 27.05.11, 16:39
        A ja mialam w lato robiony pirogron ktorego sie w lato nie powinno robic i nic mi nie bylo. Faktycznie trzeba stosowac filtry oraz sie chowac w cien ale mi bardzo zalezało i dalam rade.
        • issey_miyake Re: peelingi a zbliżajace się lato 27.05.11, 22:12
          princessa.of.persia napisała:

> A ja mialam w lato robiony pirogron ktorego sie w lato nie powinno robic i nic
          > mi nie bylo. Faktycznie trzeba stosowac filtry oraz sie chowac w cien ale mi ba
          > rdzo zalezało i dalam rade.

bo przebarwienia nie są regułą, mogą, ale nie muszą się pojawić
      • camisa_negra123 Re: peelingi a zbliżajace się lato 27.05.11, 22:59
        Dziękuję za odpowiedź, najpierw zrobiłam ten peeling, a potem zaczęłam czytać na ten temat i wpadłam w lekką panikę. Następną wizytę mam umówioną za 2 tygodnie i nie byłam pewna, czy się decydować.
        Zabieg miałam robiony tydzień temu, postanowiłam prawie nie wychodzić z domu, do tego filtry (SVR, 50+ ultra max: bardzo dobrze kryje, ale fatalnie wygląda). Ponieważ chwilowo nie mam kontaktu z lekarzem, mam jeszcze pytanie odnośnie pielęgnacji w tym okresie dwutygodniowym: dostałam krem Neoviderm, czy stosować go przez ten cały czas, czy tylko do momentu unormowania się skóry (złuszczanie już się kończy)? Czy wrócić do swoich dawnych kremów (Multi Active Clarinsa), czy zostać przy Neovidermie, a może jeszcze coś innego? I czym oczyszczać twarz, przemywam wodą przegotowaną, czy stosowanie płynu micelarnego Bioderma Sensibio to dobry pomysł? I na koniec, jakiś inny filtr, bo ten SVR mnie doprowadza do rozpaczy, robi mi się na twarzy twarożek, może też coś Biodermy?
        • issey_miyake Re: peelingi a zbliżajace się lato 28.05.11, 00:44

> Dziękuję za odpowiedź, najpierw zrobiłam ten peeling, a potem zaczęłam czytać n
          > a ten temat i wpadłam w lekką panikę. Następną wizytę mam umówioną za 2 tygodni
          > e i nie byłam pewna, czy się decydować.

jaki peeling zrobiłaś, jakie stężenie i jakiej firmy?

> Zabieg miałam robiony tydzień temu, postanowiłam prawie nie wychodzić z domu, d
          > o tego filtry (SVR, 50+ ultra max: bardzo dobrze kryje, ale fatalnie wygląda).

SVR najlepsze nie jest. Wybierz coś z LRP, Avene, Uriage, Bioderma.

> Ponieważ chwilowo nie mam kontaktu z lekarzem, mam jeszcze pytanie odnośnie pie
          > lęgnacji w tym okresie dwutygodniowym: dostałam krem Neoviderm, czy stosować go
          > przez ten cały czas, czy tylko do momentu unormowania się skóry (złuszczanie j
          > uż się kończy)?

Stosujesz go do momentu aż skończy się złuszczanie, podrażnienie, zaczerwienienie, dyskomfort na skórze.

> Czy wrócić do swoich dawnych kremów (Multi Active Clarinsa), cz
          > y zostać przy Neovidermie, a może jeszcze coś innego?

Ja bym kupiła krem, który podtrzyma efekt peelingu, czyli coś bezpiecznego latem. Np. kwas azelainowy (Skinoren), migdałowy (Mandelac) lub PHA (Bionic). Wszystko zależy od tego jaką masz skórę i jakie były wskazania i w jaki sposób przeszłaś wykonany peeling.

> I czym oczyszczać twarz,
          > przemywam wodą przegotowaną, czy stosowanie płynu micelarnego Bioderma Sensibio
          > to dobry pomysł?

jeśli chcesz przemywać twarz przegotowaną wodą, musisz dorzucić do tego jakąś łagodną emulsję, np. cetaphil lub physiogel. Płyn micelarny - może również być, jak najbardziej.

> I na koniec, jakiś inny filtr, bo ten SVR mnie doprowadza do
          > rozpaczy, robi mi się na twarzy twarożek, może też coś Biodermy?

Biodermę możesz wybrać AR (z lekkim, jasnym kolorem - nie pozostawia białej poświaty), ale fajny w kolorze filtr ma La Roche Posay - fluid barwiący spf 50+, tyle że kolor jest ciemny. Nie wiem jaką masz karnację i czy stosujesz później makijaż.
          • camisa_negra123 Re: peelingi a zbliżajace się lato 28.05.11, 10:05
            Zabieg
            Robiłam peeling Inno-Peel Whitening, taki: kosmetologia.com.pl/zabiegi/inno-peel-whitening-zabieg-zluszczajaco-rozjasniajacy.html

Wskazania
            Do gabinetu przyszłam na mikrodermabrazję (miałam cerę szarą, ziemistą, zmęczoną, na nosie i płatkach nosowych zaskórniki + liczne zaczerwienia w okolicach nosa, nad ustami, policzkach w środkowej części twarzy, coraz cieńsza skóra pod oczami, lekkie cienie, do tego pogłębiające się zmarszczki: czoło, między brwiami oraz bruzdy nosowo- wargowe. Lekarz zamiast mikro zasugerował terapię anty-aging (mezoterapia + peelingi + botox na czoło - do przemyślenia).

Reakcje na zabieg:
            Złuszczanie już w pierwszej dobie na nozdrzach i brodzie, później policzki, brązowe strupki w środkowej części twarzy, tej chwili łuszczą się jeszcze delikatnie policzki bliżej żuchwy, broda i czoło. Zdecydowanie poprawił się koloryt skóry, jest promienna i rozjaśniona, natomiast jednocześnie jest bardzo wrażliwa, lekko zaróżowiona na policzkach, mam uczucie stałego ściągnięcia, boję się ją podrażnić nieodpowiednimi kosmetykami, stąd moje pytanie o dalszą pielęgację.

Dotychczasowa pielęgnacja

Do niedawna (mam 33 lata) nie miałam ze skórą żadnych problemów, stosowałam kosmetyki popularne (Soraya - seria dotleniająca), do zmywania żel Nivea Visage dla skóry wrazliwej, czasami mleczko Vichy 3 w 1, maseczki Dermiki. Odkąd zaczęły się problemy zainwestowałam w kremy Clarinsa, ale miałam wrażenie, że moja skóra nie przyjmuje tych kosmetyków, podobnie jak maseczek. Rano nałożony podkład Lancome Photogenic + zielony korektor Daxa maskował te problemy, ale już po 2 godzinach skóra sprawiała wrażenie bardzo zmęczonej, była szara, widoczne były zaczerwienia.

Szukam jakiegoś planu pielęgnacji na teraz: kremów i filtrów, karnację mam jasną. Makijażu używam bardzo oszczędnie, zwłaszcza latem, więc jeśli trafię na dobry krem z filtrem, to zrezygnuję z podkładu.
            Dziękuję za pomoc, Issey, wczoraj przeczytałam wiele Twoich wypowiedzi, wyrazy uznania za chęć dzielenia się swoją wiedzą i pomoc :)
            • issey_miyake Re: peelingi a zbliżajace się lato 28.05.11, 10:30

> Do gabinetu przyszłam na mikrodermabrazję (miałam cerę szarą, ziemistą, zmęczon
              > ą, na nosie i płatkach nosowych zaskórniki + liczne zaczerwienia w okolicach no
              > sa, nad ustami, policzkach w środkowej części twarzy, coraz cieńsza skóra pod o
              > czami, lekkie cienie, do tego pogłębiające się zmarszczki: czoło, między brwiam
              > i oraz bruzdy nosowo- wargowe. Lekarz zamiast mikro zasugerował terapię anty-ag
              > ing (mezoterapia + peelingi + botox na czoło - do przemyślenia).

Dobrze, że odradził mikrodermabrazję. Mechaniczne złuszczanie nie jest wskazane dla takiej skóry (zaczerwienienia).

> Złuszczanie już w pierwszej dobie na nozdrzach i brodzie, później policzki, brą
              > zowe strupki w środkowej części twarzy, tej chwili łuszczą się jeszcze delikatn
              > ie policzki bliżej żuchwy, broda i czoło.

W jakim kształcie są łuszczące się kawałki?

> jednocześnie jest bardzo wrażliwa,
              > lekko zaróżowiona na policzkach, mam uczucie stałego ściągnięcia, boję się ją p
              > odrażnić nieodpowiednimi kosmetykami, stąd moje pytanie o dalszą pielęgację.

dokładnie, dobrze byś nie zaprzepaściła efektu zabiegu

> Do niedawna (mam 33 lata) nie miałam ze skórą żadnych problemów, stosowałam kos
              > metyki popularne (Soraya - seria dotleniająca), do zmywania żel Nivea Visage dl
              > a skóry wrazliwej, czasami mleczko Vichy 3 w 1, maseczki Dermiki. Odkąd zaczęły
              > się problemy zainwestowałam w kremy Clarinsa, ale miałam wrażenie, że moja skó
              > ra nie przyjmuje tych kosmetyków, podobnie jak maseczek. Rano nałożony podkład
              > Lancome Photogenic + zielony korektor Daxa maskował te problemy, ale już po 2 g
              > odzinach skóra sprawiała wrażenie bardzo zmęczonej, była szara, widoczne były z
              > aczerwienia.

A skąd te zaczerwienia na skórze przed zabiegiem na skórze?

Odstaw na razie wszystko, prócz podkładu. Kup to co opisałam wyżej w postach i Cetaphil DA - no nawilżania, do tego wodę termalną. I to wszystko.
              • camisa_negra123 Re: peelingi a zbliżajace się lato 28.05.11, 10:49
                W środkowej części skóra łuszczyła się takimi lekko brązowymi kawałkami o nieregularnych kształtach zbliżonymi do koła, na brodzie, czole i zewnętrznych policzkach raczej na dużych powierzchniach, przeźroczyste, cienkie płaty, widoczne dopiero po nałożeniu tego nieszczęsnego SVR (fatalnie to wyglądało), teraz łuszczy się w sposób niewidoczny gołym okiem, złuszczanie jest wyczuwalne przy dotyku. Aha, zapomniałam, że na drugi dzień pojawiły się przebarwienia pod okiem i na brodzie, wtedy właśnie spanikowałam, bałam się, że załatwiłam sobie skórę przez ekspozycję na słońce, mimo, że przeszłam tylko kilkanaście metrów z samochodu do domu, przebarwienia na szczęście zniknęły bez śladu.
                Co do zaczerwień, to nie mam pojęcia, może przesuszenie, niewłaściwa pielęgnacja, kosmetyki podrażniające skórę.
                Dziękuję za wskazówki, jesteś nieoceniona :)
          • littlefrog Skinoren 28.05.11, 17:27
            Issey, który Skinoren jest lepszy na czerwone przebarwienia potrądzikowe, żel czy krem?
            • issey_miyake Re: Skinoren 28.05.11, 22:59
              littlefrog napisała:

> Issey, który Skinoren jest lepszy na czerwone przebarwienia potrądzikowe, żel c
              > zy krem?

żel jest mocniejszy, krem łagodniejszy - jeśli zaczynasz to krem, kolejne opakowanie żel (jeśli dobra tolerancja kremu).
      • rikol Re: peelingi a zbliżajace się lato 01.06.11, 15:14
        Mnie interesuje, dlaczego te akurat kwasy sa bezpieczne. Przeciez tez zluszczaja. CZy po prostu inne kwasy zluszczaja mocniej albo zluszczaja ORAZ sa fotouczulajace.
        • issey_miyake Re: peelingi a zbliżajace się lato 14.06.11, 22:20
          rikol napisała:

> Przeciez tez zluszczaj
          > a.

oczywiście, że złuszczają, ale te substancje nie uwrażliwiają skóry na promienie UV.

> CZy po prostu inne kwasy zluszczaja mocniej albo zluszczaja ORAZ sa fotouczu
          > lajace.

oczywiście, że te, które uwrażliwiają skórę na promieniowanie UV, działają mocniej, dają też więcej skutków ubocznych (niektórzy nie doświadczają ich).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka