Dodaj do ulubionych

okropny odcisk-co robić?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.04, 08:44
Na jednej nodze z tyłu na stopie zrobił mi sie okropny stwardniały odcisk od
buta. Mam go już dobrych pare miesięcy. To jest taka jakby narośl- twarada i
zeschnęta-nie da sie zetrzec pumeksem. Idzie lato i bedzie go widać. Nie wiem
co mam zrobić, żeby go usunąć. Macie jakies pomysły?

Adrenalinka
Obserwuj wątek
    • gocha221 Re: okropny odcisk-co robić? 19.05.04, 09:21
      ja kupilam plasterki firmy Compeed, polecone przez pania w aptece. iich zaleta
      jest to ze sa w roznych kstaltach i rozmiarach, mozna je dzieki temu dobrze
      przykleic. Kosztuja ok. 1,20 za sztuke. ale na moj odcisk( na malym palcu) byly
      tak sobie skuteczne, troche go zmiekczyly.
      jako drugie kupilma plasterki Salvequick na odciski. Kosztuja ok 5 zl za 6sztuk.
      Kupilam je w supermarkecie, ale sa super skuteczne, zuzylam 2 i po odcisku.
    • Gość: bibi Re: okropny odcisk-co robić? IP: *.chello.pl 25.05.04, 02:53
      Polecam wypróbowany na mnie i mojej mamie krem francuskiej SVR firmy Xerial 50,
      zawiera 50% mocznika, który złuszcza i zmiękcza skórę. Idealny na twardą i
      zgrubiała skórę na stopach. Kosztuje sporo, ja zapłaciłam 37,10 zł, za tubkę 40
      ml, ale warto.

Procedura jest taka:
      1. Moczysz nogi prze ok 15 minut w wodzie z garscią soli stołowej.
      2. Pumeksem scierasz stary odmoczony naskóre, najlepiej z całej podeszwy, ale
      szczegulnie z miejsc zgrubiałych.
      3. Kremem do peelingu (ja uzywam żel Scholla hydro-extrafoliant) masujesz całe
      stopy, nawet te miejsca delikatniejsze i scierasz pozostały jeszcze stary
      naskórek.
      4. Płuczesz dokładnie stopy. Wycierasz.
      5. Wmasowywujesz w podeszwy krem Xerial 50 przez kilka minut. Mogą być tylko
      niektóre miejsca, jak na przykład piety.
      6. Czekasz trochę aby krem wsiakł. Najlepiej przed tv, jak leci dobry film :)

Powtarzasz tą kurację, przez 2 dni, jeden dzień przerwy i kolejne 2 dni, aż do
      skutku.

Sama się zorientujesz ile starej skóry schodzi i o ile jest cieńsza po
      pierwszych 2 dniach.

Uwaga na ręce, szybko umyć po wsarowaniu kremu. Dlatego miskę z wodą, w której
      moczyło się nogi, pozostawić sobie pod ręką. Rece trzymać dalek od oczu i od
      twarzy w czasie kuracji stóp. Mocznik jest dość żrący inaczej by nie rozpuścił
      skóry na stopach.

Gdy skóra na stopach grubieje nie należy zbyt długo czekać bo pózniej trudniej
      wyleczyć stare odciski i zgrubienia. Polecam zapobiegawczą kurację Xerialem co
      jakiś czas, wtedy tubka wystarcza na dość długo. Najwiekszy wydatek jest
      niestety przy pierwszej i długotrwałej kuracji, gdy musi ona trwać na przykład
      prawie tygodnie, jak w wypadku mojej mamy.

Xerial jest jednym z niewielu kremów polecanych na przykład w problemach stóp u
      cukrzyków. Mozna go kupić w aptece bez recapty, niestety nie ma na niego zniżki
      nawet od dermatologa :)

Oczywiście polecam także wizytę u dermatologa i ortopedy.
      • seria Re: okropny odcisk-co robić? 25.05.04, 16:25
        Jak jest az tak zle to idz na pedicure leczniczy, pol godziny i po sprawie.
        Xerial, plasterki - tylko stracisz kase. Nie mowie ze te specyfiki nikomu nie
        pomagaja ale z tego co piszesz polecam specjaliste.
        • aganiok13 Re: okropny odcisk-co robić? 25.05.04, 16:57
          A gdzie można taki leczniczy pedikiur zrobić ?
          • seria Re: okropny odcisk-co robić? 25.05.04, 17:52
            Na przyklad na Kieleckiej (Krakow)
            asia-paznokcie.zaprasza.net/
            pozdr
    • Gość: madusiak Re: okropny odcisk-co robić? IP: *.aster.pl 26.05.04, 22:40
      ja polecam z apteki na odciski płyn Acerin bodajże się zwie Po wymoczeniu nóg
      nakłada się go na odcisk i tak kilka dni. jest b wygodny bo w buteleczce z
      pedzelkiem-jak lakier do paznokci Mi pomógł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka