Dodaj do ulubionych

Kolor oczu a fototyp

09.09.11, 10:55
Byłam niedawno na wakacjach we Włoszech i przyglądałam się trochę Włoszkom. Wiele z nich farbuje włosy na blond. Strasznie to wygląda. Brązowe/czarne oczy, nie za jasna skóra, czarne włoski na tej skórze -np na przedramionach, ale grunt że są tlenione (na głowie). Dla mnie wyglądają trochę jak karykatury samych siebie. Blond to chyba nie tylko kolor włosów. To jasna skora, jasne oczy, jasne włoski na ciele. Oraz delikatniejsze rysy twrzy. Włoszki mają mało delikatne rysy twarzy. Dlatego tlenione wyglądają jak karykatury. Czemu ten blond za wszelką cenę?
I teraz pytanie. Czy w naturze występują takie przypadki że ktoś ma naturalnie jasny blond włosy i brązowe lub czarne oczy? Albo naturalnie czarne włosy i zielone oczy? Niektóre połączenia wydają mi się sprzeczne i wydaje mi się że w naturze nie istnieją. Dlatego ufarbowanie włosów na niepasujacy kolor wydaje mi się karykaturalne. Ale może się mylę?
Obserwuj wątek
    • kasha77 Re: Kolor oczu a fototyp 09.09.11, 11:24
      bardzo ciemne włosy i jasne oczy występują dośc często.sama mam trzy bliskie znajome które mają jasne oczy i ciemne włosy(żadna z nich nie farbuje włosów)-moim zdaniem wygląda to super,taka uroda w stylu Heleny Christensen.w drugą stronę jakos nie kojarzę..plantynowy blond i bardzo ciemne oczy ma Gwen Stefani i wygląda moim zdaniem fajnie,ale oczywiście to nie jest jej naturalny kolor włosów.
      • frog1 Re: Kolor oczu a fototyp 09.09.11, 11:52
        Blondyni z ciemnymi oczami też się zdarzają, zazwyczaj wtedy skóra i włosy mają bardzo ciepły odcień (tzw. typ urody wiosna), np. Sonia Bohosiewicz.
    • sweet.katarzynka Re: Kolor oczu a fototyp 09.09.11, 15:24
      hmmmm, jestem zaskoczona że nie spotkałaś się z jasną blondynka z brazowymi oczami albo brunetka z niebieskimi lub zielonymi...takie naturalne "kombinacje" są bardzo częste, mam wrazenie że szczegolnie u nas w Polsce
    • croyance Re: Kolor oczu a fototyp 10.09.11, 15:22
      No jasne, ze blond to nie tylko kolor wlosow; przeciez i wlosy, i skora to kwestia barwnika, chociaz zdarzaja sie wyjatki, jak np. Murzyni z niebieskimi oczami. Wiekszosc Irlandek ma czarne wlosy, bardzo jasna skore i zielone oczy; bardzo jasna skore maja tez niektore Japonki, a kiedys na lotnisku widzialam dziewczynke ciemnoskora z naturalnym rudym afro (bardzo rzadkie). Popatrz na dzieci z par mieszanych rasowo: znam dziewczyne, ktora ma ciemne wlosy afro, ale juz bardzo jasna skore i jasne oczy. Dziwi mnie, ze sie z tym nigdy nie zetknelas.

tutaj masz kilka zdjec:
      hollywoodmomblog.com/wp-content/uploads/2009/04/red-haired-baby-boy-copy.jpghttp://media.giantbomb.com/uploads/0/534/1787481-blue_eyed_balck_man_super.jpg
      www.kennys.ie/images/irishwriters/keyesmarian.jpg
      • croyance Re: Kolor oczu a fototyp 10.09.11, 15:29
        Porozdzielam linki, bo sa za blisko siebie i nie dzialaja prawidlowo:

hollywoodmomblog.com/wp-content/uploads/2009/04/red-haired-baby-boy-copy.jpg
        image24.webshots.com/24/5/44/34/308754434rjdbdU_ph.jpg
        www.author-me.com/images/clip_image004_0001.jpg
        www.jonco48.com/blog/redhead.jpg
        www.picturesdepot.com/images/10725/green+eyes.html

Sprawdz, co slychac w Narnii
        • aqua48 Re: Kolor oczu a fototyp 10.09.11, 15:54
          Mam koleżanki naturalne blondynki z brązowymi oczami. Moja własna Matka miała bardzo jasną cerę (opalała się na ostry róż!), ciemnobrązowe włosy lekko wpadające w rudy ocień i brązowe oczy. Ja mam jasną cerę (opalam się na jasny brąz) ciemne włosy i zielone oczy...
    • hermina5 Re: Kolor oczu a fototyp 10.09.11, 16:57
      zy w naturze występują takie przypadki że ktoś ma naturalnie
      > jasny blond włosy i brązowe lub czarne oczy? Albo naturalnie czarne włosy i zie
      > lone oczy?

Owszem, są takie naturalne przypadki. Raczej rzadko, ale są. Zazwyczaj jednak jasnowłosa osoba o piwnych oczach ma zdecydowanie jaśniejszą ich oprawę czyli brwi i rzęsy niż typowa Włoszka. Chyba częstszy jest przypadek czarnych włosów i intensywnie zielonych, niebieskich oczu zazwyczaj w połączeniu z bardzo jasną skórą czyli taki typ zimowy. To są po prostu mieszanki etniczne, które dają taki efekt. Niemniej jednak to jest nie do podrobienia tlenieniem, to tak jakby sprawę aryjskości Żydówek w trakcie II WŚ mogło załatwić tylko utlenienie włosów - niestety,to było za mało dla tych, które miały typową semicką urodę.
      • croyance Re: Kolor oczu a fototyp 10.09.11, 18:15
        Jakie znowu mieszanki etniczne, przeciez czarne wlosy i zielone oczy maja typowi Irlandczycy.
        • hermina5 Re: Kolor oczu a fototyp 10.09.11, 18:20
          A typowi Irlanczycy wzięli się na tej wyspie skąd ? Z księzyca? Z mieszanki etnicznej wszystkich tych, którzy z róznych stron kontynentu tam dopłynęli. Rudych tez jest mnóstwo.
          • hermina5 Re: Kolor oczu a fototyp 10.09.11, 18:23
            I od razu dodam, bo zaraz znów coś się pojawi - mówimy o V-VIII wieku, nie o emigracji w XXI
            • croyance Re: Kolor oczu a fototyp 10.09.11, 18:26
              Myslalam, ze mowisz o mieszankach etnicznych jako 'dzieci z par mieszanych' :-)
      • rannie.kirsted Re: Kolor oczu a fototyp 11.09.11, 15:34
        ja znalam dziewczyne ktora miala wlosy jasny blond i grube prawie czarne brwi. dosyc dziwnie to wygladalo, ale tak odziedziczyla po rodzicach - mama blondynka, ojciec brunet
    • greentea2 Re: Kolor oczu a fototyp 10.09.11, 19:21
      Nie widuje wielu Wloszek farbowanych na blond. Wiele z nich rozjasnia wlosy, ale nie az tak, najczesciej kilka pasemek w ciemnym blondzie czy takich lekko rudawych.
      Owszem zdarzaja sie tlenione na platyne, ale raczej rzadko.
      Co do wyjatkow znam kobiete z naturalnymi wlosami w kolorze platynowego blondu i czarna oprawa oczu, na kolor nie zwrocilam uwagi.
    • lonely.stoner Re: Kolor oczu a fototyp 10.09.11, 21:46
      kolor wlosow moim zdaniem raczej nalezy dodac ogolnie do urody, sama mam ciemne oczy a farbowalam sie dlugo na blond- bardzo mi pasuje, nawet taki strasznie jasny kolor, tak jak Gwen Stefani czy nawet Britney Spears- obie maja ciemne oczy i blond wlosy, i zdaje sie Shakira tez nalezy do ciemnookich blondynek- a wyglada to bardzo ladnie.
      Sa po prostu osoby ktorym blond nie pasuje, np. Kate Perry ( o niebo lepiej wyglada z ciemnymi wlosami) a oczy ma niebieskie. Moznaby tak w nieskonczonosc wymieniac.
      Co juz predzej nie pasuje to jesli ktos kto ma zimno-rozowy odcien skory farbuje sie na cieply-bezowy blond - brrr, jeszcze chyba nie widzialam zeby to dobrze wygladalo.
      • iwu Re: Kolor oczu a fototyp 10.09.11, 22:27
        Moja córka jest jasną blondynką i ma brązowe oczy, w dodatku ma długaśne, czarne rzęsy (ojciec blondyn zielonooki, ja mam czarne włosy i brązowe oczy).
      • brak.slow Re: Kolor oczu a fototyp 09.11.15, 19:30
        heheh Shakira złotko jest latynoską o pieknej ciemnej kolorystyce
        s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/9a/d4/d9/9ad4d92e80a7398374c0edf7f39d9d3c.jpg
        niestety farbuje się na blond od lat sama chyba nie wie po co, bo w ciemnych wyglądała kiedyś obłędnie
        gentedetele.com/wp-content/uploads/2011/04/shakira-de-joven.jpg
        albo tu
        www.shakiragallery.com/albums/userpics/35547/1280315753.9/normal_38486_1496235256646_1557042922_1181875_69548_n.jpg
    • ansie1 Re: Kolor oczu a fototyp 11.09.11, 00:15
      Jako dziecko miałam bardzo jasne blond włosy i brązowe, a raczej piwne oczy. Później z wiekiem włosy zaczęly mi ciemnieć. Obecnie mam średni blond, który płowieje trochę na słońcu. Kiedyś rozjaśniłam je sobie do jasnego złotego blondu i bardzo mi pasowały. W ciemnych, brązowych czy czarnych włosach wyglądam bardzo źle jakbym była chora lub bardzo zmęczona. Odcień skóry jasny, żółtawy. Brwi i rzęsy popielaty brąz. Owłosienie na ciele np. ręce nogi - złoty blond.

Mój brat podobnie, z tą różnicą, że od dziecka miał włosy koloru ciemny blond.
    • malowane.szminka Re: Kolor oczu a fototyp 11.09.11, 01:17
      Kolor oczu, cery i włosów dziedziczą się niezależnie od siebie. W ogóle możesz dostać od ojca gen na brązowe oczy, które są dominujące, od mamy i taty dostajesz po recesywnym genie na blond włosy i jesteś ciemnooką blondynką. Sama jestem tego przykładem, mam białą cerę, kruczoczarne włosy i brązowe oczy. Mój luby to jasnoniebieskie oczy i kruczoczarne włosy.
      • croyance Re: Kolor oczu a fototyp 11.09.11, 14:05
        Moj ojciec ma czarne wlosy i piwne oczy, a ja rude wlosy i zielone oczy :-) Po mamie, ale i babci - mama mojego taty byla ruda.
        • malowane.szminka Re: Kolor oczu a fototyp 11.09.11, 15:44
          Bo dziedziczenie np. koloru oczu jest trochę bardziej skomplikowane, mamy kilka genów kodujących tę samą cechę;) Chodziło mi bardziej o to, by pokazać, że kolor oczu, włosów i skóry to niezależne cechy i możliwe są wszystkie kombinacje;)
    • rannie.kirsted Re: Kolor oczu a fototyp 11.09.11, 15:32
      ales wymodzila.... pewnie ze wystepuja
      mialam kolezanke wlosy w kolorze zloty blond, bardzo jasna cera i ciemnobrazowe oczy. w 2ga strone tez - helena christensen, ciemne wlosy ciemna karnacja i lodowato blekitne teczowki.
      sporo Grekow mimo ciemnej karnacji ma blond wlosy i niebieskie oczy
    • shilaa Re: Kolor oczu a fototyp 12.09.11, 18:30
      Czy w naturze występują takie przypadki że ktoś ma naturalnie
      > jasny blond włosy i brązowe lub czarne oczy? Albo naturalnie czarne włosy i zie
      > lone oczy?

Oczywiscie, ze wystepuja. Polaczenie ciemnych wlosow i jasnych oczu w wielu krajach jest czyms naturalnym (dlatego smiesza mnie Wlosi, bo sie zachwycaja do granic mozliwosci takim typem urody, jakby bylo to cos niewystepujacego w przyrodzie). Polaczenie ciemnych oczu i jasnych blond wlosow tez sie zdarza, ale znacznie rzadziej.

Co do Wloszek. Mieszkam tu na co dzien i kazdego dnia obserwuje ich olbrzymi kompleks i zawisc na punkcie blondu (co odczuwam na wlasnej skorze jako jasna blondynka). Wynika to z faktu, ze - pomijajac cudzoziemki - jakies 98% Wloszek (u mnie w Neapolu) ma ciemne wlosy, od jasnobrazowych do kruczoczarnych. W Polsce roznorodnosc typow urody jest bardzo duza i nie przywiazuje sie do tego az takiej uwagi - mamy wachlarz naturalnych kolorow wlosow od bardzo jasnego blondu az po czarne. Tymczasem we Wloszech naturalny blond jest czyms egzotycznym. Wlosi maja obsesje na punkcie blondu do tego stopnia, ze blondynkami nazywa sie tutaj nawet dziewczyny o wlosach jasnobrazowych i farbowane na blond brunetki, co zawsze wywoluje u mnie poblazliwy usmiech. Wielu znajomych wpiera mi, ze niektore nasze lub ich znajome sa blondynkami (chociaz maja ciemne wlosy) i za nic nie daja sie przekonac, ze, niestety, nie sa.

Farbowane na blond Wloszki przewaznie wygladaja koszmarnie. Po pierwsze, bo na ich naturalnie ciemnych wlosach odcien zawsze jest zolty (nigdy platyna albo slomkowy blond), po drugie, bo wiele z nich nie tleni calych wlosow, tylko robi pasemka, co wyglada bardzo nieestetycznie. Przede wszystkim nie maja jednak do blondu urody - Wloszki maja wyjatkowo niedelikatny typ urody (olbrzymie nosy, bardzo plytko osadzone oczy, zamilowanie do hebanowej opalenizny), ktory kloci sie z lekkoscia i subtelnoscia blondu.
    • kiki74 Re: Kolor oczu a fototyp 13.09.11, 09:28
      hotchocolate5 napisała:
      Czemu ten blond za wszelką
      > cenę?

Blond kojarzy się z niewinnością, delikatnością, co facetów bardzo pociąga. Mi szalenie podobają mi się włosy blond u kobiet. Znam kilka, którym ten kolor naprawdę podbija atrakcyjność, bo jako szatynki byłyby dość przeciętne. Przy blondzie łatwiej jest 'być ładną' nawet nie mając tak pięknych rysów jak Magda Mielcarz. Dla mnie Joanna Koroniewska jest ewidentnym przykładem jak wiele daje blond, bo obecnie wygląda bardzo ona atrakcyjnie mimo,że wcześniej określiłabym ja jako niebrzydką (nawet nie ładną tylko niebrzydką właśnie). Ma też ciemnie oczy i jej się udało (pewnie musiała trochę rozjaśnić brwi). Zupełnie nie dziwi mnie więc, ze tak wiele kobiet wybiera ten kolor, choć tak naprawdę niewielu w nim jest tak znowu dobrze i więcej klasy zachowałyby zostając przy 'swoich barwach'.
      Czyli rozumiem, ale nie popieram. Są pewne granice. Uważam,że przy ciemnych ustach, ciemniej cerze i ciemnej oprawie oczu blond wygląda nieciekawie. Do tego te grube ciemne włosy, które tak ciężko odbarwić bez wpadania w żółć. Brrrr... A jak one się ubierają te blond -Włoszki? Mówię o ulicy. Do ciemnej cery pasują raczej bardziej żywe kolory, a jakoś nie widzę zestawienia ciemna skóra plus blond plus róż
    • hermina5 Re: Kolor oczu a fototyp 13.09.11, 13:41
      > Blond kojarzy się z niewinnością, delikatnością, co facetów bardzo pociąga.

>Pociąga to głównie facetów bez jaj, takich co boją się kobiet z charakterem, ktore mają własne >zdanie ;-)

Nie wiedziałam, że za charakter i własne zdanie u kobiet odpowiada ilość melaniny we włosach :P Forum zawsze cię zadziwi...
    • kittykat12 Re: Kolor oczu a fototyp 03.11.15, 17:24
      Chciałabym rozwiać twoje niepewność odnośnie sprzeczności. Moja mama urodziła się z naturalnie czarnymi włosami i zieloną barwą oka ,ja odziedziczyłam po niej zieloną tęczówkę choć włosy mam w ciemnym odcieniu blondu (jak dla mnie prawie popielate, ze skłonnością do jasnych pasemek). I miałam koleżankę w gimnazjum o bardzo jasnych włosach i ciemnych oczach ,a więc to raczej normalne. :)
    • brak.slow Re: Kolor oczu a fototyp 09.11.15, 20:00
      Hej,
      Tak to prawda, to co niedostępne to najbardziej kręci, pewnie dlatego tak się farbują, ale jestem pewna, z wygląda to bardzo źle. Czarnych włosów nie da się łatwo tak rozjasnić i wiekszość śmiga z takim koszmarnym pomarańczowym lub żółtym odcieniem.
      Włoszki sa najczczesciej typem jesieni albo zimy i zapewne wszystkich podtypow. tak wiec rozne miksy mogą się zdarzyć w przyrodzie i zdarzają się, tylko niekoniecznie w polsce lub we wloszech, pewnie dlatego nie mialas okazji zobaczyć.

typ urody oceniamy na podstawie naturalnego koloru oczu i włosów, farbowanie nie wchodzi w grę.

np tak jak ktoś pisał irlandczycy mają czesto ciemne włosy w połączeniu z jaśniejszymi oczami i ich typ urody jest raczej zawsze chłodny, W Anglii to samo, wiekszosc kobiet tam ma typ urody "cool summer" i tez do bólu farbują się na blond co rowniez wygląda źle, bo ten typ urody lepiej wyglada w jasnym brązie niż jasnym blondzie ze wzgledu na dosc kontrastowa oprawe oczu.

Polki choc wystepują tu rozne miksy (duzy wplyw ludnosci żydowskiej, najazdy tatarskie, ruskie itd)
      najczesciej są typem urody soft summer, to najczesciej wystepujacy typ.
      mam wrazenie ze ciezko go obecnie spotkać w naturze, bo Polki farbują włosy juz nawet od gimnazjum.

tu paleta 4 podstawowych typow:
      into-mind.com/2013/09/24/colour-analysis-part-i-finding-your-type/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka